İçeriğe atla

Grote Reber

Grote Reber
Doğum22 Aralık 1911(1911-12-22)
Wheaton, Illinois, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm20 Aralık 2002 (90 yaşında)
Ouse, Tasmania
VatandaşlıkAmerikan
Mezun olduğu okul(lar)Illinois Teknoloji Enstitüsü
Tanınma nedeniRadyo astronomide öncü çalışmalarından dolayı
ÖdüllerElliott Cresson ödülleri (1963)
Kariyeri
DalıRadyo astronomi

Grote Reber (Aralık 22, 1911 – Aralık 20, 2002), amatör astronomi ve W9GFZ çağrı işareti ile amatör telsizcilik hobileriyle uğraşmış ve bunları tek bir alanda birleştirerek radyo astronomisi alanının öncülerinden olmuş ABD vatandaşıdır. Reber, Karl Jansky'nin öncü çalışmalarının araştırılmasında ve genişletilmesinde etkili oldu ve radyo frekanslarıyla ilk gökyüzü araştırmasını gerçekleştirdi.[1]

Reber'in 1937 yılında kullanılan radyo anteni, astronomik amaçlar için kullanılan ikinci; radyo teleskopu olarak kullanılan ilk parabolik antendi.[2] Grote Reber, yaklaşık olarak on yıl boyunca dünyanın tek radyo astronomuydu.[3][4]

Yaşamı

Reber, Chicago'nun bir banliyösü olan Wheaton, Illinois'de doğdu ve büyüdü. 1933 yılında Illinois Teknoloji Enstitüsünden elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Reber, amatör telsiz operatörüydü ve 1933'ten 1947'ye kadar Chicago'da çeşitli radyo üreticileri için çalıştı.

Reber, 1933'te Karl Jansky'nin çalışmalarını öğre)ndiğinde[5][6][7] artık çalışmak istediği alanlara karar vermişti. Jansky'nin çalışmakta olduğu Bell Laboratuvarlarına başvurmuş olsa da Büyük Buhran'ın en yoğun olduğu dönemde ona uygun bir iş yoktu.[]

Erken deneyler

Reber Radyo Teleskobu / Wheaton, Illinois, 1937

1937 yazında Reber, Wheaton'daki arka bahçesine bir radyo teleskobu inşa etmeye karar verdi. Reber'in radyo teleskobu, Jansky'nin teleskobundan daha gelişmişti. Teleskop, 9 metre çapında parabolik bir sac levhadan oluşuyordu ve çanağın 8 metre yukarısındaki bir radyo alıcısına adaklanıyordu. Tüm düzenek, döndürülmemiş olsa da çeşitli yönlere çevrilmesini sağlayan eğilebilir bir sehpa üzerine monte edildi. Teleskobun inşası Eylül 1937'de tamamlandı.[8][9] Reber'in ilk alıcısı 3300 MHz'de çalıştı ve 900 MHz'de çalışan ikinci alıcısı gibi uzaydan gelen sinyalleri tespit edemedi. Son olarak, 160 MHz'deki üçüncü denemesi 1938'de başarılı oldu ve Jansky'nin keşfini doğruladı. 1940'da ilk profestonel yayımını The Astrophysical Journal'de yayımlatmıştır,[8] ancak Reber, Yerkes gözlemevi'ndeki araştırma randevusunu reddetmiştir.[10] Dikkatini 1941'de tamamladığı ve 1943'te genişlettiği bir radyofrekans gökyüzü haritası yapmaya yöneltti. Bu dönemde hatrı sayılır miktarda çalışma yayımladı ve İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonraki dönemde radyo astronomi "patlamasının" öncüsü ve başlatıcısı oldu. Gökyüzünün parlaklığını radyo dalga boylarında gösteren kontur haritaları olarak yayınladığı verileri, Cygnus A ve Cassiopeia A gibi radyo kaynaklarının varlığını ilk kez ortaya çıkardı. 1937'den itibaren yaklaşık on yıl boyunca, dünyanın tek radyo astronomuydu; bu alan, ancak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra RADAR teknolojisinin savaş zamanı genişlemesi sırasında büyük miktarda bilgi edinmiş olan bilim insanlarının alana girmesiyle genişledi.[3][4]

Reber teleskopunu Ulusal Standartlar ve Teknoloki Enstitüsü'ne sattı ve onların Sterling, Virginia'daki saha istasyonunda bir pikap üzerine dikildi. Sonunda teleskop Green Bank, West Virginia'daki Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'ne gitti.[11] Reber, o bölgede Jansky'nin orijinal teleskopunun yeniden inşasına da yardımcı oldu.

Orta frekans araştırmaları

Onursal ödüller

Miras

  • Asteroid 6886 Grote
  • Grote Reber Madalyası, Grote Reber Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından kurulmuştur.[13]
  • Mount Pleasant Radyo Gözlemevi'ndeki Grote Reber Müzesi, Cambridge Tazmanya'da 20 Ocak 2008'de açıldı.[14]

Kaynakça

  1. ^ Tyson, J. Anthony (August 2003). "Obituary: Grote Reber". Physics Today. 56 (8): 63-64. Bibcode:2003PhT....56h..63T. 
  2. ^ Gerrit L. Verschuur, The invisible universe: the story of radio astronomy, p. 14
  3. ^ a b Wayne Orchiston, The New Astronomy: Opening the Electromagnetic Window and Expanding our View of Planet Earth: A Meeting to Honor Woody Sullivan on his 60th Birthday, Springer Science & Business Media – 2006, p. 63
  4. ^ a b Robert Bless (1996), Discovering the Cosmos, University Science Books, p. 215
  5. ^ [1] 29 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NYTimes for-pay article
  6. ^ [2] John David North, Cosmos: an illustrated history of astronomy and cosmology. University of Chicago Press, 2008, p.661. 0-226-59441-6
  7. ^ [3] Kip S. Thorne (1994), Black holes and time warps: Einstein's outrageous legacy. W. W. Norton & Company, p. 324. 0393312763
  8. ^ a b [4] 7 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NRAO bio, photos
  9. ^ NRAO Timeline (archived)
  10. ^ Thorne, p. 327.
  11. ^ Sullivan, W.T. (1984). The Early Years of Radio Astronomy. Cambridge University Press. 0-521-25485-X p. 48
  12. ^ "The Science of Radio Astronomy". National Radio Astronomy Observatory (İngilizce). 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023. 
  13. ^ "Home - Queen Victoria Museum & Art Gallery". www.qvmag.tas.gov.au (İngilizce). 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023. 
  14. ^ Museum marks life of first radio astronomer 2 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Australian Broadcasting Corporation, 18 January 2008 (accessed 24 January 2008)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo</span> elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet

Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet. Türk Dili dergisinde Kırgız Türkçesinde radyo anlamında kullanılan үналгы /ünalgı/ sözünün Türkiye Türkçesinde kullanılması da gündeme getirilmiştir. Radyoyu Marconi icat etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo astronomi</span>

Radyo astronomi, gök cisimlerinin radyoelektrik dalgaları alanındaki elektromanyetik ışımasını inceleyen astronomi dalı.

<span class="mw-page-title-main">Arecibo Gözlemevi</span>

Arecibo Gözlemevi, Arecibo - Porto Riko'da bulunan bir radyo teleskop. Ulusal Bilim Vakfı ile yapılan iş birliği anlaşması altında Cornell Üniversitesi tarafından işletilmektedir. Ancak gözlemevi her iki ismi ifade etmek için çalışmalarını National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC) adıyla yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cygnus A</span>

Cygnus A Kuğu takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 750 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir radyo gökada. En meşhur radyo gökadalarından biri olan Kuğu A, gökyüzündeki en güçlü radyo kaynaklarından da birisidir. Grote Reber tarafından 1939 yılında keşfedilmiştir. 1953'te Roger Jennison ve M K Das Gupta bunun bir çifte kaynak olduğunu gösterdiler. Tüm radyo gökadalar gibi etkin gökada çekirdeğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Emerson Barnard</span> Amerikalı gökbilimci (1857 – 1923)

Edward Emerson Barnard, Amerikalı astronomdur. Yaygın olarak E. E. Barnard ismiyle, yetenekli bir astronomi gözlemcisi olarak tanındı. Özellikle 1916 yılında keşfettiği Barnard Yıldızı ile tanınır ve adı verilerek onurlandırılmıştır.

Catherine Wolfe Bruce Altın Madalyası, Pasifik Astronomi Derneği tarafından, astronomi bilimine ömür boyu üstün katkılarda bulunmuş bilim insanlarına verilen bir ödüldür. Adını Amerikan astronomi hamisi Catherine Wolfe Bruce'dan almıştır ve ilk defa 1898 yılında verilmiştir. Astronomi alanının en büyük ödüllerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Taylor</span> Amerikalı gökbilimci

Joseph Hooton Taylor Jr., Amerikalı astrofizikçi. Kütleçekim çalışmaları için olanaklar yaratan bir buluş olan yeni bir tür pulsarı keşfettiği için Russell Alan Hulse ile birlikte 1993 yılında Nobel Fizik Ödülü almıştır.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Large Millimeter Array</span>

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplardır. Milimetre ölçülerinde dalgaboylarını belirlemek daha kolay olduğundan rasathane, yüksek ve kuru olması nedeniyle Atacama Çölü'nde 5.000 metre yükseklikteki Chajnantor Platosu'na kurulmuştur. 66 adet 12 metre ve 7 metre çaplarında radyo teleskoplar evrendeki milimetre ve milimetre-altı ölçülerinde dalgaboylarını araştırmaktadır. ALMA'nın evrenin erken dönemlerindeki yıldız doğumları hakkında fikir vermesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Llano de Chajnantor Rasathanesi</span> Kuzey Şilide Atacama Çölünde bulunan rasathane grubu

Llano de Chajnantor Rasathanesi, yerden 4.800 m yüksekte, Kuzey Şili'de Atacama Çölü'nde bulunan rasathane grubuna verilen genel bir isimdir. Antofagasta bölgesinde bulunan bu alan, San Pedro de Atacama köyüne yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıktadır. Oldukça kurak ve soğuk bir iklimi olan bu bölge insanlar için elverişli olmamasına karşın milimetre-altı astronomi için mükemmel bir konum özelliği taşımaktadır. Bunun nedeni ise su buharlarının milimetre-altı radyasyonu emerek gözlemin verimini düşürmesidir. Llano de Chajnantor bölgesi aynı zamanda dünyanın en büyük ve pahalı astronomik teleskop projesine, Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), ev sahipliği yapmaktadır. Llano de Chajnantor ve çevresi Şili hükûmeti tarafından Chajnantor Bilim Fonu kapsamındadır.

<span class="mw-page-title-main">James Clerk Maxwell Teleskobu</span>

James Clerk Maxwell Teleskobu (JCMT), Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevinde bulunan bulunan bir milimetre-altı dalga boyu teleskobudur. Teleskop, 4.092 metre yüksekliğindeki Mauna Kea'nın zirvesinin hemen yanına inşa edilmiştir. 15 metre genişliğinde ana bir aynaya sahip olan bu teleskop elektromanyetik spektrumların milimetre-altı dalga boylarını gözlemlemeye yarayan en büyük astronomik teleskop olma özelliğine sahiptir. Bilim insanları bu teleskopu Güneş Sistemi çalışmalarında, yıldızlararası toz ve gaz ve uzak galaksi çalışmalarında kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Jocelyn Bell Burnell</span> İngiliz bilimci

Dame Susan Jocelyn Bell Burnell, Kuzey İrlandalı astrofizikçi. Lisansüstü öğrencisiyken ilk radyo pulsarlarını keşfetti. İlk olarak pulsarları gözlemlemesine ve de analiz etmesine rağmen Bell Burnell Nobel Fizik Ödülü'nü tez danışmanı Antony Hewish ile paylaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılötesi astronomi</span>

Kızılötesi astronomi, kızılötesi radyasyon ile görüntülenebilen astronomik nesnelerin incelendiği astronomi dalıdır. Kızılötesi ışığın dalga boyu 0.75 ile 300 mikrometre arasında değişir. Kızılötesi, 380 ila 750 nanometre arasında değişen görünür radyasyon ile milimetre altı dalgalar arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Baade</span> Tanınmış kişi

Wilhelm Heinrich Walter Baade, 1931-1959 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışan Alman bir astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

Uluslararası Astronomi Yılı (IYA2009), Galileo Galilei tarafından teleskopla kaydedilen ilk astronomik gözlemlerin ve Johannes Kepler'in Astronomia Nova adlı kitabının 13 Ocak 1609'da yayınlanmasının 400. yıldönümüne denk gelen 2009 yılında gerçekleşen ve bir yıl süren astronomi kutlaması yılıdır. 17. yüzyıl. Yıl, Birleşmiş Milletler 62. Genel Kurulu tarafından ilan edilmiştir. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından ortaya konan küresel bir plan, aynı zamanda eğitim, bilim ve kültür konularından sorumlu BM organı olan UNESCO tarafından da onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Haleakala Gözlemevi</span> Hawaiideki ilk astronomik araştırma gözlemevi

Haleakala Gözlemevi, Hawaii'nin ilk astronomik araştırma gözlemevidir. Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'ne ait olan tesis, Maui adasında bulunur. Enstitü, alandaki bazı tesisleri işletir ve bazı kısımları diğer kuruluşlara kiralar. Kiracılar arasında ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) ve Las Cumbres Gözlemevi Küresel Teleskop Ağı (LCOGTN) bulunmaktadır. 3.050 metre (10.010 ft) üzerindeki yüksekliğiyle Haleakala zirvesi, Dünya troposferinin üçte birinin üzerindedir ve mükemmel astronomik gözlem koşullarına sahiptir.