İçeriğe atla

Grupoid

Matematikte, özellikle kategori teorisi ve homotopi teorisinde bir grupoid için (nadiren Brandt grupoidi veya sanal grup olarak da anılır) grup kavramı birden fazla eşdeğer yolla açıklanabilir. Bir grupoid şu iki şekilde genelleştirilir:

  • İkili işlemin yerini alan bir kısmi fonksiyon ilişkisindeki grup;
  • Her morfizmanın ters çevrilebilir olduğu kategorideki grup.

Grupoidler genellikle manifoldlar gibi geometrik nesneler hakkında akıl yürütmek için kullanılır. Heinrich Brandt (1927), Brandt yarı-grupları (Brandt Semigroup) aracılığıyla dolaylı olarak grupoidleri tanıtmıştır.[1]

Tanımlar

Bir fonksiyonunu düşünelim. Boş kümeden farklı herhangi bir alt kümesi için şeklinde tanımlı fonksiyona kısmi fonksiyon denir.

Grup Teorisinde Grupoid

Bir grupoidi şeklinde tanımlı tekli işlem ile kısmi fonksiyonu ile tanımlanan ve her için aşağıdaki özellikleri sağlayan bir kümedir.

(i) Bileşim: Eğer ve tanımlı ise ’dir.

(ii) Tersinirlik: ve tanımlıdır.

(iii) Özdeşlik: Eğer tanımlı ise

,

.

Ek olarak da

özellikleri sağlanır.

Kategori Teorisinde Grupoid

Bir grupoid, içindeki her morfizmanın bir izomorfizma olduğu küçük ve bağlantılı bir kategoridir.

Tanımı daha açık bir şekilde görebilmek için rastgele bir kategorik teorisel grupoidi alalım. Bu grupoid aşağıdaki özellikleri sağlar.

(i) grupoidi, nesnelerden oluşan bir kümesi içermektedir.

(ii) grupoidi, her nesneleri için ’ten ’ye tanımlı morfizmaların oluşturduğu bir kümesini içerir. Bu kümeden alınan bir morfizması şeklinde gösterilir.

(iii) Her nesnesi için ’dir.

(iv) Her için ’ten ’ye giden ve ’den ’ye giden morfizmaların bileşkesi şu şekilde tanımlanır:

öyle ki

(v) Her için nesnesinden nesnesine giden morfizmaların tersi şu şekilde tanımlanır:

ve fonksiyonu her , ve morfizmaları için aşağıdaki özellikleri sağlar:

ve .

.

ve .

Bağlı Grupoid

Kategori teorisel bir G grupoidi alalım. Eğer her için kümesi boş kümeden farklı ise ye bağlı grupoid denir.

Örnekler

Grup Olarak Grupoid

Her grup bir grupoiddir. Örnek olarak () grubunu düşünelim. Grupoidin grup teorisindeki tanımını kullanarak bu grubun bir grupoid olduğunu gösterelim. kümesini ve operatörünü ele alacağız. Rastgele alalım.

(i) Bileşim: ve ’nin tanımlı olduğunu biliyoruz. O halde +’nın Z üzerinde bileşim özelliğini sağladığından elde edilir.

(ii) Tersinirlik: Her için vardır ve olur. Bunun yanı sıra , özellikleri de sağlanır.

(iii) Özdeşlik: tanımlı olduğu için

,

olur.

Sonuç olarak () bir grupoiddir.

Lineer Fonksiyonlar

Nesneleri vektör uzayları ve morfizmaları birebir ve örten lineer (doğrusal) fonksiyonlar olan bir kategorisi grupoid belirtir. Kategori teorisindeki grupoid tanımını kullanarak ’in bir grupoid olduğunu gösterelim.

(i) .

(ii)

(iii) Rastgele bir nesnesi alalım. Bariz bir şekilde birim fonksiyonu birebir, örten ve lineer olduğundan olur.

(iv) Herhangi üç nesneleri alalım. kümesinden ve şeklinde tanımlı iki morfizma düşünelim. ve ’nin birebir, örten ve lineer fonksiyonlar olduğunu biliyoruz. şeklinde tanımlı bileşke fonksiyonunun birebir, örten ve lineer olduğunu göstermeliyiz.

• İki birebir fonksiyonun bileşkesi de birebir olacağından ve ile birebir olduğundan ötürü birebirdir.

• İki örten fonksiyonun bileşkesi örten olduğundan örten bir fonksiyon olur.

• İki lineer fonksiyonun bileşkesinin de lineer olduğu bilindiğinden de lineer bir fonksiyon olur.

Sonuç olarak olur ve dolayısıyla

öyle ki; şeklinde tanımlanabilir.

(v) Herhangi iki nesneleri ve rastgele bir morfizması ele alalım. birebir ve örten olduğundan vardır. lineer bir fonksiyon olduğundan de lineerdir. Sonuç olarak olur. Bu örnekte morfizmalar fonksiyon olduğundan rastgele alınan , ve morfizmaları için aşağıdaki özellikler de sağlanmaktadır:

.

.

.

Sonuç olarak bir grupoiddir.

Topolojik Uzay

Herhangi bir topolojik uzayı ele alalım. Bu uzaydaki bir noktadan başka bir noktaya giden yollar kategori teorisinde bir grupoid belirtir.[2] Bu yolların kümesine diyerek nesneler ve morfizmalar kümelerini aşağıdaki gibi tanımlayalım:

(i)

(ii) .

Burada kümesi homotopi denklik sınıflarından oluşmaktadır. Rastgele bir aldığımızda bu eleman 'ye homotopik olan yolları içermektedir.[3]

(iii) Rastgele bir nesnesi alalım. fonksiyonunun ’ten ’e giden bir morfizma olduğunu gösterelim. fonksiyonu bir yol olup bariz bir şekilde olur. Sonuç olarak denilir.

(iv) Rastgele alalım. Herhangi iki , morfizmalarını düşünelim. O zaman

öyle ki

iyi tanımlıdır, çünkü şeklinde uzayında bir yol belirtir. Sonuç olarak ’dir.

(v) Rastgele ve alalım. Bariz bir şekilde 'dir.

Tanımların denkliği

Grupoidin grup teorisindeki tanımı ile kategori teorisindeki tanımı birbirine denktir.

İspatını yaparken, bir grupoidi, kategori teorisindeki gibi tanımlansın diyelim. Bu grupoidin grup teorisindeki tanımın özelliklerini sağladığını göstereceğiz. grupoidi kategori teorisindeki tanıma göre ikisi de boş kümeden farklı nesneler kümesinden ve morfizmalar kümesinden oluşur. Bu kümelere sırasıyla ve diyelim. Rastgele bir nesnesi alalım. ’ten x’e giden morfizmaların kümesi 'in bileşim, tersinirlik ve özdeşlik özelliklerini sağladığını gösterelim.

(i) Bileşim: Rastgele alalım. ’nin kategori teorisindeki tanımına göre ve tanımlıdır. Yine kategori teorisindeki tanıma göre özelliği sağlanır.

(ii) Tersinirlik: Herhangi bir morfizması alalım. Kategori teorisindeki tanıma göre her morfizmanın tersi vardır. Dolayısıyla ’nin de tersi vardır ve olur. Bu yüzden . Tekrar kategori teorisindeki tanıma göre ve olur. Sonuç olarak tersinirlik özelliği sağlanır.

(iii) Özdeşlik: Herhangi iki morfizmaları alalım. olduğunu biliyoruz. O halde

ve

özellikleri sağlanır.

Şimdi de grup teorisindeki tanımın özelliklerini sağlayan grupoidinin kategori teorisindeki tanımın özelliklerini sağladığını gösterelim. operatörünü fonksiyon bileşkesi olarak düşünerek nesneler ve morfizmalar kümesini oluşturalım. olacak şekilde;

(i)

(ii) kümeleri grupoidinin sırasıyla nesneler ve morfizmalar kümeleridir. Böylece, kategori teorisindeki grupoid tanımına göre (i) ve (ii) sağlanmış olur.

(iii) Rastgele bir nesnesi olsun. şeklinde tanımlanır. Bu fonksiyonun kümesinin bir elemanı olduğunu gösterelim. ’nin grup teorisindeki grupoid tanımından dolayı ve özellikleri sağlanacağından olur.

(iv) Herhangi üç nesnelerini ele alalım. Rastgele iki , morfizmaları olsun. ’nın olduğunu gösterelim. olduğundan olur dolayısıyla ve elde edilir. Sonuç olarak, olur.

(v) Rastgele nesneleri ve morfizmasını ele alalım ve olduğunu gösterelim. , grup teorisindeki grupoid tanımını sağladığından olmaktadır. olduğundan ve sağlanmaktadır. Yine ’nin sağladığı tanımdan dolayı ve olduğu görülür. Sonuç olarak sağlanarak elde edilmiş olur.

Öte yandan kümesi üzerinde olacak şekilde bir ilişkisi vardır.

Sonuç olarak bir kategoridir.

Önermeler

Denklik bağıntısı ile ilişkisi

ilişkisi, üzerinde bir denklik bağıntısıdır.

Kanıtını şöyle açıklayabiliriz: olan rastgele bir alalım. Bariz bir şekilde olur. Dolayısıyla ’dir. Böylelikle bağıntısının simetri özelliğini sağladığı görülür.Rastgele alalım. ve olduğunu varsayalım ve olduğunu gösterelim.

ve olduğundan; ve olur. Buradan da eşitliğine ulaşılır. Dolayısıyla ’dir. Sonuç olarak ilişkisi kümesi üzerinde bir denklik bağıntısıdır.

Morfizma Kümesi ve Grup İlişkisi

Kategori teorisel herhangi bir grupoidi alalım. Her nesnesi için kümesi bir gruptur.

Kanıtını açıklayalım;

• Kapalılık: Rastgele alalım. bileşke fonksiyonu da ’ten ’e giden bir morfizma olacağından kümesi bileşke işlemi altında kapalıdır.

• Bileşim: Herhangi alalım. grupoidinin kategori teorisindeki tanımına göre eşitliği sağlandığından bileşke işlemi kümesi içinde bileşim özelliğini sağlar.

• Birim eleman: grupoidinin kategori teorisindeki tanımına göre her nesnesi için olduğundan ve özellikleri sağlandığından birim eleman vardır ve tektir.

• Ters eleman: Rastgele bir alalım. ’nin kategori teorisindeki tanımından ’dir ve ve olmaktadır.

Morfizma Kümesi ve Grup İzomorfizma İlişkisi

bağlı bir grupoid olsun. Rastgele alalım.

Bir morfizması için öyle ki bir grup izomorfizmasıdır. Yani:

(i) bir grup homomorfizmasıdır.

(ii) birebirdir.

(iii) örtendir.

Kanıtını şöyle açıklayabiliriz:

  • Rastgele alalım. O halde,

Sonuç olarak bir grup homomorfizmasıdır.

  • Herhangi iki alalım ve olsun. O halde,

Buradan da elde edilir. O halde birebirdir.

  • Görüntü kümesinden yani ’den bir elemanı alalım. O halde öyle bir arıyoruz ki olsun. O halde alırsak;

olur. O halde örtendir.

Sonuç olarak bir grup izomorfizmasıdır.

Temel gruba geçiş

Rastgele bir için grubuna grupoidinin temel grubu adı verilir.

  1. ^ "Brandt semi-group". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Temel Grup makalesi". TeMoG. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Temel Grup". 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Laplasyen , skaler bir alanının gradyanı alınarak elde edilen vektörün diverjansıdır. Fizikteki birçok diferansiyel denklem laplasyen içerir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel koordinat sistemi</span>

Küresel koordinat sistemi, üç boyutlu uzayda nokta belirtmenin bir yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Normal dağılım</span> sürekli olasılık dağılım ailesi

Normal dağılım, aynı zamanda Gauss dağılımı veya Gauss tipi dağılım olarak isimlendirilen, birçok alanda pratik uygulaması olan, çok önemli bir sürekli olasılık dağılım ailesidir.

Matematikte karmaşık sayı, bir gerçel bir de sanal kısımdan oluşan bir nesnedir. a ve b sayıları gerçek olursa karmaşık sayılar şu biçimde gösterilirler:

Merkezi limit teoremi büyük bir sayıda olan bağımsız ve aynı dağılım gösteren rassal değişkenlerin aritmetik ortalamasının, yaklaşık olarak normal dağılım göstereceğini ifade eden bir teoremdir. Matematiksel bir ifadeyle, bir merkezi limit teoremi olasılık kuramı içinde bulunan bir zayıf yakınsama sonucu setidir. Bunların hepsi, birçok bağımsız aynı dağılım gösteren rassal değişkenlerin herhangi bir toplam değerinin limitte belirli bir "çekim gücü gösteren dağılıma" göre dağılım gösterme eğiliminde olduğu gerçeğini önerir.

Olasılık kuramı içinde herhangi bir rassal değişken için karakteristik fonksiyon, bu değişkenin olasılık dağılımını tüm olarak tanımlar. Herhangi bir rassal değişken X için, gerçel doğru üzerinde, bu fonksiyonu tanımlayan formül şöyle yazılır:

<span class="mw-page-title-main">Laplace denklemi</span>

Matematikte Laplace denklemi, özellikleri ilk defa Pierre-Simon Laplace tarafından çalışılmış bir kısmi diferansiyel denklemdir. Laplace denkleminin çözümleri, elektromanyetizma, astronomi ve akışkanlar dinamiği gibi birçok bilim alanında önemlidir çünkü çözümler bilhassa elektrik ve yerçekim potansiyeli ile akışkan potansiyelinin davranışını açıklar. Laplace denkleminin çözümlerinin genel teorisi aynı zamanda potansiyel teorisi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cebirsel topoloji</span>

Cebirsel topoloji, topolojik uzayları cebirsel gereç ve yöntemlerle inceleyen matematik dalı. Matematikte bir kümenin üzerine döşenecek yapı, yönelinen matematik dalını belirler. Bir kümeye bir ya da birkaç işlem konarak sayılar kuramı ya da cebir yapmaya başlanabilir. Kümenin üzerine bir topoloji koyaraksa topoloji ve, ayrıca uzunluk koyarsak, geometri yapmaya başlanır. Üzerine topoloji konmuş bir uzayı incelemek için kimi cebirsel, aritmetik veya topolojik değişmezler tanımlanır; bunlar aracılığıyla topolojik uzayın özellikleri ayırdedilir. Örneğin tıkızlık, bağlantılılık, sayılabilirlik bu tür değişmezlerdir. Topolojik eşyapısal iki uzaydan biri bu değişmeze sahipse diğeri de buna sahip olmalıdır. Yani, eğer iki uzay için ayrı ayrı bakılan bir değişmez aynı değilse, bu iki uzay eşyapısal olmayacaktır. Yukarıda anılan en eski değişmezlerin hemen ardından inşa edilen klasik değişmezler cebirsel olanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hareket eden mıknatıs ve iletken problemi</span> düşünce deneyi

Hareketli mıknatıs ve iletken problemi 19. yüzyılda ortaya çıkan, klasik elektromanyetizma ve özel görelilik kesişimi ile ilgili ünlü bir düşünce deneyidir. Mıknatısa göre sabit hız (v) ile hareket eden iletkendeki akım, mıknatısın ve iletkenin referans sistemlerinde hesaplanır. "Sadece "göreli" hareket gözlemlenebilir, diğerlerinin mutlak bir standardı yoktur." diye belirten temel görelilik ilkesi doğrultusunda, deneydeki gözlemlenebilir miktar olan akım, her durumda aynıdır. Ancak, Maxwell denklemlerine göre, iletkendeki yük, mıknatıs referans sisteminde "manyetik kuvvete" ve iletken referans sisteminde "elektrik kuvvetine" maruz kalır. Aynı olgu, gözlemcinin referans sistemine bağlı olarak iki farklı tanımları var gibi görünebilir.

Fizikte, Lorentz dönüşümü adını Hollandalı fizikçi Hendrik Lorentz'den almıştır. Lorentz ve diğerlerinin referans çerçevesinden bağımsız ışık hızının nasıl gözlemleneceğini açıklama ve elektromanyetizma yasalarının simetrisini anlama girişimlerinin sonucudur. Lorentz dönüşümü, özel görelilik ile uyum içerisindedir. Ancak özel görelilikten daha önce ortaya atılmıştır.

Matematik'te bir Lie eşcebri ikili yapıda bir Lie cebridir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel harmonikler</span>

Matematikte, küresel harmonikler Laplace denkleminin çözüm kümesinin açısal kısmıdır. Küresel koordinatların bir sistemi içinde küre yüzeyinde tanımlanır, Fourier serisi ise çember üzerinde tanımlanır. Laplace'ın küresel harmonikleri Pierre Simon de Laplace tarafından ilk 1782 yılında tanıtılan bir ortogonal sistemin küresel harmonik formlarının özel bir kümesidir. Küresel harmoniklerden birkaçının kökleri sağda gösterimlenmiştir. Küresel harmonikler pek çok yerde teorik önem taşımaktadır ve özellikle atomik yörünge elektron konfigürasyonları, yerçekimi alanları, geoitleri ve gezegen ve yıldızların manyetik alanlarının temsili ve kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu karakterizasyonu hesaplanmasında kullanılan pratik uygulamaları vardır. Küresel harmonikler 3D Bilgisayar grafiklerinde, dolaylı aydınlatma ve 3D şekillerin tanınması gibi konularda geniş bir yelpazede özel bir rol oynamaktadır.

Atomik, moleküler ve çekirdek fiziğinde Elektrik Alan Meyili (EAM) elektrik yükü dağılımı ve diğer bir çekirdek tarafından üretilen elektriksel alan değişim oranını ölçer. EAM, çekirdek manyetik rezonansı (NMR), elektron dizilmıknatıs rezonansı, çekirdek dörtkutup rezonansı (NQR), Mössbauer Spektroskopisi veya tedirginlik açısal ilintisi (PAC) gibi metotlarla ölçülebilen bir etki yaratmak için dört kutuplu çekirdeğin nükleer elektrik dörtkutup kolcuğu ile çift oluşturur. Eğer ki çekirdeği çevreleyen kübik simetriyi bozuyorsa ve çekirdeğin olduğu yerde düzensiz bir elektrik alan yaratıyorlarsa EAM sıfır değildir.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizmanın eşdeğişim formülasyonu</span>

Klasik manyetizmanın eşdeğişimli formülasyonu klasik elektromanyetizma kanunlarının(özellikle de, Maxwell denklemlerini ve Lorentz kuvvetinin) Lorentz dönüşümlerine göre açıkça varyanslarının olmadığı, rektilineer eylemsiz koordinat sistemleri kullanılarak özel görelilik disiplini çerçevesinde yazılma sekillerini ima eder. Bu ifadeler hem klasik elektromanyetizma kanunlarının herhangi bir eylemsiz koordinat sisteminde aynı formu aldıklarını kanıtlamakta kolaylık sağlar hem de alanların ve kuvvetlerin bir referans sisteminden başka bir referans sistemine uyarlanması için bir yol sağlar. Bununla birlikte, bu Maxwell denklemlerinin uzay ve zamanda bükülmesi ya da rektilineer olmayan koordinat sistemleri kadar genel değildir.

Matematikte, uzunluğu 1 olan ve uzayda bir norma sahip olan vektöre birim vektör denir. Birim vektör genellikle ‘û‘ gibi şapkalı ve küçük harflerle ifade edilir. Normalize vektör veya versor olmayan bir sıfır vektörü u ile eş yönlü olan birim vektörü u

Temel grup, Henri Poincaré'in 1895'te yayınladığı "Analysis Situs" adlı makalesinde tanımlanmıştır. Kavram, Bernhard Riemann, Poincaré ve Felix Klein'ın çalışmalarıyla Riemann yüzeyleri teorisinden ortaya çıkmıştır. Karmaşık değerli fonksiyonların monodromik özelliklerini açıkladığı gibi kapalı yüzeylerin tam bir topolojik sınıflandırılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hacim integrali</span>

Hacim integrali çok değişkenli kalkülüsteki çokkatlı integralin 3 boyutlu durumudur. Hacim integrali fizikte önemli bir yere sahiptir. Özellikle yoğunlukların hesabı için kullanılır.

Bu madde Vektör Analizi'ndeki önemli özdeşlikleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Logaritmik ortalama</span>

Matematikte logaritmik ortalama, iki pozitif gerçek sayının farkının bu sayıların doğal logaritmalarının farkına oranı olarak tanımlanır. Bu hesaplama, ısı ve kütle transferi içeren mühendislik problemlerinde kullanılabilir.

Trigonometride, trigonometrik özdeşlikler trigonometrik fonksiyonları içeren ve eşitliğin her iki tarafının da tanımlandığı değişkenlerin her değeri için doğru olan eşitliklerdir. Geometrik olarak, bunlar bir veya daha fazla açının belirli fonksiyonlarını içeren özdeşliklerdir. Bunlar üçgen özdeşliklerinden farklıdır, bunlar potansiyel olarak açıları içeren ama aynı zamanda kenar uzunluklarını veya bir üçgenin diğer uzunluklarını da içeren özdeşliklerdir.