İçeriğe atla

Grigol Mgaloblişvili

Grigol Mgaloblishvili
გრიგოლ მგალობლიშვილი
Gürcistan Başbakanı
Görev süresi
1 Kasım 2008 - 6 Şubat 2009
CumhurbaşkanıMihail Saakaşvili
Yerine geldiğiLado Gurgenidze
Yerine gelenNikoloz Gilauri
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Ekim 1973 (50 yaşında)
Tiflis, Gürcistan
Partisi Bağımsız

Grigol Mgaloblishvili (Gürcüce: გრიგოლ მგალობლიშვილი), (d. 7 Ekim 1973, Tiflis), 26 Haziran 2009 tarihinden beri Gürcistan'ın NATO Daimi Temsilcisi olan bir Gürcü siyasetçi ve diplomat. Kısa bir süre için 1 Kasım 2008 ile 6 Şubat 2009 tarihleri arası Gürcistan Başbakanı olarak görev yaptı.

Doğu Araştırmaları Lisans ve yüksek lisansını 1995 yılında, Tiflis Devlet Üniversitesi'nden mezun olarak yaptı. 1992 ve 1993 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okudu. Birinci Sekreter ve siyasi danışman dahil olmak üzere çeşitli pozisyonlarda 1995 ile 2002 yılları arası ülkede bir Gürcü diplomatik temsilcisi gibi görev yaparak siyasi kariyeri aktif olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlanmıştır. 2003 yılında, Gürcistan'a dönerek Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nda ABD, Kanada ve Latin Amerika Ülkeleri Dairesi Müdür Yardımcısı pozisyonda çalıştı. Bundan önce 2002 ve 2003 yılları arasında İngiltere'de Oxford Üniversitesi Diplomatik Etütler yüksek lisans kursuna girdi. 2004 yılında, Avrupa Entegrasyon Bölümü Dışişleri Bakanlığı bünyesinde terfi etti. 2005 yılında Olağanüstü Temsilcisi ve Tam yetkili diplomatik rütbe verildi. 20 Ekim 2006 tarihinde Büyükelçi oldu. Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili tarafından Gürcistan'ın Başbakanı olması için kendisine teklif ettiğinde 27 Ekim 2008 yılına kadar Türkiye'ye Gürcistan Büyükelçisi olarak görev yaptı. Mgaloblişvili İngilizce, Türkçe, Rusça ve Almanca bilmektedir.

1 Kasım 2008 tarihinde Başbakan olarak atandı. 30 Ocak 2009 tarihinde Mgaloblişvili bir basın toplantısında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek başbakanlıktan istifasını açıkladı.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Lado Gurgenidze
Gürcistan Başbakanı
2008–2009
Sonra gelen
Nikoloz Gilauri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Çetin</span> 20. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Hikmet Çetin, Türk siyasetçi, devlet adamı ve eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı. CHP Genel Başkanlığı görevini Şubat 1995 - Eylül 1995 tarihleri arasında sürdürmüştür. Mart 1995 - Ekim 1995 ve Ekim 1978 - Kasım 1979 tarihleri arasında Başbakan yardımcılığı görevini sürdüren Çetin, birçok hükûmette görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dominique de Villepin</span> 95. Fransa başbakanı

Dominique de Villepin, Fransız siyasetçi. 2005-2007 yılları arasında Fransa başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikoloz Gilauri</span>

Nikoloz Zurabis "Nika" Gilauri, , 6 Şubat 2009 - Temmuz 2012 tarihleri arası eski Gürcistan Başbakanı olarak görev yapan bir Gürcü politikacı. Nikoloz Gilauri, Enerji ve daha sonra Maliye Bakanı ve Gürcistan Bakanlar Kurulunun ilk Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Sinirlioğlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Feridun Hadi Sinirlioğlu, Türk diplomat ve siyasetçi. 21 Ekim 2016'dan 4 Şubat 2023 tarihine kadar Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi olarak görev almıştır. Bundan önce 2009-2016 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında oluşturulan geçici seçim hükûmetinde Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ocak 2021'de Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Margvelaşvili</span> 4. Gürcistan devlet başkanı

Giorgi Margvelaşvili, Gürcü akademisyen ve siyasetçi. 2013-2018 yılları arasında Gürcistan devlet başkanı olarak görev aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı olarak Bidzina İvanişvili'nin kabine üyesi olunca, 2000 yılından 2006 yılına kadar Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü rektörü oldu ve yine 2010-2012 tarihlerinde bu görevi yaptı. Bu yıllarda, siyaset ve Gürcistan toplumu üzerine sık sık yorumlar yaptı. Şubat 2013'te Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atandı. 11 Mayıs 2013 Başkakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonu, Ekim 2013'teki başkanlık seçimleri için aday olarak Margvelaşvili'nin adını verdi. Margvelaşvili herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Garibaşvili</span> 15. Gürcistan başbakanı

İrakli Garibaşvili, Gürcü politikacı ve eski işletme yöneticisi. 20 Kasım 2013 tarihinden 23 Aralık 2015 tarihinde istifa edene kadar Gürcistan Başbakanı olmuştur. Garibaşvili Ekim 2012 yılında, uzun süreli ortağı, iş insanı Bidzina İvanişvili ile siyasete girdi. 2012-2013 Bidzina İvanişvili kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İvanişvili kendi isteği ile Kasım 2013'te Başbakanlıktan istifa ederek halefi Garibaşvili'yi yeni başbakan olarak atamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

Ali Bilge Cankorel Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Cesare Maria Ragaglini</span> İtalyan diplomat

Cesare Maria Ragaglini İtalyan büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan devlet başkanı</span> Gürcistanın devlet başkanı

Gürcistan devlet başkanı Gürcistan'ın en yüksek siyasi makamıdır. Aynı zamanda Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanıdır. Yürütme yetkisi devlet başkanı ve hükûmet başkanı olan başbakan arasında bölünmüş durumdadır. Gürcistan devlet başkanı, Devletin ve yürütme gücünün başkanıdır. Anayasa ile, devlet organlarının faaliyetlerini yönlendirir, iç ve dış politikayı uygular ve ülkenin birliği ve toprak bütünlüğünü sağlar ve denetler. Dış ilişkilerde Gürcistan'ın baş temsilcisidir. Beş yıllık bir süre için gizli oyla evrensel, eşit ve doğrudan seçim hakkı temelinde seçilir. İkiden fazla dönem üst üste seçilemezler. 35 yaşına ulaşmış ve en az 15 yıldır Gürcistan'da yaşayan her Gürcistan vatandaşı, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Polikarpe Mdivani</span> Rus Bolşevik devrimci, Sovyet siyasetçi

Polikarpe Gurgenoviç "Budu" Mdivani 1917 Rus Devrimleri ve İç Savaşa aktif olarak katılan deneyimli bir Gürcü Bolşevik siyasetçi, Sovyet hükûmet yetkilisi ve diplomattır. 1920'lerde, özellikle Kafkasya'nın Sovyetleştirilmesinde önemli bir rol oynadı ancak daha sonra 1922 Gürcistan Olayı sırasında Josef Stalin'in merkezileştirme politikası sırasında Komünist Gürcistan muhalefetine öncülük etti. 1930'larda Troçkist muhalefete desteği gerekçe gösterilerek işkence gördü ve Büyük Temizlik kapsamında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Maia Pancikidze</span> Gürcü diplomat ve politikacı

Maia Pancikidze, Gürcü diplomat ve politikacı. Önceleri Almanca öğretmenliği yapan Pancikidze, 1994 Gürcistan dışişlerine giriş yaptı. 25 Ekim 2012'de Bidzina İvanişvili hükûmetinde dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Eniştesi İrakli Alasania savunma bakanlığı görevinden alınınca, Pancikidze de 5 Kasım 2014'te bakanlıktan istifa etti.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Revaz Gaçeçiladze</span>

Revaz Gaçeçiladze, Gürcü Oryantalist, tarihçi, coğrafyacı ve diplomat. 18'i kitap ve monograf olmak üzere 150'den fazla eserin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Gürcistan-Kazakistan ilişkileri - Kazakistan Cumhuriyeti ve Gürcistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. Kazakistan ve Gürcistan arasındaki ilişkiler, SSCB sırasında Gürcistan SSR - Kazak SSR ilişkilerinin bir parçasıydı ve iki ülke bağımsızlıklarını yeniden kazandıktan sonra istikrarlı bir şekilde gelişmiştir. Her iki ülke de birçok uluslararası kuruluşun üyesidir.