İçeriğe atla

Gri aseksüellik

Aseksüel bayrağındaki gri genellikle gri aseksüel spektrumdaki kimlikleri içeriyor.

Gri aseksüellik veya gri seksüellik, aseksüellik ile seksüelik arasındaki bir cinsel spektrumdur.[1][2] Bu kişiler demiseksüel, semiseksüel veya Gri-A olarak tanımlanabilir.[3]

Tanımlar

Genel

Gri aseksüellik, aseksüellik ve cinsellik arasındaki gri alan olarak kabul edilir ve bu alanda bir kişi yalnızca ara sıra cinsel çekicilik yaşayabilir.[1][2] Demiseksüellik terimi 2008'de Aseksüel Görünürlük ve Eğitim Ağı (AVEN) tarafından icat edildi.[4] Bu Latince dimidium yani yarıya bölünmüş sözcüğünden türetilmişti. Demiseksüeller kendilerinin seksüellik ve aseksüellik arasında bir yarı yolda olduklarını söylerler.

Gri-A terimi, aseksüel spektrum altında demiseksüellik de dahil olmak üzere bir dizi kimliği kapsar.[5] Gri-A spektrumu genellikle çok nadiren cinsel çekim yaşayan bireyleri içerir. Bunu yalnızca belirli koşullar altında yaşarlar.[2][6] Bir Gri-A romantik yönelime sahip olabilir çünkü romantik ve cinsel kimlikler birbirinden ayrıdır.[3][4]

Demiseksüellik

Demiseksüel bayrağındaki siyah üçgen aseksüelliği; gri kısım gri aseksüellik ve demiseksüelliği; beyaz seksüelliği ve mor topluluğu simgeler.[7]

Demiseksüel bir kişi, muhtemel bir partnerle güçlü bir duygusal bağ kurana kadar cinsel çekicilik yaşamaz.[2][8] "Duygusal bağ"ın içeriği kişiden kişiye değişebilir.[9] Demiseksüeller romantik yönelime sahip olabilir.[10][11] Aseksüel spektrumdaki insanlar genellikle yaşamları boyunca kendilerini tanımlama biçimlerini değiştirirler. Demiseksüeller bu anlamda daha akışkandır denebilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Bogaert, Anthony F. (4 Ocak 2015). Understanding Asexuality (İngilizce). Rowman & Littlefield. s. 85. ISBN 978-1-4422-0100-2. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  2. ^ a b c d Decker JS (2015). "Grayromanticism". The Invisible Orientation: An Introduction to Asexuality. Simon and Schuster. ISBN 1510700641. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  3. ^ a b Mosbergen, Dominique (19 Haziran 2013). "The Asexual Spectrum: Identities In The Ace Community (INFOGRAPHIC)". Huffington Post. 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2015. 
  4. ^ a b c McGowan, Kat (18 Şubat 2015). "Young, Attractive, and Totally Not Into Having Sex". Wired. 6 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 
  5. ^ Weinberg, Thomas S.; Newmahr, Staci (6 Mart 2014). Selves, Symbols, and Sexualities: An Interactionist Anthology (İngilizce). SAGE Publications. ISBN 978-1-4833-2389-3. 16 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  6. ^ Shoemaker, Dale (13 Şubat 2015). "No Sex, No Love: Exploring asexuality, aromanticism at Pitt". The Pitt News. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 
  7. ^ Ender, Elena (21 Haziran 2017). "What the Demisexual Flag Really Represents A more specific, symbolic and subtle flag to wave at your pride events". Entity. 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2019. 
  8. ^ Buyantueva R, Shevtsova M (2019). LGBTQ+ Activism in Central and Eastern Europe: Resistance, Representation and Identity. Springer Nature. s. 297. ISBN 3030204014. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  9. ^ "Bustle". www.bustle.com. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2016. 
  10. ^ "What Does It Mean To Be Demisexual And Demiromantic? - HelloFlo". HelloFlo (İngilizce). 2 Haziran 2016. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2016. 
  11. ^ "Asexuality, Attraction, and Romantic Orientation". The LGBTQ Center at The University of North Carolina at Chapel Hill. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brad Pitt</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

William Bradley Pitt, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Yapım şirketi Plan B Entertainment ile yapımcı olarak bir Akademi Ödülü ve Primetime Emmy Ödülü'nün yanı sıra oyunculuğuyla iki Altın Küre Ödülü ve bir Akademi Ödülü de dâhil olmak üzere birçok ödül almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Aseksüellik</span> herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu

Aseksüellik, herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği veya cinsel etkinlikteki ilgi düşüklüğü veya yokluğu. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşıcinsellik, eşcinsellik ve çiftcinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir. 2004'te yapılan bir çalışmada aseksüelliğin yaygınlığı %1 olarak belirlenmiştir.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel yönelim</span> kalıcı cinsel çekim modeli

Cinsel yönelim kişilerin karşı cinsiyete, hemcins veya cinsiyete veya birden fazla cinsiyete karşı romantik veya Cinsel çekim hissetmeye yönlendiren kalıcı kişisel bir niteliktir. Bu çekimler genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır; bununla beraber aseksüellik de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır. Bu kategoriler cinsel kimliklerin daha ayrıntılı dünyasını yönleridir. Örneğin, insanlar panseksüel veya poliseksüel, veya hiçbirinden olmak gibi diğer etiketleri de kullanabilir. Amerikan Psikologlar Derneği'ne göre, cinsel yönelim "aynı zamanda bir kişinin bu çekimlere dayanan, davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar".

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Angola'da LGBT hakları</span>

21. yüzyılın ilk yarısında Angola'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin hakları konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Kasım 2020'de Ulusal Meclis, karşılıklı rıza kapsamında yer alan hemcins cinsel ilişkilerini suç olmaktan çıkaran yeni bir ceza kanununu kabul etti. Yeni ceza kanunu 11 Kasım 2020 tarihinde yayımlandı ve 90 gün sonra resmen yürürlüğe girdi. Ayrıca, cinsel yönelime dayalı istihdam ayrımcılığı 2015 yılından beri yasaktır; böylece Angola, LGBT bireylere bu tür korumaları tabi tutan tek Afrika ülkelerinden biridir.

Cinsel kimlik, kişinin romantik ve cinsel çekim hissettiği kişilerle ilgili kendisini nasıl tanımladığıdır. Cinsel kimlik aynı zamanda kişilerin kendilerini bir cinsel yönelimle tanımladığında veya tanımlamadığında ya da herhangi bir cinsel yönelimle tanımlamamayı uygun bulduğunda kullanılan cinsel yönelim kimliği olarak da bilinir. Cinsel kimlik ve cinsel davranış, cinsel yönelim ile yakından bağlantılı olsa da birbirinden ayrılır. Cinsel kimlik kişinin kendisini kavrayışını, cinsel davranış kişi tarafından uygulanan cinsel eylemi, cinsel yönelim ise kişinin karşı cinse, hemcinse, her iki cinsiyete hissettiği ya da hiçbir cinse hissetmediği romantik ya da cinsel çekimi ifade eder.

Çevre ve cinsel yönelim insanların cinsel yöneliminin gelişimindeki olası çevresel faktörleri konu alır. Bazı araştırmacılar çevresel faktörleri hormonal faktörlerden ayırırken diğerleri doğum öncesi hormonlar gibi biyolojik faktörleri çevresel faktörlerin bir parçası olarak görür.

Trans erkek, biyolojik bakımdan kadın olan erkektir. Pek çok trans erkek, görünüşlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu olacak veya cinsiyet hoşnutsuzluğunu hafifletecek şekilde değiştirmek için cerrahi veya hormonal geçişi veya her ikisini birden tercih eder.

Romantik yönelim ya da duygusal yönelim, kişinin en çok hangi cinsiyet ile romantik bir ilişkiye girmek veya aşık olmak isteyeceğini belirtir. Hem alternatif olarak hem de yan yana cinsel yönelim terimi ile kullanılır ve cinsel cazibenin daha büyük bir dinamiğin tek bir bileşeni olduğu bakış açısına dayanır. Örneğin, panseksüel birisi cinsel açıdan, cinsiyet fark etmeksizin, insanları ilgi çekici bulabilmesine rağmen, kişi sadece kadınlara karşı duygusal çekicilik ve yakınlık yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Romantik aşk</span> başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik hissetme durumu

Romantik aşk veya Romantizm, başkalarına karşı duygusal bir sevgi veya güçlü bir çekicilik. Bireyin genel duygularını ve ortaya çıkan duyguları ifade etmek için gerçekleştirdiği davranışlar. Romantik aşk duyguları ve davranışları yaygın olarak cinsel çekicilikle ilişkilendirilse de, romantik duygular fiziksel beklentiler olmadan da gerçekleşebilir.

Dönüşüm terapisi, bireyin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya cinsiyet ifadesini tıbbi veya psikolojik yöntemler kullanarak eşcinsel veya biseksüelden heteroseksüele, transtan cisgendera dönüştürmeyi amaçlayan sözdebilim uygulamalarına verilen genel isimdir. Cinsel yönelim veya kimliğin değiştirilebileceğine dair güvenilir bir kanıt yoktur ve sağlık kurumları dönüşüm terapisi uygulamalarının etkisiz ve potansiyel olarak zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulunmuştur. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'taki tıp, bilim ve devlet kuruluşları, dönüşüm terapisinin geçerliliği, etkinliği ve etiği konusundaki endişelerini dile getirmişlerdir. Günümüzde birçok sağlık kuruluşu bireylerin cinsel kimlik veya yönelimlerini patolojize etmenin depresyon, anksiyete, intihar eğilimi, benlik utancı gibi ağır ruh sağlığı sorunlarına sebep olduğunu belirterek dönüşüm terapisi uygulamasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Asya, Avrupa, Okyanusya ve Amerika'daki çeşitli devletler dönüşüm terapisine karşı yasalar çıkarmıştır. Birçok sivil toplum örgütü dönüşüm terapisi uygulamasının bir insan hakkı ihlali olduğunun altını çizmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta LGBT hakları</span>

Arnavutluk'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların uğramadığı yasal zorluklarla yüz yüzedir; hemcins çiftlerin yasal olarak tanınmaması ve LGBT insanlar hakkında olumsuz toplumsal görüşlerin yaygınlığı, bu durumun bazı nedenlerin arasındadır. Buna rağmen, Arnavutluk'ta LGBT bireyler, kapsamlı ayrımcılık karşıtı mevzuatın altında korunmaktadır. Arnavutluk'ta 1995 yılından beri hem erkekler hem de kadınlar arası hemcins cinsel aktiviteler yasaldır, ancak hemcins birlikteliklerin ülkede hiçbir şekilde tanınmaması nedeniyle, karşı cins çiftlere mevcut olan yasal korumalar, hemcins çiftler için mevcut değildir.

Nullo vücut modifikasyonu türüdür. Terim, çoğunlukla cinsel organları cerrahi olarak kesilmiş erkeklerden oluşan vücut modifikasyon alt kültürünü ifade eder. Nullolar transseksüel değildir; çoğunlukla hadım olarak tanımlanırlar. Genellikle aseksüel ya da eşcinsel erkeklerdir. Nullo terimi, genital nullifikasyonun kısaltmasıdır. İşlem daha çok erkekler tarafından yapılsa da, vajinasını gönüllü olarak diktiren ve klitorisini kestiren kadınlar da vardır.

Hetero-esnek, birincil olarak heteroseksüel yönelimde minimal eşcinsel aktivite ile karakterize edilen bir cinsel yönelim veya durumsal cinsel davranıştır ve onu biseksüellikten ayırabilir veya ayırmayabilir. "Çoğunlukla düz" olarak nitelendirilmiştir. Bazen heteroseksüellik ve biseksüellik arasındaki geniş bir cinsel yönelim sürekliliğini tarif etmek için iki bi-meraklı da eş tutulsa da, diğer yazarlar hetero-esneği, iki bi-meraklının ima ettiği "cinselliği denemek arzusu"ndan ayırıyorlar. Eşcinselliğin baskın olduğu buna karşılık gelen durum da homo-esnek olarak adlandırılmıştır.

Afobi, asfobi veya aseksüellere yönelik ayrımcılık, aseksüelliğe veya aseksüel spektrumun bir parçası olarak kendini tanımlayan insanlara yönelik bir dizi olumsuz tutum ve davranıştır. Afobi genel olarak aseksüelliğin insandışı olarak görülmesi, bir akıl hastalığı olduğuna dönük inanç, aseksüellerin sevgiden yoksun olduğu önermesi ve aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu yadsıma şekillerinde kendini gösterir. Aseksüellik çoğunlukla evlilikten kaçınma, cinsel kısıtlama veya hiposeksüalite ile karıştırılır. Aseksüel bireyler nefret suçuyla da karşı karşıyadır ve diğer cinsel azınlıklar gibi onlar da ayrımcılıkla yüzleşmiştir.

Medyadaki aseksüellik tasvirleri, mevcut medya tasvirlerine yansıyan, aseksüelliğe yönelik toplumsal tutumları yansıtmaktadır. Tarih boyunca aseksüel karakterler televizyon dizilerinde, animasyon dizilerinde, edebiyatta, çizgi romanlarda, video oyunlarında, müzikte ve filmde yer almışlardır.

Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitlilik (GSD) veya basitçe cinsel çeşitlilik, bu çoğulluğu oluşturan kimliklerin, davranışların veya özelliklerin her birini belirtmeye gerek kalmadan cinsiyet özelliklerinin, cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin tüm çeşitliliğini ifade eder.

Cinsel azınlık, cinsel kimliği, yönelimi veya uygulamaları ile çevredeki toplumun çoğunluğundan ayrılan bir gruptur. Öncelikle lezbiyen, gey, biseksüel veya queer bireyleri ifade etmek için kullanılır, ayrıca transgender, ikili olmayan veya interseks bireyleri de ifade edebilir.