İçeriğe atla

Gregor Kiczales

Gregor Kiczales
Gregor Kiczales
DoğumGregor Jean Kiczales
1961 (62-63 yaşında)
MilliyetABD
Mezun olduğu okul(lar)Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (okulu tamamlamadı)
MeslekBilgisayar Programcısı
İşverenBritish Columbia Üniversitesi
Tanınma nedeniaspect-oriented programming, AspectJ

Gregor Kiczales (d. 1961) Amerikalı bilgisayar bilimci. Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan Vancouver şehrindeki British Columbia Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür.[1] Xerox PARC'da çalışırken tasarladığı cephe yönelimli programlaması,[2] ve Java programlama diline AspectJ uzantısı kavramını geliştirmesiyle tanınır.[3] Aynı zamanda Ortak Lisp Nesne Sistemi spesifikasyonunun [4] ve Metaobject Protokolü Sanatı adlı kitabın yazarlarından biridir.[5]

Kiczales'in yıllar boyunca yaptığı çalışmaların çoğu, yazılım mühendislerinin tasarımlarına olabildiğince benzeyen programlar oluşturmalarına, programların karmaşıklığı azaltmaya ve kod bakımını kolaylaştırmaya; sonuçta yazılım kalitesini artırmaya odaklanmıştır.

Kariyeri

Kiczales, MIT'de lisans eğitimi aldıktan sonra, 1980 yılında 1983 yılına kadar kaldığı MIT Bilgisayar Bilimi Laboratuvarı'nda araştırma kariyerine başladı. 1984 yılında Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi yazılım araştırma laboratuvarına Araştırma Görevlisi olarak katıldı ve 1996'da Baş Araştırmacı oldu. PARC'ta geçirdiği süre boyunca Kiczales, en boy yönelimli programlama ve AspectJ dahil olmak üzere en önemli araştırma çalışmalarından bazılarını geliştirdi. 1999 yılında PARC'den ayrılarak bilgisayar bilimleri eğitimine odaklandı.[6]

2000 yılında Kanada'ya taşındı ve British Columbia Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri Bölümü'ne profesör olarak katıldı.[7] Kiczales UBC'de, Yazılım Uygulamaları Laboratuvarı'nı [8] başlattı ve yazılım mühendisliği ve programlama dilleri ile ilgili bir dizi kurs tasarladı. En önemlisi, öğrencilerin lisans eğitiminin ilk yılında aldığı ve UBC müfredatında yazıla giriş dersi olan CPSC 110'u tasarladı. Ders, tasarım tarifleri aracılığıyla sistematik program tasarımına odaklanmaktadır.[9]

2002 yılında, Charles Simonyi ile Intentional Software'i kurdu, ancak 2003 yılında UBC'ye dönmek için şirketten ayrıldı.[10]

2012 yılında Ortak Lisp Nesne Sistemi [11] üzerindeki çalışmaları nedeniyle Kıdemli AITO Dahl-Nygaard Ödülünü kazandı ve en boy odaklı programlamaya katkılarından dolayı ACM Üyesi seçildi.[12]

Temmuz 2017'de UBC Genişletilmiş Öğrenme Genel Müdürü olarak atandı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Gregor Kiczales | Computer Science at UBC". www.cs.ubc.ca (İngilizce). 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  2. ^ "Aspect-Oriented Programming". Springer (İngilizce). 1997. 7 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ An Overview of AspectJ. Springer-Verlag. 18 Haziran 2001. ss. 327-353. 
  4. ^ Bobrow (1 Eylül 1988). "Common Lisp Object System specification". ACM SIGPLAN Notices. 23 (SI). ss. 1-142. 
  5. ^ The art of the metaobject protocol. Cambridge, Mass.: MIT Press. 1991. 
  6. ^ "Gregor Kiczales' CV" (PDF). UBC Department of Computer Science. 19 Ocak 2003. 25 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  7. ^ "New tech aces boost UBC's profile". Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  8. ^ "Software Practices Lab - Department of Computer Science - UBC". spl.cs.ubc.ca (İngilizce). 16 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  9. ^ "UBC CPSC 110". sites.google.com. UBC Computer Science. 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  10. ^ "Co-Founder Of Intentional Software Has Left The Company - InformationWeek". InformationWeek (İngilizce). 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  11. ^ "The AITO Dahl-Nygaard Prize Winners For 2012". www.aito.org. 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  12. ^ "Gregor Kiczales Named 2012 ACM Fellow | Computer Science at UBC". www.cs.ubc.ca (İngilizce). 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  13. ^ "Gregor Kiczales Welcomed As Executive Director, UBC Extended Learning (UBC ExL) | Vice President Academic". academic.ubc.ca. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lisp</span> lambda hesabını kullanan fonksiyonel programlama dili

Lisp, kullanımda olan en eski ve en güçlü programlama dillerinden biridir. John McCarthy'in 1958'de icat ettiği dilden türetilmiş birçok dile verilen genel ad olmakla birlikte, günümüzde çoğunlukla ANSI Common Lisp'in kısa adı olarak kullanılır. Diğer yaygın lehçeleri Emacs Lisp (elisp), Scheme ve AutoCAD'in Autolisp'idir.

<span class="mw-page-title-main">John McCarthy (bilgisayar bilimci)</span> Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci

John McCarthy, Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci. Yapay zekâ terimini ve Lisp programalama dilini icat edenlerden biri. Lisp programlama dilini geliştirdi. ALGOL dil yapısını önemli ölçüde etkiledi. Zaman paylaşımı yöntemini yaygınlaştırdı. Çöp toplama metodunu icat etti ve ilk yapay zekanın geliştirilmesinde büyük bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

Scheme, Guy Lewis Steele Jr. ve Gerald Jay Sussman tarafından geliştirilmiş bir Lisp lehçesidir. Çok az sayıda programlama kuralıyla anlatımlar oluşturulmasını sağlar, pratik ve yalın yapısıyla günümüzde var olan pek çok programlama kavramını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Charles Simonyi</span>

Charles Simonyi, Amerikalı dolar milyarderi. Simonyi, uzaya giden ikinci Macardır.

Programlama dili teorisi (PDT), programlama dilleri olarak bilinen biçimsel dillerin ve bunların bireysel özelliklerinin tasarımı, uygulanması, analizi, karakterizasyonu ve sınıflandırılması ile ilgilenen bir bilgisayar bilimleri dalıdır. Matematik, yazılım mühendisliği, dilbilim ve hatta bilişsel bilime bağlı ve onu etkileyen bilgisayar bilimi disiplinine girer. PDT'ye adanmış çok sayıda dergide ve genel bilgisayar bilimi ve mühendisliği yayınlarında yayınlanan sonuçlarla tanınmış bir bilgisayar bilimi dalı ve aktif bir araştırma alanı haline gelmiştir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilişimde kadınlar</span> bilişim ve bilgisayar biliminde kadınların rolü

Bilişimde kadınlar, söz öbeği kadınların bilgisayar mühendisi, programcısı gibi mesleklerde çalışmasını ifade eder. Günümüzde küresel olarak önem verilen bir konudur.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Leyton-Brown</span>

Kevin Leyton-Brown British Columbia Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri profesörüdür. Doktorasını 2003 yılında Stanford Üniversitesi'nden aldı. 2014 NSERC EWR Steacie Anıt Bursu, 2013/14 Killam Öğretim Ödülü, ve Kanada Bilgisayar Bilimleri Derneği 2013 Seçkin Genç Bilgisayar Bilimi Araştırmacısı Ödülü'nü aldı. Leyton-Brown, Matthew O. Jackson ve Yoav Shoham ile birlikte Coursera.org'da popüler bir oyun teorisi dersi vermektedir. Leyton-Brown , Yapay Zeka Araştırmaları Dergisi, Yapay Zeka günlüğü, ve ACM Ekonomi ve Hesaplama İşlemleri ', için yardımcı editör olarak görev yapmaktadır ve ACM Elektronik Ticaret Konferansı için program başkanı olarak görev yapmıştır. Leyton-Brown ve diğer ortak yazarlar IJCAI-JAIR En İyi Araştırma Ödülü'nü ve uluslararası SAT yarışmalarında (2003-12) çok sayıda madalya aldılar.

<i>Structure and Interpretation of Computer Programs</i>

Structure and Interpretation of Computer Programs, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü profesörleri Harold Abelson ve Gerald Jay Sussman'ın Julie Sussman ile birlikte hazırladığı bir bilgisayar bilimleri ders kitabıdır. Hacker kültüründe Sihirbaz Kitabı olarak bilinir. Özyineleme, soyutlama, modülerlik ve programlama dili tasarımı ve uygulaması dahil olmak üzere bilgisayar programlamanın temel ilkelerini öğretir.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

James E. Rumbaugh, Nesne Modelleme Tekniği ve Birleşik Modelleme Dilini (UML) oluşturmadaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve nesne yönelimli metodologdur.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth F. Churchill</span>

Elizabeth Frances Churchill, insan-bilgisayar etkileşimi (HCI) ve sosyal hesaplamalar konusunda uzmanlaşmış bir İngiliz-Amerikan psikologdur. Google'da Kullanıcı Deneyimi Yöneticisi'dir. ACM'de 2016'dan 2018'e Sayman Sekreter ve 2018'den 2020'ye Genel Müdür Yardımcılığı dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunmuştur.