İçeriğe atla

Guennol Yıldız Avcısı

Guennol Yıldız Avcısı
Konum Private collection

Guennol Yıldız Avcısı, yaklaşık 6.000 yaşında, 22,86 cm boyunda, Anadolu kökenli, prehistorik devre ait mermer biblo.

Konusu

Başının yukarı bakmasından dolayı yıldızları inceler gibi görünmesinden esinlenerek yıldız avcısı (stargazer) ismi konulmuştur.[1] Yaklaşık on beş bozulmamış yıldız avcısı heykeli mevcuttur. Diğer yıldız avcısı figürleri gibi, Guennol Yıldız Avcısı'nın da boynunda gömülmeden önce ritüel olarak "öldürülmüş" olabileceğini gösteren bir işaret vardır.[2]

Tarihi

Heykel muhtemelen bugün Türkiye'de Manisa ili olan yerde M.Ö. 4800 ile 4100 yılları arasında üretildi.[3] Parça, Alastair ve Edith Martin'in koleksiyonundaydı.[2] Çift parçayı 1961'de bir sanat tüccarı olan JJ Klejman'dan[4][5] aldı. Klejman'ın heykele nasıl sahip olduğu belirlenemedi.[4] Klejman, Metropolitan Museum of Art'ın eski müdürü Thomas Hoving tarafından "favori kaçakçı kaçakçılarından" biri olarak anılıyordu.[3] Klejman, müzenin Lidya Hazinesi'ni satın almasına karışmıştı ve müze, eserlerin çalındığının farkında olmasına rağmen bunu elde etmişti.[6]

Heykelin mülkiyeti sonunda Martin'lerden oğulları Robin Martin'e ve daha sonra bir galeriye geçti.[4] Amerikalı bir hedge fon yöneticisi olan Michael Steinhardt, bibloyu 1993 yılında 1,5 milyon dolara satın aldı[4] Figür, 1966 ile 1993 yılları arasında ödünç olarak Metropolitan Museum of Art'ta sergilendi[2] ve 1999'dan 2007'ye kadar tekrar müzede sergilendi[4]

Ülkeye geri dönüş anlaşmazlığı

Guennol Yıldız Avcısı sahibi Michael Steinhardt tarafından 2017 yılında Christie's'de müzayedede satışa sunuldu.[3] ABD New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde Steinhardt ve Christie's aleyhine açılan dava da dahil olmak üzere Türk hükûmetinin satışı durdurma girişimlerine rağmen, müzayede gerçekleşti ve heykel 14,4 milyon dolara satıldı.[5][7] Alıcı daha sonra teklifini geri çekti ve Christie's, heykeli müzayede evi tarafından işletilen bir kasada depoya koydu.[2]

2021'de ABD Bölge Yargıcı Alison Nathan, Türkiye Cumhuriyeti v. Guennol Yıldız Avcısı'nın mülkiyetiyle ilgili anlaşmazlıkla ilgili olarak Christie's, Inc.[3] Nathan, Türkiye'de kazılan eski eserlerin mülkiyetiyle ilgili 1906 tarihli bir Osmanlı kararnamesi uyarınca Türkiye'nin mülkiyet iddiasını reddetti.[3] Nathan, Türkiye'nin, on yıllardır Amerika Birleşik Devletleri'nde sergilenen Guennol Yıldız Avcısı'nın 1906'dan sonra kazıldığını[5] kanıtların çoğuna göre gösteremediğini gördü[3] Nathan ayrıca, Türkiye'nin iddiasını sürdürmek için çok uzun süre beklediği için iddiasının her halükarda gecikmelerle engellendiğine karar verdi.[3][8]

Ayrıca bakınız

  • Guennol dişi aslan

Kaynakça

  1. ^ Moore (February 2014). "Idol pursuits". Apollo. 179 (617). Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  2. ^ a b c d Moynihan (9 Nisan 2021). "Turkey Fights for Return of a Work It Says Was Looted". The New York Times. 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  3. ^ a b c d e f g Moynihan (8 Eylül 2021). "Judge Rejects Turkey's Claim That Ancient Sculpture Was Looted". The New York Times. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  4. ^ a b c d e Ludel (8 Eylül 2021). "Stargazer idol will not be returned to Turkey, New York federal judge rules". The Art Newspaper. 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  5. ^ a b c Who Owns the Guennol Stargazer? How a Turkish work of art from the 3rd millennium B.C.E. ended up in the Southern District of New York 10 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ArcGIS (September 29, 2021).
  6. ^ Honan (20 Temmuz 1990). "Judge Clears Way for Trial Over Turkish Art at Met". The New York Times. 10 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  7. ^ Packard (12 Ekim 2021). "A Turkish Idol Will Not Be Repatriated, New York Judge Rules". Hyperallergic. 6 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2022. 
  8. ^ Republic of Turkey v. Christie's, Inc. 10 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (S.D.N.Y. Sept. 7, 2021).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Ocakları</span> aşırı sağcı paramiliter örgüt

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı veya kısa adıyla Ülkü Ocakları, Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkili Türk aşırı sağcı paramiliter örgüt. Bazen Bozkurtlar olarak da bahsedilen kuruluş genellikle aşırı milliyetçi ve/veya neofaşist olarak tanımlanır. Milliyetçi Hareket Partisine (MHP) yakın bağlantıları olan gençlik örgütü, 12 Eylül Darbesi öncesi dönemde MHP'nin paramiliter veya militan kanadı olarak tanımlansa da günümüzde eğitim ve kültür vakfı olarak faaliyet göstermektedir.

Etnik grup veya etnisite, kendilerini diğer gruplardan ayıran ortak nitelikler temelinde birbirleriyle özdeşleşen bir grup insandır. Bu nitelikler, ikamet ettikleri alanda ortak gelenekler, soy, dil, tarih, toplum, kültür, ulus, din, fiziksel farklılıklar veya sosyal özellikleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Columbia Üniversitesi</span> ABD, New Yorkta kurulu vakıf üniversitesi

Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<i>Salvator Mundi</i> (Leonardo) Leonardo da Vinciye atfedilen tablo (özel koleksiyon)

Salvator Mundi, İsa'nın Salvator Mundi olarak betimlendiği tablodur. 2005 yılında yeniden keşfedilmesinden bu yana, önde gelen akademisyenler tarafından Leonardo da Vinci'nin bir eseri olarak atfedildi. Bu atıf, diğer uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Uzun zamandır kayıp olduğu düşünülen tablo, restore edildikten sonra 2011'de sergilendi. Tabloda Rönesans kıyafetleri giyen İsa, sağ elini kaldırmış bir şekilde kutsama yaparken sol eliyle kristal bir küre tuttuğu görülmektedir. Resim, 15 Kasım 2017 tarihinde New York'ta müzayede şirketi Christie's Müzayede Evi tarafından açık artırmada 450.3 milyon Amerikan dolarına satıldı ve bu satışla, bugüne kadar satılan en pahalı tablo oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lyonel Feininger</span>

Lyonel Charles Feininger, Alman asıllı Amerikalı ressam ve ekspresyonizmin önde gelen savunucularından biri. Karikatür ve karikatür bandı alanlarında da çalıştı. ABD'nin New York şehrinde doğan ve büyüyen Feininger, 16 yaşında sanat eğitimi almak için Almanya'ya gitti. 1894 yılında kariyerine karikatürist olarak başladı ve bu alanda oldukça başarılı oldu. Ayrıca 20 yıl boyunca ABD ve Almanya'daki dergiler ve gazeteler için reklam karikatüristliği yaptı. 36 yaşındayken güzel sanatlara geçti ve resim yapmaya başladı. 1928 ile 1950'ler arasında fotoğraf sanatında da çok sayıda eser üretti ancak bunları sadece yakın çevresiyle paylaştı. Piyanist ve besteci de olan Feininger, birçok piyano eseri ve füg besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Gülay Semercioğlu</span> Sanatçı

Gülay Semercioğlu, Türk ressam.

Esin Atıl, Türk-Amerikan İslam sanatı tarihçisi ve Freer Gallery of Art'ın İslam sanatı küratörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Nazi yağması</span>

Nazi yağması, Almanya'nın iktidardaki Nazi Partisi adına hareket eden ajanlar tarafından Üçüncü Reich döneminde Avrupa ülkelerinin organize yağmalanması sonucunda sanat eserlerini ve diğer eşyaları çalınması olayına denir. Yahudi mülklerinin yağmalanması, Holokost'un önemli bir parçasıydı. Yağma, 1933'ten, Alman Yahudilerinin mülklerine el konulmasından başlayarak, II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar, özellikle de Kunstschutz olarak bilinen askeri birimler tarafından yapıldı, ancak çoğu yağma savaş sırasında elde edildi. Altın, gümüş ve paranın yanı sıra, resimler, seramikler, kitaplar ve dini hazineler dahil olmak üzere büyük öneme sahip kültürel öğeler çalındı. Bu öğelerin çoğu, Savaşın hemen ardından Müttefikler adına Anıtlar, Güzel Sanatlar ve Arşivler programının ajanları tarafından kurtarılmış olsa da, çoğu hala kayıp. Öğeleri hak sahiplerine, ailelerine veya kendi ülkelerine iade etmek amacıyla, hala hesaba katılmamış olan Nazi yağmasını tespit etmek için uluslararası bir çaba gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Bob Iger</span> Amerikalı iş insanı

Robert A. Iger, The Walt Disney Company'nin yönetim kurulu başkanı ve eski CEO'su (2005-2020) olan Amerikalı bir iş insanıdır. Daha önce 1994'ten 1995'e kadar ABC Televizyonunun başkanı ve 1995'ten 1996'da Disney tarafından satın alınana kadar Capital Cities/ABC'nin başkanı/COO'su olarak çalıştı. Iger, 2000 yılında Disney'in başkanı/COO'su seçildi ve 2005'te CEO olarak Michael Eisner'in yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Harold Russell</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1914 – 2002)

Harold John Avery Russell, Kanada doğumlu bir İkinci Dünya Savaşı gazisiydi. Askerlik hizmeti sırasında ellerini kaybettikten sonra, Russell, kendisine En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandıran destansı drama filmi The Best Years of Our Lives'da (1946) rol aldı. Oscar'ını müzayedede satan tek sanatçı ve oyunculuk için Akademi Ödülü kazanan ilk profesyonel olmayan kişiydi.

Çıplak, Yeşil Yapraklar ve Büst Pablo Picasso'nun metresi Marie-Thérèse Walter'ın yer aldığı 1932 tarihli bir tablosudur.

<i>Ölü Şehir III</i>

Ölü Şehir III, Egon Schiele tarafından 1911 yılında yapılan dışavurumcu tarzda bir yağlı boya tablosudur. Naziler tarafından öldürülmeden önce Viyanalı kabare sanatçısı Fritz Grünbaum'a ait olan tablo, yıllar içerisinde pek çok anlaşmazlığa ve davalara konu olmuştur. New York Bölge Savcılığı, eserin Naziler tarafından yağmalandığından şüphelendiği için Ölü Şehir III, 1998 yılında o dönem eserin sahibi olan Avusturyalı sanat koleksiyoncusu Rudolf Leopold'ın elinden alınmıştır. Tablonun sahipliği ile ilgili anlaşmazlıklar kamuoyunda dikkat çeken davaların merkezinde yer almış ve bu davalar sonucunda eserin Yahudi Soykırımı kurbanından Avusturyalı sanat koleksiyoncusuna kadar geldiği süreç ile ilgili birbirinden çok farklı iki ayrı hikâye oluştuğu ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

Sevan Bıçakçı Türkiye Ermenisi kuyumcu ve zanaatkâr. Türkiye'nin sayılı kuyumcularından birisi olarak kabul edilmektedir ve dünya çapında da tanınmaktadır. Türkiye'de "yıldız kuyumcu" olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">James Christie (müzayedeci)</span>

James Christie (1730–1803), Christie's müzayede evini kuran İskoç asıllı İngiliz bir müzayedeci ve tüccardı.