İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.
Porvoo, Finlandiya'nın Uusimaa bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Helsinki'nin 50 km doğusunda Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 664.53 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 50,203'tür.
Lund, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi kıyılarında, ormanlık ve ılıman bir alanda kuruludur. Kent, İsveç'in en büyük kentlerinden Malmö'nün yakınlarında kuruludur. Bir sanayi ve eğitim şehri olan Lund, 10. yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. Kentte bilinen en eski yapı 1103'te inşa edilen Lund Katedrali'dir. 1666 yılında kurulan Lund Üniversitesi, İskandinavya'nın en köklü eğitim merkezlerinden biridir.
Vestmann Adaları, İzlanda'nın güney kıyıları yakınında, Atlas Okyanusu'nda bulunan takımadalardır. İçlerinden sadece en büyük olan Heimaey'de yerleşim vardır. 2023 yılı itibarıyla nüfusu 4,523'dür.
Heimaey Atlas Okyanusu'nda, İzlanda'ya ait Vestmannaeyjar takımadalarının en büyük üyesidir. 13,4 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan ada İzlanda'nın güney kıyılarından yaklaşık 7,4 kilometre uzaklıktadır. Vestmannaeyjar'daki tek meskun adadır. Adada yaklaşık 4.500 kişi yaşar.
Þorlákshöfn, İzlanda'nın güney kıyılarında bulunan bir kasabadır. En önemli özelliği, güney İzlanda'da deniz taşımacılığında Grindavík ve doğudaki Höfn arasında geçişi sağlayan tek limana sahip olmasıdır. Bölgede hizmet veren ve Vestmannaeyjar takımadalarına giden tekneler için bir varış noktası görevindedir. Kasabanın nüfusu 2005 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 1500'dür.
Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.
Eslöv, İsveç'in güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir, Baltık Denizi kıyılarının hemen yanında, ülkenin güney ucunda kuruludur.
Gävle, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Şehir, ülkenin doğusunda, Dalälven Nehri'nin Baltık Denizi'ne döküldüğü yerde yer almaktadır. Kent ayrıca Gävleborg ilinin yönetim merkezi durumundadır.
Hudiksvall, İsveç'in doğusunda yer alan bir şehirdir. Şehir, Baltık Denizi'nin batı kıyılarında bir balıkçı kenti olarak kuruludur.
Kalmar, İsveç'in güneydoğusunda bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi kıyısında Öland adasına bakan bölgede kurulmuştur. Şehir ayrıca kendisiyle aynı ada sahip olan Kalmar ilinin de yönetim merkezidir.
İzlanda Seferi ya da Türk Baskınları Küçük Murat Reis komutasındaki Cezayir-Türk korsanları tarafından, 1627 yılında Atlas Okyanusu'ndaki İzlanda adasına yapılan denizaşırı harekâttır.
Luleå, İsveç'in kuzeydoğusunda bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi'nin kuzey kıyılarında, Kuzey Kutup Çizgisi'nin hemen güneyinde kuruludur. Şehir ayrıca Norrbotten ilinin yönetim merkezidir.
Sigtuna, İsveç'in doğusunda bulunan bir kenttir. Şehir, Baltık Denizi'nin kıyıya yakın bir bölgesinde, Göller Yöresi'nin kuzeydoğusunda Mälaren Gölü kıyısında kuruludur.
Uddevalla, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Skagerrak adı verilen denizin kıyısındaki Byfjorden Körfezi'nde kuruludur. Kentin kıyıları deniz kabukları ile ünlüdür. Bu bakımdan da dünyanın en önemli kentlerinden biridir. Kent limanı nispeten küçük olup, Uddevallavarvet adı verilen bir tersaneye de ev sahipliği yaptı. Bu tersane altmışlarda Bohuslän bölgesinin en çok işçi barındıran merkezi oldu. Ancak yetmişlerde başlayan ve tüm İsveç'teki tersanelerin gelirlerinde kendini gösteren küçülme sonucunda bu tersane de 1985 yılında kapatıldı.
Växjö, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin güneyinde, güneydeki Baltık kıyılarının arka topraklarında ormanlık bir arazi üzerine kuruludur. Växjö Piskoposluk Bölgesi'ne ev sahipliği yapan kent ayrıca kendi adıyla aynı adla bir üniversite barındırır. Şehir, Kronoberg ilinin de yönetim merkezidir.
Örnsköldsvik, İsveç'in orta-doğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Botni Körfezi kıyılarında yer alır. Kent özellikle kâğıt ürünleri, ağır makine ürünleri ve buz hokeyi oyuncularıyla ünlüdür.
Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:
- Danimarka
- Faroe Adaları
- Grönland
- Estonya
- Finlandiya
- İzlanda
- İrlanda
- Letonya
- Litvanya
- Norveç
- Svalbard ve Jan Mayen
- İsveç
- Birleşik Krallık
- Man Adası
- Manş Adaları: Guernsey ve Jersey
Lee Sharpe, orta saha pozisyonunda görev yapan, İngiliz eski millî futbolcudur.
Güney Yarımada, İzlanda'da bir yarımada ve bölgelerinden biridir. Bölge, ülkenin güneybatısında yer almakta olup Grindavík, Reykjanesbær, Suðurnesjabær ve Vogar belediyelerinden oluşmaktadır.