İçeriğe atla

Graeae

Johann Heinrich Füssli tarafından çizilen Graeae'nin Gözüne Geri Dönen Perseus
Graeae Ve Perseus Edward Burne-Jones

Graeae (/ˈɡr/), Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.[1]

Etimoloji

Graeae kelimesi muhtemelen Proto Hint-Avrupa dili kökünden * ǵerh2 - / * ǵreh2-, Proto-Yunanca * gera- / grau-iu aracılığıyla "yaşlanmak" kelimesinin kökünden türetilen γραῖα graia "yaşlı kadın" sıfatından türemiştir.[2]

Mitoloji

Graeae, deniz tanrıları Forkis, Keto ve (Phorcydes adının türetildiği) Gorgonların kız kardeşleridir.[3] Graeae yaşlı ve gri saçlı kadın şeklinde tasvir edilir. Hesiodos, Theogonia'da Graeae'yi "açık yanaklı" olarak tanımlar. Prometheus Bound'da ise Graeae, "kuğu" şeklinde ("κυκνόμορφοι") tanımlanır.[4]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ Sommerstein, p. 260 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in Aeschylus. Fragments; Aeschylus, Prometheus Bound 790–800 (pp. 530–531) with n. 94 26 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Apollodorus, 1.2.6 28 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Hyginus, Fabulae Preface 28 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 285.
  3. ^ Harris, Stephen L., and Gloria Platzner. Classical Mythology: Images and Insights (Third Edition). California State University, Sacramento. Mayfield Publishing Company. 2000, 1998, 1995, pp. 273–274, 1039.
  4. ^ Aeschylus, Prometheus Bound, 795 26 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Kitaplar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

Yunan mitolojisinde, Arkas sonradan Arkadya kralı olan bir avcıdır. İnsanlara ekmek pişirme, dokuma sanatını öğretmesi ve Arkadya'ya tarımı yayması ile tanınırdı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Filomela</span>

Filomela ya da Filomel , Yunan mitolojisinde yer alan küçük bir figürdür. Batı kanonunda edebi, sanatsal eserlerde ve müzik eserlerinde doğrudan ve figüratif bir sembol olarak sıklıkla anılır.

Chloris adı çeşitli bağlamlarda geçer. Bazıları açıkça farklı karakterlere atıfta bulunur; diğer hikâyeler aynı Chloris'e atıfta bulunabilir, ancak ayrıntılar konusunda farklılık gösterebilir.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

Herkül'ün ya da Herakles'in On iki İşi, daha sonra Herkül olarak isimlendirilen Yunan kahramanlarının en büyüğü olan Herakles tarafından yerine getirilen kefaretle ilgili bir dizi olaydır. Kral Eurystheus'un hizmetinde 12 yıldan fazla bir sürede başarıyla tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orthrus</span>

Orthrus veya Orthus, Yunan mitolojisinde, mitograf

<span class="mw-page-title-main">Ethra (Theseus'un annesi)</span>

Yunan mitolojisinde Aethra veya Aithra veya Ethra

<span class="mw-page-title-main">Elektra (Ülker)</span>

Yunan mitolojisinde Elektra, Atlas ve Pleione'nin yedi kızı olan Pleiades'ten biridir. Semadirek adasında yaşamıştır. Zeus'tan Dardanos ve Iasion adında iki oğlu olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Idaea veya Idaia, muhtemelen Batı Anadolu'nun antik Troas bölgesindeki İda Dağı'nın bir perisiydi. Daha sonra Truva olarak bilinen bölgeye kral olarak hükmeden ilk kişi olan Teucer'in annesiydi ve eşi nehir tanrısı Skamandros'tu.

Yunan mitolojisinde Astyoche ya da Astyocheia aşağıdaki karakterlerdir:

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Oread</span>

Yunan mitolojisinde Oread veya Orestiad dağ nemfidir. Meskenlerine göre birbirlerinden ayrılırlar: Idaeae, İda Dağı'ndan, Peliades Pelion Dağı'ndan vb. Artemis ile ilişkilendirildiler, çünkü tanrıça avlanmaya çıktığında dağları ve kayalık uçurumları tercih etti.

Yunan mitolojisinde Galatea aşağıdaki figürlerin adıydı:

Mentor, Yunan Mitolojisi'nde aşağıdaki karakterlerle ilişkilendirilir;

Yunan mitolojisinde, Asteria veya Asterie, Titanlar Koios (Polus) ve Phoebe'nin kızı; aynı zamanda da Leto'nun kız kardeşidir. Hesiodos'a göre Titan Perses'ten tek bir çocuğu oldu, büyücülük tanrıçası Hekate adında bir kız. Diğer yazarlarsa Asteria'yı, Zeus'un babaları olduğu bilinen Herakles'in ve Hekate'nin de annesi olduğunu anlatırlar.

Menoetius, Menoitios veya Menoetes ; "ölüme mahkûm edilmiş kudret" anlamına gelir, Yunan mitolojisindeki üç farklı varlığa atıfta bulunan bir isimdir:

<span class="mw-page-title-main">Aidos</span> Yunan mitolojisinde saygı ve mütevazılık tanrıçası

Aidos veya Aedos Yunan mitolojisinde ; utanç, alçakgönüllülük, saygı ve mütevazılık tanrıçasıydı. Aidos, bir nitelik olarak insanları yanlış yapmaktan alıkoyan saygı ya da utanç duygusuydu. Aynı zamanda bu ifade, zengin bir kişinin yoksulların yanında hissedebileceği, şans ya da liyakat sebebiyle olsa bile servet eşitsizliğinin nihayetinde hak edilmediği duygusunu da ifade ediyordu. Antik ve Hristiyan dönem alçakgönüllülüğü ortak temaları paylaşır: ikisi de bencilliği, benmerkezciliği, kibri ve aşırı gururu reddeder; aynı zamanda insan sınırlarını da tanırlar. Aristoteles bunu kibir ve korkaklık arasında bir orta yol olarak tanımlar.