İçeriğe atla

Granada Konfederasyonu

Granada Konfederasyonu
Confederación Granadina (İsp.)
Granada Konfederasyonu
1858-1863
Granada Konfederasyonu bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Slogan
"Libertad y Orden"
(Türkçe: Özgürlük ve Düzen)
BaşkentSanta Fe de Bogotá
HükûmetFederal Devlet
Tarihçe 
• Kuruluşu
1858
• Yeni Anayasa
22 Mayı 1858
• İç Savaş
1860
• Rionegro Sözleşmesi
8 Mayıs 1863
• Dağılışı
1863
Para birimiKolombiya pesosu
Öncüller
Ardıllar
Yeni Granada Cumhuriyeti
Kolombiya Birleşik Devletleri

Granada Konfederasyonu (İspanyolca: Confederación Granadina), 1858'den 1863'teki üç yıllık bir iç savaşın sonuna kadar daha sonra bugünün Kolombiya'sının öncülü olacak olan Kolombiya Birleşik Devletleri'nin resmî adıydı. Bu devletin öncül devleti Yeni Granada Cumhuriyeti'ydi.

Coğrafya

Granada Konfederasyonu kuzeybatı Güney Amerika'da bulunuyordu. Eyaletler konfederasyonu kuzeyde Karayipler ve batıda Pasifik ile, doğuda Brezilya İmparatorluğu ve Venezuela Cumhuriyeti, güneyde Ekvador Cumhuriyeti ve kuzeybatıda Orta Amerika ile sınır komşularıydı. En önemli liman şehirleri Panama City, Cartagena ve Santa Marta idi.

Nüfus ve siyaset

Konfederasyonun yaklaşık 2,5 milyon nüfusu vardı, bunların yaklaşık 500.000'i beyaz (Kreol), yaklaşık 450.000'i Hint, 80.000'den fazlası siyahî, yaklaşık 1 milyon mestizo ve yaklaşık 300.000'i melezdi . Granada Konfederasyonunun devlet kilisesi , Roma Katolik Kilisesi idi. Ülkede 62 milletvekilinden oluşan bir parlamento olmasına rağmen, ülke daha çok Antioquia, Bolivar, Boyacá, Cauca, Cundinamarca, Magdalena, Panama ve Santander'in sekiz alt eyaletinden oluşan bir devletler konfederasyonuydu ve bunlar da toplamda 19 ilçeden oluşuyordu. Granada Konfederasyonu bağımsız olmasına rağmen, ticaret tamamen Büyük Britanya üzerinden yapılıyordu.

Kaynakça

  • Granāda-Confederation. In: Heinrich August Pierer, Julius Löbe (Hrsg.): Universal-Lexikon der Gegenwart und Vergangenheit. 4. Auflage. Band 7. Altenburg 1859, S. 539–540 (zeno.org).
  • Granada Konfederasyonu. In: Meyers Konversations-Lexikon. 4th edition. Volume 9, Verlag des Bibliographischen Instituts, Leipzig/Vienna 1885–1892, p. 968.

Dış bağlantılar

1 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika</span> kıta

Güney Amerika, Amerika'nın güneyinde bulunan bir kıta. Güney Yarımküre'de bulunmasına rağmen topraklarının küçük bir kısmı Kuzey Yarımküre'de yer almaktadır. Büyük Okyanus'un doğusunda, Atlas Okyanusu'nun batısında, Kuzey Amerika'nın güneyinde ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunur. Güney Amerika, 17.840.000 km karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Dünya yüzeyinin yaklaşık olarak %3,5'ini kaplamaktadır. 2005 yılına göre nüfusu 371.000.000'dan fazladır. Güney Amerika kıtalar arası yüzölçümü sıralamasında dördüncü ve nüfusta beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon</span> genellikle siyasal anlamda; dışişleri üniter, içişleri federe sistemi olan devletler topluluğu

Federasyon veya federal devlet, coğrafi yapılarına göre oluşmuş birden fazla devletin kendi istekleriyle bir araya gelerek dışarıya karşı tek bir siyasal güç olarak görülmeleri ve bu amaçla kurdukları örgütün, kendisini oluşturan devletlerin üzerinde olması; iç işlerinde ise, yine aralarındaki anlaşmaya göre geniş veya dar ölçüde özerk olmaları ile oluşan topluluk.

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika Uluslar Birliği</span>

Güney Amerika Uluslar Topluluğu, Peru'daki tarihi İnka kenti Cuzco'da buluşan 12 Latin Amerika ülkesinin üst düzey yetkililerinin öncülüğünde; ABD, Avrupa ve Asya'ya karşı ellerini siyasi ve ekonomik olarak güçlendirmek için temellerini attıkları yeni oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Río de la Plata Birleşik Eyaletleri</span> Güney Amerikada tarihî devlet (1810–1831)

Río de la Plata Birleşik Eyaletleri Mayıs Devrimi 1810 ile 19. yüzyılın 30'lu yıllarının ortasına denk gelen zaman diliminde, bugünkü Arjantin, Uruguay ve Bolivya'nın bir departamentosu olan Tarija'ın egemenlik topraklarına verilen isimdi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Konfedere Devletleri</span> 1861den 1865e kadar Kuzey Amerikadaki fiili federal cumhuriyet

Amerika Konfedere Devletleri, Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldığını ilan eden 11 güney eyaletinin 1861'den 1865'e kadar oluşturduğu devlet. Amerikan İç Savaşı Amerika Konfedere Devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri arasında olmuştur.

Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua bayrağı</span> Ulusal bayrak

Nikaragua bayrağı, Nikaragua'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya bayrağı</span> Ulusal Bayrak

Kolombiya bayrağı, Kolombiya tarafından 26 Kasım 1861 tarihinde kabul edilen resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Panama bayrağı</span> Ulusal bayrak

Panama bayrağı, ilk olarak 3 Kasım 1903 tarihinde göndere çekilmiş, 4 Haziran 1904 tarihinde de renk düzeninde ufak bir düzeltme gerçekleştirilerek günümüzde de varlığını sürdüren son hâli verilen Panama devletine ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Konfedere Devletler Ordusu</span>

Amerika Konfedere Devletleri Ordusu, Amerika Konfedere Devletleri'ni askeri açıdan her türlü saldırıya karşı korumayı amaçlayan ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı kurulmuş olan askeri örgüttür. Amerika Konfedere Devletleri'nin Amerikan İç Savaşı'ndaki (1861-1865) yenilgisinden sonra dağıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya arması</span>

Kolombiya arması, Güney Amerika ülkesi Kolombiya devletinin resmî armasıdır. 1924 yılından beri kullanımdadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Cumhuriyeti</span> Güney Amerikada 1831–1858 arası var olan devlet

Yeni Granada Cumhuriyeti, bugünkü Kosta Rika, Ekvador, Venezuela, Peru ve Brezilya'nın daha küçük bölümleriyle birlikte bugünkü Kolombiya ve Panama topraklarından oluşan ve 1831-1858 yılları arasında var olan merkeziyetçi üniter bir cumhuriyetti. 9 Mayıs 1834 tarihinde ulusal bayrak kabul edildi ve 26 Kasım 1861'e kadar Veles'in düzenlemesindeki Gran Colombian renkleri ile kullanıldı. Tüccar sancağının sekiz köşeli yıldızı beyazdı.

<span class="mw-page-title-main">Peru-Bolivya Konfederasyonu</span>

Peru-Bolivya Konfederasyonu, Güney Amerika'da kısa ömürlü bir konfederasyon devletiydi. 1836'dan 1839'a kadar Bolivya ve Peru devletlerinin oluşturduğu bir birlik olarak var oldu. İlk ve tek devlet başkanı Bolivya devlet başkanı Andrés de Santa Cruz olurken, konfederasyonun başkenti Tacna'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Peru Cumhuriyeti</span> Eski bir devlet olan Peru-Bolivya Konfederasyonunun kurucu cumhuriyeti (1836–1839)

Kuzey Peru Cumhuriyeti, Güney Amerika'da 1836-1839 yılları arasında var olan kısa ömürlü Peru-Bolivya Konfederasyonu'nun üç kurucu cumhuriyetinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Birleşik Devletleri</span> Güney Amerikada 1863–1886 arasında var olan devlet

Kolombiya Birleşik Devletleri, 1863'te Rionegro Sözleşmesi ile yıllarca süren iç savaşın ardından Granada Konfederasyonu için kabul edilen isimdi. Kolombiya, dokuz "egemen devletten" oluşan federal bir devlet haline geldi. Bugünkü Kolombiya ve Panama topraklarını ve kuzeybatı Brezilya'nın bazı kısımlarını kapsıyordu. Birkaç yıl daha aralıklı iç savaşlardan sonra, 1886'da günümüzdeki modern Kolombiya'nın öncülü olan daha merkeziyetçi Kolombiya Cumhuriyeti aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Birleşik Eyaletleri</span> 1810dan 1816ya kadar Kolombiya devleti dönemi

Yeni Granada Birleşik Eyaletleri, Kolombiya tarihinde la Patria Boba olarak bilinen bir dönem olan 1810 yılından 1816 yılına kadar Güney Amerika'da bir ülkeydi. Kabaca günümüz Kolombiya topraklarına karşılık gelen Yeni Granada Krallığı bölgelerinden oluşmuştur. Hükûmet, zayıf bir yürütme ve güçlü bir kongreden oluşan parlamenter sisteme sahip bir federasyondu. Ülke 1816 yılında İspanya tarafından yeniden fethedildi.