İçeriğe atla

Greenwich

Maritime Greenwich
UNESCO Dünya Mirası
Konum Birleşik Krallık
KriterKültürel: i, ii, iv, vi
Referans795
Tescil1997 (21. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Başlangıç meridyeninin sembolik çizgisi, Greenwich Gözlemevi bahçesi

Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır. Orta ılıman iklim kuşağında yer alır.

Başlangıç meridyeninin geçtiği yer olarak kabul edilir. Bunun nedeni meridyenleri İngilizlerin bulmasıdır. Bunun üzerine başlangıç meridyeninin kendi ülkelerinden geçtiğini söylemişlerdir. Aynı zamanda turistik bir kasabadır. Birleşik Krallık'ın en büyük deniz müzesi buradadır.

1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

Greenwich Ortalama Zamanı, Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boylam</span> (Meridyen)

Boylam, başlangıç meridyeninin doğusundaki veya batısındaki herhangi bir noktanın açısal mesafesi. Boylam anlamında tul derecesi, tul dairesi ve uzunluk dairesi sözleri de kayıtlıdır. Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir. Dünya üzerindeki aynı boylama sahip noktaların birleşmesi ile oluşan yarım daire şeklindeki varsayımsal yaylara ise meridyen denir. Meridyenler bir kutuptan diğerine uzanır ve Dünya'yı portakal dilimi gibi dilimlere ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Greenwich Gözlemevi</span>

Greenwich Gözlemevi, İngiltere Kraliyet Rasathanesi adıyla 1675 yılında, İngiltere Kralı II. Charles tarafından kurdurulmuştur. Londra'nın Greenwich kasabasında Thames Nehri kenarındadır. Greenwich'te çalışan ilk astronom John Flamsteed'dir. Esas vazifesi yıldızların ve diğer gök cisimlerinin yerlerini tespit etmek ve bu suretle denizcilerin yerlerini daha kesin bulabilmelerine yardımcı olmaktı. 1884 yılından beri başlangıç meridyeneninin bu gözlemevinin üzerinden geçtiği kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı yarımküre</span>

Batı yarımküre, Dünya'nın Greenwich'ten geçen Baş meridyenle ikiye bölündüğünde batıda kalan kısmıdır. Jeopolitik anlamda genellikle Amerika kıtalarını kastetmek amacıyla Yeni Dünya tabiri ile eş anlamlı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tarih değiştirme çizgisi</span>

Uluslararası gün çizgisi ya da tarih değiştirme çizgisi, başlangıç meridyeninin 180° doğusunda ya da batısında bulunan meridyen dairesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Man Adası</span> Britanya taç toprağı olan ancak Birleşik Krallıkın parçası olmayan ada

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafî merkezinde yer alan ada. Birleşik Krallık'a dâhil olmamakla beraber taç toprakları olarak kraliyete bağlıdır..

<span class="mw-page-title-main">Greenwich Üniversitesi</span>

Greenwich Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta Londra'nın Greenwich bölgesinde bulunan kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç meridyeni</span>

Başlangıç meridyeni, boylamı 0° olarak tanımlanan, başlangıç meridyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri</span> Askeri güç

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, resmi adıyla Majestelerinin Silahlı Kuvvetleri, diğer adı Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı Kuvvetler, Donanma, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nden oluşur. Bu üç birim de profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Floransa meridyeni</span>

11°15 Doğu Meridyeni Arno Peters tarafından Peter'in Dünya Atlası'nın başlangıç meridyeni olarak tanımlanmaktadır. Bu boylam Bering Boğazından geçen yerkürenin tam tersindeki yeru 168°45' Batı meridyeniyle Peter'in Dünya Atlasının tarih değiştirme çizgisi olarak belirlenmiştir. Peter'in Dünya Atlasında Greenwich merkezli haritalarda olduğu gibi Asya ve Rusya, Alaska'nın solunda bulunmamakta, Rusya ve Asya'nın geri kalanı gibi sağ tarafta belirtilmektedir.

Westminster Yasası Birleşik Krallık Parlamentosu'nun oluşturduğu bir yasadır. Yasanın değiştirilmiş versiyonları Avustralya ve Kanada'nın yasalarında mevcut iken; Yeni Zelanda ve diğer Dominyonlarda Milletler Topluluğu'nda artık yer almadığı için kaldırılmıştır. 11 Aralık 1931 tarihinde yapılan bu yasa, onaylanana kadar İngiliz İmparatorluğu'nun kendi kendini yönetmekte olan Dominyonlar ile hukuki ilişkisini oluşturmuştur. Bunun yanında bütün dominyonları karar verme açısından birbirinin onayına bırakmış olup, monarşik lakaplar veya tahtta veraset sistemi bu anlaşmaya bağlı kılınmıştır. Bu yüzden 1926 Balfour Deklarasyonu'nda da belirtildiği üzere eşitlik prensibi ve kraliyet tacına bağlılığı yasal ilkeler haline getirmiştir. Bu, Dominyonların ayrı devletler haline gelmesinde önemli bir adımdır.

<span class="mw-page-title-main">Docklands</span> Londra semti

Docklands, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir bölgedir. Bölge, Londra'nın doğu ve güneydoğusunda yer almaktadır ve Southwark, Tower Hamlets, Lewisham, Newham ve Greenwich semtlerinin bir bölümünü oluşturur. Bölgede bulunan limanlar bir zamanlar dünyanın en büyük limanı olan Londra Limanı'nın bir parçasıydı. Günümüzde bölge iş ve konut kullanımı amacıyla yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Londra Belediye Binası</span>

Londra Belediye Binası, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yer alan ve Büyük Londra İdaresi'nin (GLA) bulunduğu binadır. Bina Southwark'ta Thames Nehri'nin güneyinde Tower Bridge'in yakınında yer almaktadır. Bina, Norman Foster tarafından tasarlanmıştır ve Temmuz 2002 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Greenwich Parkı</span>

Greenwich Parkı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın Greenwich semtinde bulunan bir parktır. Park, Londra'nın Kraliyet Parkları'ndan biri olup Greenwich Dünya Miras Alanı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fulham</span> Londrada bölge

Fulham, Londra'nın güneybatısında Hammersmith ve Fulham semtinde bulunan bir bölgedir. Bölge, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hammersmith</span> Londrada bölge

Hammersmith, Londra'nın batısında Hammersmith ve Fulham semtinde bulunan bir bölgedir. Bölge, Charing Cross'un 6.9 km güneybatısında yer almaktadır.

Londra'nın ilçeleri, Büyük Londra'nın 32 yerel yönetim ilçesidir. Londra'nın ilçeleri, 1963 tarihli Londra Yönetimi Yasası ile 1 Nisan 1965 tarihinde Büyük Londra ile aynı zamanda kuruldular.

<span class="mw-page-title-main">Warwick Üniversitesi</span> üniversitesi

Warwick Üniversitesi, İngiltere'nin Coventry şehrinde bulunan araştırma üniversitesi. 1965 yılında hükûmetin yüksek öğrenime erişimi arttırma programının parçası olarak kuruldu. Üniversite içerisinde, Warwick Business School 1967 yılında, Warwick Manufacturing Group 1980 yılında ve Warwick Medical School 2000 yılında açıldı. Warwick 1979 yılında Coventry College of Education ve 2004 yılında Horticulture Research International ile birleşti.