İçeriğe atla

Granita

Granita
Bölgesiİtalya
TürüTatlı

Granita; şeker, su ve çeşitli gıdalardan yapılan yarı dondurulmuş bir tatlıdır. Orijinal olarak Sicilya'dandır, İtalya'nın her yerinde çeşitli şekillerde bulunur. Sorbet ve İtalyan buzlu meyve ile ilgilidir; ancak Sicilya'nın çoğunda, daha pürüzlü ve daha kristalli bir dokuya sahiptir.[1] Yemek yazarı Jeffrey Steingarten adada “istenen dokunun şehirden şehre değişiyor gibi göründüğünü” söylüyor; batı kıyısında ve Palermo'da en ucuzları, doğuda ise neredeyse pürüzsüzdür.[2] Bu, büyük ölçüde farklı donma tekniklerinin sonucudur: daha yumuşak tipler bir dondurma makinesinde üretilirken, daha pürüzlü çeşitler yalnızca ara sıra çalkalama ile dondurulur, daha sonra ayrıştırılmış kristaller üretmek için sıyrılır veya tıraş edilir. Dokusu pürüzlü ile pürüzsüz arasında değişmekle birlikte, her zaman daha krem olan dondurucudan ve daha kompakt olan sorbetden farklıdır.[3][4]

Yaygın ve geleneksel aroma maddeleri arasında limon suyu, mandalina portakalları, yasemin, kahve, badem, nane ve mevsiminde yabani çilek ve kara dut bulunur.[5] Çikolatalı granitaların Katanya kentinde bir geleneği vardır, ancak Sicilya'nın diğer bölgelerinde de mevcuttur.[6] Sicilya içerik maddelerinin nüansları, bitmiş granitaların tadı için önemlidir: Sicilya limonları, daha az asidiktir, Meyer limonlarına benzer çiçek çeşitliliği olurken, kullanılan bademler, imzalı badem aroması için çok önemli olan acı bademler içerir. Granitada kullanılan bir diğer popüler gıda ise aynı zamanda Sicilya'nın tarım ürünü olan antep fıstığıdır.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ https://www.citymapsicilia.it/en/citynote/five-curiosities-about-sicilian-granita/
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sicilya</span> Akdenizde yer alan en büyük ada

Sicilya, Akdeniz'in en büyük adası ve İtalya'nın 20 bölgesinden birisidir. İtalya'nın beş özerk bölgesinden biri olan Sicilya'nın nüfusu yaklaşık 5 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Calabria</span> İtalyada bir bölge

Kalabriya, İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Limon</span> turunçgillerden bir meyve

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Halk dilinde suluzırtlak, cıcık ve zıvrak da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Börek</span> Türk ve Osmanlı mutfağından hamur işi

Börek, yufkanın yuvarlama, doldurma ve/veya katlama işlemleri ile hazırlanan, yapımında yaygın olarak beyaz peynir, ıspanak, kıyma, patates gibi çok değişik iç harcı kullanılan, katmanlanmış lezzetli hamur işi. Bazı yörelerde yufkasız olarak yapılan bazı yemeklere de börek denilmektedir. Örnek Afyon patlıcan böreği verilebilir. Börekler yemek menülerinde "ara sıcaklar" kategorisinde yer alır. Börek, açlığı giderme amacıyla tüketilir veya çeşitli sosyal etkinliklerde ikram edilir. İç harcına ve pişirme yöntemine göre çok fazla çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Su yosunları</span> ökaryotik organizma grubu

Su yosunları ya da algler, sucul fotosentetik ökaryotları tanımlamak için kullanılan ve birbirleriyle akraba olmayan çeşitli grupları içine alan resmî olmayan bir terimdir. Grup, Chlorella gibi tek hücreli mikroalglerden, kelp gibi çok hücreli ve makroskopik kahverengi alglere kadar çeşitli farklı şubeden canlıyı kapsar. Mavi-yeşil algler olarak da adlandırılan siyanobakteriler gibi prokaryotlar, genellikle alg olarak nitelendirilmezler. Ayrıca yosun tanımı çoğunlukla su yosunları için kullanılsa da; yosunlar, kara yosunları ve su yosunlarını kapsayan genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Parfüm</span>

Parfüm, genellikle sıvı halde olan, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına hoş bir koku vermek için kullanılan hoş kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri (kokular), sabitleyiciler ve çözücülerin karışımıdır. Parfümler, hoş bir koku yayan maddeler olarak tanımlanabilir. Aromatik kimyasalların ve esansiyel yağların yapay karışımlarından oluşurlar. 1939 Nobel Kimya Ödülü sahibi Lavoslav Ružička, 1945'te "bilimsel kimyanın ilk günlerinden günümüze kadar parfümlerin, yöntemler, sistematik sınıflandırma ve teori açısından organik kimyanın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu" belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Limonata</span> limondan yapılan içecek

Limonata , limon suyu, şeker ve sudan yapılan bir içecektir. Limonata dünyanın hemen hemen her ülkesinde yapılır ve içilir. Limonun her tarafıyla yapıldığı da olur, özellikle dışarıda büfe ve lokantalarda bu şekilde servis edilebilir. Bu tarife göre, limonlar dilimlenip üzerine şeker atılır ve bekletilir, bir gün gibi bir zaman içerisinde süzülüp posası atılır. 1 porsiyonu 41 kaloridir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mutfağı</span> İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı, kökeni MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan, toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş, dünyanın her tarafında bilinip, sevilen, çok zengin bir mutfaktır. İtalyan mutfağında Etrüsk, Antik Yunan, Antik Roma, Bizans, Yahudi ve Arap mutfaklarının etkisi çok belirgindir. Yeni Dünyanın keşfiyle, bugünkü İtalyan mutfağının temeli olarak bilinen fakat aslında 18. yüzyıla kadar halk kitlelerine ulaştırılamamış patates, domates, dolmalık biber ve mısır gibi gıda ürünlerinin Avrupa'ya getirilmesiyle mutfakta önemli değişimler görüldü. İtalyan mutfağının özelliği bölgesel çeşitliliğinin fazla olması, ve çok farklı lezzetleri barındırmasından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziler helvası</span>

Gaziler helvası, Trakya yöresi un helvasıdır. 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı mutfağında yapıldığına ilişkin belgeler bulunmaktadır. Edirne'de askerler helva ile uğurlanıp, döndüklerinde de helva ile karşılandığı için bu tatlıya gaziler helvası denilmiştir. Ana malzemeleri, un, tereyağı, badem, süt ve toz şekerdir. Süt ve şeker karıştırılarak ısıtılır. Tavada tereyağı eritilir ve bademlerle un kavrulur. Süt ve kavrulmuş un ve bademler karıştırılarak kıvam alması sağlanır ve son olarak bir müddet dinlenmeye bırakılan helva süslenerek servis yapılır. Kabuğu soyulmuş bademler süsleme amaçlı kullanılır. Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesinde gaziler helvasının tarifi verilmiştir. Melceü’t-Tabbâhînde de ayrıca tarifler verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Koz helva</span>

Nuga, şeker ve bal, yumurta akı, badem, ceviz, fıstık, fındıktan yapılan ve çeşitli tatlar, tarçın, vanilya gibi baharatlar eklenen bir şeker türüdür. Çeşitli formalarda olur. Kıvamı ise türüne göre sert - yumuşak, sakız gibi olabilir. Nuga kelimesi Oksitanca "pan nogat" veya Latince "panis nucatus" sözü olup, 'fındık ekmeği' anlamını verir. Türkçe geleneğinde ise "ballı badem", "koz helvası", helva ve Lokum sözcükleri daha yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yağlıboya</span> eşyaya renk vermek veya onu dış etkilerden korumak için sürülen, boyanın bazı özel sıvılarla karıştırılmasıyla yapılan kimyasal madde

Yağlıboya, resim sanatında yaygın olarak kullanılan boyama tekniği. Bağlayıcı madde olarak bitki yağıyla pigmentlerin karışımından elde edilen yağlıboya, kalitesi nedeniyle en çok tercih edilen resim malzemelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Meyveli buz</span> su temelli donmuş bir dondurulmuş tatlı

Meyveli buz, su bazlı donmuş bir dondurulmuş tatlıdır. Ayrıca buzlu şeker, donmuş pop, buzlu lolly veya buzlu pop, buz bloku, buzlu direk (Avustralya), buz damlası (Filipinler) veya chihiro isimleri ile de bilinir. Genellikle bir çubuk etrafındaki aromalı sıvının dondurulmasıyla yapılır. Sıklıkla, meyve suyu yapay olarak renklendirilir. Sıvı, dondurarak, katı hale geldikten sonra, çubuk buzu tutmak için bir tutamak olarak kullanılabilir. El şekilli buz parmak türü de vardır. Bir buz popunun sopası olmadığı zaman, freezie denir.

<span class="mw-page-title-main">Freezie</span>

Freezie su bazlı donmuş bir dondurulmuş tatlıdır. Şeker, meyve suyu ya da püre gibi aromalı sıvıların plastik bir kutu ya da tüp içinde, yuvarlak ya da düz bir şekilde dondurulmasıyla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Italian ice</span>

Italian ice, tatlı bir dondurulmuş meyveli buzdur. Meyve veya diğer doğal ve suni gıda tatlandırıcılar ile yapılır. İtalyan buzu, sorbet ve kar konisine benzer, ancak Amerikan usulü şerbetten farklıdır. Yumurta beyazı içerebilse de, süt veya yumurta içeriği içermez. Muhtemelen Sicilyalı granitadan, İtalyan göçmenlerin ABD'ye getirmiş olabileceği ilgili bir tatlıdan türemiştir. Ortak tatlar arasında mavi ahududu, kiraz, limon, mango, portakal, çilek, karpuz ve böğürtlen gibi çeşitli diğer tatlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Düğün pastası</span>

Bir düğün pastası, akşam yemeğinin ardından düğün resepsiyonlarında servis edilen geleneksel kek veya pasta. İngiltere'nin bazı bölgelerinde, düğün pastası düğün kahvaltısında servis edilir. Modern Batı kültüründe, pasta genellikle sergileniyor ve konuklara resepsiyonda servis ediliyor. Geleneksel olarak, düğün pastası tüm konuklara ve çifte iyi şanslar getirmek için yapılmıştır. Bununla birlikte, modern olarak, onlar düğün için bir merkez niteliğindedir ve her zaman konuklara bile hizmet edilmez. Bazı kekler, gelin ve damatın paylaşabilmesi için sadece tek bir yenilebilir katmanla üretilmiştir, ancak sahte ve gerçek katman arasındaki maliyet farkı çok az olduğu için bu nadirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

Fieldbrook Foods, Dunkirk, New York merkezli 100 milyon dolarlık özel etiketli dondurma ve donmuş tatlı üreticisi. Nisan 2019'da Fieldbrook, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üçüncü büyük dondurma üreticisi olan Wells Enterprises tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

Bademler, İzmir ilinin Urla ilçesine bağlı bir mahalledir.