İçeriğe atla

Gregor Strasser

Gregor Strasser
Organisationsabteilung Leiter, later
Reichsorganisationsleiter NSDAP
Görev süresi
2 Ocak 1928 - 8 Aralık 1932
Yerine geldiğiGeneral Bruno Heinemann
Yerine gelenAdolf Hitler
Robert Ley
Reichspropagandaleiter NSDAP
Görev süresi
16 Eylül 1926 - 2 Ocak 1928
Yerine geldiğiOtto May
Yerine gelenAdolf Hitler
Bavarya'daki ve Palatina'daki Gauleiter
Görev süresi
26 Şubat 1925 - 1 Kasım 1929
Yerine geldiğiPosition established
Yerine gelenOtto Erbersdobler (Lower Bavaria)
Adolf Wagner (Upper Palatinate)
Reichstag üyesi
Görev süresi
7 Aralık 1924 - Mart 1933
Bavarya Landtag üyesi
Görev süresi
4 Mayıs 1924 - 7 Aralık 1924
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Mayıs 1892(1892-05-31)
Geisenfeld, Bavarya Krallığı, Alman İmparatorluğu
Ölüm Berlin, Nazi Almanyası
Partisi Völkischer Block (1922–1925)
Nazi Partisi (1925–1932)
Mesleği Eczane
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Almanya
Şablon:Ülke veri Weimar Republic
Rütbesi Oberleutnant
Çatışma/savaşları World War I
1918-1919 Alman Devrimi

Gregor Strasser (d. 31 Mayıs 1892 - ö. 30 Haziran 1934), Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

Hayatı

Gregor Strasser ve kardeşi Otto Strasser Yukarı Bavyera'da pazar kasabası Geisenfeld'de yaşayan Katolik memur bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Lise'nin final sınavları sonrasında 1910'dan 1914 yılına kadar Frontenhausen ve Aşağı Bavyera köyünde bir eczacının çırağı olarak çalıştı. Ludwig Maximilians Üniversitesi'nde eczacı olarak okumaya başladı fakat aynı yıl içinde yaptığı çalışmaları askıya alarak 1914 yılında Alman İmparatorluk ordusunda gönüllü olarak askere gitti. Strasser Üsteğmen rütbesine yükselerek Birinci ve İkinci Sınıf Demir Haç madalyası alarak I. Dünya Savaşı'nda görev aldı.

1918 yılında, Friedrich-Alexander-Üniversitesi ve Erlangen-Nürnberg'de çalışmalarını sürdürdü. 1919 yılında kardeşi Otto ile birlikte Franz Ritter von Epp liderliğindeki sağcı Freikorps Epp'e katıldı. Strasser 1920 yılında Landshut'da bir eczacı olarak çalışmaya başladı. Strasser yeni kurulan Sturmbataillon Niederbayern'e girdi ve o zamanlar genç olan Heinrich Himmler onun emir subayı olarak görev yaptı.

Gregor Strasser Völkischer Wehrverband ("etnik savunma birliği") gibi birkaç tür milliyetçi paramiliter grupların lideri oldu. Gregor Strasser'in liderlik özellikleri kolayca kabul edildi ve Aşağı Bavyera SA bölgesel başkanı olarak atandı. Kasım 1923 yılında Birahane Darbesi'nde aktif bir rol aldı. Adolf Hitler ile birlikte vatana karşı ihanet suçundan mahkûm oldu. Volksgericht tarafından Landsberg Hapishanesi'ne konuldu.

4 Mayıs 1924 tarihinde Nazi ilişkili Völkischer Blok için Bavyera Eyalet Parlamentosu üyesi seçildi. 7 Aralık 1924 tarihinde Weimar Cumhuriyeti'nde Reichstag'da bir koltuk elde etti.

26 Şubat'ta Münih Bürgerbräukeller'de Adolf Hitler tarafından NSDAP'nin yeniden resmi olarak kuruluşundan sonra 1925'te Aşağı Bavyera'da ilk Gauleiter oldu.

Hitler kendisini devirmek için Ernst Röhm ile bir darbe planladığı gerekçesiyle Strasser'i suçladı ve Strasser hapsedildi. Uzun Bıçaklar Gecesi'nde Berlin'de Gestapo tarafından 30 Haziran 1934'te öldürüldü.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried Feder</span>

Gottfried Feder, Adolf Hitler'in de katıldığı NSDAP'nin 6 kurucusundan biridir. Gottfried Feder bir ekonomist ve sonradan NSDAP adını alan Alman İşçi Partisi'nin (DAP) ilk üyelerinden biri ve ekonomik teorisyeni idi. Feder aynı zamanda inşaat mühendisidir ve NSDAP Programını yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gustav von Kahr</span>

Gustav von Kahr, Bavyera eyaletinde faaliyet göstermiş bir Alman sağcı muhafazakâr politikacı. 1923 yılında Adolf Hitler'in Birahane Darbesi'ni gerçekleştirdiği esnada Bavyera başbakanı idi ve Hitler'e yeterince destek olmayarak bu darbe girişiminin başarısızlığında etkili oldu. Daha sonra Uzun Bıçaklar Gecesi'nde SS mensupları tarafından infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Lossow</span>

Otto Hermann von Lossow, bir Alman ordusu subayıydı, en son Reichswehr'in korgeneraliydi. Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Ordusu'nda askerî eğitmenlik yaptı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de Alman İmparatorluğu'nu temsilen askerî ataşe olarak bulunuyordu. 1921'den sonra askeri bölge VII'nin (Münih) komutanı ve Bavyera'daki Reichswehr'in devlet komutanıydı. Bavyera ordusu ve daha sonra Kasım 1923'te Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Parti tarafından teşebbüs edilen Birahane Darbesi'ni çevreleyen olaylarda önemli bir rolü olan Alman ordusu subayı.

<span class="mw-page-title-main">Strasserizm</span>

Strasserizm, nasyonal sosyalizmin, Yahudi düşmanlığı ve anti-kapitalizm temelinde ulusal yeniden doğuşu hedefleyen, daha radikal, kitlesel eylem ve işçi tabanlı bir form oluşturması çağrısında bulunan bir koludur. Neo-Nazizm'in günümüzdeki düşünce yapılanmasını oluşturur. Adını Gregor ve Otto Strasser adlı iki Nazi kardeşten almıştır. Adolf Hitler'le olan siyasal karşıtlıkları, 1930'da Otto Strasser'in Nazi Partisi'nden ihracına, 1934'te Gregor Strasser'in Uzun Bıçaklar Gecesi'nde öldürülmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diels</span>

Rudolf Diels, bir Alman devlet memuru ve 1933–34'te Gestapo'nun başıydı. SS-Oberführer rütbesini aldı ve Hermann Göring'in koruyucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Esser</span>

Hermann Esser, Nazi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyesiydi. Bir gazeteci olan Esser, Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'ın editörü ve Reichstag'ın bir Nazi üyesiydi. Partinin ilk tarihlerinde, Adolf Hitler'in fiili bir milletvekiliydi. Hitler'in en eski takipçilerinden ve arkadaşlarından biri olarak Weimar Cumhuriyeti döneminde partide etkili pozisyonlarda bulundu ancak Nazi döneminde etkisini kaybetti.

<i>Freikorps Epp</i>

Freikorps Epp; Weimar Cumhuriyeti döneminde var olmuş, çoğunlukla savaş gazilerinin arasında bulunduğu gönüllülerden oluşan düzensiz yarı askerî sağcı birim. Adını kurucusu ve lideri Franz Ritter von Epp'ten alan birim, Münih'teki Bavyera Sovyet Cumhuriyeti'nin dağıtılmasında yer aldı. Freikorps Epp'in 11 Mayıs 1919'daki raporuna göre, Bavyera'nın bastırılması sırasında birimin üyeleri tarafından 200 "spartakist" öldürüldü ve birim 6 adam kaybetti. 2 Haziran 1919'da Münih polisinin oluşturduğu listeye göre çatışma sırasında 335 sivil de ayrıca öldürüldü. Birim daha sonra Ekim'de Brigade Epp adını kullanarak Reichswehr himayesi altına girdi ve Ruhr Ayaklanması sırasında Ruhr Kızılordusu'na karşı savaştı. Birim, Alman halkı arasında kötü bir şöhrete sahipti; ayaklanmaları bastırırken kullandığı "acımasız" yöntemlerin yanında sivilleri ve savaş tutsaklarını kurşuna dizmesi ile biliniyordu. En ünlü olarak Gustav Landauer'ın öldürülmesinden sorumluydu. Kurucu Epp ile genelkurmay başkanı Ernst Röhm'ün yanında birimin Rudolf Hess, Eduard Dietl, Hans Frank, Otto Strasser, Gregor Strasser ve Julius Schreck gibi birçok üyesi daha sonra Nasyonal sosyalizme yöneldi. Günümüz tarihçileri tarafından, Freikorps Epp Nazi Partisi'nin "doğduğu hücrelerden biri" olarak kabul edilir.

Biftek Nazi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya Sturmabteilung'a katılmış komünistleri, sosyalistleri veya sol düşünceyi benimsemiş olanları tanımlamak için kullanılmış bir terim veya lakaptır. Kahverengi giyinen Sturmabteilung üyesi olup sol veya sosyalist düşünceyi benimseyenler bir bifteğe benzetilmiş ve "dıştan bakınca kahverengi ama esasen içi kızıl" ifadesiyle oluşturulmuştur. Bireye söylenen "Kızıl" tanımı o dönem özellikle komünistler ve sol ideolojinin farklı çeşitlerini benimseyenler için söylenmekteydi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Cephe (Almanya)</span>

Devrimci Nasyonal Sosyalistlerin Savaş Birliği, daha yaygın olarak Kara Cephe olarak bilinir, Otto Strasser tarafından 1930'da Nazi Partisi'nden (NSDAP) kovulmamak için istifa ettikten sonra kurulan siyasi bir gruptu.