
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

Mil Mi-8, ilk prototip uçuşunu Haziran 1961'de yapan Sovyetler Birliği ile birlikte 40 ülkenin standart orta menzil nakliye helikopteri olmuştur. Gelişmiş modelleri olan Mi-14 ve Mi-17 ile birlikte 10.000'in üzerinde üretilmiştir. Askeri amaçlara ilaveten sivil alanda da kullanım alanı bulmuştur. NATO kod adı "Hip"dir. Ayrıca Türkiye'de yangın söndürme görevlerinde de kullanılmaktadır.

Terörizmle Savaş, kısa kullanımıyla Terörle Savaş veya Terörizmle Küresel Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki farklı hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde başlatılan uluslararası bir askerî kampanyadır. NATO üyesi olan tüm ülkeler ve üye olmayan bazı ülkelerin katıldığı kampanya, el-Kaide'nin başını çektiği çeşitli silahlı gruplara yönelik açılmıştı.
STANAG, NATO üyesi ülkelerin askeri alandaki standartlarını belirleyen bir bildirimdir. NATO üyesi ülkeler ürettiği bütün askeri malzemeler de bu standartlara uymak zorundadır. Standartlara ulaşması için, ordusu modernize gerektiren ülkelere diğer ülkeler yardım etmektedir. Bu direkt olarak malzemeyi vermekten çok teknoloji/bilgi transferi ile olur. STANAG İngilizce ve Fransızca olarak iki dilde hazırlandı. NATO Standartlarını belirleyen merkez ajans Brüksel'dedir. STANAG'a örnek olarak STANAG'ın silahların mermi ölçülerin belirleyen STANAG şarjör standardı verilebilir. Böyle birçok standartlandırma getirilmiş ve bunlar STANAG's (STANAG'lar) olarak adlandırılmıştır.

NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması ya da Allied Force Operasyonu, Deliberate Force Operasyonu sonrasında ABD'nin geliştirdiği yeni askerî müdahale, Bosna Savaşı'ndan beri tecrit edilmiş durumda ve ambargo altında bulunan Yugoslavya'ya karşı 24 Mart 1999 tarihinde 11 NATO ülkesinin ordularınca başlatılmış olan askerî müdahaleler. Sonrasında ülkede yaşayan Sırplar direniş eylemlerinde bulundu. Afganistan'a, Irak'a ve diğer ülkelere operasyon amacıyla kullanılan Bondsteel Üssü'nü Amerikalılar ve Kosovalılar inşa etti.

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri, Yunanistan devletini içten ve dıştan gelebilecek olan tehditlere karşı savunma vazifesini üstlenmiş olan silahlı devlet kuvvetidir.

Uçuş Yasağı Harekâtı, 12 Nisan 1993'te başlayan ve Birleşmiş Milletler'in Bosna-Hersek üzerinde ilan ettiği uçuşa yasak bölgenin uygulanmasını sağlayan bir NATO harekâtı. BM ve NATO daha sonra bu görevi Birleşmiş Milletler Koruma Gücü'ne yakın hava desteği sağlayacak şekilde genişletti. On iki NATO üyesi harekâta katkı sağladı ve 20 Aralık 1995 tarihine gelindiğinde NATO pilotları 100.420 sorti yapmış oldu.

Avrupa Müttefik Komutanlığı Mobil Kuvveti, merkezi Heidelberg, Almanya'da bulunan ve 1960-2002 yılları arasında görev yapan bir NATO gücü. Daha sonra yapısı değiştirilerek Belçika'daki Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı'na bağlandı.

Atlantik Müttefik Yüksek Komutanı, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı ile birlikte NATO'nun iki yüksek komutanından biri. Komutanlığın görev bölgesi Kuzey Kutbu'ndan Yengeç Dönencesi'ne kadar olan alanı kapsamaktaydı.

Longstep Tatbikatı, NATO tarafından Kasım 1952'de gerçekleştirilen on günlük bir deniz tatbikatı. Kuzey İtalya, Akdeniz, Ege Denizi ve Türkiye'de düzenlendi. En az 170 savaş gemisi ve 700 hava aracının katıldığı tatbikatta Türkiye'nin batı kıyılarında büyük ölçekli bir amfibik harekât da yapıldı. Grand Slam Tatbikatı ile birlikte bu tatbikat, NATO'nun Soğuk Savaş boyunca Akdeniz'deki gelecek tatbikatlarına örnek oldu.

Mil Mi-26, izdeliye 90 üretim koduyla üretilen ve Sovyetler Birliği döneminde üretimine başlanan bir Rus ağır nakliye helikopteridir. Hem askeri hem de sivil helikopterler arasında günümüze kadar üretilen en büyük ve en güçlü helikopterdir.

Kandehar Uluslararası Havalimanı, Afganistan'daki Kandehar'ın 16 kilometre güneydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Ülkenin ikinci ana uluslararası havaalanı ve en büyük askeri üslerden biri olarak, 250'ye kadar uçağı barındırabilecek kapasiteye sahiptir.

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava Kuvvetleri, ilk olarak 1920 yılında kurulmuş olup günümüz halini 1924 yılında aldı. 2011 yılına kadar Hava Komutanlığı olarak bilinmekteydi.

Kamov Ka-25, Kamov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir çok amaçlı donanma helikopteridir. Helikopter, 1950'lerde Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin denizaltısavar helikopteri talebi üzerine geliştirilmiştir.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1992 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kurulmuştur. Başlıca görevi Ukrayna hava sahasının egemenliğini korumak, hava desteği sağlamak ve kara ve deniz kuvvetlerine yardımcı olmaktır.

Müşterek Nihai Saldırı Kontrolcüsü (JTAC), Birleşik Devletler Silahlı Kuvvetlerinde ve diğer bazı askeri kuvvetlerde, yakın hava desteği ve diğer ilgili hava operasyonları ile uğraşan ve savaş uçağının yapması gereken eylemleri yönlendiren belirli bir pozisyonda bulunan nitelikli bir takım üyesi için kullanılan bir terimdir. Diğer birçok ülkede ve daha önce ABD'de ve ilgili NATO standardında kullanılan terim İleri Hava Kontrolörüdür. Terim, ABD'de 3 Eylül 2003 tarihinde Ortak Yayın (JP) 3-09.3 Close Air Support'un yayımlanmasıyla yürürlüğe girdi.

İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.
Birleşik Görev Kuvveti 151 ya da kısaca CTF-151, çok uluslu bir donanma görev gücüdür. 2009 yılında Aden Körfezi ve Somali'nin doğu kıyılarında gerçekleşen deniz haydutluğu saldırılarına karşılık olarak kurulmuştur. Görevi denizde yaşanan korsanlık ve silahlı soygun aktivitelerini engellemek ve uluslararası deniz ticaretini ve serbest gemi yolculuğunu sağlamaktır. CTF-151 aynı zamanda Avrupa Birliği'nin Atalanta Operasyonu ve NATO'nun Okyanus Kalkanı Harekâtı ile ortak hareket etmektedir.