İçeriğe atla

Granada Üniversitesi

Granada Üniversitesi
Universidad de Granada
Harita
Latince"Universitas Granatensis"
Kuruluş1531
TürDevlet
RektörPilar Aranda Ramírez
Akademik personel3,400
Öğrenciler80,000[1]
KonumGranada, İspanya
OrganizasyonlarCoimbra Grubu, UNIMED
Web sitesiwww.ugr.es

Granada Üniversitesi (İspanyolca: Universidad de Granada), 88.000 öğrencinin kaydını bulundurduğundan İspanya'nın dördüncü büyük üniversitesidir. İmparator V. Charles tarafından 1531 yılında kurulan Granada Üniversitesi Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere iki kıtada kampüs bulundurmaktadır. Bundan dolayı iki kıtada kampüs bulunduran tek Avrupa üniversitesidir.

Birçok sıralamada Granada Üniversitesi ilk on en iyi İspanyolca üniversitesi arasında yer alıyor. Çeviri ve tercümanlık çalışmalarında ilk sırada yer alıyor. Aynı zamanda ulusal saflarında yüksek yerleştirme, bilgisayar ve matematikte dünyanın en iyilerinden olan Granada Üniversitesi, bilimsel üretimde de önemli bir rol oynamaktadır.

Her yıl 2.000'den fazla Avrupalı öğrenci Erasmus Programı sayesinde Granada Üniversitesi'ne kayıt yaptırmaktadır. 2007 yılında Erasmus Programı'nın Altın Yıldız ödülünü alan üniversitenin öğrencilerinin %13'ünü uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır.

Tarihçe

Granada Üniversitesi 1526 yılında mantık, felsefe, teoloji ve fıkıh öğretimi için Kutsal Roma İmparatoru V. Charles tarafından Granada'da kurulmuştur.

Bugün Granada Üniversitesi İspanyol öğrenciler arasında en ünlü üniversitelerinden biridir. Granada Üniversitesi, öğrenci hayatı etrafında inşa edilmiş bir şehir hâline gelmiştir.

Modern Diller Yüksekokulu

Granada Üniversitesi Modern Diller Okulu (Centro de Lenguas Modernas) kuruluşu ile 1992 yılında uluslararası öğrenci almaya başlamıştır. 2009-2010 itibarıyla Avrupa Birliği Erasmus Programı değişim öğrencileri de dahil olmak üzere 5.000 uluslararası öğrenci barındırmaktadır. CLM Yabancı Çalışmaları için 20 farklı yurt dışı kuruluşu ve üniversiteyle anlaşmaları bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Uluslararası Karadeniz Üniversitesi 1995 yılında Gürcistan, Tiflis'te bulunan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Graz Üniversitesi</span>

Graz Üniversitesi, Avusturya'nın Graz şehrinde kurulu olan, Avusturya'nın ikinci en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tampere Teknoloji Üniversitesi</span>

Tampere Teknoloji Üniversitesi, Finlandiya'nın Tampere şehrinde bulunan bir teknik üniversitedir. Yaklaşık 10.000 öğrenciyi barındırır. Tampere şehir merkezinden yaklaşık 6 km uzaklıktaki Hervanta bölgesinde yer alan geniş kampüsü ve hemen yanında bulunan Hermia adlı teknokentiyle, Nokia'nın desteği ile kurulmuş ilk üniversitedir. 6 Fakülte binası, 1 spor kompleksi, 1 kapalı otopark ve etrafında bulunan ufak Ar-Ge şirketlerinden oluşan yerleşke, Tampere'deki en büyük üniversite arazisidir.

<span class="mw-page-title-main">Augsburg Üniversitesi</span>

Augsburg Üniversitesi, Almanya'nın Augsburg kentinde yer alan bir yükseköğretim kuruluşudur. 1970 yılında kurulan üniversitede, 7 fakülte bulunmaktadır. Üniversite bir kampüs üniversitesi olup 14.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilerin %12'si yabancı uyruklu öğrenci olup (1.700), bu oran diğer Alman üniversitelerine oranla oldukça yüksektir. Bu sayı üniversitenin enternasyonal bir üniversite niteliğini taşıdığını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin kısa süreli olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesi.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gdansk Teknik Üniversitesi</span>

21 Ocak 2015'te Gdansk Teknik Üniversitesi senatosu tarafından "Geçmiş bilgeliktir, gelecek ise mücadeledir" sloganıyla eğitim vermektedir.

Aix-Marseille Üniversitesi 24 Ağustos 2011'de 3 farklı üniversitenin birleşmesi sonucu kurulan, Fransa'nın en genç ama aynı zamanda da en büyük frankofon üniversitelerinden biridir. Üniversite kampüsleri Aix-en-Provence ve Marsilya'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.