İçeriğe atla

Graham Oppy

Graham Oppy
Tam adıGraham Robert Oppy
Doğumu6 Ekim 1960 (63 yaşında)
Benella, Victoria, Avustralya
Alma materMelbourne Üniversitesi
Princeton Üniversitesi
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAnalitik felsefe
KurumuWollongong Üniversitesi
Avustralya Ulusal Üniversitesi
Monash Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Gilbert Harman
İlgi alanları
Önemli fikirleri"Tanrı'ya Karşı En İyi Argüman" (Natüralizm, teizmden daha basit olsa da; teizmin açıklayıp, natüralizmin açıklayamadığı hiçbir veri yoktur)[1]

Graham Robert Oppy (d. 1960), ana araştırma alanı din felsefesi olan Avustralyalı filozof. Halen Monash Üniversitesi'nde felsefe profesörü ve Araştırma Dekanı Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda Avustralya Felsefe Derneği'nin CEO'su, Australasian Philosophical Review'un baş editörü, Australasian Journal of Philosophy'nin yardımcı editörü olarak ve Philo, Philosopher's Compass, Religious Studies ve Sophia dergilerinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.[2] 2009 yılında Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi üyesi seçilmiştir.[3]

Hayatı

6 Ekim 1960'ta, Benalla'da, Metodist bir ailede dünyaya geldi, ancak gençliğinin ilk dönemlerinde[4] dini inancını kaybetti ve ateist oldu.[5] Ailesi 1965 yılında Ballarat'a taşındı ve ortaöğrenimini Melbourne'deki Wesley College'da tamamladı.[6] 1979'da Melbourne Üniversitesi'ne girdi ve burada felsefe ve matematik alanlarında iki lisans derecesi elde etti. 1987'de Princeton Üniversitesi'nde Gilbert Harman'ın danışmanlığında dil felsefesine ilişkin sorular üzerine doktora çalışmasına başladı.[4]

1990'dan 1992'ye kadar Wollongong Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma yaptıktan sonra kıdemli öğretim görevlisi olarak Monash Üniversitesi'nde göreve başladı ve 2005'te profesörlüğe terfi etti. Halen Monash Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nde Araştırma Dekanı Yardımcısı (2004'ten beri) ve Lisansüstü Çalışmalar Dekanı Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.[4]

Eserleri

  • Ontological Arguments and Belief in God, 1996. 0-521-48120-1.
  • Philosophical Perspectives on Infinity, 2006. 0-521-86067-9.
  • Arguing About Gods, 2006. 0-521-86386-4.
  • "Evolution vs Creationism in Australian Schools", chapter in The Australian Book of Atheism, 2010. 978-1-921640-76-6.
  • The Best Argument against God, 2013. 978-1-137-35413-6
  • Reinventing Philosophy of Religion: An Opinionated Introduction, 2014. 978-1-137-43455-5
  • Describing Gods: An Investigation of Divine Attributes, 2014. 978-1-107-08704-0
  • The Routledge Handbook of Contemporary Philosophy of Religion (Routledge Handbooks in Philosophy), 2017. 978-1-138-57405-2
  • Atheism and Agnosticism (Elements in the Philosophy of Religion), 2018. 978-1-108-45472-8
  • Atheism: The Basics, 2018. 978-1-138-50696-1
  • Naturalism and Religion: A Contemporary Philosophical Investigation (Investigating Philosophy of Religion), 2018. 978-0-815-35466-6
  • A Companion to Atheism and Philosophy (Blackwell Companions to Philosophy), 2019. 978-1-119-11911-1
  • Is There a God?: A Debate (Little Debates about Big Questions), 2021. 978-0367243944

Kaynakça

  1. ^ Graham Oppy, The Best Argument against God, 2013.
  2. ^ "Graham Oppy [profile page]". Monash University. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  3. ^ "Professor Graham Oppy FAHA". Australian Academy of the Humanities. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  4. ^ a b c "Graham Oppy's profile". Amazon.com. 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2007. 
  5. ^ "The best books on Atheist Philosophy of Religion recommended by Graham Oppy". Five Books. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2019. Interviewer: You are one of the most distinguished philosophers of religion working today, but you’re also an atheist... Oppy: We’re a small group, that’s true.... There are a decent number of atheist philosophers of religion but we are greatly outnumbered by the theists. 
  6. ^ "Curriculum Vitae - Graham Oppy". infidels.org. 28 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ockham'ın usturası</span> En az varsayımla çözümün seçildiği felsefi prensip

Ockham'ın usturası, Occam'ın usturası, Ocham'ın usturası, tutumluluk yasası veya basitlik yasası, "olasılıkların zorunluluk olmadan çoğaltılmaması gerektiği" problem çözme ilkesi. Fikir, ilahi mucizeler fikrini savunmak için basitliği tercih eden skolastik filozof ve teolog, İngiliz Fransisken rahibi Ockhamlı William'a atfedilir. "En basit açıklama büyük olasılıkla doğru olandır" gibi ifadelerle çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Bu felsefi ustura, aynı tahminle ilgili rakip hipotezler sunulduğunda, en az varsayıma sahip çözümün seçilmesi gerektiğini savunur. Dolayısıyla, farklı tahminler yapan hipotezler arasında seçim yapmanın bir yolu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Agnostisizm</span> Tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunan öğreti

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, en yaygın ve bilinen tanımıyla, tanrı veya tanrısal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte, zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm gibi alt türlere ayrılır. Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

<span class="mw-page-title-main">Filozof</span> kapsamlı bir felsefe bilgisi olan kişi

Filozof, felsefe ile uğraşan kişidir. Filozof kelimesi Antik Yunanca bilgelik aşığı anlamına gelen φιλόσοφος (filasofos) kelimesinden gelir. Cicero ve Diogenes Laertius’un, Eflâtun’un öğrencisi Herakleides Pontikos’un bugün elde bulunmayan bir eserine dayanarak verdikleri pek kesin olmayan bir rivayete göre filozof kelimesini ilk kullanan düşünür Pisagor olmuştur.

John Harwood Hick, din felsefecisi ve teolog. Felsefi teoloji alanında, özellikle teodise, eskatoloji, kristoloji konuları ile dini çoğulculuk ve din epistemolojisi alanında çalışmalar yapmıştır.

Ateistlere karşı ayrımcılık, diğer kişiler tarafından ateist olarak imlenerek zulüm görmek ve ayrımcılığa uğramaktır. 13 farklı ülkede ateist olanlar idam ile cezalandırılmaktadır.

Yeni Ateizm, bazı yirmi birinci yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. Bu modern ateizm ve laiklik akımı, din eleştirmenleri olarak da bilinen, batıl inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesi ve yalanlarının açığa çıkarılması gerektiğini düşünen bir grup yazar ve düşünür tarafından savunulmaktadır. "Yeni Ateizm" terimi, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yayımlanan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

Ateizme genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıdaki ana hatlar verilmiştir:

Alison Mary Jaggar, Amerikalı feminist filozof. Colorado Üniversitesi, Boulder'da felsefe, cinsiyet araştırmaları ve kadın bölümlerinde profesör olarak görev yapmaktadır. Jaggar, feminizm tarafından ele alınan konuları felsefeyle tanıştıran ilk kişilerden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan felsefesi</span>

Antik Yunan felsefesi, MÖ. 6. yüzyılda başlamış ve Hellenistik çağ ile Roma İmparatorluğu arasında devam etmiştir. Felsefe kelimesi Yunanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Önceleri bilimi, matematiği, siyaseti ve etiği de kapsayan bir terimdi. Yunan felsefesi Batı medeniyetinin bir ürünüydü. Roma'da, Rönesans'ta, Aydınlanma çağında ve İslam filozofları tarafından kullanıldı. Yunan felsefesi Antik Yakın Doğu felsefesinden etkilenmiş olabilir.

Felsefi çalışmaların gelişmesi sürecinde on dokuzuncu yüzyılda sembolik mantık ile yürüyen mantık, yirminci yüzyılda matematiksel mantıkla devam ederken, geleneksel olarak basit mantığın ötesine geçiyorsa, mantığın bir parçası olarak değil de felsefi mantık veya mantık felsefesi olarak değerlendirildi.

Erik Wielenberg, doğalcı ve teistik olmayan bir ahlaki gerçekçiliğin savunucusu olan Amerikalı filozoftur. DePauw Üniversitesi'nde felsefe profesörlüğü görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Philip Stuart Kitcher</span>

Philip Stuart Kitcher, Columbia Üniversitesi'nde John Dewey Fahri Felsefe Profesörü olan bir İngiliz filozoftur. Bilim felsefesi, biyoloji felsefesi, matematik felsefesi, edebiyat felsefesi ve daha yakın zamanda pragmatizm alanlarında uzmanlaşmıştır.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Ateistin bahsi, Pascal'ın Kumarı'na karşı filozof Michael Martin tarafından 1990 yılında yayımlanan Atheism: A Philosophical Justification adlı kitabında verdiği ateistik karşılıktır.

Gary Michael Gutting, Amerikalı filozof ve yazar. Notre Dame Üniversitesi'nde felsefe alanında kendine armağan edilmiş bir kürsünün sahibiydi. Türkçeye çevrilmiş kitapları bulunmaktadır.

Ateizmin tarihi, ateizm düşüncesinin Antik Çağ'dan günümüze tarihini kapsayan süreçtir. Ateizm, Tanrı'nın veya tanrıların var olduğu iddiasının reddidir. Diğer bir deyişle, ateizm, Tanrı veya tanrıların var olmadığı görüşünü benimser ve bu iddiaya karşı yapılan herhangi bir iddianın yanlış olduğunu savunur.

Negatif ateizm veya zayıf ateizm, bir kişinin tanrıların var olduğuna inanmadığı ancak kesin olarak var olmadıklarını açıkça iddia etmediği bir bir ateizm türüdür. Pozitif ateizm veya güçlü ateizm ise hiçbir tanrının var olmadığını ileri süren ateizm türüdür.

William Payne Alston Amerikalı filozoftur. 20. yüzyılın en önemli epistemologlarından ve din felsefecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda metafizik ve dil felsefesi alanındaki çalışmalarıyla da tanınmaktadır. Diğer birçok konunun yanı sıra temelcilik, içselcilik ve dışsalcılık, söz edimleri ve mistik tecrübenin epistemik değeri hakkındaki düşünceleri çok etkili olmuştur. Chicago Üniversitesi'nden doktorasını almış ve Michigan Üniversitesi, Rutgers Üniversitesi, Illinois Üniversitesi ve Syracuse Üniversitesi'nde eğitim görevlisi olarak çalışmıştır.