İçeriğe atla

Guglielmo Semprini

Guglielmo Semprini
Kişisel bilgiler
Doğum1841
Croce, İtalya
Ölüm1917
Monte Colombo, İtalya
Çalışma ve başarıları
Çalıştığı şehirİstanbul

Guglielmo Semprini (1841, Croce, İtalya - 1917, Monte Colombo, İtalya), İtalyan müteahhit.

Sultan Abdülaziz devrinde, 1870 yılındaki Beyoğlu yangını sonrası Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'a gelmiş ve Beyoğlu'nda birçok yapı inşa etmiştir. Uygulamasını gerçekleştirdiği başlıca yapılar; Taksim Alman Hastanesi, Tepebaşı Büyük Londra Oteli, St. Antuan Katolik Kilisesi, Feriköy Latin Katolik Mezarlığı'nın cephesindeki sıra dükkânlar, Sen Jorj Hastanesi, Karaköy'deki Alman Sinagogu'dur.

Yaşamı

1841 yılında İtalya'nın Romagna bölgesindeki Croce'de doğdu. 1875 yılı dolaylarında Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'a yerleşerek bir inşaat şirketi kurdu. İtalyan elçiliği kayıtlarına göre mesleği müteahhitlik idi. 5 Haziran 1870 tarihindeki Büyük Beyoğlu Yangını'nın neden olduğu büyük yıkım nedeniyle çok sayıda müteahhitlik işi alarak bina inşa etti ya da onardı. Şirketi, İstanbul'un o dönemdeki en faal müteahhitlik şirketlerinden birisi oldu. Uygulamalarının bazılarında adının mimar olarak yazıldığı plakalar vardır ancak Semprini'nin mimarlık öğrenimi gördüğüne dair bir bilgi yoktur; uygulamalarının çoğunu yapımcı olarak gerçekleştirmiştir.[1]

Sosyal yönü güçlü olan Semprini, İstanbul'daki elçilik çalışanlarının ve Osmanlı bürokratlarının güvenini kazanarak, İstanbul İtalyan kolonisinin en tanınmış kişilerinden oldu.[2] 1912'de Trablusgarp Savaşı nedeniyle İtalya'ya döndü 1917'de Monte Colombo'da öldü.[1]

Eserleri

İstanbul'da Semprini'nin inşa ettiği ya da müteahhitliğini yaptığı saptanan bazı binalar şunlardır:[3]

  • Meşrutiyet Caddesi No:109'da bir apartman (günümüzde İstanbul Araştırmaları Enstitüsü binası)
  • Meşrutiyet Caddesi No:117'de ahşap bir konağın yerine inşa edilen beş katlı Büyük Londra Oteli. Binanın cephesinde mimar olarak G. Semprini'nin adı bulunur.
  • Tünel'de Galip Dede Caddesi No:85'teki bir apartman. Yapının tasarımının A. Gasdorlz'a, uygulama ve mütehatliğinin G. Semprini'ye ait olduğu anlaşılmaktadır.
  • Kadıköy Gazhanesi'nin yapımı.
  • Tünel'deki Alman Lisesi binası. Mimari planlaması M.F. Cumin'e, uygulama ve mütehatliği Semprini'ye aittir.
  • İstiklal Caddesi üzerindeki, 1870 yangınında harap olan Santa Maria Draperis Kilisesi ve Hanı.
  • İstiklal Caddesi üzerindeki Saint Antoine Kilisesi ve Apartmanları. Mimarı İtalyan asıllı Giulio Mongeri idi. Daha sonraki yıllarda mimar Edoardo De Nari tarafından kat eklemesi, iç mekân düzenlemesi gibi müdahaleler yapılmıştır.[4]
  • Sıraselviler Caddesi'ndeki Alman Hastanesinin yenileme ve onarımı
  • Tarabya'daki Alman elçiliği ve yazlık köşkleri
  • Tünel'deki Club Teutonia (Alman Kulübü) binası. 1897'de yapılan kagir binanın projesi Von Mackensen'e, uygulaması G. Semprini'ye aittir.
  • Alman Eşkanaz Sinegogu. Projesini İtalyan asıllı Mimar Gabriele Tedesehi hazırlamış, uygulamasını Semprini yapmıştır.
  • İstiklal Caddesi üzerinde Rus elçilik binasının onarımı
  • Kız Kulesi'nin onarımı
  • Şişli ilçesinin Bomonti semtindeki İtalyan Salesiani Okulu. Projesinin de Semprini'ye ait olduğu ileri sürülür.

Kaynakça

  1. ^ a b Özkurt, Mehmet Çağlayan (2019). "Sometimes Architect Sometimes Contractor: Guglielmo Semprini And His Building In Beyoglu". New Horizons in Social, Human and Administrative Sciences. Gece Kitaplığı. 2 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  2. ^ Fındıkgil Doğuoğlu, Meryem Müzeyyen (2002). "19. yüzyıl mimarlığında Alman mimari etkinliği". İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü doktora tezi. 
  3. ^ Sedes, Fatma (2019). "Kervansaraylardan Otellere". Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi. 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Yeteroğlu, Esra (2015). "Societa' Operaia Italiana di İstanbul binası restorasyon projesi". İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Meydanı</span> İstanbul, Türkiyede bir meydan

Taksim Meydanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan meydan. Çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir. Cumhuriyet Döneminde bir meydan haline gelmiş olan Taksim Meydanı, pek çok siyasi ve toplumsal olaya da ev sahipliği yapmıştır. Meydandaki trafiği kısmen yer altına indiren Taksim Yayalaştırma Projesi, 2013 yılında kısmen tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

Doğan apartmanı İstanbul'da Beyoğlu'nda Serdar-ı Ekrem Sokağı'nda 1894 yılında inşa edilen, İtalyan mimari tarzında bir binadır.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

Odeon Tiyatrosu, 1875 yılında İstanbul'da, İstiklal Caddesi'nde açılan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Tokatlıyan Oteli</span>

Hotel M. Tokatlıyan, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde hizmet vermiş tarihî otel. 1909'da hizmete giren Tokatlıyan Oteli, o dönemde Avrupa ve Ortadoğu'nun en lüks otellerinden birisi ve İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteliydi. Tarabya'da da bir yazlık şubesi bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arif Hikmet Koyunoğlu</span> Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı (1888-1982)

Ahmet Arif Hikmet Koyunoğlu, Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı. Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu'nun en önemli yapıtları Ankara'daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Apartmanı</span> Tarihi Yapı

Mısır Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî bir apartmandır. Galatasaray semtinde, İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı'nın kesiştiği noktada yer alır ve 303-305 kapı numarasına sahiptir. İstanbul'un en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi'yle komşudur. 1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu'nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Mongeri</span> İtalyan mimar

Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Gaspare Fossati</span>

Gaspare Trajano Fossati, Tanzimat devrinde geldiği İstanbul’da yirmi yıl yaşamış ve başta Ayasofya’nın restorasyonu olmak üzere çok sayıda mimari proje gerçekleştirmiş İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">Istituto Italiano di Cultura</span> organizasyon

Istituto Italiano di Cultura veya İtalyan Kültür Enstitüsü, İtalyan hükûmeti tarafından kurulan kâr amacı gütmeyen kuruluş.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Pasajı</span>

Avrupa Pasajı, Beyoğlu, Hüseyinağa Mahallesi'nde, Meşrutiyet Caddesi ile Sahne Sokak'ı birbirine bağlayan bir pasaj. Kapı numaraları Meşrutiyet Caddesi 'nde 8, Sahne Sokak'ta 9'dur. Galatasaray Lisesi ve Balık Pazarı'nın yakınında yer alır. İç kısmında yer alan aynalardan dolayı Aynalı Pasaj olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Frej Apartmanı</span>

Frej Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi, Şişhane Meydanı'nda bulunan bir Geç dönem Osmanlı apartmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Oteli</span> İstanbulda bir otel

Büyük Londra Oteli veya Grand Hotel de Londres, İstanbul'un Rumeli yakasındaki Tepebaşı semtinde 1891 yılında konut olarak inşa edilmiş binada hizmet veren tarihi otel.