İçeriğe atla

Granada (dergi)

Granada Edebiyat Dergisi
EditörSerkan Ozan Özağaç, Servet Gündoğdu, Mustafa Bal
KategorilerKültür & Sanat
Sıklıkİki aylık
İlk sayıNisan 2013
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Websitehttp://www.granadadergisi.com.tr
ISSN2148-1121

Granada, Nisan 2013'te Wincent H. Kaya'nın Genel Yayın Yönetmenliği ve Atiye Gülfer Kaymak, Serkan Ozan Özağaç ve Servet Gündoğdu editörlüğünde Türkiye'de yayımlanmaya başlayan, 6. sayısından itibaren Mustafa Bal'ın da editörleri arasına katıldığı, Engin Sezer, Yavuz Demir ve Şaban Sağlık'ın danışma kurulunu oluşturduğu iki aylık edebiyat dergisidir.[1]

Granada, ilk sayısının "Granada Edebiyat Dergisi’nin önünde: Bu dergi yalnızca senin için açılıyor" başlıklı sunuş yazısında sabit, belirli bir manifestolarının olmadığını, çünkü derginin anlamını ve önemini inşa edecek olanın, derginin editöryal kadrosu, şairleri, öykücüleri ve yazarları olamayacağını belirterek bir manifestonun ancak okur(lar) tarafından inşa edilebileceğini dile getirmiştir: "Granada Edebiyat Dergisi, bu dergiyi elinde tutan okurların, metinleri okuyan, haz duyan, kritize eden, karşı yazı yazan, elinden fırlatan, yeni bir edebiyat dergisi çıkmış diye sevinen, yine bir edebiyat dergisi çıkmış diye ver yansın eden, kitapçı rafında şöyle bir kapağına göz atıp ondan uzaklaşan ve belki de derginin adını hiç duymayacak olan okurlar tarafından inşa edilecek. Bu bakımdan bu derginin manifestosu, yazılmış değil, yazılmakta olan bir şey olarak bir tür açık kitap (açık dergi) halinde kalacak."[2]

İlk sayılarından itibaren "merkez dergi" biçiminde nitelenmiştir.[3] Derginin ilk sayılarında Cahit Koytak, Enis Batur, Haydar Ergülen, Sadık Yalsızuçanlar, Ömer Erdem, Burhanettin Tatar, Engin Sezer, Yavuz Demir, Şaban Sağlık, Dursun Ali Tökel, Alphan Akgül, İbrahim Tökel, Selçuk Küpçük, İsmail Söylemez, Wincent H. Kaya, Mustafa Bal, Atiye Gülfer Kaymak, Servet Gündoğdu ve Serkan Ozan Özağaç gibi akademi ve sanat çevrelerinin yazı, şiir ve çeviri metinleri yer aldı.

Granada, özellikle her sayıda bir şair, öykücü veya eleştirmenin sadece bir metni üzerinden hazırlanan dosyalarıyla edebiyat gündeminin dikkatini yazardan metne kaydırmaya amaçlamaktadır. Bu biçimde Vüs'at O. Bener,[4] Doğan Hızlan,[5] Sezai Karakoç,[6] Mustafa Kutlu[7] dosyalarının yanı sıra 'Türk Edebiyatının Sorunları'[8] adını taşıyan dosyalar hazırlamıştır.[9]

Georg Trakl, Rainer Maria Rilke, Tao Yuan-Ming, F. G. Lorca, Rene Char, Mahmud Derviş, Sohrab-i Sipihri ve Paul Géraldy'den çeviri şiirler; Vladimir Nabokov ve Washington Irving'den çeviri öyküler; Italo Calvino, Paul Auster, Gabriel Garcia Marquez, Haruki Murakami, Alice Munro, Doris Lessing'ten çeviri söyleşiler; T.S. Eliot, Marc Levy, Mathias Enard, Bernard Shaw, Robert Vivian ve Virginia Woolf'tan çeviri yazılarla dünya edebiyatını da Türk okurlarına her sayıda sunuyor.

Granada Edebiyat Dergisi 2015 yılı Nisan ayında yayınlanan 11. sayısı ile yayın hayatına son verdi.

Derginin ISSN numarası 2148-1122'dir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

Derginin internet sitesi

Derginin twitter sayfası 6 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

Öteki-siz, Türkçe yayımlanan bir şiir dergisidir. Öteki-siz kültür sanat ve şiir ‘derdi’ Salih Aydemir ve Derya Önder tarafından 2001 yılında yayımlanmaya başladı.

<i>Atılgan Bilimkurgu</i>

1996 yılında Hakan Alpin'in sahipliği ve Bülent Akkoç'un editörlüğünde çıkmaya başlayan Atılgan Bilimkurgu dergisi, 2000 yılına kadar toplam 14 sayı yayınlamıştır. İlk 10 sayısı düzenli olarak iki ayda bir yayınlanan dergi, 11. sayısından itibaren giderek artan zaman aralıkları ile yayınlanmış ve 15. sayısının içeriği hazır olmasına rağmen ekonomik güçlüklerden dolayı çıkarılamamıştır.

Ahmet Güntan, Türk şair.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Gökçe</span>

Enver Gökçe ; Türk şair, yazar ve çevirmen.

Manifesto veya bildiri, toplumsal bir hareketin duyurulması ve savlarının belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılardır.

<i>Eşik Cini</i>

Eşik Cini, Ocak 2006'dan beri Türkiye'de Komşu Yayınları tarafından yayımlanan iki aylık öykü kültürü dergisidir. Genel yayın yönetmenliğini Nalan Barbarosoğlu'nun, editörlüğünü Bülent Usta'nın yaptığı derginin imtiyaz sahibi, aynı zamanda Varlık Dergisi'nin de genel yayın yönetmeni olan Ali Enver Ercan'dır. Eşik Cini'nin yayımcısı olan Komşu Yayınevi daha önce Siyahî dergisini yayımlamış ve Yasakmeyve şiir dergisini de yayımlamaktadır. Derginin ISSN numarası ISSN 1306-3286'dır. İlk iki sayısı 2.500 adet basılmıştır.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

Oyungezer, 2007 yılında kurulan ve Seti Yapım ve Yayıncılık tarafından yayımlanan aylık bağımsız oyun dergisidir. Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş., Vogel Burda'yı aldıktan sonra LeveL dergisinden ayrılan yazar topluluğu, bir araya gelerek Oyungezer'i oluşturmuşlardır. İlk sayısı Kasım 2007'de çıkan dergi, 2016 yılının Kasım ayında 9. yaşını kutlamıştır. Oyungezer, Türkiye'deki çeşitli oyun sitelerinde bahsi geçen bir yayındır. Oyungezer'de oyunlar hakkında haberlerin, oyun platformları için çıkmış veya çıkacak oyunların incelemelerin yer aldığı bölümler haricinde donanım, okur mektupları ve kültür içerikli bölümler vardır.

<i>Derin Tarih</i>

Derin Tarih, Albayrak Grubu tarafından ilk sayısı 2012 yılının nisan ayında yayımlanmış aylık bir tarih dergisidir.

Express 1994 yılından beri kesintilerle ve isim değişiklikleriyle çıkan kültür, sanat, siyaset dergisi. Sorumlu yazı işleri müdürü Merve Erol'dur. Yazarları arasında Erdir Zat, Yücel Göktürk, Derya Bengi, Siren İdemen, Merve Erol, Ragıp Duran, İrfan Aktan, Serkan Seymen, Şahan Nuhoğlu, Can Kozanoğlu bulunur.

Servet Gündoğdu, Türk şair ve akademisyen.

Yedi İklim, Ali Haydar Haksal'ın yayın yönetmenliğini yaptığı aylık edebiyat dergisi. Türk edebiyatında önemli bir yere sahip Yedi İklim Dergisi 1987 yılından beri yayın hayatına devam ediyor. Dergi, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Ebubekir Eroğlu, Arif Ay, Kâmil Eşfak Berki gibi sanatçıları öncü isim olarak kabul etmiştir. Sırat-ı Müstakim, Sebilü’r-Reşad, Büyük Doğu, Diriliş ile Edebiyat gibi Türk edebiyat tarihinde önemli yere sahip dergilerle aynı izlek üzerindedir.

Halil İbrahim Polat, Türk şair ve yazar. Lirik-metafizik şiirin ve felsefi romanın günümüzdeki önemli temsilcilerinden biri kabul edilir.

Wêje û Rexne tamamı Zazaca, Kurmanci, Soranice dört aylık edebiyat ve eleştiri dergisi olup ilk sayısı 2014'te yayınlanmıştır. Diyarbakır merkezli olarak çıkan derginin editörü Dawid Yeşilmen'dir. Dergi Türkiye'de Kürtçenin lehçelerinde yayın hayatına başlayan ilk edebiyat eleştirisi dergisi olma özelliğini taşımaktadır.

Düşünbil, 2007 yılında yayın hayatına başlayan Türk düşünce dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi</span>

Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi, 1980 yılında Mustafa Kemal Ağaoğlu öncülüğünde 11 kurucu üye tarafından kurulan Türkiye'nin ilk yazar, ozan ve çevirmenler kooperatifidir.

Serkan Engin, Türk sosyalist şair, yazar ve çevirmen. Eserleri İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Azerice, Ermenice, Bengalce, Farsça, Lazca, Kürtçe, Zazaca ve Pontus Rumcasına çevrilen Engin'in eserleri, 50'den fazla edebiyat dergisinde yayımlanmıştır.