İçeriğe atla

Grönland millî futbol takımı

Grönland
Forma/federasyon arması
Takma adPolar-Bamserne
(Oyuncak Kutup Ayıları)
FederasyonGrönland Futbol Federasyonu
Teknik direktörRene Olsen &
Tekle Ghrebrelul[1]
KaptanNiklas Kreutzmann
Ev sahibi stadyumNuuk Stadion
FIFA koduGREE
Elo sırası
MevcutT204
İlk maç
 Faroe Adaları 6 - 0 Grönland Grönland
(Sauðárkrókur, İzlanda; 2 Temmuz 1980)
En farklı galibiyet
Grönland Grönland 16 - 0 Sark 
(Saint Martin, Guernsey, Manş Adaları; 1 Temmuz 2003)
En farklı mağlubiyet
 Faroe Adaları 6 - 0 Grönland Grönland
(Sauðárkrókur, İzlanda; 2 Temmuz 1980)
Guernsey Guernsey 6 - 0 Grönland Grönland
(Batı Burra, Shetland; 13 Temmuz 2005)
 Minorka 6 - 0 Grönland Grönland
(Åland; 29 Haziran 2009)

Grönland millî futbol takımı, Grönland'ı temsil eden ve Grönland Futbol Federasyonu tarafından yönetilen bir ulusal futbol takımı. Grönland'ın Danimarka Krallığı içindeki durumu Faroe Adaları ile aynı olmasına rağmen Grönland millî futbol takımı FIFA'ya ya da herhangi bir kıta konfederasyonuna üye değildir ve dolayısıyla uluslararası turnuvalarda oynayamaz. Maçlarının çoğunu Faroe Adaları ve İzlanda ile yapmışlardır. Ayrıca takım kendisi gibi FIFA üyesi olmayan Tibet millî futbol takımı ile de karşılaşmıştır.

Grönland Uluslararası Ada Oyunları Federasyonu üyesidir ve Ada Oyunları'nda futbol turnuvalarına katılmıştır. 13 Ekim 2005'ten beri NF-Board üyesidir. 13 Ekim 2010'da FIFA başkanı Sepp Blatter adayı ziyaret ederek yeni yapılan stadyumun FIFA tarafından onaylandığını bildirmiştir.

FIFI Wild Kupası katılımı

Grönland 2006 FIFI Wild Kupası'na katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan takım ikisini de kaybetmiştir. İlk maçında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 1-0 kaybeden takım ikinci maçında Zanzibar'a 4-2 yenilerek grubunda sonuncu olmuş ve elenmiştir.

ELF Kupası katılımı

2006 ELF Kupası'na katılan Grönland, turnuvanın ilk turunda elenmiştir. Üç maç yapan takım, Gagavuzya'yı 2-0 yenmiş, Zanzibar ile 1-1 berabere kalmış ve Kırgızistan'a 1-0 yenilmiştir.

Gelecekteki turnuvalara katılım

FIFA'nın suni çim sahaları kabul etmesi sonrası Grönland'ın FIFA standartlarına uygun zemine sahip stadyumlar yapabilmesi ve resmî başvuru yapabilmesi ihtimali doğmuştur. Takım Danimarka'ya bağlı olduğu için UEFA'ya veya coğrafi olarak Kuzey Amerika'ya bağlı olduğu için CONCACAF'a başvurabilir. Grönland'daki ilk suni çimli stadyum Eylül 2009'da Qaqortoq'da tamamlanmıştır.

13 Eylül 2010'da FIFA başkanı Sepp Blatter, Qaqortoq'a geldi ve FIFA'nın yeni stadyumu onayladığını duyurdu. Bu gelişme, Grönland'ın FIFA'ya tam üye olması yolunda önemli bir gelişme olarak görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Hansen, Nukappiaaluk. "Country coaches in football for A-national teams for men and women has taken teams to the Island Games in 2015, which takes place in Jersey" (Danca). sermitsiaq.ag. 28 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2015. 
  2. ^ "FIFA gives blessing to Greenland's new soccer venue". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye millî futbol takımı</span> Türkiyeyi temsil eden erkek millî futbol takımı

Türkiye millî futbol takımı, Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımıdır. İlk maçını 26 Ekim 1923 tarihinde yapan takım, FIFA Dünya Kupası'na katılmaya 1950, 1954 ve 2002 olmak üzere 3 defa hak kazanmış, ancak 1950 FIFA Dünya Kupası'na finansal sorunlar yüzünden katılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya millî futbol takımı</span> İspanyayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

İspanya millî futbol takımı, İspanya'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır. İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna millî futbol takımı</span> Ukraynayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımı

Ukrayna millî futbol takımı, Ukrayna'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. SSCB'nin bölünmesinden sonra 1992'de ilk resmî maçına çıkmıştır. 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ve 2002 FIFA Dünya Kupası şansını play-off maçlarında kaybeden Ukrayna 2006 FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç millî futbol takımı</span>

İsveç millî futbol takımı, İsveç'i uluslararası karşılaşmalarda temsil eden futbol takımı. İsveç millî futbol takımı 1958'de FIFA Dünya Kupası'nda Dünya İkincisi, 1950 ve 1994'te Dünya Üçüncüsü, 1938'de de Dünya Dördüncüsü olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre millî futbol takımı</span> İsviçreyi temsil eden erkek millî futbol takımı

İsviçre millî futbol takımı, İsviçre Futbol Federasyonu yönetiminde İsviçre'yi uluslararası müsabaka ve turnuvalarda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faroe Adaları millî futbol takımı</span> Faroe Adalarını uluslararası maç ve turnuvalarda temsil eden erkek millî futbol takımı

Faroe Adaları millî futbol takımı, Faroe Adaları'nı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan millî futbol takımı</span> Kazakistanı uluslararası arenada temsil eden futbol takımı

Kazakistan millî futbol takımı, Kazakistan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Sovyetler Birliği'nden ayrıldıktan sonra, ilk karşılaşmalarını Türkmenistan ile 1 Haziran 1992 günü oynadılar. Takım, ülke konumu açısından AFC'ye üyeyken, 2002'de UEFA'ya üye oldular. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A grubunda Sırbistan'ı Almatı'da 2-1 yendiler. Böylece UEFA'ya üye olduğundan beri ilk resmî galibiyetlerini almış oldular.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Almanya millî futbol takımı</span>

Doğu Almanya millî futbol takımı, 1952 - 1990 yılları arasında, Doğu Almanya'yı -Saarland ve Almanya millî futbol takımları gibi-, II. Dünya Savaşı sonrasındaki bölünmüş Almanya'nın üç parçasından biri olarak uluslararası alanda temsil etmiştir. 1990'da, Almanya'nın birleşmesinden sonra Doğu Almanya Futbol Federasyonu'nun Almanya Futbol Federasyonu'na (DFB) katılmasıyla Doğu Almanya millî futbol takımı da Almanya millî futbol takımıyla birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan millî futbol takımı</span>

Macaristan millî futbol takımı, Macaristan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. 1938 ve 1954 FIFA Dünya Kupası'nda aldıkları ikincilik en büyük başarılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">FIFI Wild Kupası</span>

FIFI Wild Kupası dünyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınmadığından dolayı herhangi bir futbol organizasyonunda yer alamayan ülkelerin millî futbol takımları arasında FIFI tarafından organize edilen futbol turnuvası. Son şampiyonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti millî futbol takımı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Andorra millî futbol takımı</span> Andorrayı temsil eden erkek millî futbol takımı

Andorra millî futbol takımı,, Andorra'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımı. Andorra Futbol Federasyonu'nu tarafından yönetilmektedir. Andorra, UEFA'ya bağlı ülkeler içerisinde en küçük beşinci ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Sepp Piontek</span>

Sepp (Josef) Piontek, Alman futbol oyuncusu ve teknik direktörü. Kariyerine VfL Germania Leer'de başladı. 1963 ile 1972 Piontek, Werder Bremen ile Bundesliga'da 203 maça çıkarken 6 defa Almanya millî futbol takımı formasını giydi. Futbolu bırakmasının ardından; önce Werder Bremen'in, ardından ise Fortuna Düsseldorf ve FC St. Pauli takımlarının başına geçti.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

Çekoslovakya millî futbol takımı, 1920 - 1993 yılları arasında Çekoslovakya'yı uluslararası arenada temsil etmiş takımdır. En son 1990 İtalya Dünya Kupası'nda mücadele etmiş, bu kupada çeyrek finale kadar gelmeyi başarmış ve kupada şampiyon olacak olan Batı Almanya'ya 1-0 yenilerek kupaya veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2006 ELF Kupası</span>

ELF Kupası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından 2006 yılında organize edilen bir futbol turnuvasıdır. Turnuvaya NF-Board üyeleri ile AFC üyesi takımlar katılmışlardır. ELF'in açılımı "Equality (Eşitlik), Liberty (Özgürlük), Fraternity (Kardeşlik)"tir.

<span class="mw-page-title-main">Kálmán Mészöly</span>

Kálmán Mészöly, Macar eski futbolcu ve teknik direktör. Futbol kariyerini Vasas SC'de geçiren Meszöly, Macaristan mili takımıyla futbolcu ve teknik adam olarak başarılar kazanmıştır.

Katalonya millî futbol takımı, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesini uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımı. FIFA veya UEFA'ya üye olmayan takım FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası gibi turnuvalara katılamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Olimpiyat Stadyumu</span>

Bakü Olimpiyat Stadyumu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir stadyumdur. 69.870 seyirci kapasitesiyle ülkenin en büyük stadyumudur. Temeli 6 Haziran 2011'de atılmıştır. Törene Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, FIFA Başkanı Sepp Blatter UEFA Başkanı Michel Platini, Azerbaycan futbol kamuoyunun önemli temsilcileri, federasyon yöneticileri, futbol veteranları ve çok sayıda davetli katılmıştır.

2002 FIFA Dünya Kupası 32 takımın katıldığı turnvanın gruplarından bir tanesidir. A Grubunda mücadele eden millî futbol takımları 1998'de şampiyon,2006'da ikinci, 1958 ve 1986'da düzenlenen turnuvalarda üçüncü olan Fransa,1930 ve 1950'de şampiyon, 1954 ve 1970'te üçüncü olan Uruguay, daha önce turnuvaya dört kere katılan ve 1998'de çeyrek final oynama başarısı gösteren Danimarka ve ilk defa turnuvaya katılım hakkı elde eden Senegal'dir. Gruptaki maçlar 31 Mayıs 2002 ve 11 Haziran 2002 tarihleri arasında Seul Dünya Kupası Stadyumu, Ulsan Munsu Futbol Stadyumu, Daegu Stadyumu, Busan Asiad Stadyumu, Incheon Munhak Stadyumu, Suwon Dünya Kupası Stadyumu isimli altı ayrı stadyumda oynanmıştır.