İçeriğe atla

Guguk (dergi)

Guguk
EditörKomisyon
KategorilerDergi, yıllık
Yayımcıİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
İlk sayı1942
Son sayı1963
ÜlkeTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
DilTürkçe

Guguk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından 1942 ile 1963 yılları arasında yılda 1 sayı olarak çıkarılan mizah dergisidir.

"Hukuk" ve "guguk" sözcükleri arasındaki ses uyumundan hareketle hicivsel bir yaklaşımla Guguk adını alan dergi, İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından yayımlanan en meşhur dergiydi.[1] Dergi hukuki olayları edebi ve mizahi açıdan değerlendirme amacı taşıyordu.[2]

Yayın tarihi

Derginin ilk sayısı, 10 Şubat 1942 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin son sınıf öğrencilerinden oluşan bir yayın kurulu tarafından, fakültenin öğretim üyelerinden Ord. Prof. Kemalettin Birsen'in de kurucuları arasında yer aldığı Yücel dergisinin ilavesi olarak çıkarılmıştır. Sonraki sayılarda ise müstakil bir dergi halinde çıkarılmıştır.

Derginin ilk sayıları Guguk ismiyle çıkmış, daha sonraki yıllarda Bizim Guguk ismi kullanılmış olsa da sonradan tekrar Guguk ismi ile yayın hayatına devam etmiştir.[3] Guguk dergisinin son sayısı 1963 yılında yayınlandı ve bu tarihten sonra yeni sayı çıkarılmamıştır.

Dergi her yıl sonunda mezuniyet töreni öncesinde neşredilirdi.[4]

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı tarafından Guguk dergisinin piyasada bulunabilen 18 sayısı tek ciltte toplanarak 2019 yılında bir kitap hâlinde neşredildi.

İçeriği ve konuları

Guguk dergisinin içeriği, fakültede yaşanan olaylara, fakülte öğretim üyelerine, öğrencilik hayatına ve fakültedeki genel hayata ilişkin çeşitli fıkralar, karikatürler, hikâyeler ve şiirlerden oluşmaktadır. Derginin her yıl oluşturulan kapak kısmında, o yıllarda yaşanan bir soruna ilişin karikatürlü bir giriş yer almaktadır. O dönemin bir özelliği olarak, karikatürlerde çoğunlukla konuşma balonunun yerine genellikle alt yazı kullanılmaktadır.

Dergi incelendiğinde, öğretim üyelerinin abartılı çizimlerle tasvir edildiği ve öğretim üyelerinin bazı politikalarının, mizahi taşlama yoluyla eleştirildiği görülür.[5] Ali Fuat Başgil'e yönelik iğnemeler de yer almıştır.[6] Halit Kıvanç dergide futbol ağırlıklı içerikler üretmiştir.[7]

Rıfat Ilgaz'a göre Guguk, Markopaşa'dan önce çıkması ve "ustaca yayımlanması" sebebiyle kendileri için örnek sayılacak bir dergiydi.[8]

Kaynakça

  1. ^ Velidedeoğlu, Meriç (4 Ağustos 2017). "'Hukuk' mu 'Guguk' mu?". Cumhuriyet. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Gugukgiller". Yeni Mesaj. 22 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Bizim Guguk - 1951-952 Ders Yılı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mizah Dergisi-İstanbul | Sultan's Auction". web.archive.org. 26 Temmuz 2023. 26 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023. 
  4. ^ Hatemi, Hüseyin (3 Mayıs 2005). "Hukuk ve Guguk". Yeni Şefak. 30 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  5. ^ Velidedeoğlu, Hıfzı Veldet (1977). Anıların izinde 1. cilt. İstanbul: Remzi Kitabevi. s. 192. 
  6. ^ Özcan, T.: “Ali Fuad Başgil’e Guguk’tan Bakmak”, Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in Anısına Armağan, Haz. Abuzer Kendigelen, İstanbul, On İki Levha Yay., 2019, ss. 109-136.
  7. ^ "Anı koleksiyoncusu Halit Kıvanç". Independent Türkçe. 26 Ekim 2022. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  8. ^ Ilgaz, Rıfat (1984). Cart Curt. Çınar Yayınları. s. 74. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep Üniversitesi, öğretime 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında üniversite olan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Halit Kıvanç</span> Türk radyo ve televizyon sunucusu ve gazeteci

Halit Mecit Kıvanç, Türk hukukçu, radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, çevirmen ve yazardır.

Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Türk hukukçu, akademisyen, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Türkiye'de ismi İktisat Fakültesi olan ilk öğretim kuruluşudur. Ülkede tarihi 1453 yılına dayanan en eski ve en büyük öğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde kurulmuştur. Fakülte; İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuad Başgil</span> Türk hukukçu ve siyasetçi (1893-1967)

Ali Fuad Başgil,, Türk hukukçu ve siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi anayasa profesörü, senatör ve milletvekili. Cumhuriyet tarihinin ilk liberal kuruluşu sayılan "Hür Fikirler Cemiyeti" kurucu başkanı ve derneğin aylık yayın organı Hür Fikirler dergisinin sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span>

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi ya da kısaca İTİCÜHF İstanbul'da bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren hukuk fakültesidir. 2001 yılında, Türkiye'deki ilk hukuk fakültelerinden biri olarak öğrenime başlayan fakültenin dekanı halihazırda Prof. Dr. Kayıhan İçel'dir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi; 29.12.2008 tarih 2008/14492 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2809 sayılı Kanun'un ek 30'uncu maddesine göre Samsun'da kurulmuştur. İlk çalışmalarına fakülteye öğrenci alımı yapabilmek için gereken akademik kadroyu sağlayarak başlamıştır. Böylelikle ilk olarak 2010-2011 öğretim yılında öğrenci alımı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atay Sözer</span>

Atay Sözer, senarist, mizah yazarı ve karikatürist.