İçeriğe atla

Gregoria

Gregoria
Bizans imparatoriçesi
Eş(ler)iIII. Konstantinos
Çocuk(lar)ıII. Konstans, Theodosius, Manyanh
HanedanHerakleios Hanedanı
BabasıNiketas

Gregoria (fl. 641) III. Konstantinos'un eşi. 641 yılında Oğlu II. Konstans'ın küçük naip hükûmetine katılmıştı.[1]

Aile

Herakleios'un 'un birinci derece kuzeni ve onun tahta çıktığı Phocas'a karşı başlatılan isyanda büyük rol oynayan ve Mısır'ı fetheden Niketas'ın kızıdır.[2] Niketas Mısır'daki Phocas temsilcilerine karşı savaşmış ve 610 yılında kontrolünü eline almış görünmektedir.[3]

5 Ekim 610 günü Herakleios, Phocas'ın yerine imparator oldu. Niketas, sivil patrician rütbesi, askeri comes excubitorum (Excubitores komutanlığı) pozisyunu ile ödüllendirildi. Mısır'ı kontrol altında tuttuğu ve Sasani İmparatoru II. Hüsrev'in işgaline karşı savunmada yer aldığı görülmektedir. 618 yılında Mısır, Hüsrev'e kaybedildi ve Niketas hayatta kaldı. Afrika Eksarhı olarak atandı. Bu görevi 619 yılında başladı ve öldüğü kadar 628/629 yılına kadar devam etti.[3]

Gregoria'nın babasının babası Yaşlı Herakleios'un kardeşi Gregoras'dur.[2] Herakleios, Mauricius tarafından Afrika Eksarhı olarak atandı ve yaşarken oğlunun isyanına destek verdi ama başarıya ulaşmasını göremedi. Gregorius, kardeşinin komutasında hizmet etmiş gibi görünse de rolünün kapsamı bilinmemektedir.

Edessalı Herakleios

İki kardeşin daha geriye dönük ataları belirsizdir. Cyril Mango, Deux études sur Byzance et la Perse Sassanide (1985) çalışmasında onların I. Leo ve Zeno döneminin generali Edessalı Herakleios'un soyundan geldiğini iddia eder. 468'den önce Comes rei militaris olarak atandı. Sassani Şahı I. Firuz ve İberya Kralı I. Vakhtang'in istilalarına karşı Lazika Krallığı'na yardım etti, ancak tedarik desteği yetersiz kaldığında çekilmek zorunda kaldı.[4]

Edessalı Herakleios ve Marcellinus, 468 yılında, Roma Mısır'daki birliklerini Vandalların kralı Genserik'e karşı yöneltti. Yolladıkları kuvvet, Sardinya'yı ve Tripolitanya'da bazı şehirleri başarıyla ele geçirdi. Basiliscus komutasındaki ana Roma gücü, Genserik tarafından pusuya düşürüldüğünde Vandalların başkenti Kartaca'ya yürüyorlardı.[2] Roma filosunun yarısı yakıldı, battı veya yakalandı ve diğer yarısı kaçak Basiliscus'u izledi. Bütün sefer başarısız oldu. Herakleios çölü geçerek Tripolitania geri çekildi, geri çağrılana kadar iki yıl görevde kaldı; Marcellinus, Sicilya'da emekli oldu.[5]

Theofanis'e göre, Edessalı Herakleios 471'de magister militum Aspar'a karşı I. Leo'yu destekledi. Çatışma, hem Aspar hem de oğlu Ardabur'un Leo'nun emri ile öldürülmeleriyle sona erdi. 474'te Herakleios magister militum per Thracias(Trakya askerlerinin efendisi) olarak hizmet etti, daha önce Aspar'a sadık Gotların lideri Theodoric Strabo ile yaptığı muharebede esir düştü. Zeno tarafından fidye ödenmesine rağmen Theodoric tarafından idam edildi.[4]

Theofanis tarafından Florus'un oğlu olduğu söylenir. Theofanis, Florus'u konsül olarak tanımlar ama konsül listelerinde mevcut değildir. Açıklaması belki onursal bir konsüllüktür. Ernest Stein Histoire du Bas-Empire (1951) çalışmasında 429 yılında konsüllük yapan Flavius Florentius'un diğer adı olduğunu önerir.[4]

İmparatoriçe

Gregoria, ikinci derece kuzeni ve Herakleios ve ilk karısı Eudokia'nın bilinen tek oğulları III. Konstantinos ile nişanlanmıştır. Konstantinos, ortak imparator olarak 22 Ocak 613 günü babası tarafından tac giymiştir. Evlilikleri 629 / 630'da gerçekleşti. Damat yaklaşık on yedi yaşındaydı. Gregoria da muhtemelen yaklaşık o yaştaydı. Sirenayka'daki Batı Pentapolis'ten Konstantinopolis'e gelmişti. Sirenayka babası Niketas'ın topraklarında olduğu için Gregoria'nın kayınpederinin yerine onun gözetiminde yetiştiği öngörülebilir.[6] Kıdemli imparatoriçe Martina yanında kıdemsiz imparatoriçeydi.

Gregoria ve kocasının en az iki oğulları oldu. II. Konstans, 7 Kasım 630 günü doğdu. Theofanis'e göre, ikinci oğullarının adı Theodosius idi. Konstans tarafından 659/660 yılında idam ettirildi. Bir soybilim kuramı çocuk listesini bir kız çocuğunu da ekler. Kızın, Herakleios'un torunu ve III. Yezdigirt'in eşi olarak bilinen Manyanh olduğu düşünülmektedir.[7]

Herakleios, 11 Şubat 641 günü öldü. III. Konstantinos, kıdemli imparator olurken baba bir üvey kardeşi Heraklonas ortak imparator oldu. Konstantinos, aynı yıl nisan ve mayıs arası veremden öldü. Konstans lehine bir isyan, Eylül ayına kadar Heraklonas'ın tahttan indirilmesine neden oldu. Oğlu yönetimindeki yeni rejimdeki rolü Bizans kaynakları tarafından belirtilmemiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Lynda Garland:Byzantine Empresses: Women and Power in Byzantium AD 527-1204
  2. ^ a b c Prosopography of the Later Roman Empire, Vol. 3
  3. ^ a b Walter Emil Kaegi, Heraclius, Emperor of Byzantium (2003)
  4. ^ a b c Prosopography of the Later Roman Empire, Vol. 2
  5. ^ Friell, Gerard; Williams, Stephen (Aralık 1998). The Rome That Did Not Fall. Routledge. ss. 184-186. ISBN 0-415-15403-0. 
  6. ^ a b "Lynda Garland, "Gregoria, Wife of Heraclius Constantine". 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  7. ^ ""Manyanh Princess of Byzantium"". 13 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar

Kraliyet Unvanları
Önce gelen
Martina
Bizans imparatoriçesi
641
Sonra gelen
Fausta
Bizans İmparatorluğu Valide İmparatoriçe
641–688
Fausta ile birlikte (654–Eylül 685)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Phocas</span>

Phocas (547-610) Bizans imparatoru (602-610). Lejyon gedikli subaylarındandı. İmparator Mauricius'a karşı bir askeri ayaklanmaya elebaşılık yapıp isyan başarılı olunca imparatorluk görevini gaspedip meşru İmparator Mauricius'un boynunu vurdurdu. Hükümdarlığı zamanında Pers-Sasani istilaları ve içeride ardı arkası gelmeyen suikastler oldu. 610'da Herakleios tarafından tahttan indirildi ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

<span class="mw-page-title-main">II. Konstans</span>

II. Konstans yahut "Sakallı(Pogonatos) Konstantine", 641 ile 668 arasında Bizans imparatoru olmuştur. 642'de Konsül olup tarihte Roma Konsülü unvanı verilen son Bizans imparatordur. Vaftiz ismi Herakleios idi ve imparatorluk yaparken resmî ismi Konstantinos idi. Konstans ismi bu imparatora verilen indirgen bir lakaptır. Bizans tarih yazmalarında bu lakap isim olarak kullanılmış ve modern tarihçiler tarafından da bu lakap isim olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heraklonas</span>

Heraklonas veya Herakleonas, , Şubat – Eylul 641 arasında Bizans imparatorluğu imparatoru olmuştur. Heraklonas imparator Herakleios ile onun yeğeni olan Martina'nın oğlu idi.

<span class="mw-page-title-main">III. Konstantinos</span>

III. Konstantinos, Bizans imparatoru olup, İmparator Herakleios ve onun ilk eşi Fabia Eudokia'nın büyük oğludur. III. Konstantin 22 Ocak 613'te babası tarafından taç giydirilerek ortak imparator olmuş ve bu görevi babası ölene kadar korumuştur. Babası 641'de öldüğünde üvey küçük kardeşi Heraklonas ortak imparator olmuştur. Fakat üvey annesi Martina iktidarı eline alma çabalarında bulunmuştur. III. Konstantin bu görevde 4 ay kalmış ve şüpheli bir şekilde hastalığının ilerlemesi ile beklenmedik bir zamanda 641 yazında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Leo (imparator)</span> 457den 474e kadar Roma İmparatoru

I. Leo Trakyalı, 457 – 474 döneminde Doğu Roma\Bizans İmparatorluğu imparatoru olmuştur. Taraftarları tarafından Magnus Thrax olarak; düşmanları tarafından Makalles ("Kasap") olarak anılmıştır. Leo önce Doğu Roma İmparatorluğu merkezi Konstantinopolis reel iktidarı elinde tutan ordu başkomutanı rütbeli barbar Alan asıllı Aspar'in bir kuklası olacağı görülerek imparatorluğa yükseltilmiştir. Fakat imparator olduktan sonra diğerlerinin bir kuklası olmadan yetenekli bir idareci ve çok becerikli bir siyasetçi olduğunu göstermiştir. Saltanat yıllarında Roma İmparatorluğu'nun barbar kavimlere kaybetmiş olduğu arazilerin geri alınması ve çok zayıf olarak bocalayan Batı Roma İmparatorluğu'nun desteklenmesi için birçok ileri görüşlü ve azimli ekonomik ve siyasi planların yapılması ve uygulanmaya çalışılması ile geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Bizans)</span>

'Senato Roma İmparatorluğu'ndaki Senato'nun devamıdır. I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyıllarca varlığını sürdürmesine rağmen etkisi giderek azalmış ve en sonunda 13. yüzyılda ortadan kalkmıştır.

Aelia Verina Bizans İmparatoru I. Leo karısı. İmparator Basiliscus'un kızkardeşidir. Kızı Ariadne, İmparatorlar Zeno ve I. Anastasius'un eşidir. II. Leo'nun anneannesidir.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios Hanedanı</span>

Herakleios (Heraklius) Hanedanı, 610-717 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yöneten hanedan. Hanedanın kurucusu Herakleios 610-641 arasında başta kaldı. Herakleios Hanedanı ile Bizans İmparatorluğu Doğulaşmaya başladı ve Batı'dan kopuşta önemli bir evre başladı. Kimi müellife göre Doğu Roma'nın gerçek başlangıcı bu hanedan ile oldu. Latince yerine Grekçe'nin resmi dil olması ve Ortodoksluğun yükselmesi Batı'dan kopuşta başat nedenlerdi.

Patrici Gregori, Bizans İmparatorluğu Afrika Eksarhı. İktidarda bulunan Herakleios Hanedanı'nın akrabası olarak, keskin bir Kalkedon İnancı taraftarıydı ve 646 yılında Monotelitizmi destekleyen İmparator II. Konstans'a karşı bir isyana önderlik etmiştir. Kısa bir süre sonra kendini imparator ilan etmiş, 647 yılında Dört Halife dönemi Müslüman istilası ile karşılaşmıştır. İstilaya gelenler ile yüzleşmiş ancak Sbeitla'da mağlup olup, öldürülmüştür. Ölümünden sonra ve Müslümanların geri çekilmesinden sonra Afrika imparatorluk egemenliğine geri döndüğünde Bizans hakimiyetinin kurumları ağır şekilde tahrip olmuştu.

Nicetas ya da Niketas İmparator Herakleios'un kuzenidir. Herakleios'u tahta çıktığı Phocas'a karşı başlatılan isyanda büyük rol oynadı ve kuzeni için Mısır'ı fethetti. Nicetas bundan sonra Mısır valisi olarak kaldı ve Bizans-Sasani Savaşı (602-628)'na katıldı, ancak yaklaşık 618/619 yılında Sasanilerin Mısır'ı fethetmesini durduramadı. Bundan sonra kaynaklardan kayboldu, ancak muhtemelen ölümüne kadar Afrika Eksarhı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (yaşlı)</span> Bizans generali

Herakleios (yaşlı) Doğu Roma (Bizans) generali ve Bizans İmparatoru Herakleios'un babasıdır. Olası Ermeni kökene sahip olan Yaşlı Heraclius 580'lerde Sasani İmparatorluğu'na karşı savaşta kendisini fark ettirdi. Herakleios, bir ast general olarak, Solachon Muharebesi sırasında Filippikos komutasında ve muhtemelen Sisarbanon Muharebesi sırasında Comentiolus komutasında hizmet etti. Yaklaşık 595'te Yaşlı Herakleios'un, İmparator Mauricius tarafından Samuel Vahewuni ve Atat Khorkhoruni tarafından yönetilen bir Ermeni isyanını bastırmak üzere magister militum per Armeniam olarak gönderildiğinden bahsedilir. Yaklaşık 600'da Afrika Eksarhı olarak atandı ve 608'de Yaşlı Herakleios oğluyla birlikte gaspçı Phocas'a isyan etti. Kuzey Afrika'yı bir üs olarak kullanan genç Herakleios, Phocas'ı devirerek, yüzyıl boyunca Bizans İmparatorluğu'nu yönetecek olan Herakleios Hanedanı başlattı. Yaşlı Herakleios, oğlunun Bizans tahtına çıkmasının haberinden kısa bir süre sonra öldü.

Martina, Herakleios'un ikinci eşi olan Bizans İmparatoriçesi ve 641 yılında oğlunun naibesi. Herakleios'un kızkardeşi Maria ile Martinus isimli birinin kızıdır. Günah Çıkartıcı Theofanis'e göre Herakleios ve Maria Yaşlı Herakleios ile karısı Epiphania'nın çocuklarıdır.

Theodorus, Bizans imparatoru Herakleios'un kardeşi ; kuropalatis ve Herakleios'un Persler karşı ve Arap istilasına karşı savaşlarında önde gelen general.

Şahraplakan, Yunan kaynaklarında Sarablangas olarak tercüme edilir. 602-628 Bizans-Sasani Savaşı'na katılmış, Sasani İmparatorluğu generali.

<span class="mw-page-title-main">Herakleios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Herakleios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Herakleios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Herakleios ve Tiberios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

Herakleios Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Tiberios (II. Konstans'ın oğlu)</span> Bizans ortak imparator

Tiberios 659'dan 681'e kadar Bizans Ortak İmparatordur. İmparator II. Konstans ile Fausta'nın oğludur, babası İtalya'ya gitmeden önce 659'da ortak İmparator olmuştur. Konstans'ın ölümünden sonra, Tiberios'un erkek kardeşi IV. Konstantinos kıdemli imparator olarak tahta çıktı. Konstantinos, Tiberios ve Herakleios'u ortak imparatorluk görevinden almaya teşebbüs etti ve bu da 681'de bir halk isyanı başlattı. Konstantinos, isyancıların taleplerini kabul etme sözü, onları eve göndererek, ancak liderlerini Konstantinopolis'e getirerek isyanı sona erdirdi. Oraya vardıklarında, Konstantinos onları idam ettirdi, ardından Tiberios ve Herakleios'u hapse attı ve onları sakat bıraktı, bu noktadan sonra tarih sahnesinden silindiler.

Fausta, II. Konstans'ın eşi olarak Bizans İmparatoriçesi.

Anastasia, IV. Konstantinos'ın eşi olarak Bizans İmparatoriçesi.