İçeriğe atla

Gres kalemi

Gres kalemi, sertleştirilmiş renkli balmumundan yapılmış bir yazı aracıdır ve sert, parlak, gözenekli olmayan yüzeyleri işaretlemek için kullanışlıdır. Bu kalem genellikle, bir mum boyaya benzeyen ancak daha güçlü toksik olmayan opak balmumundan (parafin, balmumu, ceresin, karnauba veya spermaceti balmumu) yapılır. Gres kalemlerinden yapılan işaretler neme karşı dayanıklıdır ve genellikle işaretli yüzeyleri bir kâğıt havluyla ovalayarak giderilebilir.[1]

Gres kalemleri çeşitli şekillerde mevcuttur. Dış kaplama ahşaptan (sıradan bir kalem gibi) yapılabilir ve bir bıçak veya kurşun kalem için kalemtıraş ile keskinleştirilebilir. Diğer tipler kâğıtlarla örtülür, kâğıtları soymak için bir ip çekilerek keskinleştirilir ve işlevsel kalmak için hiçbir ek araca ihtiyaç duyulmaz. Daha yakın zamanlarda, esasen uçlu kaleme benzer, fakat farklı bir kurşun ile tahrik şeklinde üretilmiştir.

Gres kalemleriyle kullanılan yüzeyler arasında porselen, cam, kayaç, cilalı taş, plastik, seramik ve diğer çini, lake veya cilalı yüzeyler, ayrıca fotoğraf baskısı için kullanılan parlak kuşe kâğıt (özellikle kontak baskı için), x-raylar, haritalar ve manyetik bant bulunuyor. Ayrıca teatral renkli jelleri etiketlemek için kullanılır.[2] Genellikle kullanılan inşaat yüzeyini nadiren çizdiğinden, inşaat veya tamircinin işaretleme aracı olarak kullanılır. Islak bir yüzeyi işaretlemek için kullanılabilir. Bazı geleneksel sanatçılar arasında da tercih edilmektedir. Cam üzerine yazma kabiliyeti nedeniyle, genellikle kimya laboratuvarlarında cam malzemelerin üzerine not almak için kullanılır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teknik resim</span>

Teknik resim, bir şeyin nasıl çalıştığını veya üretildiğini anlamak üzere yapılan çizim. Mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması açısından büyük öneme sahip teknik bir alfabedir. Temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kâğıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Balmumu</span>

Balmumu, arıların peteklerini yapmak için karın halkalarında (segmentlerde) bulunan balmumu bezlerinden salgıladıkları yumuşak sarı veya daha koyu madde. Genellikle balmumu deyince arının hazırladığı petekteki mum anlaşılır. Bunun yanında sanayide hazırlanan maddeye de balmumu denir.

<span class="mw-page-title-main">Ayna</span> Işığı yansıtan, varlıkların görüntüsünü veren, cilalı ve sırlı cam

Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.

<span class="mw-page-title-main">Kablo</span>

Kablo, elektrik akımı iletiminde kullanılan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı metalik bir iletken tel. Bir veya daha fazla tel, yalıtıcı bir maddeyle kaplanmıştır. İletkenler bakır veya alüminyumdan bir tek tel veya daha ince tellerden örülmüş, örgü tel olabilir. Aynı miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kabloların bakıra nispeten 1/2 çap daha büyük olmasını gerektirir. Dolayısıyla yer problemi olan yerlerde bakır kablo kullanılır. Alüminyum esasen fazla ağır olmayan havadaki hatlarda tercih edilir. Kabloların daha güçlü olması isteniyorsa, çelik örgülerle kuvvetlendirilir. Bunlar esas itibarıyla, ülke çapındaki yüksek gerilim hatları gibi havada yüksek geçen uzun hatlarda kullanılır. Kablodan istenilen güç, hem kendi ağırlığını hem de ek olarak, üzerinde donacak buzun veya yağacak karın ağırlığını taşımasıyla ilgilidir. Ayrıca rüzgarın sebep olacağı gerilim bu kuvvetin belirlenmesinde muhakkak hesaba katılmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Silgi</span> kalem, tebeşir vs. ile yazılan bir yazıyı silmek için kullanılan kauçuk veya bez parçası

Silgi; kalem, tebeşir veya daktiloyla yazılıp çizilmiş işaretlerin silinmesinde kullanılan kauçuk, vinil, plastik veya bezden yapılmış gereç. Silginin eş anlamlıları bozan ve öçürge sözcükleridir. Günümüzde silgiler genellikle bitkisel yağ, ince süngertaşı ve sülfürle bağlı kauçuğun bileşimidir. Bu karışım, kauçuk işleme aygıtlarında işlenir, kalıptan geçirilerek sertleştirilir. Vinil de oldukça yaygın kullanılan bir materyaldir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun kalem</span>

Kurşun kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ve grafitten üretilen kalem. Tipik bir kurşun kalemde grafitin etrafı ahşap kaplıdır. Bunun yanı sıra metal veya plastik muhafazaya sahip kurşun kalemler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek dürbünü</span>

Çiçek dürbünü veya kaleydoskop, içine bakıldığında renkli desenler görülen bir aygıttır. Bu desenler, ışığın yansımasıyla elde edilir ve dürbün hareket ettirildikçe sürekli değişir.

<span class="mw-page-title-main">Vitray</span> Renklendirilmiş cam ile yapılmış eser ve sanat dalı

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.

Kalem, yazı yazmakta ve resim yapmakta kullanılan, genellikle ince bir çubuk şeklindeki araç.

<span class="mw-page-title-main">Mürekkep</span>

Mürekkep çeşitli renklendirici ya da boyalar kullanılarak üretilmiş akışkan bir maddedir. Fırça ya da kalem yardımıyla bir yüzeyi boyamak ya da yazı yazmak için kullanılır. Genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakalem çizim</span> kurşun, kömür veya grafit ile yapılan bir çizim türü

Karakalem; kurşun, kömür, grafit gibi çizim araçları ile çizilen resim. Pek çoğu doğada bulunan, geniş malzeme yelpazesi nedeniyle en eski sanat dallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Klasör</span>

Klasör veya Dizin , örgütlenme ve koruma için gevşek belgeleri ve parayı bir arada tutan bir tür klasördür. Dosya klasörleri genellikle ikiye katlanmış ve kağıt belgeleri saklamak için kullanılan ağır kâğıt stoğundan veya diğer ince, ancak sert malzemeden oluşan bir sayfadan oluşur. Halkalı klasör ve yaylı klasör daha fazla dosyaları saklar. Dosyaların saklanmasında şeffaf dosyalar da kullanılır. Dosyalar ayrıca dergiler, müzik Compact Disc'leri vb. bibi başka şeyler de içerebilir. Bazen evlerde normal depolama alanı olarak kullanılmak yerine çoğunlukla herhangi bir resmi kullanım için kullanılmaz. Genellikle depolama için dosya dolabı ile birlikte kullanılır. Dosya klasörleri ofis malzemeleri mağazalarından kolayca satın alınabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara tahta</span> yeniden kullanılabilir olan yazı yazma yüzeyi

Aynı zamanda yazı tahtası olarak da bilinen kara tahta, bu amaçla kullanıldıklarında tebeşir olarak isimlendirilen kalsiyum sülfat ve kalsiyum karbonat çubuklarla üzerlerinde yazı yazılan ve çizim yapılan yeniden kullanılabilir yazım yüzeyleridir. Kara tahtalar ilk olarak siyah ve koyu gri renkli, yumuşak ve ince kayrak levhalarından yapılmıştır. Modern versiyonları gözü daha az yorduğu kabul edildiği için genellikle yeşil renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta</span>

Bir beyaz tahta kalıcı olmayan işaretler için parlak, genellikle beyaz bir yüzeydir. Beyaz tahtalar tebeşir kullanılan kara tahtalara benzer, ancak yüzeylerindeki işaretlerin hızlı işaretlenmesini ve silinmesini sağlayan daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Yazmak için beyaz tahta kalemi kullanılır. Beyaz tahtaların popülaritesi 1990'ların ortalarında hızlı bir şekilde arttı ve birçok ofis, toplantı odası, okul sınıfı ve diğer çalışma ortamlarında bir fikstür haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Flo-Master</span>

Flo-Master, 20. yüzyılın son yarısında bir mürekkep ve beyaz tahta kalemi markasıydı, özellikle mürekkeplerin renkli donuklukunu hatırlar. Bu işaretler cam üzerine işaretlemek için tasarlandı, 1970'lerde ve 1980'lerin başlarında New York Şehri yazarları arasında tercih edilen ürün haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fosforlu kalem</span>

Fosforlu kalem bir yazı metnini canlı, optik saydam ve yarı saydam bir renkle işaretleyerek dikkat çekmede kullanılan bir kalem türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Sanatsal mecra, sanat mecrası veya sanatsal ortam sanatçıların, zanaatkarların veya tasarımcıların eserlerini oluştururken kullandıkları malzemelere denir.