İçeriğe atla

Guan Qiao

Guan Qiao
Ulusal Halk Kongresi Üyesi
Görev süresi
Ekim 1983 - Ekim 1988
Seçim bölgesiŞanşi
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Temmuz 1935(1935-07-02)
Taiyuan, Şanşi, Çin
Ölüm 26 Aralık 2022 (87 yaşında)
Pekin, Çin
Ölüm nedeni COVID-19
Milliyeti Çinli
Partisi Çin Komünist Partisi
Bitirdiği okul Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi ve mühendis
Çince ad
Geleneksel Çince
Basitleştirilmiş Çince

Guan Qiao (Çince:关桥; 2 Temmuz 1935 – 26 Aralık 2022), kaynak kullanımı üzerine uzmanlaşmış Çinli mühendis ve siyasetçi. Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen, öncesinde Çin Kaynak Derneği'nin başkanı ve Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Adının verilmesi

Guan Qiao'nun ilk adı "Qiao" (桥; 'Köprü') Çin endüstrisini canlandırmak için köprü mühendisi olmasını isteyen babası tarafından koyulmuştur.

Yaşamı ve kariyeri

Guan, 2 Temmuz 1935'te Taiyuan, Şanşi, Çin'de doğdu ve Xiangfen'de yetişti. Babası su koruma ve demiryolu inşaatında mühendis annesi ise ilkokul öğretmeniydi. 1937'de Marco Polo Köprüsü Olayı patlak verip Şanşi kenti Japon İmparatorluk Ordusu tarafından sömürgeleştirilince annesini yanına alarak Şanşi'den ayrılıp Siçuan kırsalındaki bir mağaraya sığındılar. Öğrenimini Pekin Huiwen Ortaokulu, Rusça öğrendiği Pekin Rus İhtisas Okulu ve 1953'te gönderildiği Sovyetler Birliği'ndeki Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. 1956'da Çin Komünist Partisi'ne katıldı..[1] 1959'da ülkesi Çin'e geri dönüşünde ikinci Makine Endüstrisi Bakanlığı Dokuzuncu Araştırma Enstitüsü tarafından geçici görevle kaynakçı olarak çalışmaya başladı. 1959'da Sovyetler Birliği'nde mezun olduğu okula geri dönerek 1963'te K. T. H. derecesi aldı. Ardından tekrar ülkesi Çin'e döndüğünde Pekin Havacılık Üretim Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'nde (BAMTRI) (günümüzde: AVIC Üretim Teknolojisi Enstitüsü) kıdemli mühendis olarak görev aldı.[2] Ayrıca 1990-1995 yılları arasında Çin Kaynak Birliği'nin başkanlığını ve 1992-1995 yılları arasında Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcılığını yürüttü.

Guan, Çin Komünist Partisi'nin 11. 12. ve 13. Ulusal Kongresi'nde parti meclisine girdi.[1] Ekim 1983-Ekim 1988 döneminde Ulusal Halk Kongresi'ne delege olarak girmiş ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın 9. ve 10. Ulusal Komitesi'nde üye sıfatıyla hazır bulunmuştur.[1][3]

Ölümü

Guan, 26 Aralık 2022'de Pekin, Çin'de COVID-19 nedeniyle 87 yaşında ölmüştür.[4]

Seçilmiş bildiriler

  • Q. Guan; R. H. Leggatt; K. W. Brown (1988). "LSND Welding of ThinWalled Structural Elements". The Welding Institute. Cambridge, United Kingdom. 
  • Q. Guan; Y. Cao (1993). "Verification of FE Program for Welding Thermal Strain-Stress Analysis Using High Temperature Moire Measurement". Welding in the World. Cilt 31. France: International Institute of Welding. 
  • Q. Guan; C. X. Zhang; D. L. Guo (1994). "Dynamic Control of Welding Distortion by Moving Spot Heat Sink". Welding in the World. Cilt 33. France: International Institute of Welding. 
  • Q. Guan (1994). "Low Stress No-Distortion Welding-A New Technique for Thin Materials". Welding in the World. Cilt 33. France: International Institute of Welding. 
  • Q. Guan (1999). "A Survey of Development in Welding Stress and Distortion Controlling in Aerospace Manufacturing Engineering in China". Welding in the World. Cilt 43. France: International Institute of Welding. 

Ödülleri ve bağlılıklar

  • 1994: Çin Mühendislik Akademisi Üyesi
  • 1998: Ho Leung Ho Lee Vakfı Bilim ve Teknoloji İlerleme Ödül
  • 1999: Uluslararası Kaynak Enstitüsü Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  • 2005: Çin Kaynak Derneği Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  • 2005: Kaynak Enstitüsü Brooker Madalyası
  • 2010: Liyakat Nişanı, 3. sınıf (Ukrayna)[5]
  • 2017: IIW Fellow Ödülü

Kaynakça

  1. ^ a b c Lin Feng (Çince林枫 ), (Ed.) (26 Haziran 2017). "Arşivlenmiş kopya" 关桥院士成为首位荣获国际焊接领域最高荣誉“IIW FELLOW AWARD”的中国专家!. Sohu (Çince). 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  2. ^ 中国工程院院士:关桥 [Academician of the Chinese Academy of Engineering: Guan Qiao]. sciencenet.cn (Çince). 20 Ağustos 2014. 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  3. ^ 第六届全国人民代表大会 [The 6th National People's Congress]. National People's Congress (Çince). 9 Şubat 2004. 27 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 
  4. ^ "已故院士名单". Chinese Academy of Engineering. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  5. ^ УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №886/2010 [Decree of the President of Ukraine No. 886/2010] (Ukraynaca). President of Ukraine. 31 Ağustos 2010. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 

Ayrıca bakınız

  • Yao Yuan (Çince姚远); Liu Fanjun (Çince刘凡君) (2011). 生命之光:记国际著名焊接专家、中国工程院院士关桥 [Light of Life: A Biography of Guan Qiao, A Well-known International Welding Expert and Academician of Chinese Academy of Engineering] (Çince). Pekin: Aviation Industry Press. ISBN 978-7030319470. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin pasaportu</span>

Çin pasaportu Uluslararası seyahat için Çin vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

Liu Bolin, Çinli fotoğraf sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de fuhuş</span>

Çin'de fuhuş, hem boyutlarında hem de yasal düzenlemelerinde önemli değişiklikler geçirmiş bir fenomendir. 1949'da Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra hükûmet, fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla, 1960'ların başında ulaşılması hedeflenen bir dizi reform başlattı. 1980'lerin başında sosyal kontrollerin kaldırılmasının ardından, Çin'de fuhuş sadece kentsel alanlarda daha fazla görünür hale gelmekle kalmadı; aynı zamanda kırsal alanlara da yayılmaya başladı. Çin hükûmetinin gayretlerine rağmen fuhuş, çok sayıda insan kapsayan ve paranın sürekli el değiştiği bir endüstri haline geldi. Aynı zamanda organize suç, hükûmet yolsuzluğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi çeşitli sorunlarla ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Rusya ilişkileri</span>

Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve 1991'de Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra oldukça düzelmiş hale gelmiştir. Amerikalı uluslararası ilişkiler araştırmacısı Joseph Nye şu argümanı ileri sürmektedir:

Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, fiili ABD-Çin ittifakı sona erdi ve bir Çin-Rusya yakınlaşması başladı. 1992'de iki ülke bir "yapıcı ortaklık" peşinde olduklarını ilan ettiler; 1996'ta "stratejik ortaklık"a doğru ilerlediler; 2001'de ise bir "dostluk ve işbirliği" antlaşması imzaladılar.
<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri</span> Çin Halk Kurtuluş Ordusunun hava gücü

Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri, Çin Hava Kuvvetleri (中国空军) veya Halk Hava Kuvvetleri (人民空军) olarak da bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'nin düzenli silahlı kuvvetleri olan Halk Kurtuluş Ordusu'nun hava koludur. PLAAF resmi olarak 11 Kasım 1949 tarihinde kurulmuştur ve havacılık, uçaksavar topçusu, karadan havaya füzeler (SAM), radar ve Hava İndirme Kolordusu olmak üzere 5 koldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hebei</span>

Hebei (Çince: 河北; pinyin: Héběi, Çin'in Kuzey Çin bölgesinde bulunan bir eyalet. Eyalet isminin "jì" şeklinde kısaltılması, eski Han Hanedanı'na ait Ji Eyaleti 'nden alınır. Ji Eyaleti, günümüz güney Hebei'in üstünde bulunurdu. "Hebei" isminin tam anlamı "ırmağın kuzeyi". Bu, eyaletin Sarı Irmak 'ın kuzeyinde yer almasından dolayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jin Çincesi</span>

Jin, kuzey Çin'de aşağı yukarı 63 milyon insanın konuştuğu Çin dilidir. Dilin coğrafi dağılımı; aşağı Fen Nehri vadisi haricinde Şansi eyaletinin çoğunu, merkez İç Moğolistan'ın büyük bir alanı ve Hebei, Henan ile Şensi eyaletlerindeki bunlara bitişik alanları kapsar. Jin Çincesinin statüsü dilbilimcileri arasında tartışılmaktadır; bazıları Jin'i Mandarin'in bir dalı olarak, bazıları da bundan bağımsız bir Çince dalı olarak sınıflandırmayı tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Çin Ulusal Müzesi</span>

Çin Ulusal Müzesi, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan ülkenin ana tarih ve sanat müzesidir. 2003 yılında iki ayrı müzenin birleşmesiyle kurulmuş olup Çin'in sanat ve tarihi hakkında bilgiler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Bilimler Akademisi</span> Çin Bilimler Akademisi, 1949da kurulan, Çinin ulusal doğa bilimleri akademisidir.

Çin Bilimler Akademisi, Çin'in ulusal doğa bilimleri akademisidir. 1949 yılında kurulmuş olup Kuomintang dönemindeki Academia Sinica'ya dayanmaktadır. Çin Mühendislik Akademisi ile birlikte "İki Akademi (两院)" olarak bilinmekte olığ ulusal bilimsel düşünce kuruluşu ve akademik yönetim organı olarak işlev görür ve ulusal ekonomi, sosyal kalkınma ve bilim ve teknoloji gelişimi gibi konularda danışmanlık ve değerlendirme hizmetleri sunmaktadır. Akademi, Pekin'in Xicheng semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span>

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Karadağ ilişkileri</span>

Çin-Karadağ ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Karadağ arasında sürdürülen ikili ilişkileri içerir. ÇHC 14 Haziran 2006 tarihinde Karadağ'ı resmen tanıdı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Temmuz 2006 tarihinde kuruldu; o gün Çin'in Podgorica konsolosluğu bir büyükelçiliğe de dönüştürüldü. Karadağ'ın Pekin Büyükelçiliği 13 Kasım 2007 tarihinde kapılarını açtı.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüs Enstitüsü</span>

Konfüçyüs enstitüleri, Çin'deki yükseköğretim kuruluşları ile diğer ülkelerde bulunan yükseköğretim kuruluşları arasında sürdürülen kamu eğitim ortaklıklarıdır. Bunlar, Çin Hükûmeti'ne bağlı Hanban örgütünün düzenlediği ve kısmen finanse ettiği ortaklıklardır. Enstitülerin belirtilen amacı Çin dili ve kültürünü tanıtmak, Dünya çapında yabancı dil olarak Çince eğitimini desteklemek ve kültür alışverişlerine olanaklar sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Letonya ilişkileri</span>

Çin-Letonya ilişkileri, Çin ile Letonya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Pekin'de Letonya, Riga'da Çin büyükelçilikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wu Ziliang</span>

Wu Ziliang, Tsu-Liang Wu olarak da bilinir, Çinli bir malzeme mühendisi, fiziksel metalürjist ve fizikçidir. Çin'in ilk nükleer bombasını yapmak için kullanılan uranyum-235'i ayırmasını sağlayan temel membran ayırma teknolojisini geliştiren ekibi yönetmiştir. 1999 yılında İki Bomba, Bir Uydu Fazilet Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca çelik metalurjisi, yarı iletkenler ve süper iletkenlik araştırmalarına önemli katkılarda bulunmuştur. Wu, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği'nin bir üyesi ve Çin Bilimler Akademisi'nin bir akademisyeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Liang Sili</span>

Liang Sili, Çinli bir uzay mühendisiydi. 1987'de Uluslararası Uzay Bilimleri Akademisi'ne ve 1993'te Çin Bilimler Akademisi'ne akademisyen seçildi. 1994 yılında Uluslararası Astronomi Federasyonu başkan yardımcısı oldu.

Zhou Yulin, Çinli matematikçi ve akademisyen.

Fan Weitang, Çinli mühendis ve siyasetçi. 1993-1995 yılları arasında Çin Kömür Endüstrisi bakan yardımcısı ve Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen olarak görev yaptı.

Kong Xianjing, Çinli mühendis ve akademisyen.