İçeriğe atla

Guano Adaları Yasası

Guano Adaları Yasası, 18 Ağustos 1856'da Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından kabul edildi. Hâlen yürürlükte olan bu federal yasa, çıkarılabilir belirli kuş dışkısı (guano ) içeren, üzerinde yerleşim olmayan ve sahiplenilmemiş bir adanın, bir ABD vatandaşı tarafından keşfedilip ele geçirildiğinde Amerika Birleşik Devletleri topraklarının bir parçası hâline geleceğini belirtir. Kâşifin kendisi ve yasal halefleri guano yataklarının özel madencilik ve satış haklarını elde eder.

Bu durumun oluşması için şu şartlar gerekir:

  1. ada ıssız olmalı,
  2. başka bir milletin topraklarına ait olmamalı ve
  3. ABD vatandaşı barışçıl bir şekilde adayı ele geçirmeli.

Whenever any citizen of the United States discovers a deposit of guano on any island, rock, or key, not within the lawful jurisdiction of any other government, and not occupied by the citizens of any other government, and takes peaceable possession thereof […]

19. yüzyılın başlarında guano (kuş dışkısı anlamına gelen Quechua terimi) tarımda gübre olarak büyük önem kazandı. 1840 civarında Amerikalı balina avcısı Benjamin Morrel, Güneybatı Afrika kıyısı açıklarındaki Penguen Adaları'na gitti, ancak 1844'te yayınlanan History of a Voyage to the Southern and Western Coasts of Africa adlı kitabına orada bulunduğu açıklanan guano zenginliğine rağmen madencilik faaliyetleri için yatırımcı bulamadı. 1855'te Amerikan tarımı, Pasifik Okyanusu'nda büyük guano rezervlerinin bulunduğunu öğrendi. Bu olaydan kısa bir süre sonra Guano Adaları Yasası yürürlüğe girdi. Ancak bu yasa aynı zamanda Amerika'nın etki alanını genişletmeye de hizmet etti.

Böylece elliden fazla ada , Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük dış adaları kolektif adı altında ABD topraklarına eklendi. Baker Adası, Jarvis Adası, Howland Adası, Kingman Resifi, Johnston Atolü ve Midway Adaları hâlen ABD kontrolü altında bulunmaktadır.

Navassa Adası artık bir yaban hayatı sığınağıdır ve 1999'dan beri Amerika Birleşik Devletleri Balık ve Yaban Hayatı Servisi tarafından yönetilmektedir.[1] Ancak Haiti ile uluslararası hukukî anlaşmazlık günümüzde de devam etmekte.[2] 1971 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedilen Kuğu Adaları [3] üzerindeki hak iddiası Honduras lehine çözüldü. Guano Adası Yasası nedeniyle, bazı ABD vatandaşlarının yanı sıra Fransa ve Meksika da Clipperton Adası'nın mülkiyetini talep ediyor.[4]

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Navassa Island 15 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. U.S. Departement of the Interior, Website abgerufen am 11. August 2019 (englisch).
  2. ^ Michaelle Pierre: Haiti's claim over Navassa Island : a case study 18 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. World Maritime University Dissertations 2014 (englisch).
  3. ^ Tom Henderson Wells: The Swan Islands Dispute. In: Journal of Inter-American Studies. Band 6, Nr. 1, 1964, S. 57–68, JSTOR 164929, (englisch).
  4. ^ Jon M. Van Dyke: The Status of Clipperton Atoll Under International Law, and the Right to Fish in Its Surrounding Waters 30 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF) 15. Mai 2006 (englisch).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Porto Riko</span> ABDnin Karayiplerdeki özerk bölgesi

Porto Riko ya da resmî adıyla Porto Riko Topluluğu, ABD'ye bağlı, içişlerinde bağımsız özerk bölgedir. Karayipler denizinin kuzeydoğusunda Dominik Cumhuriyeti'nin doğusundadır. Adı İspanyolcada zengin liman anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

<span class="mw-page-title-main">Baker Adası</span> Honolulunun yaklaşık 3090 km güneybatısında, üzerinde yerleşim olmayan bir atol, A.B.D.nin denizaşırı bölgesi

Baker Adası, İngilizce telaffuz: [ˈbeɪkər] Büyük Okyanus'ta ekvatorun kuzeyinde Honolulu'nun yaklaşık 3090 km güneybatısında bulunan üzerinde yerleşim olmayan bir atol. Hawaii ve Avustralya'nin hemen hemen ortasında bulunan adanın en yakınındaki yerleşim adanın 68 km kuzeyindeki Howland Adası'dır. Birleşik Krallık adayı 1897 ile 1936 arası kendi imparatorluğuna dahil saysa da ada 1857 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nin toprağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Howland Adası</span> A.B.D.nin Okyanusyada yer alan, üzerinde yerleşim olmayan denizaşırı bölgesi

Howland Adası ekvatorun hemen kuzeyinde, Büyük Okyanus'un ortasında, Honolulu'nun 3.100 km güneybatısında, 0°48′24"K 176°36′59"B koordinatlarında bulunan bir mercan adasıdır. Hawaii ve Avustralya arasında neredeyse yarıyolda yer alan ada üzerinde yerleşim yoktur ve yasal olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Navassa Adası</span> A.B.D.nin Karayiplerde yer alan, üzerinde yerleşim olmayan denizaşırı bölgesi

Navassa Adası, Karayip Denizi'nde bir adadır. 1850'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nden bir gübre şirketi adayı sahiplendi ve fosfat çıkarmaya başladı. 1898'de ada tamamen terkedildi. Şimdi adada insan yaşamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika</span> Karayipler, Küçük Antillerde yer alan bir ülke

Dominika, resmî adıyla Dominika Topluluğu, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Başkenti Roseau adanın batı kıyısındadır. Coğrafi olarak Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nda bulunur. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik bulunur. Dominika'nın yüzölçümü 750 km², en yüksek noktası 1447 m'lik Morne Diablotins'tir. 2011 verilerine göre adada 71.293 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jarvis Adası</span> Büyük Okyanusun güneyinde, üzerinde yerleşim olmayan A.B.D. denizaşırı bölgesi

Jarvis Adası, Güney Büyük Okyanus'unda Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı bir ada. 19. yüzyılda guano madenciliği için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Amerika, yüzölçümü bakımından Asya ve Afrika'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, nüfus bakımından ise Asya, Afrika ve Avrupa'dan sonra en büyük dördüncü kıtasıdır. Yaklaşık 24.247.039 km2lik alanı ile dünya topraklarının %16,3'ini kapsamaktadır. 500 milyondan fazla kişi barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri pasaportu</span> Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına seyahat etmek için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Guam</span> A.B.D.nin Okyanusyada yer alan denizaşırı bölgesi

Guam (İngilizce: Guam, telaffuz:

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları</span> Pasifik Okyanusu adalarından oluşan coğrafi bölge

Pasifik Adaları, Pasifik Okyanusu'ndaki adalardır. Üç büyük adalar grubu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kodiak Island Borough</span> Alaska eyaletinde bölge

Kodiak Island ili veya Kodiak Island Borough, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde büyük ölçüde Kodiak Takımadası'ndan oluşan ve Eskimo halklarından Supiklerce meskun olan bir ili. Borough terimi diğer eyaletlerden farklı olarak Alaska'da yaklaşık county-equivalent terimi ile benzerdir. İlin yönetim merkezi Kodiak'tır.

Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasî birimleri ve bölümleri arasında aşağıdakiler bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Niihau</span> A.B.D. eyaleti Hawaiiye bağlı ada

Niihau veya Ni'ihau, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii eyaletini oluşturan Hawaii Adaları'nın en batısında yer alan bir ada. Hawaii Adalarının coğrafi olarak yedinci en büyük adası ve üzerinde yerleşim olan en küçük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük dış adaları</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük dış adaları, ISO 3166-1 standartların göre Amerika Birleşik Devletleri'nin denizaşırı küçük adaları için kullanılan bir istatistiksel adlandırmadır. Adalarda kalıcı bir yerleşim bulunmamaktadır.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO), ISO 3166 standardı – Ülke ve alt bölümlerinin adlarının temsili için kodlar oluşturmuş ve sürdürmüştür. ISO 3166 standardı üç bölümden oluşur:

Amerika'da pornografinin yasallığı ülkelere göre değişir.

<span class="mw-page-title-main">Kuğu Adaları</span>

Kuğu Adaları, Orta Amerika ülkesi Honduras'a bağlı olan ve Karayip Denizi'nin kuzeybatısında yer alan adalar grubu.