İçeriğe atla

Grenadinler

Grenadinler Haritası

Grenadinler (İngilizce: Grenadines), St. Vincent, Ronde Adası ve Grenada adaları arasında yer alan bir adalar zinciridir ve coğrafî olarak Rüzgâüstü Adaları'na ve dolayısıyla Küçük Antiller'e dâhil edilmektedir. Batıda Karayip Denizi ile doğuda Atlantik Okyanusu arasında uzanırlar. Politik olarak, kuzey adaları Saint Vincent ve Grenadinler'e, güney adaları Grenada'ya aittir.

Grenadinler aşağıdaki yerleşik adaları içerir: Bequia, Canouan, Mayreau, Mustique, Palm Adası, Petit St. Vincent, Union Island, Young Island (hepsi Saint Vincent ve Grenadinler devletine aittir) ve Petite Martinique ve Carriacou (her ikisi de Grenada devletine aittir).

Bu adalara ek olarak, birçok ıssız ada da vardır (Petite Nevis, Isle à Quatre, Battowia, Baliceaux, Petite Mustique, Tavşan Adası, Güvercin Adası, Samples Cay, Savan Adası, Petit Canouan ve Tobago Cays bunlardan bazılarıdır).

Dış bağlantılar

  • Avrupa Dünya Yılı Kitabı 2004 . 45 Baskı, Routledge, ISBN 1-85743-253-3, s. 3616–3624.
  • Jill Bobrow, Jana Jinkins: St. Vincent ve Grenadinler. Karayip Mücevherleri. 4. Basım, Concepts Pub., Stockbridge (Mass.) 1985, ISBN 0-393-03309-0 .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grenada</span> Atlas Okyanusunda yer alan bir ada devleti

Grenada, Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu yer alan ada ülkelerinden biridir. Grenada adası ile Grenadinler ada grubundan oluşur. Trinidad ve Tobago'nun kuzeyindedir. Grenada adasının uzunluğu 20 km'den biraz fazladır. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Grenada Kralı III. Charles'tır

<span class="mw-page-title-main">Küçük Antiller</span> Karayip denizindeki Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğu parçası

Küçük Antiller, Karayip denizinde bulunan, Büyük Antiller ve Lucayan Adaları ile birlikte Batı Hint Adalarını oluşturan adalar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler</span> Karayip Denizini, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge

Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan ve coğrafî olarak Orta Amerika'ya dâhil edilen bölgedir. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek inmektedir. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Burada otuz beş bağımsız ülke ya da bağımlı bölge yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antiller</span>

Antiller, Karayipler'deki Batı Hint Adaları'nın esas bölümünü oluşturur. Antiller, kuzeyde Büyük Antiller, guneydoğuda Küçük Antiller olarak iki ana gruba bölünürler.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Saint Vincent ve Grenadinler, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Karayip Denizi'nin doğusundaki Atlas Okyanusu'yla olan sınırının güney ucunda, Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nın güneydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Saint Lucia, doğusunda Barbados ve güneyinde Grenada bulunur. Ülkenin Kralı III. Charles’tır.

<span class="mw-page-title-main">Kingstown</span> Saint Vincent ve Grenadinlerin başkenti

Kingstown, Karayipler'deki ada devletlerinden biri olan Saint Vincent ve Grenadinler'in başkentidir. 2006 itibarıyla şehirde 18.200 kişi yaşamaktadır.

Doğu Karayip doları, Britanya Virjin Adaları'nın dışındaki bütün Doğu Karayip Devletleri Örgütü üye devletlerinde kullanılan bir para birimidir. Bu devletler Anguilla, Antigua ve Barbuda, Dominika, Grenada, Montserrat, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia ve Saint Vincent ve Grenadinler. "$" sembolü ile kısaltılır. Amerikan doları ile 2.70 XCD oranına göre sabitlenir. ABD doları gibi Doğu Karayip doları 100 "cent"e bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler Futbol Birliği</span>

Karayipler Futbol Birliği, Karayipler ulusal futbol federasyonlarının çek çatı altında toplandığı bir organizasyondur. FIFA tarafından tanınan 25 ve tanınmayan 5 ülkeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Parish</span>

Parish, İngilizce konuşulan ülkelerde, bir bölgenin adının bir parçası olarak kullanılan, Türkiye'de köylere benzer bir idarî birimdir. Türkçeye birebir tercümesi "cemaat" ya da "kilise cemaati" olabilir. Buna bağlı olarak, civil parish terimi, Birleşik Krallık ve diğer ABD eyaletlerinde yaygın olan county veya borough (Alaska'da) yerine kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde parish terimini kullanan tek eyalet, Louisiana eyaletidir. Günümüzde genellikle idarî bağlamda kullanılmaktadır ve dinî bağlamını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts</span>

Saint Kitts ya da Saint Christopher Adası Karayipler'de bir ada. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hint Adaları Federasyonu</span> 1958-1962 arasında Karayiplerde kurulmuş Britanya denizaşırı bölgeleri birliği

Batı Hint Adaları Federasyonu, 1958-1962 yılları arasında Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Topraklarına dâhil adalarda hüküm sürmüş kısa ömürlü politik birliktir. Federasyon, Trinidad ve Tobago, Barbados, Jamaika, Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adalarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu. Başkenti bugün Trinidad ve Tobago'nun da başkenti olan Port of Spain kentiydi. Federasyon fikrinde asıl amaç adaların tek bir ülke halinde Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmesiydi ancak bağımsızlık ilanından önce iç politik çekişmeler nedeniyle bu birliktelik çöktü. Neticede federasyon toprakları, hâlen Britanya Denizaşırı Toprakları bünyesinde olan Anguilla, Montserrat, Cayman Adaları ve Turks ve Caicos Adaları haricinde, Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago olmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılarak dokuz ayrı bağımsız ülke haline gelmiştir.

1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri, CONCACAF bölgesi Toplamda 30 CONCACAF takımı katıldı. Meksika, ABD, Kosta Rika, Honduras, El Salvador ve Kanada, FIFA sıralamasındaki en başarılı altı takım olarak, doğrudan yarı finale yükseldiler. Geri kalan 24 takım çoğrafik mekanlarına göre ayrılarak elemeler yaptılar:

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri CONCACAF İkinci Tur maçları, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler'den turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent (ada)</span>

Saint Vincent, Karayip Denizi'nde yer alan ve idari bakımdan Saint Vincent ve Grenadinler'e bağlı olan adadır. 345 km²'lik yüzölçümüyle ülkeyi oluşturan adaların en büyüğü olup başkent Kingstown da ada üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SVG Air</span>

SVG AIR, Argyle Uluslararası Havaalanı, Argyle, Saint Vincent ve Grenadinler'de; Doğu Karayip adalarından Jamaika'ya kadar kuzeyde ve Guyana kadar güneyde tarifeli ve charter uçuş hizmetleri sunan bir hava yolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Grenada-Türkiye ilişkileri</span>

Grenada ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır. Ancak son yıllarda Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasıyla ilgi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Vincent ve Grenadinler-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Vincent ve Grenadinler–Türkiye ilişkileri,, Saint Vincent ile Grenadinler ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgârüstü Adaları (Antiller)</span>

Rüzgârüstü Adaları, Küçük Antiller'in kuzey kısmına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Barış Gücü</span>

Karayip Barış Gücü, aynı zamanda Karayip Barışı Koruma Gücü ve Doğu Karayip Barış Gücü olarak da bilinir, Grenada işgalinden sonra Ekim 1983'ten Haziran 1985'e kadar Grenada'da Acil Öfke Operasyonu koduyla faaliyet gösteren 350 üyeli bir barışı koruma gücüydü. Amerika Birleşik Devletleri'nin altı Karayip ülkesiyle koalisyona yaptığı askerî müdahale, Grenada başbakanı Maurice Bishop'un 19 Ekim 1983'te yasa dışı olarak görevden alınmasına ve infaz edilmesine yanıt olarak gerçekleşti. Bishop'un devrimci rejiminin yerini kısa süreliğine tamamen Grenadalı subaylardan oluşan bir askerî cunta aldı. 25 Ekim 1983'te Amerika Birleşik Devletleri, Barbados, Jamaika ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü üyeleri Grenada'ya çıkarma yaparak, Grenada ve Küba direnişini yenerek, Hudson Austin'in askerî hükûmetini devirdi.