Gregorios
Gregorios bir isimdir. Aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Aydınlatıcı Gregorios, Hristiyanlıkta bir azîz.
- Gregorios Grivas ya da daha çok bilinen ismiyle Georgios Grivas.
- Gregorios Thaumaturgus (214-270) bir episkopos, aziz ve Kilise Babasıdır
Gregorios bir isimdir. Aşağıdaki anlamlara gelebilir:
390 (CCCXC) salı günü başlayan bir yıldır.
EOKA, Kıbrıs'ta Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve adanın Yunanistan'a bağlanması (Enosis) için uğraşan Kıbrıslı Rum silahlı örgüttür.
Yeoryos Grivas, Kıbrıslı Yunan asker. EOKA örgütünün kurucusu ve lideridir.
Nenizili (Nazianz) Gregorius(Nenizi, Aksaray, 329 – Arianzus, Aksaray, ö. 389), 4. yüzyıl Hristiyan din adamı ve Azizi. Konstantinopolis Patriği olarak da görev yapmıştır. Teslis doktrinini savunmuş, Ariusçuluk'la mücadele etmiş en önemli antik dönemindeki Kilise Babası ve Doktoru.
Aziz Krikor (Latince: Gregorius) ya da Krikor Lusavoriç, Hristiyanlığın Ermeniler arasında yayılmasını sağlayan bir aziz. Ermeni Apostolik Kilisesi'nin kurucusu kabul edilir.
Yannis Grivas, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 1989 yılında kısa bir dönem Yunanistan Başbakanı olarak görev aldı.
XIV. İoannis, soyismi Kalekas, 1334 ile 1347 yılları arasında Ortodoks Patriği. Kendisi İsihazm karşıdı ve Gregori Palamas'ın rakibidir. VI. İoannis'e karşı V. İoannis'i destekleyen naipliğin bir üyesi olarak 1341-1347 arası Bizans iç savaşının aktif liderlerindendir.
V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.
III. Gregorios, 1443 ile 1450 tarihleri arasında Rum Ortodoks patriği. Floransa Konsili'ne katılarak Rum Ortodoks Patrikhanesini temsil etmiştir.
Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.
Güzelköy, Kayseri ilinin Melikgazi ilçesinde Gesi kasabasına bağlı bir mahalledir. 1960'a dek kullanılan eski adı Nize veya Nirze, Bizans dönemindeki adı ise Nyssa idi. Ortodoks Hristiyan öğretisinin kurucu babalarından Nyssa’lı Aziz Gregorios’un 17 yıl piskoposluk görevinde bulunduğu yer olarak tanınır. 1920'lere dek bu köyde bulunan Aziz Gregorios kilisesi ve türbesi tahrip edilmiştir.
Kilise doktoru, onursal bir unvandır. İster kadın ister erkek olsun, Katolik Kilise tarafından ilahiyat alanındaki üstün yetkisi tanınan, vaftiz olmuş kimsedir. Öğretilerinin doğruluğuyla birleşen iman derinliği ve ermiş yaşamları, yazılarına ve öğretilerine Hristiyan doktrin içerisinde uzun süren ve dikkat çeken bir ağırlık ve etki kazandırır.
Gregorios Thaumaturgus (214-270) veya 'Harikalar Yaratan' gregorios, bir episkopos ve Kilise Babasıdır. Beş efsanevi hayat hikâyesi kendisine thaumaturgus unvanını kazandırmıştır. Katolikler ve Ortodokslar tarafından Kasım 17’de anılır.
Komanalı İskender Pontus'taki Komana’nın episkoposu, “kömür yakıcısı” olarak bilinir, Aziz Nissa’lı Gregor ve Aziz Gregorios Thaumaturgus ile konuşmalarında kendisinden bahsedilmeseydi İskender bilinemeyecekti. Katolik Kilisesi'nde Ağustor 11'de Ortodoks Kilisesi'nde Ağustos 12'de anılır.
Konyalı Amfilokius İconium'lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi'nde 22 Kasım, Ortodoks Kilisesi'nde 23 Kasım'dır.
Büyük Nazians'lı Gregorius Roma döneminde Aksaray'da bulunan Nazians’ının piskoposuydu. Üç çocuğu olmuştur. Bunlar, II. Konstantin'ın hekimi olan Nazianslı Sezaryüs, Kilise Babası ve Kilise Doktoru olan Nenizili Gregorios ve Azize olan Gorgonia idi.
Nazians'lı Caesarius Romalı seçkin bir hekim ve politikacı. Nenizili Gregorios’un kardeşi olmasıyla tanınır, Doğu Ortodoks ve Katolik Kilisesince aziz kabul edilir. Yortusu 25 Şubat'tır.