İçeriğe atla

Greatest Hit (...And 21 Other Pretty Cool Songs)

Greatest Hit (...And 21 Other Pretty Cool Songs)
Dream Theater derleme albümü
Yayımlanma29 Mart 2008
Kaydedilme14 Ekim 1991 – 25 Şubat 2005 arasındaki çeşitli kayıtlar
TarzProgresif metal, Progresif rock
Süre138:16
ŞirketRhino Entertainment
YapımcıJohn Petrucci, Mike Portnoy, David Prater, Duane Baron, John Purdell, Kevin Shirley
Dream Theater kronolojisi
Systematic Chaos
(2007)
Greatest Hit (...And 21 Other Pretty Cool Songs)
(2008)
Chaos in Motion 2007–2008
(2008)

Greatest Hit (...And 21 Other Pretty Cool Songs), Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın best of niteliğindeki derleme albümüdür.[1][2] 29 Mart 2008 tarihinde Avustralya'da ve 1 Nisan 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülen albüm, Rhino Records tarafından yayınlanmıştır.[3] Başlıktaki "Greatest Hit" (En İyi Şarkı), en iyi 10 listelerine giren tek şarkısı "Pull Me Under" kast edilmektedir. Parantez içindeki "ve diğer 21 hayli iyi şarkı" ifadesiyle, uzun süre geniş kitlelerce grubun tek şarkısı gibi bilinen Pull Me Under ile diğer şarkılar arasındaki farka imalı bir gönderme vardır.

Pull Me Under'ın da yer aldığı ve adlarını duyurdukları ilk önemli albümleri Images and Words'den iki şarkı daha bulunmaktadır: "Take the Time" ve "Another Day". Albüm ayrıca, farklı bir şekilde, daha önce albümlerde yayınlanmamış olan, "To Live Forever" şarkısını da içerir. Bazı şarkılarının tekli formatında yayınlanan düzenlemeleri de bu derlemede yer almaktadır. Ancak Metropolis Pt.1 gibi grubun konserlerinde sıkça çaldığı ve bilindik bir parça ise bu listede yer almamıştır.

Şarkılar iki diske ve bölüme ayrılmıştır: "The Dark Side" (Karanlık Taraf) başlıklı şarkılar, daha sert tonlarda ve metal müzikten etkilenen şarkılar içerirken, "The Light Side" (Aydınlık/Hafif Taraf) adlı ikinci grup şarkılar, grubun melodik yönünü öne çıkarmaktadır. Şarkı listesi, 1991'den 2005'e kadar olan yılları kapsar; bu nedenle Dream Theater'ın ilk albümü When Dream and Day Unite'dan, (1995'te piyasaya sürülmesine rağmen tek şarkıdan oluşan) A Change of Seasons EP'lerinden ve 2007'de çıkan Systematic Chaos albümünden herhangi bir şarkı içermemektedir.

Şarkı seçimleri çeşitli şekillerde eleştirilse de[2] grubun o dönemki davulcusu ve kurucu üyelerinden Mike Portnoy, albümün kitapçığında, "hem yeni dinleyicilere hem de mevcut hayranlara hitap edecek şekilde şarkı seçiminin dikkatli bir şekilde yapıldığını belirtmiştir. Ayrıca "The Epic Side" adlı üçüncü bir diskin dahil edilmesi gerektiğine dair de bir görüş belirtmiştir.

Şarkı listesi

Birinci disk ("The Dark Side")

No.BaşlıkBulunduğu albümSüre
1."Pull Me Under" (2007 remix)Images and Words, 19928:13
2."Take the Time" (2007 remix)Images and Words8:22
3."Lie" (Single edit)Awake, 19945:02
4."Peruvian Skies"  Falling into Infinity, 19976:42
5."Home" (Single edit)Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory, 19995:38
6."Misunderstood" (Single edit)Six Degrees of Inner Turbulence, 20025:14
7."The Test That Stumped Them All" (Single edit)Six Degrees of Inner Turbulence5:00
8."As I Am" (single edit)Train of Thought, 20037:14
9."Endless Sacrifice"  Train of Thought11:23
10."The Root of All Evil" (Edited version)Octavarium, 20057:16
11."Sacrificed Sons" (Edited version)Octavarium9:41

İkinci disk ("The Light Side")

No.BaşlıkBulunduğu albümSüre
1."Another Day" (2007 remix)Images and Words4:25
2."To Live Forever"  "Lie" single, 19944:56
3."Lifting Shadows off a Dream"  Awake6:09
4."The Silent Man"  Awake3:47
5."Hollow Years"  Falling into Infinity5:55
6."Through Her Eyes" (Alternate album mix)Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory6:03
7."The Spirit Carries On"  Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory6:40
8."Solitary Shell" (Single edit)Six Degrees of Inner Turbulence4:10
9."I Walk Beside You"  Octavarium4:28
10."The Answer Lies Within" (Edited version)Octavarium5:15
11."Disappear"  Six Degrees of Inner Turbulence6:45

Kadro

Şarkılara dair notlar

  • "As I Am" ve orijinal olarak Octavarium'da yayınlanan dört şarkının versiyonları, albüm jeneriğinde bunu belirtmese de orijinal versiyonlardan biraz farklıdır. "As I Am" şarkısında, açılış orkestra akoru ve küfür kullanımı çıkarılırken, Octavarium'daki şarkılar, orijinal albümdeki şarkılar arasında geçiş görevi gören efektler ve "The Root of All Evil" şarkısında bir dakikalık giriş gibi ses efektleri de bu versiyonda yer almamaktadır.
  • Huge Syme tarafından tasarlanan albüm kapağında, "Greatest" kelimesindeki "s" ve "Hit"teki "hit", ince bir kırmızı tonda basılarak, grubun hayal kırıklıklarına vurgu olarak "shit" (dışkı) kelimesini oluşturur. Yine kapakta, grubun logosunun olduğu koltukta martı dışkısının varlığıyla bu temayı sürdürmüştür.

Kaynaklar

  1. ^ "Greatest Hit". Dream Theater (İngilizce). Resmi Site. 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  2. ^ a b "DREAM THEATER - Greatest Hit (...and 21 Other Pretty Cool Songs) (2008)". Progarchives.com (İngilizce). 16 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022. 
  3. ^ "DREAM THEATER'S GreateSt HIT (...and 21 other pretty cool songs) - due April 1st". Dream Theater/Mark Bredius. 13 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dream Theater</span> Amerikalı progresif metal grubu

Dream Theater, ABD/Boston'dan çıkmış progresif metal grubudur. 1990'ların başında Amerika'da başlayan progresif metal hareketinin başı çeken gruplarındandır. Yaptıkları müzikle, yazdıkları şarkı sözleriyle, grup elemanlarının kendi alanlarındaki yetenekleriyle dünya çapında geniş hayran kitlesine sahip grubun düzenli konserlerine yoğun katılımlar devam etmekte ve çeşitli ülkelerde aktif fan kulüpleri faaliyetlerine devam etmektedir. Grup müziğinde progresif rock ve heavy metali, caz temelleri ile birleştirmiştir. Hayat ve felsefe gibi derin konulardan etkilenen şarkı sözleri ile progresif metalde yeni bir yol açmış, birçok grubun müziğini etkilemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">John Petrucci</span> Amerikalı gitarcı

John Peter Petrucci, Amerikalı gitarist, besteci ve albüm yapımcısıdır. Dream Theater grubunun gitaristidir.

<i>Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory</i>

Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory, 1999 yılında yayınlanan Dream Theater'ın 5. stüdyo albümüdür. Tek bir hikâyenin anlatıldığı konsept albümdür. Nicholas'ın kendi iç çekişmeleri ve onun geçmiş yaşamında Victoria Page olarak yaşadığı aşk, cinayet ve sadakatsizlik üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu albüm, ayrıca Jordan Rudess'in de yer aldığı ilk albüm olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Moore</span> Amerikalı müzisyen

Kevin Moore Amerikalı klavyeci, besteci ve söz yazarı. Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 5 albümünde yer aldı. Daha sonra gruptan ayrılarak Kevin Moore olarak yayınlanan 3, Chroma Key isimli projeyle 3, O.S.I. ile 2 ve konuk olarak yer aldığı Fates Warning ile 3 albüme imza attı. 2004 yılında Doğu Yücel'in Hayalet Kitap adlı gerilim romanından sinemaya uyarlanan "Okul" filminin ve son olarak 2006'da "Küçük Kıyamet" filminin müziklerini yaptı.

<i>Octavarium</i> Dream Theater albümü

Octavarium, ünlü Amerikalı progresif rock/metal grubu Dream Theater'ın sekizinci stüdyo albümüdür ve aynı zamanda albümün 24 dakikalık son şarkısının ismidir. 7 Haziran 2005 yılında yayınlanmıştır. Albümde 8 şarkı bulunmaktadır; grubun sekizinci albümü olması ve müzikteki oktav kavramına karşılık gelecek şekilde albümün adı, Latincedeki octavius kelimesine bir gönderme olarak tercih edilmiştir. Albüm, bir önceki Train of Thought albümünün sertliğinde olmasa da yeniliklere her zaman açık bir grup olan Dream Theater'in yeni soundları denediği albüm olarak dikkatleri çekmektedir. Albüm, Scenes from a Memory ile başlayan "meta albüm" konseptini tamamıştır. Hugh Syme tarafından tasarlanan albüm kapağında bulunan resimde, Newton'un Beşiği yer almaktadır.

Images and Words, Dream Theater grubunun 1992'de yayınlanan ikinci stüdyo albümü.

<i>Awake</i> (Dream Theater Albümü)

Awake, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 1994 tarihli üçüncü stüdyo albümüdür. Grubun kurucularından ve ilk iki albümde klavyede yer alan Kevin Moore'un grup kadrosunda yer aldığı son albümdür. Moore, albüm yayınlandıktan kısa süre sonra grupla yollarını ayırmıştır. Grup albüm turnesine klavyede Derek Sherinian'la çıkmış ve Sherinian daha sonra grubun resmi elemanı olmuştur. Awake, önceki iki albüme göre daha uzun bir süreye sahiptir (74.56). Bu uzunluktan dolayı albümün CD formatında yer alan Scarred şarkısı, kaset formatında yer almamıştır. Dikkat çekici kapak tasarımını, Images and Words albümünde olduğu gibi Larry Freemantle yapmıştır.

Train of Thought, Progresif metal grubu Dream Theater'ın 11 Kasım 2003 tarihinde yayımlanan yedinci stüdyo albümüdür. Elektra Records tarafından yayımlanmıştır. Albümdeki şarkıların büyük çoğunluğu, daha sonra Live at Budokan adıyla yayınlanan konserde çalınmıştır. Albüm, önceki albümlerden heavy metal standartlarına yakınlığı ile çeşitli olumlu ve olumsuz eleştiriler almıştır.

Distant Memories – Live in London, ünlü progresif metal grubu Dream Theater'ın 27 Kasım 2020'de yayınlanan dokuzuncu canlı albümüdür. Inside Out Music etiketiyle çıkan üç CD'lik albüm, 21 ve 22 Şubat 2020 tarihlerinde Londra'daki Hammersmith Eventim Apollo Gösteri Merkezi'ndeki Distance over Time albümü kapsamındaki turları sırasında verdikleri konser kaydıdır.

Systematic Chaos, ünlü Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Avrupa'da 4 Haziran 2007 ve ABD'de 5 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülen Systematic Chaos, grubun önceki stüdyo albümü Octavarium'da (2005) çalıştıkları şirketleri Atlantic Records'a satılan Roadrunner Records'tan çıkan ilk albümleridir. Eylül 2006 - Şubat 2007 arasında New York City'deki Avatar Stüdyolarında kaydedilmiştir. Albümün şarkı sözlerinin büyük çoğunluğu John Petrucci olmak üzere James LaBrie ve Mike Portnoy tarafından yazılmıştır.

Score, progresif metal grubu Dream Theater'ın konser albümü ve DVD'sidir. CD versiyonu 3 CD'de ve DVD versiyonu 2 DVD'den oluşan yaklaşık 2,5 saatlik kayıt, 1 Nisan 2006 tarihinde New York City'deki Radio City Music Hall'da kaydedildi. Konser, "A Very Special Evening with Dream Theater" başlıklı 20. Yıl Turnesinin sonuncusuydu. Konserin ikinci yarısının tamamında, Jamshied Sharifi tarafından yönetilen "Octavarium Orkestrası" adlı senfonik orkestra ile çalınan şarkılar yer almaktadır. DVD versiyonunda grubun hikâyesine dair bir belgesel de bulunmaktadır.

Live at Budokan, progresif metal grubu Dream Theater'in 5 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan konser albümüdür. 2003 tarihli Train of Thought albümünün turnesi kapsamında gerçekleştiren ve 3 CD, 2 DVD ile 1 Blu-ray Disk formatlarında piyasaya sunulan canlı kayıt, 26 Nisan 2004 tarihinde, daha önce farklı ünlü isimlerin de konserler verdiği, Tokyo'daki Nippon Budokan Hall'da kaydedildi.

Chaos in Motion 2007–2008, progresif metal grubu Dream Theater'ın farklı konser kayıtlarını içeren ve DVD formatında piyasaya sürülen çalışmasıdır. 30 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan DVD, grubun 9. stüdyo albümleri Systematic Chaos sonrasında çıktıkları turne olan Chaos in Motion Tour'dan canlı konserlerin derlemesini içerir.

Black Clouds & Silver Linings, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 23 Haziran 2009 tarihinde Roadrunner Records'tan çıkan onuncu stüdyo albümüdür. Albümün en ayırt edici özelliği, grubun davulcusu ve kurucu üyelerinden Mike Portnoy'un Eylül 2010'da ayrılmadan önce kayıtlarında yer aldığı son albüm olmasıdır. Albüm, Ekim 2008 ile Mart 2009 arasında, daha önce Falling into Infinity (1997) ve bir önceki albüm olan Systematic Chaos'u (2007) kaydettikleri New York City'deki Avatar Stüdyolarında kaydedildi. Albümün prodüktörlüğünü John Petrucci ve Portnoy yaptı ve Paul Northfield tarafından da tasarım ve miksajı yapıldı. Albümün, farklı grupların cover şarkılarını içeren Bonus CD versiyonu da bulunmaktadır. "Wither " ve "A Rite of Passage " şarkılarına klip çekilmiştir.

A Dramatic Turn of Events, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın on birinci stüdyo albümüdür. 12 Eylül 2011 tarihinde Roadrunner Records'tan çıkmıştır. Albümün en önemli özelliği, kurucu üye Mike Portnoy'un Eylül 2010'da ayrılmasının ardından çıkan ilk albüm olmasıdır. Aynı zamanda grubun yeni davulcusu Mike Mangini'nin yer aldığı ilk kayıttır. Albümün tüm aşamaları, Ocak ve Haziran 2011 arasında New York, Long Island'daki Cove City Sound Stüdyolarında gerçekleşti. Yapımcılığını gitarist John Petrucci, miksajını Andy Wallace üstlendi. Albüm şarkıları içinden "On the Backs of Angels" ve "Build Me Up, Break Me Down" adlı iki tekli yayınlandı.

Live at Luna Park, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 5 Kasım 2013 tarihinde Eagle Rock Entertainment etiketiyle yayınlanan yedinci canlı albümüdür. Çalışmanın yapımcılığını Over The Edge Productions ve yönetmenliğini Mike Leonard yaptı. Albüm farklı formatlarda piyasaya sürüldü. Bunlar, iki diskli bir DVD, tek diskli Blu-ray, 2DVD/3CD, Blu-ray/3CD ve üç formatın tümünü ve 40 sayfalık bir kitapçık içeren lüks sürüm kutu seti olarak üretilmiştir. Hem albüm hem de video dijital olarak indirilebilir durumdadır.

When Dream and Day Unite, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 6 Mart 1989'da Mechanic/MCA Records aracılığıyla piyasaya sürülen ilk stüdyo albümü. Albüm çoğunlukla grubun Majesty adıyla ilk yıllarında ortaya çıkan materyallerden oluşmaktadır. Grubun köklerini oluşturan orijinal kadrosuyla kaydedilen tek albümdür. James LaBrie, sonraki tüm albümlerde vokalist olarak Charlie Dominici'nin yerini almıştır.

Live at the Marquee, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın ilk canlı albümüdür. Londra'daki Marquee Club'da kaydedilmiştir.

Live Scenes from New York, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 3 CD'den oluşan üçüncü canlı albümüdür. 30 Ağustos 2000'de New York City'de bulunan Roseland Ballroom'da kaydedilmiştir. Bu CD versiyonu konserin tamamını içerirken, 2001'de piyasaya sürülen benzer içerikteki Metropolis 2000: Scenes from New York DVD'sinde daha kısa versiyon yer almaktadır. Dream Theater'ın gruba 1999'da katılan klavyeci Jordan Rudess ile yaptığı ilk konser kaydı ve yayınıdır.

"The AA Saga" olarak da bilinen Twelve-step suite, Six Degrees of Inner Turbulence'tan Black Clouds & Silver Linings'e kadar beş albüme yayılmış beş şarkıdan oluşan bir şarkı grubudur. Şarkı sözlerinin tamamı Mike Portnoy tarafından yazılmıştır ve her biri onun alkolizmden kurtulmasını konu almaktadır. Şarkıların her biri, Adsız Alkolikler tarafından kullanılan On İki Adım programı'nı temsil eden iki veya üç bölüm içerir. Her şarkı, Adsız Alkolikler'in kurucusu Bill Wilson'a atıfta bulunarak "Bill W. ve arkadaşlarına" olarak ithaf edilmiştir.