İçeriğe atla

Grigorios Saatçioğlu

Grigorios Saatçioğlu
Doğum1864
Manisa
Ölüm3 Ekim 1922
Altınova
MeslekPiskopos

Kidonyesli Aziz Gregor Orologas (YunancaΓρηγόριος Ωρολογάς Grigorios Orologas, d. Manisa, 1864 – ö. Altınova, 1922), 20. yüzyılın başlarında kuzeybatı Anadolu'daki Kidonyes'in (modern Ayvalık, Balıkesir) Osmanlı Rumu metropol piskoposu.

Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Etno-Hieromartir (Ἐθνοϊερομάρτυρας) ve 4 Kasm 1992'den beri aziz olarak anılır. Her yıl Kutsal Haç'ın Yüceltilmesinden önceki Pazar günü onun günü anılır (7-13 Eylül).

Ustrumca'daki gençliği

Grigoryos Saatçioğlu, 1864'te Osmanlı İmparatorluğu'nun Manisa kentinde Anastasios Saatsoglou adıyla doğdu. İstanbul'da Halki İlahiyat Okulu'ndan 1899 senesinde mezun olmuştur.[1] Makedonya bölgesindeki Ustrumca metropolitan piskoposluğuna atandı ve 1908 yılına kadar görevde kaldı.[1] Selanik, Serez ve Dırama'da bir protosinkellos olarak çalıştı.

Metropolitanlığı

22 Temmuz 1908'de Ege'nin doğu kıyısında, Türkiye'nin modern Ayvalık bölgesinde yeni oluşturulan Kidonyes Metropolis'in başına atandı. O zaman Ayvalık nüfusunun çoğunluğunu Rumlar olusturuyordu. Görevdeki ilk yıllarında bölgede eğitim ve hayırseverlik ısrarlarının yayılmasını destekledi. Bu arada, Grigoryos aktif olarak yer almak ve yerel Rum unsurunun zulmüne karşı Osmanlı yetkililerine protesto etmek zorunda kaldı. İnisiyatifinin bir sonucu olarak birkaç mahkûm serbest bırakıldı ve evlerine geri dönebildi. Bununla birlikte, Birinci Dünya Savaşı devam ederken, Osmanlı makamları tarafından vatana ihanetle suçlandı. Askeri mahkeme tarafından suçsuz bulunmasına rağmen Eylül 1917'de hapsedildi ve ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun teslim olmasıyla Ayvalık'a dönmesine izin verildi.[1]

Ayvalık Metropoliti

Mayıs 1919'da Yunan Ordusu, Büyük Güçler tarafından onaylandıktan sonra bölgeyi kontrol altına aldı ve Ayvalık, Smirna İşgal Bölgesi'nin bir parçası oldu. Ancak, Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi'nin gelişmesi nedeniyle, Yunan kuvvetleri Ağustos 1922'de bölgeden çekilmek zorunda kaldı. İlerleyen Türk Ordusu Ayvalık'a ulaşmadan önce Grigoryos, tüm yerel nüfusun kurtarılması için Yunanistan'a gitmesini önerdi. Ancak konsey en iyi çözümün kalmak olduğuna karar verdi. 29 Ağustos'ta ilk Türk birlikleri Ayvalık'a girdi ve sıkıyönetim ilan etti. Sonraki günlerde tüm yetişkin Hristiyan erkekler tutuklandı ve Anadolu'nun içlerine doğru Amele Taburlarına gönderildi ve çoğu orada öldü.[1]

Grigoryos, Türk askeri makamlarıyla müzakere etmeyi başardı ve sivil nüfusun bir kısmının ölümden kurtulmak için Yunanistan'a gitmesine izin verdi. Fakat 30 Eylül'de, gidişleri denetlerken, yerel din adamlarının geri kalanıyla birlikte tutuklandı. 3 Ekim'de Türk Ordusu tarafından Altınova'da parçalanarak öldürüldü.[1][2][3]

Kaynaklar

Notlar

  1. ^ a b c d e Σταματόπουλος, Δημήτριος. "Γρηγόριος Κυδωνιών" (Yunanca). Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2012. 
  2. ^ Clark, Bruce (2006). Twice a stranger : the mass expulsion that forged modern Greece and Turkey. Cambridge (Massachusetts): Harvard University Press. s. 25. ISBN 9780674023680. 5 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2022. 
  3. ^ Kiminas, Demetrius (2009). The Ecumenical Patriarchate. Wildside Press LLC. s. 76. ISBN 9781434458766. 17 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayvalık</span> Balıkesir ilçesi

Ayvalık, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesidir. Balıkesir'in en batısında, Ege Denizi kıyısında bulunan ilçe, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Ayvalık kış mevsimlerinde büyük bir kasaba nüfusuna sahip olmakla birlikte, yaz mevsimlerinde turizmin de etkisiyle dönemsel nüfus artışı yaşamaktadır. Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Ayvalık, 2017'den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in İşgali</span> Yunanistanın 1919-1922 yıllarında İzmirde gerçekleştirdiği işgal

İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 7 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'i terk etmesinin ardından 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgal.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Yunanistanı</span>

1828 yılında yapılan Edirne Antlaşması ile bağımsızlığını kazanana kadar Yunanistan'ın büyük bir kısmı Osmanlı Devleti sınırları içindeydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos (patrik)</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

VI. Konstantin, 17 Aralık 1924'ten 30 Ocak 1925'e kadar 43 gün için Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 262. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır.

Efes metropoliti, Batı Küçük Asya bölgesinden sorumlu Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağlı metropolitlik. Efes şehrine Hristiyanlık MS 1 yüzyılda Pavlus tarafından getirilmiştir. Yerel Hristiyan grup, Yuhanna tarafından yazılan Apokalips kitabında geçen Yedi Kiliseden birini kapsar. Metropolitlik 1922-1923 yıllarına kadar aktifti.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

Girit Kilisesi, Yunanistan'da Girit Adası'nı kapsayan bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin altında yarı özerk olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vartsihe</span>

Vartsihe Gürcistan'ın İmereti şehrinin Bağdati Belediyesinde bulunan bir köydür. Ülkenin batı kesimindeki İmereti Ovası'nda, Rioni ve Khanitskali nehirlerinin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bağdati şehrinin 17 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Nüfusu 2014 sayımlarına göre 1,559 kişidir.

Fahri Piskopos ya da Avrupa dillerinde yerleştiği şekli ile Titular Piskopos, Roma Katolik Kilisesi'nde piskopos unvanını taşımaya hakkı olan ancak kendine ait bir piskoposluğu bulunmayan din adamlarına verilen unvandır. Yetkisel anlamda diösezan piskoposların altında bulunan unvansal piskoposlar başka türlü görevler üstlenebilmektedirler. Bu unvan, genellikle eskiden piskoposluk bulunduran yerlere ithafen verilmektedir.

Ayvalık tehciri, Osmanlı hükûmetinin Rumlara yönelik uygulanan tehcirin bir sonucu olarak Mayıs 1917'de meydana geldi. Ege Denizi'nin doğu kıyısında çoğunlukla Rumların yaşadığı Ayvalık kasabasının nüfusu Anadolu'nun iç kısımlarına tehcir edildi. Tehcir, Osmanlı mareşali ve Alman generali Otto Liman von Sanders tarafından organize edildi ve ölüm yürüyüşü, yağmalama ve katliam gibi hadiseler sıklıkla görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Anagnostu</span> Yunan siyasetçi

Gregoryos Anagnostu veya Grigorios Efendi Osmanlı Rum ve Türksever bir Yunan hukukçu ve siyasetçi.

Theofilaktos Lekapenos, 2 Şubat 933 ile öldüğü 956'ya kadar Rum Ortodoks patriği.

III. İoannakios, 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ambrosios Pleiantidis</span> Osmanlı dönemi Rum papazı

Ambrosyos Pleyatidis diğer adıyla Moshonisili Ambrosios, Şubat-Eylül 1922 arasında Cunda Adası'nın Ortodoks metropolit piskoposu.

Konya Metropolidi Prokobiyos, Osmanlı'nın son döneminde bir süre piskoposlukta baş olarak görev yapan Rum Ortodoks ve Türk Ortodoks metropoliti.

Macaristan'da Doğu Ortodoksluğu, Macaristan'daki Doğu Ortodoks Hristiyanlığının topluluklarını, kurumlarını ve kuruluşlarını ifade eder. Tarihsel olarak Doğu Ortodoksluğu, Orta Çağ ve erken modern Macaristan Krallığı'nda önemli bir mezhepti. Modern zamanlarda, Doğu Ortodoksluğu esas olarak bazı etnik azınlıkların dinidir. 2001 ulusal nüfus sayımında, yalnızca 15.928 kişi kendilerini Ortodoks Hristiyan olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">VI. Kirillos</span>

VI. Kirillos ,, doğum adı Konstantinos Serpetzoglou, 1813-1818 yılları arasında Konstantinopolis ekümenik patriği idi.