İçeriğe atla

Grunwald, Varmiya-Mazurya Voyvodalığı

Koordinatlar: 53°29′09″K 20°05′31″D / 53.48583°K 20.09194°D / 53.48583; 20.09194
Grunwald
Köy
Polonya üzerinde Grunwald
Grunwald
Grunwald
Grunwald'ın Polonya'daki konumu
Koordinatlar: 53°29′09″K 20°05′31″D / 53.48583°K 20.09194°D / 53.48583; 20.09194
Ülke Polonya
VoyvodalıkVarmiya-Mazurya
PowiatOstróda
GminaGrunwald
Nüfus
 (2011)
 • Toplam417[1]
Posta kodu
14-110

Grunwald (Almanca: Grünfelde; Litvanca: Žalgiris (tarihi), Griunvaldas (modern), Polonya'nın kuzeyindeki Varmiya-Mazurya Voyvodalığı'ndaki Ostróda İlçesi içindeki Gmina Grunwald idari bölgesinde bulunan köydür.[2] Köy, esas olarak o civarda gerçekleşen tarihi bir muharebe ile, yani Leh-Litvan ve Töton Tarikatı güçleri arasındaki 15 Temmuz 1410 Grunwald Muharebesi ile tanınır.

Coğrafyası

Köy, Ostróda'nın yaklaşık 26 kilometre (16 mi) güneyinde ve bölgesel başkent Olsztyn'in 43 kilometre (27 mi) güneybatısında bulunur. Köy tarihi Mazurya bölgesinde yer alır. Köyün nüfusu 417'dir.

Tarihi

15 Temmuz 1410'da köyün yakınında (Stębark köyü yönünde) Grunwald Muharebesi gerçekleşti. Muharebede, Kral II. Władysław Jagiełło komutasındaki Polonya-Litvanya kuvvetleri Töton Tarikatı'nı ağır bir şekilde yendi. Grunwald Muharebesi, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük muharebelerinden biri kabul edilir. Polonya ile Litvanya tarihindeki en önemli muharebelerden biriydi. Civardaki bir anıt Polonya'nın Tarihi Anıtı olarak listelenmiştir. Her yıl muharebenin yıldönümünde savaşın yapıldığı bölgede şenlikler ve savaş canlandırmaları yapılır.

Günümde Muharebe'nin gerçekleştiği alan

Muharebeden sonra, Polonya Kralı II. Władysław Jagiełło, savaş alanında[3] bir şapel inşa ettirmeyi planladı. Polonya-Litvanya'nın muharebe ve muharebedeki zaferine rağmen, savaş alanı yine de Töton Tarikatı'nın kontrolü altında kaldı ve Meryem'e adanmış bir şapel inşa edildi. 1454 yılında Kral IV. Kazimierz, anti-Töton Prusya Konfederasyonu'nun talebi üzerine bölgeyi Polonya Krallığı'na bağladı.[4] On Üç Yıl Savaşlarından (1454-1466) sonra bölge Töton'ların elinde kalsa da bir tımar olarak Polonya'nın bir parçası oldu.[5] Köyden 15. yüzyıl Latin kroniklerinde Grunenvelt olarak bahsedilmiştir. Tarihçi Jan Długosz, Grunwald adını kullandı ve o zamandan beri Polonya tarih yazılarında savaşın adı Grunwald diye yazıldı.

Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından Potsdam Anlaşması sonucunda köy yeniden Polonya'nın bir parçası oldu. Stębark ve Łodwigowo ile savaşın yapıldığı alanda, kabaca bir üçgenin ortasında bir müze ve anma alanı inşa edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Wieś Grunwald (warmińsko-mazurskie)". Polska w liczbach (Lehçe). 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2019. 
  2. ^ "Central Statistical Office (GUS) - TERYT (National Register of Territorial Land Apportionment Journal)" (Lehçe). 1 Haziran 2008. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ On 16 September ... the Polish King made his intentions clear in a letter to the bishop of Pomesania to have a Brigittine cloister and church built on the battlefield at Grunenvelt, literally in loco conflictus nostri, quem cum Cruciferis de Prusia habuimus, dicto Grunenvelt.
  4. ^ Związek Pruski i poddanie się Prus Polsce: zbiór tekstów źródłowych (Lehçe). Poznań: Instytut Zachodni. 1949. s. 54.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Górski, pp. 96–97, 214–215

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas</span>

Vytautas Orta Çağ Litvanyası'nın en ünlü hükümdârlarından biri. Vytautas;(1392–1430) döneminde, Litvanya ve Rutenya'yı kapsayan Litvanya Büyük Dükalığı'nı yönetmiştir. Ayrıca Hrodna (1370–1382) ve Lutsk (1387–1389) prensliği yapmıştır. Hussites Krallığı döneminde ön plana çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Władysław Jagiełło</span>

Jogaila, Bir dizi farklı adla bilinir: Litvanca: Jogaila Algirdaitis; Lehçe: Władysław II Jagiełło; Belarusça: Jahajła (Ягайла). Jogaila, 1362'de doğmuş, 1 Haziran 1434'te ise ölmüştür. Litvanya Büyük Dükü olarak, 1377-1434 yılları arasında 57 yıl hüküm sürmüştür. 1386–1399 yılları arasında ise Polonya vekili olmuş; 1399–1434 yılları arasında aslî Polonya Krallığı yapmıştır. Amcası Kęstutis ile birlikte, hükümdarlığı 1377'de Litvanya'da başlamıştır. 1386'da, Polonya hükümran kraliçesi Polonyalı Jadwiga ile evlenmiş, Hristiyanlığı kabul etmiş ve Władysław'da vaftiz olmuştur. Böylece Władysław Jagiełło adıyla Polonya kralı ilan edilmiştir. Kraliçe Jadwiga'nın ölümüyle başlayan Polonya saltanatı (1399) ölene dek devam etmiştir. Onun, Polonya krallığı yaptığı dönem 35 yıl kadardır ve yüzyıllarca devam edecek Litvanya-Polonya Birliği'nin temelini Jogaila atmıştır. Władysław II kurduğu yeni Jagiellon Hanedanlığı'nın saltanatını Jagiellon adıyla sürdürmüştür. Litvanya Büyük Dükalığı'nda Pagan Jogaila'nın oluşturduğu ve kraliyet saltanatı 1572'ye kadar süren Gediminids hanedanı;Yeni Çağ civarlarında Avrupa'daki en büyük hanedanlardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Krallığı (1385-1569)</span>

Polonya Krallığı 1385 yılında, iki devlet arasında özel birlik kuran Krewo Birliği aracılığıyla Litvanya Büyük Dükalığı ile ilişkisini güçlendiren ırsî monarşiye dayalı bir devlet. Birlik, iki ayrı devletli birlikten 1569 yılında Lublin Birliği aracılığıyla tek bir devlete dönüştürüldü, bunu kısa süre sonra Polonya'yı iki yüzyıl boyunca yöneten Jagiellon Hanedanı'nın sonu izledi.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Litvan-Töton Savaşı</span> Töton Şövalyeleri ile Polonya ve Litvanya ittifakı arasındaki savaş (1409–1411)

Leh-Litvan-Töton Savaşı, Büyük Savaş olarak da bilinen, 1409-1411 yılları arasında Töton Şövalyeleri ile müttefik Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı arasında meydana geldi. Yerel Samogit ayaklanmasından tetiklenen savaş, Ağustos 1409'da Polonya'nın Töton işgali ile başladı. Her iki taraf da tam ölçekli bir savaşa hazır olmadığından, Bohemyalı IV. Wenceslaus dokuz aylık bir ateşkes sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Marienburg Kuşatması (1410)</span> Malbork Kalesi Muharebesi

Marienburg Kuşatması, Töton Şövalyeleri'nin manastır devletinin başkenti Marienburg'daki (Malbork) kalenin iki aylık başarısız bir kuşatmasıdır. Kral II. Władysław Jagiełło ve Büyük Dük Vytautas komutasındaki ortak Leh-Litvan kuvvetleri, Grunwald Muharebesi'ndeki (Tannenberg) büyük zaferin ardından Prusya'nın tamamen fethi amacıyla 26 Temmuz ve 19 Eylül 1410 tarihleri arasında kaleyi kuşattı, fakat kale Heinrich von Plauen komutasında kuşatmaya dayandı ve Şövalyeler, 1411'de yapılan Birinci Toruń Barışı'nda yalnızca küçük toprak kayıplarını kabul ettiler. Marienburg'un savunucusu Heinrich von Plauen, Şövalyelerin tamamen yok olmaktan kurtarıcısı olarak kabul edilir.

Açlık Savaşı veya Kıtlık Savaşı, toprak anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla 1414 yazında müttefikler Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ile Töton Şövalyeleri'ni karşı kısa bir çatışmadır. Savaş, adını her iki tarafın da izlediği yıkıcı yakıp yıkma taktiği sonucu hasat alınamamasından aldı. Çatışma önemli bir siyasi sonuç alamadan sona ererken, Prusya'yı kıtlık ve veba sardı. Johann von Posilge'e göre, Töton Tarikatı'nın 86 keşişi savaştan sonra vebadan öldü. Buna karşılık, Orta Çağ Avrupa'sının en büyük savaşlarından biri olan 1410 Grunwald Muharebesi'nde yaklaşık 200 keşiş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius ve Radom Paktı</span>

Vilnius ve Radom Paktı, Litvanya Büyük Dükalığı Vilnius'ta kabul edilen ve 1401 yılında Polonya Krallığı Radom'daki Kraliyet Konseyi tarafından onaylanan üç yasadan oluşan bir setti. Birlik, daha önceki Krewo Birliği Yasasını (1385) değiştirmiş ve Ostrów Anlaşmasını (1392) onaylamıştır. Litvanya Büyük Dükü Vytautas, Litvanya işlerinden tamamen sorumlu olurken, Polonya Kralı Władysław II Jagiełło bir derebeyi haklarını saklı tuttu. Vytautas'ın ölümünden sonra Litvanya, Władysław II Jagiełło veya onun yasal varisi tarafından yönetilecekti. Bu birlik genel olarak Polonya-Litvanya birliğinin güçlendirilmesi olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Raciążek Barışı</span>

Raciążek Barışı, 22 Mayıs 1404'te Polonya Krallığı ileLitvanya Büyük Dükalığı ve Töton Tarikatı arasında Dobrzyń Arazisi ve Samogitya'nın kontrolüne ilişkin imzalanan bir antlaşmaydı. Antlaşma, Lehler özünde 1342 Kalisz Antlaşması'nı ve Litvanya - 1398 Salynas Antlaşması'nı geçerli kıldı. Antlaşma istikrarlı değildi ve durum kısa süre sonra 1409-1411 Leh-Litvan-Töton Savaşı ile değişti.

<span class="mw-page-title-main">Gmina Grunwald</span>

Gmina Grunwald, kuzey Polonya'da, Varmiya-Mazurya Voyvodalığı'ndaki Ostróda İlçesinde bulunan kırsal bir gmina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Płowce Muharebesi</span>

Płowce Muharebesi, 27 Eylül 1331'de Polonya Krallığı ile Töton Tarikatı arasında gerçekleşen belirleyici muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Płowce</span> Polonyada köy

Płowce [ˈpwɔft͡sɛ] kuzey-orta Polonya'daki Kuyavya-Pomeranya Voyvodalığı'nda bulunan Radziejów İlçesi içindeki Gmina Radziejów idari bölgesinde bulunan bir köydür. Köy, Radziejów'un yaklaşık 9 kilometre (6 mi) doğusunda ve Toruń'un 47 kilometre (29 mi) güneyinde bulunur. Köyün nüfusu 570'dir.

<span class="mw-page-title-main">On Üç Yıl Savaşı (1454-1466)</span> On Üç Yıl Savaşı,Şehirler Savaşı olarak da adlandırılır.Savaş,1454 ile 1466 yıllarının arasında gerçekleşmiştir.Savaş,Polonya Krallığı ile Töton Şövalyeleri arasında gerçekleşmiştir

On Üç Yıl Savaşı, Şehirler Savaşı olarak da adlandırılan, 1454 ile 1466 yılları arasında Polonya Krallığı ile Töton Şövalyeleri arasında yapılan bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Haçlı Seferi</span>

Litvanya Haçlı Seferi, Töton Şövalyeleri ve Livonya Tarikatı'nın, pagan Litvanya Büyük Dükalığı'nı zorla Hıristiyanlaştırma bahanesi altında gerçekleştirdiği bir dizi seferdir. Livonya Tarikatı 1202'de Riga'yı işgal etti ve 1230'larda Polonya'nın bir yurtluk olan Chełmno Arazisi'ne yerleştiler. İlk olarak Livonya Haçlı Seferi ve Prusya Haçlı Seferi'nde diğer komşu Baltık kabilelerini fethettiler.

<span class="mw-page-title-main">Dąbrówno</span> Polonyada köy

Dąbrówno Lehçe telaffuz: [d]; Almanca: Gilgenburg) kuzey Polonya'daki Warmian-Masurian Voyvodalığı'nın Ostróda ilçesinde bir köy ve bir gmina'nın (belediye) merkezidir. Yaklaşık 30 kilometre (19 mi) Ostróda'nın güneyinde ve 50 km (31 mi) bölgesel başkent Olsztyn'in güneybatısındadır. Masuria'nın tarihi bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grunwald Kılıçları</span>

Grunwald Kılıçları, Töton Şövalyeleri Tarikatı'nın Büyük Üstadı Ulrich von Jungingen tarafından Polonya Kralı II. Władysław Jagiełło ve Litvanya Büyük Dükü Vytautas'a alaycı bir "hediye" olarak gönderilen bir çift basit çıplak kılıçtır. Kılıçlar, 15 Temmuz 1410'da, Grunwald Muharebesi'nden hemen önce, Jungingen'in güçlerini savaşa sokmaya yönelik sembolik bir davet olarak gönderilmiştir. Polonya-Litvanya zaferinden sonra, her iki kılıç da Kral Władysław II tarafından o zamanki Polonya'nın başkenti Kraków'a savaş ganimeti olarak götürülmüş ve Kraliyet Wawel Kalesi'nin hazinesine yerleştirilmiştir.

Kertenkele Birliği veya Kertenkele Ligi 1397'de Culmerland'da kurulan Prusyalı soylular ve şövalyelerden oluşan bir örgüttür. Her ne kadar gizli bir şekilde Culmerland'ın Töton Şövalyeleri'nden Polonya'ya transferini talep etse de beyan edilen amacı kanunsuzlukla mücadele etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Konfederasyonu</span>

Prusya Konfederasyonu 21 Şubat 1440'ta Kwidzyn'de 53 soylu ve din adamından oluşan bir grup ve Prusya'daki 19 şehir tarafından Töton Şövalyeleri'nin keyfiliğine karşı çıkmak için kurulan bir organizasyondur. Daha önce 1397'de Chełmno Arazisi soyluları tarafından kurulan Kertenkele Birliği'ne benzer bir organizasyona dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Töton Savaşı (1431-1435)</span> 15. yüzyılda Kuzey Avrupada gerçekleşmiş bir savaş

Leh-Töton Savaşı (1431-1435), Polonya Krallığı ile Töton Şövalyeleri arasındaki silahlı çatışmadır. Brześć Kujawski Barışı ile sona ermiş ve Polonya için bir zafer olarak kabul edilir.