İçeriğe atla

Gran Sasso baskını

Meşe Harekâtı
İtalya Cephesi (II. Dünya Savaşı)

Harald-Otto Mors, Otto Skorzeny, Benito Mussolini
Tarih12 Eylül 1943
Bölge
İtalya, Campo Imperatore, Gran Sasso
Sonuç
Taraflar
 Almanya

Birleşik Krallık Birleşik Krallık

Amerika Birleşik Devletleri ABD
İtalya Krallığı İtalya Krallığı

Kanada Kanada
Avustralya Avustralya
Yeni Zelanda Yeni Zelanda
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika
Polonya Polonya
Brezilya Brezilya
Özgür Fransa Özgür Fransa

Yunanistan Krallığı Yunanistan
Komutanlar ve liderler
Nazi Almanyası Adolf Hitler
Nazi Almanyası Otto Skorzeny
Nazi Almanyası Kurt Student
Nazi Almanyası Harald-Otto Mors
Nazi Almanyası Georg Freiherr von Berlepsch
İtalya Krallığı III. Vittorio Emmanuele
İtalya Krallığı Giuseppe Gueli
İtalya KrallığıCarabinieri Alberto Faiola
Güçler
100−200 200 jandarma
Kayıplar
10 yaralı 10 yaralı, 2 ölü
Mussolini Alman komandoları ile

Gran Sasso baskını, Gran Sasso operasyonu veya Meşe Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Eylül 1943'te İtalyan diktatör Benito Mussolini'nin Gran Sasso d'Italia masifinden Alman paraşütçüleri ve Waffen-SS komandoları tarafından kurtarılmasıydı. Hava harekâtı özel olarak Adolf Hitler tarafından Otto Skorzeny'ye emredildi, General Kurt Student tarafından onaylandı ve Binbaşı Harald Mors tarafından planlanıp uygulandı.

Genel Bakış

24-25 Temmuz 1943 gecesi, Müttefiklerin Sicilya'yı işgalinden ve Roma'nın bombalanmasından birkaç hafta sonra, Büyük Faşizm Konseyi, Mussolini'ye karşı bir güvensizlik önergesi oyladı. Aynı gün kral onun yerine Mareşal Pietro Badoglio'yu[1] görevlendirdi ve Mussolini'yi tutuklattı.[2]

Mussolini'nin tutuklandığını öğrenen Hitler, SS-Hauptsturmführer Otto Skorzeny'ye Mussolini'yi takip etmesini emretti ve aynı zamanda paraşütçü General Kurt Student'a onu tutuklu bulunduğu yerden kurtarmasını emretti.

Mussolini, onu yakalayanlar tarafından Tiren Denizi adalarının etrafında gözlerden uzak tutulmuştu. Önce Ponza'ya, sonra Skorzeny'nin adamlarının neredeyse bir operasyon girişiminde bulundukları La Maddalena'ya götürüldü. Skorzeny, şifreli bir İtalyan radyo mesajını yakalayarak, SS-Obersturmbannführer Herbert Kappler'in ajan ve muhbirler (bilgi elde etmeye yardımcı olmak için Bernhard Operasyonu altında sahte banknotlar kullanıldı) tarafından sağlanan keşif yöntemini kullandı. Mussolini, teleferikle bağlantılı bir otel inşa edilmiş uzak ve savunulabilir bir dağ platosu olan Gran Sasso masifinde hapsedilmişti.

12 Eylül 1943'te Skorzeny ve 16 SS askeri, yüksek riskli bir planör görevinde Mussolini'yi kurtarmak için Fallschirmjäger'e katıldı. On DFS 230 planör, dokuz asker ve bir pilot taşıyan Henschel Hs 126 uçaklarıyla Roma yakınlarındaki Pratica di Mare Hava Üssü'nden saat 13:05 ve 13:10 arasında yola çıktı.

Hava harekâtının lideri, paraşütçü-Oberleutnant Georg Freiherr von Berlepsch ilk planöre girerken, Skorzeny ve SS askerleri dördüncü ve beşinci planörde oturdu. Yakındaki Alban Tepeleri'ni geçmeden önce yükseklik kazanmak için, önde gelen üç planör çekme uçağı birimi ek bir döngü kurdu. Takip eden tüm birimler bu manevrayı gereksiz buldular ve hedefe belirli varış zamanını tehlikeye atmamayı tercih ettiler. Bu, Skorzeny'nin iki biriminin hedefe ilk ulaştığı duruma yol açtı.[3]

Bu arada, Campo Imperatore'ye giden füniküler demiryolunun vadi istasyonu, Binbaşı Harald Mors liderliğindeki iki paraşütçü bölüğünün kara saldırısında saat 14:00'te ele geçirildi. Ayrıca tüm telefon hatlarını da kestiler. Saat 14: 05'te, havadan komandolar on adet DFS 230 planörünü otelin yakınındaki dağa indirdi; biri çarparak yaralanmalara neden oldu.

Fieseler Fi 156 Mussolini'yi kurtarmak için kullanıldı

Fallschirmjäger ve Skorzeny'nin özel askerleri, Mussolini'yi tutuklayan 200 iyi donanımlı Carabinieri muhafızını tek bir kurşun atmadan ezdi; Bu aynı zamanda Skorzeny ile birlikte gelen İtalyan Afrika Polisi'nden General Fernando Soleti'nin onlara geri çekilmelerini söylemesinden kaynaklanıyordu. Skorzeny telsiz operatörüne ve ekipmanına saldırdı ve otele baskın yaptı, ardından bunu SS askerleri ve paraşütçüleri izledi. Baskının başlamasından on dakika sonra Mussolini, Alman askerleri eşliğinde otelden ayrıldı. 14:45'te Binbaşı Mors, otele füniküler demiryoluyla ulaştı ve kendisini Mussolini ile tanıştırdı.

Daha sonra, Mussolini, oraya gelen bir Fieseler Fi 156 Storch STOL model uçak tarafından uçurulacaktı. Verilen koşullar altında küçük uçak aşırı yüklenmiş olmasına rağmen, Skorzeny Mussolini'ye eşlik etmekte ısrar etti ve bu da görevin başarısını tehlikeye attı. Son derece tehlikeli ama başarılı bir kalkıştan sonra Pratica di Mare'ye uçtular. Orada, Heinkel He 111 ile Mussolini'nin Hotel Imperial'da bir gece kaldığı Viyana'ya uçarak hemen devam ettiler. Ertesi gün Münih'e uçtu ve 14 Eylül'de Hitler ile Rastenburg yakınlarındaki Führer Karargahı Wolfsschanze'de bir araya geldi.[4]

Sonrası

Mussolini otelden ayrılıyor

Operasyon, Hermann Göring'e savaş sonlarında ender görülen bir halkla ilişkiler fırsatı verdi. Alman propagandası, operasyondan aylarca bahsetti. Campo Imperatore'deki çıkarma aslında Üsteğmen von Berlepsch tarafından yönetildi. Tüm Fallschirmjäger subayları Binbaşı Mors tarafından ve General Kurt Student'in emriyle komuta edildi; ancak Otto Skorzeny İtalyan lideri kameraların hemen önünde yönetti.

Reichsführer-SS Heinrich Himmler ve propaganda bakanı Joseph Goebbels'in emriyle SS yanlısı bir propagandanın ardından, Skorzeny ve Waffen-SS özel kuvvetlerine operasyonun büyük bir kısmı verildi. Skorzeny bu görevden büyük miktarda başarı elde etti; Şövalye Demir Haçı madalyası alarak SS-Sturmbannführer rütbesine terfi etti ve "Avrupa'nın en tehlikeli adamı" imajıyla ün kazandı.

Winston Churchill, bu görevi "büyük cüretkar" olarak tanımladı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Whittam, John (2005). Fascist Italy. Manchester University Press. ISBN 0-7190-4004-3. 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2020. 
  2. ^ Annussek, Greg (2005). Hitler's Raid to Save Mussolini. Da Capo Press. ISBN 978-0-306-81396-2. 
  3. ^ Óscar González López (2007). Fallschirmjäger at the Gran Sasso. Valladolid: AF Editores. ISBN 978-84-96935-00-6. 
  4. ^ Erich Kuby: Verrat auf deutsch. Wie das Dritte Reich Italien ruinierte. Hoffmann und Campe, Hamburg 1982, 3-455-08754-X.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Skorzeny</span> Waffen-SS komandosu

Otto Skorzeny, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Waffen-SS komandosu. Budapeşte başkanlık sarayının basılmasını da yönetmiş ve bu sayede Macaristan'ın Almanlara karşı saf değiştirmesini önlemiş Hitler'in meşhur askerlerinden biriydi. II. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan gizli Nazi iş birliği örgütü Odessa üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Faşist Parti</span> İtalyan politik partisi

Ulusal Faşist Parti, Benito Mussolini'nin faşizmin politik ifadesi olarak 9 Kasım 1921 tarihinde Roma'da kurduğu siyâsî parti. Faşizmi bu zamandan önce Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı isimli teşkilata bağlı Fasci olarak bilinen gruplar temsil ediyordu. Partinin temel politikaları, milliyetçilik, vatanseverlik, cumhuriyetçilik, korporatizm ve popülizm üzerine kuruluydu. Cumhuriyetçi Faşist Parti ile birlikte şu anda İtalya'da anayasa tarafından yeniden kurulması yasaklanan iki partiden biridir.

<i>Uzaktaki Köprü</i>

Uzaktaki Köprü veya Savaş Köprüleri, aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Kitabın yazarı, Cornelius Ryan'dır. Film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Market Garden Operasyonunu ve başarısızlık hikâyesini anlatır. Operasyonda Müttefik kuvvetlerin amacı Alman cephe hatlarını yararak, birçok köprüyü ele geçirmek ve işgal altındaki Hollanda üzerinden Ren Nehri'ni geçerek Nazi Almanyası'na girmektir. Filmin ismi İngiliz General Frederick Browning’in operasyonu duyunca İngiliz Mareşal Bernard Montgomery’ye yaptığı “Galiba bir köprü fazla hesaplanmış” yorumundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Kaltenbrunner</span>

Ernst Kaltenbrunner, Nazi Almanyası'nda profesör, doktor, general ve Nazi Partisinin önde gelenlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Student</span>

Kurt Student, Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe'nin Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Fallschirmjäger</span>

Fallschirmjäger, II. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya ait elit hava indirme (paraşütçü) birlikleridir. Fallschirmjäger Luftwaffe'ye bağlıydı. Tarihin ilk hava indirme operasyonları ve işgallerini gerçekleştirmiş, Almanya'nın en iyi askerlerini barındıran birliklerden biridir. Girit Savaşı sırasında verdikleri yüksek kayıp yüzünden Adolf Hitler tarafından bir daha büyük çaplı bir operasyonda kullanılmamışlardır. 1941'deki Girit'in işgalinden sonra Hitler, verilen büyük kayıplar nedeniyle General Kurt Student'e, paraşüt birlikleri vasıtasıyla yapılan işgalin zamanının dolduğunu ve bir daha büyük hava indirme operasyonlarının düzenlenemeyeceğini bildirmiştir. Bu sebeple Fallschirmjäger tümenleri 1941 sonlarından itibaren normal piyade tümenleri gibi iş görmeye başlamışlardır. Norveç, Hollanda, Belçika ve Yunanistan'da gösterdikleri büyük başarılarda, müttefiklere ilham kaynağı olmuş ve 1940'larda Müttefikler de kendi hava indirme birliklerini oluşturmaya başlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Giovinezza</span>

Giovinezza, Ulusal Faşist Parti'nin marşı. Faşist döneminde İtalya Krallığı'nın ve ordusunun gayrıresmî millî marşı ve İtalya Sosyal Cumhuriyeti 'nin resmî millli marşı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Sosyal Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyadaki eski Nazi kukla devleti

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın desteği ile kurulmuş, İtalya'nın kuzeyindeki eski kukla devlettir. 1943-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Kurucusu ve yöneticisi Benito Mussolini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Bombardımanı</span>

Rotterdam Bombardımanı, II. Dünya Savaşı'nda, Hollanda'nın Alman güçleri tarafından işgali sırasında Alman Hava Kuvvetleri (Lufwaffe) tarafından 14 Mayıs 1940 tarihinde, Rotterdam'a düzenlenen hava saldırısını ifade etmektedir. Hava saldırısı asıl olarak Hollanda güçlerinin direncini kırmak, Maas Nehri 'nin kontrol altında tutulması ve kuzeyinin ele geçirilmesi sayesinde Manş denizine ulaşmanın kolaylaşması için düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust Harekâtı</span> Wehrmachtın Macaristanı işgal planı

Panzerfaust Harekâtı, Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sonlarında 15-16 Ekim 1944'te Macaristan'ı işgal için giriştiği bir harekâttır. Adolf Hitler, Macaristan Kral Naibi Amiral Miklós Horthy'nin, Kızıl Ordu birliklerinin ilerlemesi karşısında, ülkesinin teslim olması konusunda Sovyetler Birliği ile gizlice görüşmeler yaptığını öğrenince, bu gidişata engel olması için Waffen-SS komando Binbaşı Otto Skorzeny'i görevlendirdi. Romanya zaten kısa bir süre önce Sovyetler ile birleşmiş ve Almanya'ya savaş ilan etmişti. Hitler, Macarların teslim olması durumunda güney kanadının bütünüyle korumasız kalacağından, hâlen Sovyet ilerlemesine karşı Balkanlar'da çarpışmakta olan bir milyon askerinin durumunun da tehlikeye gireceğinden endişe etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hanna Reitsch</span> Alman pilot

Hanna Reitsch, helikopter ve jet uçağı kullanan ilk kadın Alman test pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Monte Cassino Muharebesi</span>

Monte Cassino Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın en uzun ve kanlı muharebelerinden biridir. Savaş 1944'te Orta İtalya'da Monte Cassino Manastırı'nın tepesinde bulunduğu dağlık alanda yapılmıştır.

Velikiye Luki Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Kalinin Cephesi kuvvetlerinin, Sovyet 1942 - 1943 Kış Seferi sırasında, Alman 3. Panzer Ordusu'na karşı, Velikiye Luki'yi geri almayı amaçlayan bir harekâttır. Operasyonun ayrıca Rjev-Syçevka Stratejik Taarruzu Harekâtı'nın kuzey kıskacını oluşturması da düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Emilio De Bono</span>

Emilio De Bono, İtalyan Mareşal ve Faşist Büyük Konsey üyesi. Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve İkinci İtalya-Habeşistan Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Greif Operasyonu</span>

Panzer V Panther savaş meydanında, M10 Wolverine gibi kamufle edilmiş. Greif Operasyonu, II. Dünya Savaşı'ndaki Bulge Muharebesi sırasında Waffen-SS komandosu Otto Skorzeny tarafından komuta edilen özel bir operasyondu. Operasyon Adolf Hitler'in buluşuydu ve amacı Meuse nehri üzerindeki bir veya daha fazla köprüyü yıkılmadan önce ele geçirmekti. Ele geçirilen İngiliz ve ABD Ordusu üniformalarını giyen ve ele geçirilen Müttefik araçlarını kullanan Alman askerleri, Müttefik hatlarının gerisinde kafa karışıklığına neden olacaktı. Araç, üniforma ve ekipman eksikliği operasyonu sınırladı ve Meuse köprülerinin güvenliğini sağlama şeklindeki asıl amacına hiçbir zaman ulaşamadı. Skorzeny'nin savaş sonrası duruşması, Cenevre Konvansiyonu'nun 4. maddesini açıklığa kavuşturan bir emsal oluşturdu: Alman askerleri, savaşa girmeden önce Müttefik üniformalarını çıkardıkları için, francs-tireurs olarak görülmemeleri gerekiyordu.