İçeriğe atla

Grigori Kulik

Grigori İvanoviç Kulik
Григорий Иванович Кулик
Doğum9 Kasım 1890
Dudnikovo, Poltava Gubernyası
Ölüm24 Ağustos 1950 (59 yaşında)
Moskova
Bağlılığı  Rus İmparatorluğu (1914-1917)
 Rusya SFSC (1917-1922)
 Sovyetler Birliği (1922-1946)
Hizmet yılları1912-1946
Rütbesi
Sovyetler Birliği Mareşali
Sovyetler Birliği Mareşali
Komutası5. Kızıl Ordu, 10. Kızıl Ordu, 14. Kızıl Ordu, 1. Süvari Ordusu, Kuzey Kafkaz Askerî Bölgesi, 3. Nişancı Kolodusu, 54. Ordu, 4. Muhafız Ordusu
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı, Rusya İç Savaşı, Sovyet-Polonya Savaşı, İspanya İç Savaşı, Kış Savaşı, II. Dünya Savaşı
ÖdülleriSovyetler Birliği Kahramanı
Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Kızıl Ordu 20. Yıl Madalyası Leningrad Savunması Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı Madalyası

Grigori İvanoviç Kulik (RusçaГригорий Иванович Кулик; 9 Kasım 1890, Dudnikovo, Rus İmparatorluğu - 24 Ağustos 1950, Moskova), Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

Çarlık Ordusu'nda I. Dünya Savaşı'na katılan Kulik, 1917'de Bolşevik Partisi'ne, 1918'de Kızıl Ordu'ya katıldı. Rus İç Savaşı sırasında bir topçu komutanıydı. 1937 - 1941 yılları arasında Kızıl Ordu genel topçu kuvvetleri komutanı olarak görev yaptı. Dalkavukluk derecesinde bir Stalinciydi. Askeri geleneklere katı bir biçimde bağlıydı ve 1930'lu yıllarda bir takım reformlar yapılmasını öneren Mihail Tuhaçevski'ye şiddetle karşıydı. Doğal olarak Stalin'in 1937 - 1938 yıllarında sürdürdüğü "Büyük Temizlik" kıyımında sağ kaldı. Sağ kalmanın ötesinde 1939 yılında Savunma Halk Komiseri Yardımcılığı'na getirildi. Kış Savaşı'nda Finlandiya'daki Sovyet topçusuna komuta etti. Yine de Sovyetler Birliği Kahramanı onur madalyasına hak kazandı ve "ülkeye üstün hizmetleri ve kişisel cesaret"i övüldü.[1]

Sovyetler Birliği'nin ilk mareşallerinden biri oldu. Semyon Timoşenko ve Boris Şapoşnikov ile birlikte 8 Mayıs 1940'ta mareşalliğe terfi ettirildi. Yeteneksiz bir subay olarak ünlenmişti, bir "kanlı soytarı" ve kabadayı. Fakat Stalin'e yakınlığı onu tenkitlerin dışında tuttu. Yine de Stalin'e yakınlığı karısı Kira Simoniç'i korumaya yetmedi, terfi etmesinden iki gün önce Stalin'in emriyle tutuklanmış, daha sonra da infaz edilmiştir.[2]

Barbarossa Harekâtı başladığında Leningrad bölgesinde 54. Ordu komutanıydı. Bölgedeki Kızıl Ordu yenilgilerinde payı oldu. Daha sonra 1942 yılı Mart ayında rütbesi indirildi.

Savaştan hemen sonra Stalin ve NKVD Şefi Lavrenti Beriya tarafından yürütülen yeni tasfiye hareketi sırasında telefonları gizlice dinlendi. Politikacılar ve generaller konusundaki bazı konuşmaları yüzünden 1947 yılında tutuklandı. Vatana ihanet suçundan ölüme mahkûm edildi ve 24 Ağustos 1950 tarihinde infaz edildi.

Kaynakça

  1. ^ Current Biography 1942, pp474-75
  2. ^ Sebag-Montefiore 293-4, 332


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tuhaçevski</span> Sovyet Mareşal

Mihail Tuhaçevski görevini 1918 ila 1937 sürdürmüş, Kızıl Napolyon lakaplı Sovyet mareşal ve teorisyen

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vasilevski</span>

Aleksandr Mihayloviç Vasilevski, Rus asker. Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov</span> Sovyet Mareşal, SSCB Komünist Parti yöneticisi

Kliment Efremoviç Voroşilov (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Georg von Küchler</span>

Georg Karl Friedrich Wilhelm von Küchler, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Schörner</span>

Ferdinand Schörner, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın mareşal'i. "Hitler'in en acımasız Mareşal'i" olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Budyonni</span>

Semyon Mihayloviç Budyonni, Ailesi Rus asıllı olmasına rağmen, Don Kazakları bölgesine yerleşmesinden ve o gelenekle büyütülmesinden dolayı genellikle Kazak asıllı sanılan Rusya İmparatorluğu'nun süvari subayı ve Sovyetler Birliği mareşali, Sovyetler Birliği Kahramanı, Rus İç Savaşı, Sovyet-Polonya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında komutanlık yapmış Josef Stalin'in yakın siyasi müttefiki olan politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bulganin</span>

Nikolay Aleksandroviç Bulganin Rus asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Blyuher</span>

Vasiliy Konstantinoviç Blyuher, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Yegorov</span>

Aleksandr Yegorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şapoşnikov</span> Sovyetler birliğinin mareşali

Boris Şapoşnikov, Rus İmparatorluğu'nun subayı (Polkovnik), Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Zaharov</span>

Matvey Zaharov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birlliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Petrov</span>

Vasiliy İvanoviç Petrov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Harkov Muharebesi</span>

İkinci Harkov Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Mihver kuvvetlerin Sovyet İzyum köprübaşına yönelik karşı taarruzlarına Alman Silahlı Kuvvetler Üst Komutanığı (OKW) Başkanı Wilhelm Keitel'in verdiği addır. Alman karşı taarruzu, 12 - 28 Mayıs 1942 tarihlerindeki Sovyet kuvvetlerinin İzyum köprübaşından başlatılan taarruzuna karşı yapılmıştır. Alman taarruzunun operatif hedefi, Sovyet taarruzlarının yürütüldüğü Donets Nehri üzerindeki Sovyet İzyum köprübaşını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Kızıl Ordu'nun 1941 -1942 kış karşı taarruzları Alman Merkez Ordular Grubu'nu Moskova önlerinden geri sürmüştü. Ancak bu karşı taarruzlar sırasında Stavka ihtiyat kuvvetlerinin tümünü kullanmıştı. Devamında sürpriz bir karşı taarruzla başarısızlığa uğrayan Kızıl Ordu Harkov Taarruzu da, Stavka'nın stratejik inisiyatifi pekiştirmek için giriştiği bir atılımdı.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fedyuninski</span> Sovyet askeri lideri

İvan İvanoviç Fedyuninski, Sovyet askeri lideri ve Sovyetler Birliği Kahramanı'dır (1939).