İçeriğe atla

Grigor (patrici)

Grigor veya Grigol (Gürcüce: გრიგორი; ö. 691), 7. yüzyılda iki farklı dönemde Lazika'nın yöneticiliğini yapmış patrici. Hayatı hakkında çok az şey bilinen Grigor'un saltanatı döneminde Abhazların Lazika'da güç kazandığı düşünülmektedir.

Hayatı

O dönemde Bizans'a bağlı olan Lazika'nın iki farklı dönemde yöneticiliğini yapan Grigor hakkında çok az şey bilinmektedir. 663'te Bizans imparatoru II. Konstans, Grigor'u Lebarnicius'un yerine Lazika patricisi olarak atamıştır.[1][2] Bu atama aziz Maksimos'un Lazika'ya sürgün edilmesinden 1 yıl sonra gerçekleşmiştir. Lazların Maksimos'un idam edilmesine tepki göstermesinden sonra Grigor'un atanmış olabileceği düşünülmektedir.

664'te Lebarnicius, muhtemelen Abhazların desteğini alarak Grigor'un makamını devraldı. Buna karşın Grigor 665'te yeniden Lazika'nın başına geçti. Grigor hükümdarlığını Djikhakhora Kalesi'nde (günümüzde Abhazya sınırlarında) sürdürdü. Çağdaş kaynaklar, Grigor'u "Tanrı'nın sevdiği Patrikios ve Magistros" olarak tanımlamaktadır. Grigor, 675 ve 691 yılları arasında oğlu II. Barnuk'la beraber Lazika'nın yöneticiliğini yaptı.

691'de ölen Grigor'un yerine torunu Sergius geçti.

Tarihçi Pavlé Ingorokva, Grigor'un 668'e kadar hüküm sürmüş Abhazya kralı olduğunu iddia etmektedir. Ingorokva'ya göre, Abhazlar ve Lazların kralı aynıydı.[3] Buna karşın Khatouna Iosseliani bu teoriye karşı çıkmaktadır.[4] Iosseliani'ye göre Grigor döneminden kalma bir madeni parada spesifik olarak « Georges, Patrikios ». yazmaktadır.

Kaynakça

  • Djemal Gamakharia; ve diğerleri. (2001). Assays on the History of Abkhazia - From Ancient Times till the Present Day (İngilizce). Tiflis: Ministry of Culture and Education of Abkhazia. s. 504. 
  • Khatouna Iosseliani et all (2009). Ivane Javakhishvili Institute of History and Ethnology (Ed.). Studies in History and Ethnology (PDF) (Gürcüce). Tiflis. s. 440. 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Kasım 2020. 
  1. ^ Gamakharia 2001, s. 104
  2. ^ "ჩვენი მირონცხებული ხელმწიფენი" (PDF) (Gürcüce). Sakartvelos Respublika. 28 Ocak 2017. s. 7. 30 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ Iosseliani 2009, s. 75
  4. ^ Iosseliani 2009, s. 74
Önce gelen
Lebarnicius
Lazika patricisi
663-664
Sonra gelen
Lebarnicius
Önce gelen
Lebarnicius
Lazika patricisi
665-691
Sonra gelen
Sergius

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lazika</span>

Lazika ya da Egrisi, ayrıca Laz İmparatorluğu olarak da bilinir, Karadeniz'in güneydoğu kıyısında tarihsel bölge. Latince'de 'Lazika'; "Lazların ülkesi" anlamına gelmektedir. Aynı dönem devleti Perslerin resmi literatüründe ise "Lazistan" olarak yer almıştır. Bugün Türkiye, Rusya ve Gürcistan sınırları içinde yer alır. Bu bölgeden “Lazika” adıyla ilk kez 7. yüzyılda yazarı bilinmeyen, Ermenice "Coğrafya” adlı kitapta bahsedilmiştir. Lazika Krallığı'nın sınırları 4. yüzyılın ikinci yarısında batıda Trabzon kuzeyde Kafkas Sıradağları ve doğuda Lihi Dağları'na kadar uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya'da Gürcülere uygulanan etnik temizlik</span>

Abhazya'da Gürcülere uygulanan etnik temizlik, Abhazya'da Gürcü-Abhaz anlaşmazlığı sırasında, 1992-1993 arasında uygulandı. Rusya güçlerince desteklenen Abhaz ayrılıkçılar, Ermeni çetecileri ile Kuzey Kafkasyalı paralı askerler tarafından Gürcü ve Svanlar bu etnik temizlik sırasında öldürüldü. Öldürülenler arasında önde gelen siyasetçiler Guram Gabiskiria, Jiuli Şartava gibi kişiler de vardı. Abhazya'daki Gürcüler de zorla göç ettirildi. Abhazya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 250.000 kadar Gürcü de zorla göç ettirildi. Bu göç sırasında da çok sayıda insan yolda öldü. Gürcü verilerine göre, yaklaşık 5.000 sivil öldü ve 400 sivil kayboldu.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya kısaca Abhazya ÖSSC, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı 1931'den 1996'ya kadar varlığını sürdürmüş özerk Sovyet sosyalist cumhuriyettir.

Bu sayfa nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, sağlık, sosyoekonomik statü, dini aidiyetleri ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere, Abhazya nüfusunun demografik özellikleri ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

Tsebelda Kalesi Gürcistan'ın Abhazya bölgesindeki Tsebelda köyünde yer alan bir Geç Antik Çağ/Erken Orta Çağ tahkimatı ve kalesidir.

Pacorus, 2. yüzyılda yaşamış bir Lazika kralıydı. Historia Augusta adlı eserde, Pacorus'un, Roma imparatoru Antoninus Pius (138-161) tarafından kral olarak atandığı yazar. Bu eserin muhtemelen 4. yüzyılda, İberya kralı II. Parsman'in Roma'ya yaptığı bir ziyaretten sonra yazıldığı düşünülmektedir. Pacorus'un tahta çıkmasının, Lazların Kolhis'teki yükselişinin başlangıcını ve merkezileşmiş Lazika Krallığının güçlenişini gösterdiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Tsate</span>

I. Tsate, Tzathius veya Tzathios Bizans kaynaklarına göre, 521/522 yılından bilinmeyen bir tarihe kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. Sasani İmparatorluğu'nun derebeyliği olmayı reddetmiştir ve yardım almak için Bizans İmparatoru I. Justinus'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lihni Kilisesi</span>

Lihni Meryem'in Ölümü Kilisesi, Abhazya/Gürcistan'ın Lihni köyünde bulunan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks Kilisesidir. 10. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilisedeki 14. yüzyıl freskleri, çağdaş Bizans sanatıdan etkilenmiştir. Ayrıca bir düzineden fazla Gürcüce ve Yunanca yazıtla süslenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Simon Zealotes Kilisesi</span>

Simon Zealotes Kilisesi Gürcistan/Abhazya'nın Yeni Afon kentinde bulunan bir 9 veya 10. yüzyıl kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anakopya Kalesi</span>

Anakopya Kalesi Abhazya'nın, Sohum sahil şeridinden araba yolu olarak 22 km uzaklıktaki, Yeni Afon şehrinde yer alan antik bir askeri kaledir. Yaklaşık 450 × 150 metre genişliğindeki alan, İvanya Dağı'nın zirvesinde, denize yaklaşık 1 mil uzaklıkta yer almaktadır. Kale, Abhazya Krallığı'nın eski başkenti "Anakopya"'dan günümüze kadar gelen yapılar içerisinde, en iyi korunmuş olan yapıdır.

III. Mamia Dadiani 1512'den öldüğü tarihe kadar Megrelya'nın eristaviliğini ("dük") yapan Dadiani hanedanı üyesidir. Mamia, Gürcistan Krallığı'nın dağılma sürecinde yarı bağımsız hükümdarlık yapan II. Liparit'in oğlu ve halefisiydi. Mamia, Abhazya'da kültürel olarak aktifti ve selefleri gibi Kuzey Kafkas dağlarındaki Zygi kabilelerine karşı ülkesinin sınırlarını korumaya çalışmıştır. Mamia'nın Zygilere karşı düzenlendiği deniz seferi hüsranla sonuçlanmış ve çatışmada öldürülmüştür.

Gerg Amıçba, Abhaz Kafkasolog, etnolog ve tarihçi. 100'ün üzerinde eserin yazarı olan Amıçba, 1993'te Türkçeye çevrilen Ortaçağ'da Abhazlar, Lazlar kitabıyla tanınmaktadır.

Lebarnicius, 640 - 663 ve 664 - 665 yılları arasında Lazika'nın yöneticliğini yapmış soyludur.

I. Barnuk 591 yılından öldüğü 640 yılına kadar Lazika'nın ilk patriciliğini yapmış soyludur.