İçeriğe atla

Gudarehi Manastırı

Koordinatlar: 41°35′K 44°27′D / 41.583°K 44.450°D / 41.583; 44.450
Gudarehi Manastırı
გუდარეხის მონასტერი
Gudarehi Manastırı kompleksi
Harita
Genel bilgiler
KonumTetritskaro Belediyesi, Kvemo Kartli, Gürcistan
Koordinatlar41°35′K 44°27′D / 41.583°K 44.450°D / 41.583; 44.450
Yükseklik
ZirveManastır kompleksi

Gudarehi Manastırı (Gürcüce: გუდარეხის მონასტერი) Güney Gürcistan'daki bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro belediyesindeki Gudarehi köyünün batısında konumlanmıştır. Manastır kompleksi, ana salon kilisesi, bağımsız çan kulesi, saray, hücreler, şapeller, ahırlar ve şarap mahzeni gibi çeşitli yapıların kalıntılarından oluşmaktadır. Kilise, Orta Çağ taş oymaları ve yazıtlarla süslenmiştir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.[1]

Tarihi

Güney cephedeki bir duvar yazıtı. E. Takaişvili tarafından yayımlanmış, 1904.

Gudarehi Manastırı, görünüşe göre daha eski bir kilise yapısının bulunduğu yere 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Manastırın kuzeyinde bir Orta Çağ yerleşiminin kalıntıları bulunmaktadır. Yerleşimde yapılan arkeolojik kazılarda, yerel olarak üretilen çanak çömlek parçaları ve 18 Gürcü ve 1 Moğol Orta Çağ sikkesi ortaya çıkarılmıştır. Mevcut kilisenin daha kesin bir şekilde tarihlendirilmesi, güney duvarında bulunan ve "Kraliçelerin Kraliçesi Rusudan" sözlerinin geçtiği hatıra yazıtının doğru yorumlanmasına bağlıdır. Dimitri Bakradze ve Marie-Félicité Brosset gibi daha önceki dönemin tarihçileri, yazıtta geçen Kraliçe Rusudan'ı, I. Demetre'nin (ö. 1210) kızı olarak yorumlamışlardır, ancak Ekvtime Takaişvili'nin yazıtta geçen kişiyi Rusudan (r. 1223-1245) ile özdeşleştirmesi daha çok ilgi görmüştür. Daha yakın zamanlarda Gurand Mçedlidze, bahsi geçen Rusudan'ın Kral II. Demetre'ni kızı olabileceğini ve kilisenin inşaatının 1282'den daha erken bir tarihte başlamadığını göstermiştir.[2]

Gudarehi Manastırı, kraliyetin himayesinde işlevini sürdürmüştür. Kral I. Simon, 1 Ocak 1586'da, manastırı Dmanisi Sioni Katedraline bağışlamıştır. 24 Ağustos 1643'te, Müslüman Gürcü Kral Rostom, manastırı, Barataşvili hanedanının bir kolu olan Germanozişvili ailesine vermiştir. Bölgeye yakın yerlerde yaşayan köylülerin kullandığı manastır, Germanozişvili ailesinin aile manastırı ve mezarlığı olarak hizmet vermiştir. 1756 yılına gelindiğinde, hem soylu aile, hem de manastır önemli ölçüde önemini yitirmiştir; sürekli savaş ve siyasi istikrarsızlık, Gudarehi köyünün ve hatta Kvemo Kartli bölgesinin nüfusunda kısa sürede azalmaya yol açmıştır. Köyle manastır terk edilmiş ve çevredeki bölge doğaya karışmıştır. 19. yüzyılda Gürcü Antikleri bölümü öğrencileri bölgeyi ve manastırı keşfetmiştir.[2] Kilise, 2006 yılında devlet tarafından finanse edilen bir programla onarılmıştır.

Mimarisi

Ana kilisenin doğu cephesindeki taş oymalar.
Ana kilisede bulunan fresklerin kalıntıları.

Gudarehi Manastırı, Gudarehi köyünün batısındaki ormanlık bir tepenin üzerindedir. Yapıların çoğunun bulunduğu kompleks, yıkık bir duvarla çevrilidir. Theotokos'un ana kilisesi, ek binalar olmadan 16,2 x 9,5 m ölçülerinde ve düzgünce yontulmuş sarımsı taş bloklardan inşa edilmiş bir salon kilisesi tasarımına sahiptir. Doğudaki yarım daire biçimli apsiste son bulan kilisenin tek girişi güneydedir. Gürcistan'daki daha eski kubbeli kiliselerden esinlenerek yapılmış olan doğu cephesi, dekoratif taş oymalarla süslenmiştir. Girişteki güney duvarı, Orta Çağ Gürcü alfabesi “asomtavruli” ile yazılmış yedi satırlık bir yazıt içermektedir. Yazıtta, mimar Çiçaporisdze, piskopos Manglisili Anton, Kraliçe Rusudan ve onun çocuklarından bahsetmektedir.[3]

İç kısım, kısmen yeryüzüne inmiş Büyük Meleklerin solmuş freskleri ile boyanmıştır. Fresklere, Mikail ve Cebrâîl'i tanımlayan 17. yüzyıl Yunan yazıtları eşlik etmektedir. Ayrıca azizler Yorgi, Dimitrios ve Theodore'un freskleri de bulunmaktadır. Sunaktaki duvar resimlerinin üzerinde yer alan Gürcüce duvar yazıtları günümüzde okunaklı değildir. 12. yüzyıldan kalma ikonostasis taşının bozulmamış parçaları korunması için Tiflis'teki Gürcistan Ulusal Müzesi'ne gönderilmiştir. Kilisenin kuzey ucu apsisli eukterion ile çevrelenmiştir. Kuzey duvardaki ek binada yer alan 10 ve 12. yüzyıldan kalma Gürcüce taş yazıtlar, görünüşe göre daha eski bir yapının kalıntılarıdır. Güneydeki başka bir ek yapı, günümüzde harabe olan sütunlu bir nartekstir.[3]

Kilisenin güneydoğusunda, dikdörtgen planlı inşa edilmiş serbestçe duran taştan yapılmış bir çan kulesi bulunmaktadır. 1278 yılında tamamlanan yapı, Gürcistan'daki en eski çan kulesidir. İki katlı yapının alt katı açıktır, hipostil salonlu üst katı ise sekiz kemerli bir sütun ve onların arasında kalan küçük bir odaya sahiptir. Asomtavruli alfabesiyle yazılmış doğu duvardaki yazıt, Kral II. Demetre ve rahip Abraham'ı anmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "List of Immovable Cultural Monuments" (PDF) (Gürcüce). National Agency for Cultural Heritage Preservation of Georgia. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Temmuz 2019. 
  2. ^ a b Mchedlize, Guranda (1986). "გუდარეხის მონასტრის ისტორიისათვის" [History of the Gudarekhi monastery]. Mravaltavi (Gürcüce). Cilt 13. ss. 53-63. 
  3. ^ a b c Gamkrelidze, Gela; Mindorashvili, Davit; Bragvadze, Zurab; Kvatsadze, Marine, (Ed.) (2013). "გუდარეხი [Gudarekhi]". ქართლის ცხოვრების ტოპოარქეოლოგიური ლექსიკონი [Topoarchaeological dictionary of Kartlis tskhovreba (The history of Georgia)] (PDF) (Gürcüce). Tiflis: Georgian National Museum. ss. 165-168. ISBN 978-9941-15-896-4. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zarzma Manastırı</span> manastır

Zarzma Başkalaşım Manastırı, zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pitareti Manastırı</span> Manastır

Pitareti Manastırı Gürcistan'daki Orta Çağ Ortodoks Hristiyan manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesinde yer alan Ağbulak şehrinin yaklaşık 26 km güneybatısında konumlanmıştır. Başkent Tiflis'in de güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çulevi Manastırı</span>

Aziz Giorgi Çulevi Manastırı, Gürcistan'ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Samtavisi Katedrali</span>

Samtavisi Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli ve ülkenin başkenti Tiflis'e 45 km uzaklıkta olan bir 11. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Katedral, günümüzde Samtavisi Piskoposluğu ve Gori Gürcü Ortodoks Kilisesinin merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tserakvi</span>

Tserakvi, Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Martkopi Manastırı</span>

Martkopi İlah Manastırı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 25 km doğusundaki Martkopi köyünde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın tarihi, 6. yüzyıldaki stilit çalışmalarına dayanmaktadır ve On Üç Süryani Babadan biri olan Aziz Anton ile ilişkilidir. Manastırın mevcut yapılarının çoğu 17 ila 19. yüzyıllar arasında yapılmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abelya Kilisesi</span>

Abelya Teslis Kilisesi Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Ağbulak Belediyesinde yer alan bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks kilisesidir. Tek nefli sade bir tasarımı olan kilise, günümüzde Abeliani olarak bilinen tarihi Abelya köyünün eteklerinde konumlanmıştır. Kilisenin güney duvarındaki bir yazıtta yapının 1250 ve 1259 yılları arasında, yani Moğol yönetimi altındaki iki hükümdarlı Gürcistan döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dmanisi Sioni Katedrali</span>

Dmanisi Theotokos Katedrali, yaygın olarak bilinen adıyla Dmanisi Sioni Kilisesi Güney Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Dmanisi Tarihi Sit Alanının kalbinde yer alan bir Erken Orta Çağ bazilikasıdır. Kilise, üç bölümlü nefe, belirgin şekilde çıkık apsise ve 13. yüzyılın başlarında zengin biçimde süslenmiş bir nartekse sahiptir. Sioni kilisesi, 2009 yılında yenilenen ve faal durumda olan bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Devlet tarafından Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtı listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Agara Manastırı</span> Ortodoks Manastır Kompleksi

Agara Manastırı, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahaltsihe Belediyesi'nde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir. Uraveli köyünün yanında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiri Manastırı</span>

Tiri Manastırı, günümüzde tartışmalı Güney Osetya bölgesinde bulunan, Tshinvali'nin yanında konumlanmış bir 13. yüzyıl kilisesidir. Salon kilise planında Gürcü Ortodoks manastırı olarak inşa edilen kilise, Orta Çağ freskleri ve Gürcüce yazıtlar içermektedir. 2008 yılındaki Rus-Gürcü savaşından sonra, Gürcüler manastıra erişimini kaybetmiştir. 2015 yılında kilise binası, özgünlüğünü bozan ve fresklerine kısmen zarar veren bakım çalışmalarına maruz kalmıştır. Bu çalışmalar, Tshinvali'de tartışmaya ve Gürcistan'da protestolara yol açmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hobi Manastırı</span>

Hobi Manastırı veya resmi adıyla Nocihevi Meryem'in Ölümü Manastırı, Batı Gürcistan'daki Hobi şehrinin yakınlarında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kilise binasının tarihi 13. yüzyıla dayanmaktadır. Dış kısmı taş oymalarla, iç kısmı ise fresklerle süslenmiştir. Manastır, Megrelya Prensliği'nden Dadiani hanedanına manastır olarak hizmet vermiştir. Manastır, birkaç rölik ve ikonaya ev sahipliği yapmaktadır. Manastır, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Bieti Manastırı Güney Osetya/Gürcistan'ın tarihi Şida Kartli bölgesinde konumlanmış, yarı harabe bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Salon kilisesi planında inşa edilmiş olan kilise, kısmen kayaya oyulmuştur. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Gürcistan'ın güneyindeki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan, Bieti adında başka bir Orta Çağ Gürcü kilisesi daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaiani Azize Nino Kilisesi</span>

Ağaiani Azize Nino Kilisesi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesine bağlı Kaspi Belediyesindeki Ağaiani köyünün 2 km güneydoğusunda yer alan, Thoti Dağında konumlanmış bir Erken Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. Tarihsel bir söylentiye göre kilise, Hristiyanlığın Kartli halkı tarafından benimsendiğini göstermesi için Azize Nino'nun emriyle dikilen üç tahta haçtan birinin yanında konumlanmıştır. Mevcut yapı, Yunan haçı planıyla yapılmış eski kilisenin yeniden yapılanmasıyla, 9. ve 10. yüzyıllar arasında yapılmış bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Pirğebuli Manastırı Gürcistan'ın Kvemo Kartli bölgesindeki Hrami nehri vadisinde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. 12. yüzyılın sonlarına veya 13. yüzyılın başlarına tarihlenen manastır, farklı koruma durumlarındaki çeşitli yapılardan oluşmaktadır. Ana kilise, dışı zengin taş oymalarla süslenmiş büyük bir salon kilisesidir. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ruisi Katedrali</span>

Ruisi Meryem Ana Katedrali Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Ruisi köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Aslen 8-9. yüzyılda inşa edilen kilise, 11. yüzyılda yeniden modellenmiş ve 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. Doğusunda at nalı şekilli apsisi bulunan, uzun kubbeli bir Yunan haçı planlı kilisedir. Katedral, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Urbnisi Katedrali</span>

Urbnisi İlk Şehit Aziz Stephen Katedrali, yaygın olarak bilinen adıyla Urbnisi Sioni Kilisesi, Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Urbnisi köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks katedralidir. İlk kez 6. yüzyılda inşa edilmiş olan kilise, 10 ve 17. yüzyıllarda yeniden inşa edilmiştir. Yapı, görece büyük bir üç nefli bazilikadır. Kilise duvarları, Gürcü alfabesinin kullanıldığı en eski örneklerin de bulunduğu birçok yazıt içermektedir. Katedral, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mğvimevi Manastırı</span>

Mğvimevi Manastırı, Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Çiatura kentinin yakınlarında konumlanmış, kısmen kayaya oyulmuş bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Meryem'in doğuşunu adanmış olan kilise, 13. yüzyılda kalma iki nefli bir bazilikadır. Kompleks ayrıca küçük bir kilise, çan kulesi ve bir savunma duvarı içermektedir. Manastır günümüzde rahibe manastırı olarak kullanılmaktadır. Kilisenin dışını birçok mimari heykel süslemektedir. Mğvimevi kompleksi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hirsa Manastırı</span>

Hirsa Aziz Stephen Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın temelinin, 6. yüzyılda yaşamış On Üç Süryani Babadan biri olan keşiş Stephen'a dayandığı düşünülmektedir. Kubbeli bir kilise olan mevcut yapı, 886 ve 1822 arasındaki bir dizi yeniden yapılanmanın sonucudur. Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mtsvane Manastırı</span> Güney Gürcistanın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi vadisinde konumlanmış bir Orta Çağ Hristiyan manastırı

Çitahevi Aziz Yorgi Kilisesi Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi vadisinde konumlanmış bir Orta Çağ Hristiyan manastırıdır. Manastır yaygın olarak, "Yeşil Manastır" anlamına gelen Mtsvane Manastırı adıyla da bilinmektedir. İki yüzyıldan fazla süredir terk edilmiş durumda olan manastır, 2003 yılında tekrar Hristiyan kullanımına açılmıştır. Manastır, popüler bir turizm ve hac bölgesidir. Manastır kilisesi ve çan kulesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.