İçeriğe atla

Grup başkanı

Bir grup başkanı, çeşitli ülkelerde kullanılan bir siyasi unvan veya tanımlayıcı terimdir ve bir yasama organında bir parlamento grubunu veya meclis grubunu yöneten kişiyi belirtmek için kullanılır, bu ulusal veya alt ulusal bir yasama organı olabilir. Çoğu parlamenter demokraside, parlamento lideri parti üyesi milletvekilinin en kıdemli üyesidir.

Bir parti lideri, parlamento lideriyle aynı kişi olabilir veya bu roller ayrı kişilere verilebilir.

Tanım

Birçok ülkede, siyasi bir partinin lideri (yani, örgütsel lider) ve parlamento grubunun lideri ayrı pozisyonlardır ve genellikle aynı kişi tarafından tutulmalarına rağmen, bu her zaman veya otomatik olarak böyle değildir.[1] Eğer parti lideri hükûmet üyesi ise, ilgili parlamento organının dışında farklı bir siyasi görevi varsa veya hiçbir siyasi görevi yoksa, parlamento lideri pozisyonu genellikle farklı bir kişi tarafından tutulur.[2]

İngilizcede lider, "parlamento başkanı", "grup lideri" veya sadece "parlamento lideri" gibi çeşitli isimlerle anılabilir.[3]

Örnekler

Avustralya ve Yeni Zelanda

Avustralya ve Yeni Zelanda siyasetinde "lider" olarak adlandırılan parti figürü genellikle parlamento içinde parti işlerini yöneten bir milletvekilidir. Parti tüzükleri genellikle parlamento liderini ve örgütsel lideri (genellikle parlamento dışında olan) ayırır ve ikincisi genellikle "federal başkan" veya "parti başkanı" olarak adlandırılır. İki rol, organizasyonel olarak ayrıdır, ancak yakın işbirliği beklenir.[1][4]

Kanada

Kanada siyasetinde, bir parlamento lideri, parlamento grubunu, olabileceği gibi Temsilciler Meclisi veya eyalet meclisi gibi bir yasama organında yönetmek için seçilir. Parti lideri, yasama organında bir koltuğa sahip olmadığında, liderlik yarışmasını izleyen veya izleyen bir geçiş dönemi sırasında geçici yasama lideri olarak görev yapar.[5]

Avrupa Parlementosu

Avrupa Parlamentosu'nun yedi siyasi grubunun her birinin kendi grup lideri bulunmaktadır. Avrupa Parlamentosu'ndaki gruplar genellikle çok geniş kapsamlıdır, bu yüzden grup liderinin pozisyonu birleştirici niteliktedir - önemli oylar öncesinde benzer görüşlere sahip Avrupa Parlamentosu üyelerini bir araya getirmeye yardımcı olabilirler. Gruplar, Avrupa siyasi partisinden ayrı bir şekilde örgütlenmiştir ve genellikle birden fazla parti tek bir grup olarak ittifak yapar, bu nedenle parti ve parlamento lideri arasındaki ayrım genellikle sıkıdır.[3][6]

Almanya

Alman siyasetinde, büyük partilerin liderleri genellikle ulusal parlamento üyeleri olmaktan ziyade çeşitli eyaletlerin hükûmet başkanları olmuştur. Bu nedenle, federal parlamentoda (Almanya'da ayrıca 16 eyalet parlamentosu bulunmaktadır)[2] parlamento lideri genellikle farklı bir kişi tarafından görev edinilir. Parlamento lideri, kendi partisini temsil eden milletvekillerinin çalışmalarını koordine etme konusunda en üst sorumluluğa sahiptir. Parti lideri ulusal parlamento üyesi olsa bile, parlamento lideri farklı bir kişi olabilir. Örneğin, CDU muhalefetteyken Angela Merkel parti lideri iken Friedrich Merz parlamento lideri olarak görev yapmıştır. Eğer parti lideri şansölye veya[7] hükûmet üyesi ise, başka bir kişi parlamento lideri olur.[]

Hollanda

Hollanda parlamentosunun her iki meclisinde de, parlamento liderleri resmi olarak meclis grubundaki meslektaşları tarafından seçilir.

Temsilciler Meclisinde, muhalefet partilerinin liderleri aynı zamanda kendi partilerinin parlamento lideridir. Koalisyon partilerinin liderleri ise kabine girmeyi tercih edebilir, eğer partileri koalisyonun en büyüğü ise başbakan olarak hizmet ederler, aksi takdirde Başbakan Yardımcısı olarak görev yaparlar. Aksi durumda parlamento lideri olarak kalırlar.

Senatoda, parlamento liderleri asla parti liderleri değillerdir.[]

Birleşik Krallık

İngiliz siyasetinde, bir partinin lideri genellikle parlamento lideriyle aynı kişidir. Lider parti bürokrasisini tam olarak kontrol etmeyebilir. Lider, milletvekillerinden (MP'ler) kendi aralarından seçilebilir veya parti konferansında daha geniş parti üyeliği tarafından seçilebilir, ancak seçildikten sonra parlamento partisinin desteğini sürdürmelidir. Benzer şekilde, başbakanlık pozisyonu, parlamentoda en büyük siyasi partinin (iki büyük partinin durumunda parti lideri) parlamento liderine verilebilir ve beklenir ki çoğunluğu elde edip sürdürebilecektir.

Daha küçük partilerde, parti liderinden ayrı olan ulusal parlamentodaki (Westminster'da) parlamento liderleri bulunabilir. Parti lideri, yerel yönetim (alt milli) parlamentosunda veya meclisinde görev yapabilir. İskoç milliyetçisi SNP'nin parti lideri olan Humza Yousaf, İskoçya'nın başbakanı olarak görev yapmakta ve Westminster'da bulunmamaktadır. SNP'nin Westminster parlamentosundaki parlamenter grubu SNP milletvekili Stephen Flynn tarafından yönetilmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Çoğunluk lideri
  • Azınlık lideri
  • TBMM

Kaynakça

  1. ^ a b Pilet, Jean-Benoit; Cross, William (2014). The Selection of Political Party Leaders in Contemporary Parliamentary Democracies: A Comparative Study (İngilizce). Routledge. s. 190. ISBN 9781317929451. 
  2. ^ a b Heidar, Knut; Koole, Ruud (2003). Parliamentary Party Groups in European Democracies: Political parties Behind Closed Doors (İngilizce). Routledge. ss. 33-34. ISBN 9781134594764. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  3. ^ a b "Profile of the leaders of Parliament's political groups" (İngilizce). European Parliament. 17 Temmuz 2009. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Labour Party Constitution and Rules" (PDF). www.elections.org.nz. New Zealand Labour Party. December 2011. 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  5. ^ Jeffrey, Brooke (2010). Divided Loyalties: The Liberal Party of Canada, 1984-2008 (İngilizce). University of Toronto Press. s. 604. ISBN 9780802038487. 
  6. ^ "Political groups in the European Parliament. Parties in EU". www.itsyourparliament.eu. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  7. ^ Geis, Matthias; Hildebrandt, Tina (26 Eylül 2015). "Angela Merkel: Not Our Ms. Merkel". Die Zeit (Almanca). 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyasi parti</span> politik hayatın en önemli ögesi olan ve belli bir siyasi görüşü temsil eden siyasal örgüt

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyelerinin genellikle politika konusunda benzer fikirlere sahip olması yaygındır ve partiler belirli ideolojik veya politika hedeflerini destekleyebilir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa siyasi partisi</span>

Avrupa partisi, Avrupa'da ve Avrupa Birliği kurumlarında faaliyet gösteren ulusaşırı siyasi parti tipidir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve denetlenmektedirler. Bireylerden ziyade siyasi partiler tarafından oluşturulmaktadırlar.

Parlamento grubu, bir parlamento veya belediye meclisi gibi yasama organında aynı siyasi partinin veya siyasi partilerin birleşiminden oluşan bir gruptur.

İngilizce'de kamçı anlamına gelen 'whip', bir siyasi partide disiplini sağlamakla yükümlü resmî bir parti üyesidir. Bu genellikle parti üyelerinin kendi bireysel ideolojilerine veya seçmenlerinin iradesine göre değil, parti platformuna göre oy kullanmalarını sağlamak anlamına gelir. Kamçı, partinin "uygulayıcıları"dır. Diğer milletvekillerinin oylama oturumlarına katılmalarını ve resmî politikaya göre oy kullanmalarını sağlarlar.

İşçi Partisi (Maltaca: Partit Laburista) veya eskiden bilinen adıyla Malta İşçi Partisi (MLP), Malta'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Milliyetçi Parti'nin (PN) yanı sıra, İşçi Partisi Malta'daki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Mart 2013 genel seçimlerinden bu yana parti, Malta Temsilciler Meclisinde çoğunluktaki parti oldu. İşçi Partisi, Avrupa Sosyalistler Partisi'nin bir üyesidir ve Aralık 2014'e kadar Sosyalist Enternasyonal'in bir üyesiydi. Parti, yapısına göre demokratik sosyalisttir.

Liderlik seçimi, çeşitli ülkelerde siyasi bir parti üyelerinin partinin liderini belirlemek için yaptığı bir siyasi yarışmadır.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Arka sıra</span> ne bakanlık makamına sahip ne de bir bakanı gölgeleyen parlamenter

Westminster ve diğer parlamenter sistemlerde, bir backbencher, hükûmette görev yapmayan ve Muhalefet'te ön sıra sözcüsü olmayan bir milletvekili veya yasama organı üyesidir ve sadece "sıradan üye" olarak kabul edilir.

Resmi parti statüsü, resmi olarak Kanada Parlamentosu ve eyalet yasama organlarında kullanılan Westminster uygulamasına atıfta bulunan ve siyasi partilerin parlamento grubunu tanımanın bir yöntemi olarak kullanılan bir terimdir. Resmi belgelerde bunun bazen "tanınmış parti" olarak adlandırıldığı görülmektedir.

Parti disiplini, ilgili parti grubunun üyelerinin göreli bir uyum içinde olmasını sağlamak amacıyla tasarlanmış politik normlar, kurallar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sapmalara yönelik sonuçları içeren bir sistemdir. Özellikle siyasi partilerde, parti disiplininin temel amacı, tüm parlamento üyelerinin parti çizgisini korumasını ve parlamento üyelerinin çoğunluğu tarafından kabul edilen politikalara destek vermesini sağlamaktır.

Serbest oylama, bir yasama organında, yasama organının üyelerinin kişisel vicdanlarına göre oy kullanmalarına izin veren bir tür oy kullanma şeklidir. Bu oylama türü, siyasi partilerinin belirlediği resmi çizgi yerine, kendi inançlarına ve vicdanlarına göre oy kullanma özgürlüğü sağlar. Özellikle Westminster sistemi içindeki parlamento sistemlerinde, bu oylama şekli, azınlık hükûmetinin oluşumu için gerekli olan güven ve kaynak sağlama sürecinde yer alan bağımsız üyelerin varlığını göstermek için de kullanılabilir. Serbest oylamalar, Kanada ve bazı İngiliz yasama organlarında bulunurken, vicdan oylamaları Avustralya ve Yeni Zelanda yasama organlarında kullanılmaktadır.