Grad, derece gibi bir açı ölçü birimidir. Grad ölçüsünde tam açı 400 grad olarak tanımlanır. 100 grad saniyesi bir grad dakikası, 100 grad dakikası da bir grad eder. Kısaltması gon veya g'dur. Haritacılıkta ölçü birimi olarak kullanılır.
Açı ölçü birimleri | ![]() | |
---|---|---|
Trigonometrik fonksiyonlar & Ters trigonometrik fonksiyonlar | ||
Referans | ||
Yasalar ve teoremler | ||
Kalkülüs | ||
İlgili konular | ||
Kullanıldığı dallar | ||
Katkı sağlayan matematikçiler |
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir. İçinde "yıl" sözcüğü geçtiği için bazen hatalı olarak zaman birimi gibi algınsa da zaman birimi değildir.
Kelvin, Uluslararası Birim Sistemi'ne göre temel sıcaklık ölçüsü birimi. Sembolü K'dir. İsmini, termodinamikteki mutlak sıfır kavramını ilk defa gazlardan tüm maddelere uygulayan İskoç asıllı bilim insanı Lord Kelvin'den alır.
Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır. Desibelin yaygın olarak ses şiddeti birimi olduğu sanılır ama aslında ses şiddeti karşılaştırmalarında da kullanılabilen bir karşılaştırmadır. Telefon kullanılmaya başlandığında ilgili kurumlar bir iletim birimi bulmak/kullanmak sorunu ile karşılaşmışlardı. Doğal olarak o zaman iletim ya da haberleşme denince akla çoğunlukla telefon gelmekte idi.
Alan veya yüz ölçümü, bir yüzeyin uzayda kapladığı iki boyutlu yer miktarını ölçen bir büyüklüktür. SI birim sisteminde temel alan birimi metrekaredir (m²). Diğer alan birimleri bundan türetilebilir:
Santigrat, iki ölçme değeri arasının 100'e bölümüyle elde edilen değer. Santigrat, °C sembolü ile gösterilmektedir. Terim, metrik sistem ile birlikte 18. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır.
Astronomik birim veya Astronomi birimi, kabaca Dünya'dan Güneş'e olan mesafe olarak kabul edilen bir uzunluk birimidir. Dünya'nın Güneş'e olan mesafesi değişmekle beraber yaklaşık olarak 150 milyar metre veya 8,3 ışık dakikasına eşittir. Astronomik birim, genellikle Güneş Sistemi veya diğer yıldız sistemleri içindeki uzaklıkların ölçümünde kullanılır.
Radyan, bir dairede yarıçap uzunluğundaki yay parçasını gören merkez açıya eşit açı ölçme birimidir. 1 radyan 180/π ya da yaklaşık 57,2958 derecedir (57°17′45″).
Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir. Alanı 100 metrekare (m²) olan alan ölçüsüne de ar denir. Genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.
Geometri ve trigonometride, bir dik açı, bir çeyrek dönüşe tam olarak 90° (derece) bir açıdır. Bir ışın, uç noktası bir doğru üzerinde olacak şekilde yerleştirilirse ve bitişik açılar eşitse, o zaman bunlar dik açılardır. Terim, Latince angulus rectus’tan öykünmedir; burada rectus, yatay bir taban çizgisine düşey olan dikey manasında "dik (direk)" anlamına gelir.
Açısal dakika veya MOA bir derecenin altmışta birine eşit bir açısal ölçü birimidir. Bir derece bir dairenin üç yüz altmışta biri olarak tarif edildiğinden 1 MOA; açısal dakika kapalı bir dairenin 21 600'de biridir. Astronomi veya keskin nişancılık gibi çok küçük açıların ifadesi için bir birime ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır. Tam bir kürede açısal dakikanın karesinin matematiksel ifadesi şöyledir:
São Paulo, Brezilya'nın güneydoğusunda yer alan ve ülkenin en kalabalık ve gelişmiş eyaletidir. İdari merkez, aynı zamanda Brezilya'nın ve tüm Güney Amerika'nın en büyük şehri olan São Paulo şehridir. São Paulo, Portekizcede Aziz Pavlus anlamına gelir.
Boyut analizinde boyutsuz nicelik veya bir boyutlu nicelik, hiçbir fiziksel boyutu olmayan bir niceliktir. Bundan dolayı "saf" sayıdır ve daima 1 boyutuna sahiptir. Boyutsuz nicelikler, matematik, fizik, mühendislik, ekonomi ve hayatın her alanında karşılaşılabilinir). π, e ve φ, iyi bilinen sayısal nicelikler boyutsuzdur. Bunun tersine boyutsuz olmayan nicelikler, uzunluk, alan, zaman gibi ölçü birimleri ile ölçülür.
Stari Grad Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı oluşturan 17 belediyeden biri ve şehrin bir mahallesidir. Belgrad şehrinin en eski kısımlarının birçoğunu barındırır. Stari Grad Sırpçada "eski şehir" anlamına gelir. Savski Venac ve Vračar ile birlikte şehir merkezini oluşturan 3 belediyeden biridir.
Savski Venac Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı oluşturan 17 belediyeden biri ve şehrin bir mahallesidir. Savski Venac, Stari Grad ve Vračar ile birlikte şehir merkezini oluşturan 3 belediyeden biridir.
Vračar, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı meydana getiren 17 belediyeden biri, aynı zamanda şehrin bir mahallesidir. 2.97 km²'lik yüzölçümüyle şehrin ve tüm ülkenin en küçük belediyesi olmasına rağmen en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip belediyedir. Vračar, Stari Grad ve Savski Venac ile birlikte şehir merkezini oluşturan 3 belediyeden biridir. Şehrin en önemli yapılarından Aziz Sava Katedrali, Vračar'da yer alır.
Açısal saniye veya ", bir derecenin 3.600'da birine ve bir açısal dakikanın 60'ta birine eşit bir açısal ölçü birimidir. Bir derece bir dairenin üç yüz altmışta biri olarak tarif edildiğinden 1" açısal saniye, kapalı bir dairenin 1.296,000'da biridir. Astronomi veya keskin nişancılık gibi çok küçük açıların ifadesi için bir birime ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır.
Doğu Stari Grad, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı Doğu Saraybosna kentinin bir belediyesidir. Yüzölçümü 69.84 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 1,131'dir. Belediyenin merkezi Hreša'dır.
Steradyan, matematikte bir katı açı ölçü birimidir. Boyutsuz bir büyüklük olup 1995 yılından itibaren türetilmiş SI birim olarak tanımlanmıştır. simgesiyle gösterilir. Kısaltması sr'dir. Steradyan TÜBİTAK tarafından şu şekilde tarif edilmektedir:
Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.
Devir (İngilizce:turn) geometride bir açı birimidir. Fizikteki karşılığı periyottur. Binde bir devir milidevirdir ve 21 dakika 36 saniyelik bir açıya eşittir.