İçeriğe atla

Growing Up Coy

Growing Up Coy
YönetmenEric Juhola
Yapımcı
  • Eric Juhola
  • Jeremy Stulberg
  • Randy Stulberg
MüzikChristopher Libertino
StüdyoStill Point Pictures
Çıkış tarih(ler)i16 Haziran 2016 (2016-06-16) (USA)
Süre83 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce

Growing Up Coy, Eric Juhola tarafından yönetilen ve Still Point Pictures tarafından yapılan belgeseldir.[2] Film, Colorado Sivil Haklar Bölümü'nün, Colorado, Fountain'daki ilkokulundaki kızların tuvaletini kullanması için 6 yaşındaki Coy Mathis'in lehine karar verdiği bir 2013 vakasını belgeliyor. Dava, takip eden yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde bir banyo faturası dalgası çıkarmasıyla tanındı.[3] Film 2016 yılında İnsan Hakları İzleme Film Festivali'nde[1] prömiyerini yaptı ve Raindance Film Festivali[4] ve BendFilm Festivali'nde "En İyi Belgesel" ödüllerini kazandı.[5] Sheffield Doc/Fest'in MeetMarket'in 2014 baskısında tanıtıldı. Ocak 2017'de film dünya çapında Netflix'te yayınlandı.[6]

Konu

Film, Colorado'da Jeremy ve Kathryn Mathis ile beş çocuklarını yıllarca izliyor. 6 yaşındaki Coy Mathis, transseksüel bir kız çocuğu olan ve anaokulunda transseksüel olarak ortaya çıkan bir çocuk, kızların banyosunu birinci sınıfa kadar özgürce kullanabiliyordu ve okul müdürü velilere ilerlediklerini bildirdi, Coy sadece erkeklerin tuvaletini veya hemşirenin banyosunu kullanabilecekti. Jeremy ve Kathryn, uymak yerine çocuklarını okuldan aldılar ve Colorado Sivil Haklar Bölümü'ne şikayette bulunmak için Transseksüel Hukuk Savunma ve Eğitim Fonu ile çalıştı.

Bir karar beklerken, Mathises davasıyla halka açıldı ve Katie'de (talk show) kayda değer bir görünüm ve Rolling Stone'da bir yayılma da dahil olmak üzere uluslararası bir medya ateş fırtınasında konuyu mıknatıs haline getirdi. Film, medya baskısının Jeremy ve Kathryn'in evliliğini nasıl zorladığını ve sonunda onların ayrılmasına yol açtığını göstermeye devam ediyor. Sonunda, eyaletteki trans bireylerin kendi cinsiyet kimlikleriyle eşleşen tesisleri kullanmalarına olanak tanıyan bir karar lehlerine geldi.

Karar, Amerika Birleşik Devletleri'nde türünün ilk örneğiydi ve ülke çapında dalgalanma etkisi yarattı. Karardan kısa bir süre sonra Kaliforniya, transseksüel öğrencilerin kendilerini tanımladıkları banyoları ve spor takımlarını seçmelerine izin veren kendi yasasını çıkardı. Obama Yönetimi ayrıca, ayrımcılık yapmamanın temeli olarak Başlık IX'u kullanarak transseksüel öğrencileri koruyan yönergeler yayımladı. Birçok eyalet kurallara direndi ve çoğu trans öğrencileri doğum belgeleriyle eşleşen banyoyu kullanmaya zorlayacak sözde banyo faturaları önerdi. Şimdiye kadar, Kuzey Karolina'da HB2 adında bir banyo tasarısı yasalaştı.

Tepki

Film önemli yayınlarda yer aldı ve tartışmalı bir konu etrafındaki güncelliği ve hassasiyeti nedeniyle övgü aldı. The New York Times'tan Cara Buckley, başta transseksüel meseleler olmak üzere, filmin daha zamanlı olamayacağını yazdı.[7] The Guardian'dan Nigel Smith, filmin acil olarak izlendiğini ve basit bir savunuculuk filminden daha fazlası olduğunu yazdı.[8] NonFics Daniel Walber filmi günümüzün önemli yasal savaşlarda üstlenmesi edenlere ne gerçek bir sorgulama olduğunu yazdı. Juhola ve Stulberg, seyirciden, sivil haklar kahramanlarımızdan, özellikle de savaştan sonra büyük şehre uçamayanlardan ne beklediğimizi oldukça ciddiye almalarını istiyor. Mesajları basit veya açık değil, düşünceli ve takdire şayan bir şekilde dürüst.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b "Growing Up Coy". ff.hrw.org. Human Rights Watch Film Festival. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  2. ^ "Still Point Pictures Website". StillpointPictures.com. Still Point Pictures. 4 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  3. ^ "New Documentary Highlights Landmark Transgender Bathroom Fight". The Takeaway. WNYC. 13 Ocak 2017. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  4. ^ "AWARD WINNERS – RAINDANCE FILM FESTIVAL 2016". RaindanceFestival.org. Raindance Film Festival. 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  5. ^ "2016 Award Winners". BendFilm.org. BendFilm Festival. 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  6. ^ Busch (15 Aralık 2016). "Netflix To Stream Growing Up Coy, Documentary About 6-Year-Old Who Began National Transgender Bathroom Debate". Deadline Hollywood. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  7. ^ Buckley (6 Haziran 2016). "'Growing Up Coy' Explores the Fallout After a Family Fought for Its Transgender Child". New York Times. 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  8. ^ Smith (15 Haziran 2016). "Growing Up Coy review: candid chronicle of fight for transgender rights". The Guardian. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 
  9. ^ "Human Rights Watch: 'Growing Up Coy,' and How to Transcend 'Issue'". NonFics.com. NonFics. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

Transgender, transcinsel veya trans, kişinin cinsiyet kimliği ile atanmış olan cinsinin uyumlu olmaması durumu. Bu duruma sahip kimseleri tanımlamak için trans birey ifadesi kullanılır ve cinsel yönelimden tamamen bağımsız bir olgudur; translar aynı zamanda karşıcinsel, eşcinsel, çiftcinsel vs. şeklinde tanımlanabilirler; bazı trans bireyler ise geleneksel cinsel yönelim etiketlerinin yetersiz veya kendilerine uygulanamaz olduğunu düşünmektedir.

<i>Ölümcül Tuzak</i> 2009 ABD yapımı gerilim filmi

Ölümcül Tuzak 2009 ABD yapımı gerilim filmidir. Kathryn Bigelow'un yönettiği film 2009'un en fazla övülen filmlerinden biri oldu ve birçok festival, organizasyon ve gruptan ödüller kazandı. Filmde Irak Savaşı esnasında bir Birleşik Devletler Ordusu Patlamamış Bomba İmhası (EOD) takımının hikâyesi anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Lawrence</span> Amerikalı film yapımcısı ve sinema oyuncusu

Jennifer Shrader Lawrence, Amerikalı oyuncudur. Yer aldığı filmler dünya genelinde 5.5 milyar dolardan fazla hasılat elde etti, 2015 ve 2016 yılları arasında dünyanın en çok maaş alan kadın oyuncusuydu. 2013 yılında Time dergisinin dünyanın en etkili 100 kişisi ve 2013'ten 2016'ya kadar Forbes Celebrity 100 listesinde yer aldı. Oscar, Altın Küre ve SAG ödüllerinin sahibidir.

Bu liste siyasi değişim, hukuki eylem ve yayın organlarını kullanarak gey hakları için çalışan önemli LGBT hakları aktivistlerinin listesidir. Ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Shemale veya she-male -çoğunlukla- seks endüstrisinde çalışan; erkek cinsel organlarına sahip, ameliyat veya hormon tedavisi ile göğüslerini büyütmüş transseksüel kişileri tanımlamakta kullanılan bir kavram. Transgender topluluğundaki birçok kişi, bu kavramı saldırgan veya küçük düşürücü görmektedir. Transseksüel bir kimseye shemale şeklinde hitap etmek, seks işçisi olduğu çağrışımı yapabilir.

Trans erkek, biyolojik bakımdan kadın olan erkektir. Pek çok trans erkek, görünüşlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu olacak veya cinsiyet hoşnutsuzluğunu hafifletecek şekilde değiştirmek için cerrahi veya hormonal geçişi veya her ikisini birden tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Ron Jeremy</span> Amerikalı cinsel içerikli film oyuncusu

Ronald Jeremy Hyatt Amerikalı bir yazar ve eski pornografik film oyuncusu.

<i>O Kadın</i> (film, 2016)

O Kadın, Paul Verhoeven tarafından yönetilen ve senaryosu Philippe Djian'ın Oh... adlı kitabından David Birke tarafından uyarlanan 2016 yapımı psikolojik gerilim filmi. Filmin başrolünde iş insanı Michèle Leblanc rolünü oynayan Isabelle Huppert yer almaktadır.

Mumbai Queer Film Festivali veya KASHISH Mumbai Uluslararası Queer Film Festivali, 2010 yılından beri Hindistan'ın Mumbai kentinde her yıl düzenlenen uluslararası bir LGBT film festivalidir. Festival, Hindistan'dan ve diğer ülkelerden gönderilen gey, lezbiyen, biseksüel, transgender ve queer temalı filmleri izleyici ile buluşturmaktadır.

Transgender Avrupa (TGEU) transgender, transeksüel, cinsiyet değiştirmiş ve diğer aynı görüşte olan insanların, transseksüel insanların haklarını desteklemek için kurduğu, farklı organizasyonların birleşiminden oluşan bir ağdır. "Avrupa Transseksüel Ağı" adıyla 2005 yılında Viyana'da 1. Avrupa Transgender Konseyi sırasında kurulmuştur. Günümüzdeki adı "Transgender Avrupa"dır.

<i>Mutlu Son</i> (film) 2017 yapımı Michael Haneke filmi

Mutlu Son, Michael Haneke tarafından yazılmış ve yönetilen 2017 çıkışlı drama türündeki sinema filmidir. 2017 Cannes Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde Altın Palmiye için yarışan film, Sony Pictures Classics tarafından 22 Aralık 2017'de vizyona sokulması planlanmaktadır. Mutlu Son, 4 Mart 2018 tarihinde düzenlenecek 90. Akademi Ödülleri'nin "Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü" kategorisinde yarışmak üzere Avusturya'nın adayı olmuştur.

<i>Muhteşem Kadın</i>

Muhteşem Kadın, Sebastián Lelio'nun yönettiği 2017 çıkışlı dramatik Şili filmidir. Film ilk gösterimini, 12 Şubat 2017'de 67. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde gerçekleştirilmiştir. Muhteşem Kadın, 4 Mart 2018 tarihinde düzenlenen 90. Akademi Ödülleri'nin "Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü" kategorisinde yarışmak üzere Şili'nin adayı olmuş ve ödülü kazanmıştır.

<i>Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri</i> 2017 tarihli Martin McDonagh filmi

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri, Martin McDonagh tarafından yazılıp yönetilmiş 2017 çıkışlı sinema filmi. Film, ilk gösterimini 4 Eylül 2017'de 74. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir.

<i>Ben Senin Zencin Değilim</i>

Ben Senin Zencin Değilim, Raoul Peck'in yönettiği, James Baldwin'in yazdığı "Remember This House" adlı esere dayanan 2016 çıkışlı belgesel film. Oyuncu Samuel L. Jackson tarafından seslendirilen film, Baldwin'in sivil haklar liderleri Medgar Evers, Malcolm X ve Martin Luther King'in anılarının yanı sıra Baldwin'in Amerikan tarihine ilişkin kişisel gözlemleriyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ırkçılığın tarihini anlatıyor. Film, 89. Akademi Ödülleri'ne En İyi Belgesel Film kategorsinde aday oldu.

<i>Köpek Adası</i>

Köpek Adası, yönetmenliğini ve senaristliğini Wes Anderson'ın üstlendiği 2018 çıkışlı Stop motion animasyon filmdir. Indian Paintbrush ve Anderson'ın American Empirical Pictures stüdyolarında üretilen filmi Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum ve Bob Balaban gibi isimler seslendirdi. Film ilk gösterimini 68. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde açılış filmi olarak yaptı ve ana yarışma bölümünde de yarışarak Gümüş Ayı En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Daniela Vega</span>

Daniela Vega Hernández, Şilili oyuncu ve şarkıcıdır. Vega, Sebastián Lelio'nun yönettiği ve 90. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film ödülü kazanan Muhteşem Kadın filmindeki rolü ile oyunculuğa adım attı.

<i>The Irishman</i>

The Irishman, yönetmenliğini Martin Scorsese'nin gerçekleştirdiği ve senaryosu Steven Zaillian tarafından yazılan Amerika Birleşik Devletleri yapımı biyografik suç filmi. Charles Brandt'ın I Heard You Paint Houses adlı kitabından uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Paquin, Bobby Cannavale, Harvey Keitel ve Ray Romano yer alıyor. Film, 2019 yılının Kasım ayı itibarıyla Netflix tarafından yayınlanmıştır.

Hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri, duyarlı bireylerin insan olmayan hayvanların acıdan kaçınma gibi en temel ihtiyaçlarını, yalnızca tür üyeliği temelinde reddetmenin, ırkçılık veya cinsiyetçiliğe benzer bir ayrımcılık biçimi olduğu görüşündedir. Birçok hayvan hakları savunucusu, hayvanların, menfaatleri yasal korumayı hak eden ahlaki topluluğun bireyleri ve üyeleri olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır.

Walt Disney Animasyon Stüdyoları merkezi Burbank, California'da bulunan bir Amerikan animasyon stüdyosudur. Stüdyonun filmleri genellikle "Disney Klasikleri" olarak adlandırılır.