İçeriğe atla

Grand cru (yiyecek ve içecek)

St. Feullien Grand Cru

Grand cru terimi, özellikle bira, çikolata, viski ve konyak olmak üzere bazı ürünlerin adlarında resmi olmayan bir bağlamda, yüksek kaliteli bir ürünü belirtmek için kullanılır. Grand cru terimi şarap ve üzüm bağları açısından iyi tanımlanmış olsa da, diğer ürünler açısından kullanımı düzenlenmemiştir.

Çikolata

1980'lerde Fransız çikolatacılar, Fransız çikolatasının "hakikiliğini" tanıtmayı amaçlayan yeni bir pazarlama mesajı yaratarak artan küresel rekabete yanıt verdi.[1] Bu pazarlamada kullandıkları terimlerden bazıları "vintage" ve "grand cru" idi. Grand cru tanımı, bir barda bulunan çekirdeklerin tamamının belirli bir ülke veya bölgeden geldiğini belirtir.[2]

Grand cru'nun tanıtılmasından bu yana, bir barda bulunan kakaonun bir ülke veya bölge içindeki bir plantasyon gibi belirli bir alandan kaynaklandığını belirten premier cru adlı yeni bir sınıflandırma ortaya çıktı. Bir premier cru çikolatası genellikle bir grand cru'dan daha yüksek kalitede kabul edilir. Bu, bir grand cru şarabının bir premier cru'dan daha yüksek değer gördüğü şarap pazarındaki terimlerin karşılık gelen kullanımıyla çelişir.[2]

Bira

Bu terim, özellikle Belçika'da biralar için, bir markanın daha ayrıntılı bir versiyonunu belirtmek için kullanılmıştır. InBev, Hoegaarden Grand Cru adı verilen daha karmaşık bir Hoegaarden versiyonu üretirken[3] Rodenbach Brewery bir Rodenbach Grand Cru üretmektedir.[3] Lindemans Brewery, Cuvée René Grand Cru adı altında bir gueuze ve bir kriek birası üretmektedir.[4]

ABD'deki birçok bira fabrikası, özel veya daha yüksek kalitede bir biranın sınırlı üretimini belirtmek için "Grand Cru" etiketli biralar üretmeye başlamıştır.

Viski

Bazı viski üreticileri, viskinin olgunlaşmasından sonra, bitiş vermek için Fransa'dan getirilen Grand Cru şarap fıçılarını kullanmaktalar.

Dünyanın en çok satan tek malt İskoç viskisi Glenfiddich damıtım evi, Glenfiddich Grand Cru'yu satışa sundu. Satışa sunulan bu ürün 23 yıl boyunca Avrupa ve Amerikan meşe fıçılarda olgunlaştırıldı ve nadir Fransız (Cuvée) fıçılarında bitiş verildi ve Fransız Grand Cru şarap fıçısı kullanıldığı için adına da Grand Cru eklendi.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Watson, James L.; Caldwell, Melissa L. (27 Aralık 2004). The Cultural Politics of Food and Eating: A Reader (İngilizce). Wiley. ISBN 978-0-631-23093-9. 29 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b "Gourmet Chocolate | The Food Buster". web.archive.org. 28 Kasım 2012. 28 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  3. ^ a b "Home". sites.google.com. 25 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Brasserie Lindemans Kriek". web.archive.org. 29 Eylül 2013. 29 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 
  5. ^ "Glenfiddich 23 Year Old Grand Cru". www.glenfiddich.com. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Fıçı</span>

Fıçı, enli ağaç şeritlerinin ağaç veya metal çemberlerle tutturulması yoluyla yapılan, büyük, silindir biçimindeki dayanıklı kap.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Quadrupel</span>

Quadrupel, alkol orani %10'dan yüksek ultra sert manastır biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir. Quadrupel'in bir bira türü olduğu konusunda uzlaşma bulunmamaktadır. Bira yazarı Tim Webb'e göre quadrupel benzeri biralar Belçika'da Grand Cru olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tripel</span>

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lambik</span>

Lambik, Belçika'nın Pajottenland bölgesinde üretilen ve spontan fermentasyonla mayalanan ekşimsi bir bira türüdür. Gueuze, kriek, faro ve mars gibi alt türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Glenmorangie</span>

Glenmorangie damıtım evi, İskoçya'nın Highland bölgesi, Ross-shire bölgesindeki Tain kasabasında, tek malt İskoç viskisi üreten bir damıtım evidir.

Glenfiddich damıtım evi,, Moray'deki Dufftown İskoç kasabasında William Grant & Sons'a ait bir Speyside tek malt İskoç viski fabrikasıdır. Glenfiddich adı, Glenfiddich'in geyik logosunda da yansıtılan, "geyik vadisi" anlamına gelen İskoç Galcesi "Gleann Fhiodhaich" ten türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Springbank damıtım evi</span>

Springbank damıtım evi, Batı İskoçya'daki Kintyre Yarımadası'nda bulunan, Campbeltown viski bölgesinde, aile şirketi olarak işletilen tek malt viski damıtım evidir.

<span class="mw-page-title-main">Oloroso</span>

Oloroso Jerez ve Montilla-Moriles'te yapılan ve oksidatif yaşlanmayla üretilen bir çeşit fortifiye sherry türü şaraptır. Normalde Amontillado'dan daha koyudur. Oloroso genellikle koyu ve cevizimsidir.

<span class="mw-page-title-main">Solera</span>

Solera, şarap, bira, sirke ve brendi gibi sıvıların, bitmiş ürünün yaşların bir karışımı olacak şekilde fraksiyonel harmanlama yoluyla yıllandırılmasına yönelik bir işlemdir. Bu emek yoğun sürecin amacı, içeceğin güvenilir tarzını ve kalitesini zaman içinde korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tek malt İskoç</span>

Tek malt İskoç viskisi, İskoçya'da üretilen tek malt viskiyi ifade eder. Bu kategoriye hak kazanmak için, bir viskinin tek bir damıtım evinde pot still damıtma işlemi kullanılarak damıtılmış olması ve maltlanmış arpa ezmesinden yapılmış olması gerekir. Bu nedenle, tek malt, viskinin başka bir damıtım evinden gelen viskilerle başka bir yerde harmanlanmamış olduğu anlamına gelir. Herhangi bir İskoç viskisinde olduğu gibi, tek malt İskoç viskisi de İskoçya'da damıtılmalı ve en az üç yıl İskoçya'daki meşe fıçılarda olgunlaştırılmalıdır, ancak çoğu tek malt daha uzun süre olgunlaştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fıçı sertliği</span>

Fıçı sertliği, viski ve rom üreticileri tarafından, olgunlaşma için bir fıçıda saklandıktan sonra önemli ölçüde seyreltilmemiş bir viski veya romu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Fıçı sertliğindeki bir viski veya rom için alkol-hacim (ABV) gücü seviyesi tipik olarak %52-66 ABV aralığındadır.

Gara Guzu, Muğla ili, Menteşe ilçesi, Yeşilyurt köyünde, 2011 yılında, Akgonca Besi ve Ataç Besi tarafından kurulan ve 2014 yılında üretim izni alan, kraft bira üreticisi bir yerli Türk firmasıdır. Malt bira, buğday birası ve İngiliz Ale ve Ipa tipi bira türlerinde, butik ölçeğinde bira üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cru (şarap)</span>

Cru, yüksek kaliteli bir üzüm bağını veya üzüm bağı grubunu belirtmek için kullanılan bir şarap ve şampanya terimidir. Başlangıçta hem bir bölgeyi, hem de içinde yetiştirilen her şeyi ifade etmek için kullanılan bir Fransızca kelimedir, ancak artık çoğunlukla hem bir üzüm bağını hem de şaraplarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Terim genellikle Fransız şarabı sınıflandırmalarında kullanılır. Sonuç olarak, şarap etiketinde cru adını gösteren bir şarabın, bu üzüm bağının veya üzüm bağı grubunun tipik özelliklerini sergilemesi beklenir. Premier cru ve grand cru terimleri, farklı şarap bölgelerinde çeşitli şekillerde tanımlanan varsayılan kalite seviyelerini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Terroir</span>

Terroir ; Fransızca "terre: toprak" kelimesinden türetilmiştir. Bir ürünün fenotipini etkileyen çevresel faktörleri tanımlamak için kullanılan bir Fransızca terimdir; buna benzersiz çevre bağlamları, çiftçilik uygulamaları ve bir ürünün belirli büyüme ortamı dahildir. Toplu olarak, bu bağlamsal özelliklerin bir karakteri olduğu söylenir; terroir aynı zamanda bu karakteri de ifade eder. Türkçe'ye "Yöre" olarak çevrilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Côte de Nuits</span>

Côte de Nuits, Burgonya şarap bölgesinin kalbinde yer alan kireçtaşı sırtı olan Côte d'Or'un kuzey kesiminde bulunan bir Fransız şarap bölgesidir. Dijon'dan, bölgeye adını veren ve bölgesel merkez olan Nuits-Saint-Georges'un hemen güneyine kadar uzanır. Bölgede bazı beyaz ve roze şaraplar üretilmesine rağmen, Côte de Nuits, pinot noir'dan yapılan kırmızılarıyla en ünlüsüdür. Côte de Nuits, on dört belediyeyi kapsar. Altısı, her iki tarafında dört küçük köy bulunan Gevrey-Chambertin ve Nuits-Saint-Georges arasındaki merkezi bölgede grand cru şarapları üretir. Côte de Nuits'in Grand Cru'ları, La Romanée durumunda olduğu gibi bir hektardan daha az olan Fransa'daki en küçük isimlerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bollinger</span>

Bollinger, Champagne bölgesinden lüks köpüklü şaraplar üreten bir Fransız şaraphanesidir. Bollinger adı altında, eski Vieilles Vignes Françaises, Grande Année ve RD ile Special Cuvée dahil olmak üzere çeşitli şampanyalar üretirler. 1829'da Aÿ'de Hennequin de Villermont, Paul Renaudin ve Jacques Bollinger tarafından kurulan şaraphane, Bollinger ailesinin üyeleri tarafından yönetilmeye devam etmektedir. Britanya'da Bollinger Şampanyaları kısaca "Bolly" olarak adlandırılır.

Koşer içki, Orthodox Union (OU) göre, koşer uygun veya kabul edilebilir anlamına gelir ve tüketilebilir maddeler bağlamında kullanımı Eski Ahit'e ve İncil'den önceki ve Yahudi hukuku (halaha), teolojisi ve kültürü için birincil kural kitabı olan Talmud'a kadar uzanır.