İçeriğe atla

Guðbergur Bergsson

Guðbergur Bergsson
Doğum16 Ekim 1932(1932-10-16)
Grindavík, İzlanda
Ölüm4 Eylül 2023 (90 yaşında)
Mosfellsbær, İzlanda
MeslekEğitimci
Yazar
Çevirmen
Dilİzlandaca
Milliyetİzlandalı
Vatandaşlıkİzlanda
Alma materİzlanda Üniversitesi
Barselona Üniversitesi
Dönem1961–2023
Önemli eserlerSvanurinn (The Swan)
Önemli ödülleriİsveç Akademisi Nordik Ödülü
2004
İzlanda Edebiyat Ödülü
1997 Faðir og móðir og dulmagn bernskunnar: skáldævisaga

İzlanda Edebiyat Ödülü
1991 Svanurìnn
(The Swan)

Guðbergur Bergsson (16 Ekim 1932 – 4 Eylül 2023), İzlandalı yazar.

Yaşamı ve kariyeri

Bergsson, 16 Ekim 1932'de Grindavík, İzlanda'da doğdu. İzlanda Üniversitesi ve Barselona Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Ağırlıklı İspanyolca'dan İzlandaca diline çeviriler yaptı.[1] Barselona'da yayıncı ve yazar Jaime Salinas Bonmatí ile tanışarak iş ortaklığı yaptı.

İlk kitabını 1961'de yayınlayan yazarın çoğunluğu şiir ve çocuklar için basılan yirmi civarında kitabı yayınlanmıştır. Çalışmalarıyla iki kez İzlanda Edebiyat Ödülü'nü kazandı.[2] Aynı zamanda 2004 yılında "küçük Nobel" olarak bilinen İsveç Akademisi Nordik Ödülü'nün sahibi oldu.

Ölümü

Bergsson, 4 Eylül 2023'te Mosfellsbær, İzlanda'da doğal nedenlerden 90 yaşında ölmüştür.[3]

Çalışmaları

  • Músin sem læðist, 1961
  • Tómas Jónsson, metsölubók (1966). Lytton Smith tarafından Tómas Jónsson, Bestseller adıyla çevrilmiştir (Open Letter, 2017).
  • Ástir samlyndra hjóna, 1967
  • Anna, 1968
  • Það sefur í djúpinu, 1973
  • Hermann og Dídí, 1974
  • Það rís úr djúpinu, 1976
  • Saga af manni sem fékk flugu í höfuðið, 1979
  • Sagan af Ara Fróðasyni og Hugborgu konu hans, 1980
  • Hjartað býr enn í helli sínum, 1982
  • Leitin að landinu fagra, 1985
  • Froskmaðurinn, 1985
  • Svanurinn (1991). Bernard Scudder tarafından The Swan adıyla çevrilmiştir (Mare's Nest, 1997).
  • Sú kvalda ást sem hugarfylgsnin geyma, 1993
  • Ævinlega, 1994
  • Lömuðu kennslukonurnar, 2004
  • Leitin að barninu í gjánni - Barnasaga ekki ætluð börnum, 2008
  • Missir, 2010
  • Hin eilífa þrá, 2012
  • Þrír sneru aftur, 2014[4]

Uyarlama

Yazarın Svanurinn adlı romanı 2017'de İzlandalı film yönetmeni Ása Helga Hjörleifsdóttir tarafındanThe Swan adıyla sinemaya aktarıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ Bokmenntir 22 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Keller, Ursula; Raku?a, Ilma (1 Ocak 2004). Europa Schreibt. Was Ist Das Europ"ische an Den Literaturen Europas? (İngilizce). Central European University Press. ISBN 978-963-9241-90-9. 
  3. ^ "Andlát: Guðbergur Bergsson". Morgunblaðið (İzlandaca). 6 Eylül 2023. 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 
  4. ^ Guðbergur Bergsson, Forlagid.is 18 Şubat 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi
  5. ^ 'The Swan': Film Review 21 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., hollywoodreporter.com, 27 October 2019

Ayrıca bakınız

  • Birna Bjarnadóttir, Recesses of the Mind: Aesthetics in the Work of Guðbergur Bergsson (Montreal and Kingston: McGill-Queen's University Press, 2012)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Björk</span> şarkıcı

Björk Guðmundsdóttir, bilinen sahne adıyla Björk, İzlandalı şarkıcı, şarkı yazarı, aktris, albüm yapımcısı ve DJ. Kırk yılı aşan kariyeri boyunca elektronik, pop, trip hop, caz ve folk tarzlarını kapsayan geniş bir alanda etkiler ve türler üzerinde kendine özgü eklektik bir müzikal tarz geliştirdi. İlk olarak, 1987'de yayınlanan Birthday başlıklı single ile Amerika ve İngiltere'deki indie istasyonlarında ve müzik eleştirmenleri arasında favori olan alternatif rock grubu 'un ana vokalisti olarak tanındı. Björk, 1993'te solo kariyerine başladı; bir dizi sanatçı ile birlikte çalışırken ve çeşitli çoklu ortam projelerini keşfederken, Debut (1993), Post (1995) ve Homogenic (1997) gibi albümlerle solo bir sanatçı olarak öne çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Halldór Laxness</span> İzlandalı yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1902-1998)

Halldór Laxness asıl adı Halldór Kiljan Gudjonsson, İzlandalı şair, öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca isimler</span>

İzlandaca isimler, İzlandalılar tarafından kullanılan isimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda</span>

İzlanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1986 yılında katılmıştır. Ríkisútvarpið (RÚV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ülke, 1998 ve 2002 yıllarında yarışmadan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gylfi Sigurðsson</span> İzlandalı milli futbolcu

Gylfi Þór Sigurðsson İzlandalı millî futbolcudur.

İzlanda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. İzlanda'nın şarkısı, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından gerçekleştirilen Söngvakeppnin 2014 adlı ulusal final doğrultusunda Pollapönk tarafından seslendirilen "Enga fordóma" olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elliðaey</span> İzlandada ada

Elliðaey diğer adı ile Ellirey, Güney İzlanda'da bulunan Vestmann takımadaları'ndan birisidir. Yüzölçümü 0.45 km²'dir. Ada ıssız olmasına rağmen, 1953 yılında inşa edilen büyük bir av köşkü vardır.

Guðríður Símonardóttir, 1627 yılında yapılan İzlanda Seferi sırasında, Vestmann Adaları'nda kaçırılan 242 kişiden biri olan İzlandalı kadın. Berberi korsanlar tarafından kaçırılması olayında tanınır hale geldi ve Guðriður, Tyrkja-Gudda olarak anıldı.

İzlanda, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İzlanda'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından düzenlenen Söngvakeppnin adlı Ulusal final doğrultusunda Stockholm'da İzlanda'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. İzlanda'yı "Hear Them Calling" adlı şarkısıyla Greta Salóme temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Oscar</span>

Páll Óskar Hjálmtýsson, İzlandalı şarkıcı'dır. 1997'nda İzlanda'yı "Minn hinsti dans" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Yarışmada 18 puanla Yirminci olmuştur.

Björgvin Helgi Halldórsson, İzlandalı şarkıcı'dır. 1995 yılın'nda İzlanda'yı "Núna" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Yarışmada 31 puanla on beşinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Svala</span>

Svala Björgvinsdóttir, bazen bilinen adlarıyla Svala, Svala Björgvins ya da Kali, İzlandalı şarkıcı. 2001 yılındaki "The Real Me" adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan en önemli albümü. Steve Lord grubuna katıldıktan sonra "Kali" sahne adını aldı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Paper" adlı şarkıyla temsil edecek.

İzlanda, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Þórunn Erna Clausen'in yazdığı "Our Choice" adlı şarkıyls katılmıştır. Şarkıyı Ari Ólafsson seslendirmiştir. İzlandalı yayıncı Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda İzlanda'yı temsil eden kişiyi Söngvakeppnin 2018 yarışması'nda seçmiştir.

İzlanda, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması finaline katıldı. İzlandalı yayıncı Ríkisútvarpið (RÚV), İzlanda'yı Daði og Gagnamagnið'nın 10 Years başlıklı şarkıyla temsil edeceğini açıklamıştı. COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal edilmeden önce Daði og Gagnamagnið'in 2020 yılında Think About Things başlıklı şarkısı ile yarışmaya katılacağı planlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda'da İslam</span>

İzlanda'da İslam bir azınlık dinidir. Pew Araştırma Merkezi, İzlanda'daki Müslümanların sayısının 10.000 asgari eşiğinin altında olduğunu tahmin etmiştir ve resmi istatistikler rakamı 1.300'ün altında veya toplam nüfusun yaklaşık %0.4'ü olarak göstermektedir.

İzlanda, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. İzlandalı yayıncı Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda İzlanda'yı temsil eden katılımcı Söngvakeppnin 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

İzlanda, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Diljá'nıın seslendirdiği "Power" adlı şarkısıyla katılmıştır. İzlandalı yayıncı Ríkisútvarpið (RÚV) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda İzlanda'yı temsil eden katılımcı Söngvakeppnin 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ingólfr Arnarson</span>

Ingólfr Arnarson, bazı kaynaklarda Bjǫrnólfsson denir,, eşi Hallveig Fróðadóttir ve üvey erkek kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile birlikte genellikle İzlanda'nın ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi olarak kabul edilir. Geleneğe göre 874 yılında Reykjavík'e yerleştiler.