İçeriğe atla

gpsOne

gpsOne, cep telefonu takibi için Qualcomm tarafından üretilen cep telefonu yonga setinin marka adıdır. Bu yonga seti, özellikle GPS alımının zayıf olduğu yerlerde, tek başına GPS'e göre telefonun yerini daha hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde bulmak için A-GPS (Assisted GPS, Yardımlı GPS) kullanır.

Güncel kullanımları

  • gpsOne, günümüzde öncelikle E911 (Enhanced-911) hizmeti için kullanılmaktadır; bir cep telefonunun konumunu acil durum hizmetlerine iletmesine izin vererek cep telefonu teknolojisinin geleneksel eksikliklerinden birini ortadan kaldırmaktadır. GPS uydu sinyallerinin ve hücre sitelerinin bir kombinasyonunu kullanan gpsOne, binalar veya arazi nedeniyle uydu alımının sorunlu olduğu alanlarda konumu GPS sistemlerinden daha yüksek doğrulukla çizer.
  • Coğrafi etiketleme - cep telefonu kamerası ile çekilen fotoğraflara konum bilgilerinin eklenmesi.
  • Konum tabanlı bilgi teslimi, (yerel hava durumu ve trafik uyarıları gibi).

Gelecek kullanımları

Bazı satıcılar da konum tabanlı çözümler gibi uygulama yöntemi olarak GPS telefon teknolojisine bakmaktadır. Örneğin:

  • İşverenler, araçları veya çalışanları takip ederek en yakın temsilciden hızlı yanıt alabilir.
  • Restoranlar, kulüpler, tiyatrolar ve diğer mekânlar, belirli bir aralıktaki müşterilere SMS ile özel teklifler iletebilir.
  • Bir telefonu 'cüzdan' olarak kullanırken ve mobil ödeme yaparken, klonlamaya karşı ek bir güvenlik katmanı olarak kullanıcının konumu doğrulanabilir.
  • Konum tabanlı oyunlar.

İşlevleri

gpsOne dört modda çalışabilir:

  • Bağımsız - Cihazın ağ bağlantısı yoktur ve bir konum belirlemeye çalışmak için yalnızca o anda alabildiği GPS uydu sinyallerini kullanır.
  • Mobil İstasyon Tabanlı (Mobile Station Based, MSB) - Cihaz ağa bağlıdır, GPS sinyallerini ve ağdan gelen konum sinyalini kullanır.
  • Mobil İstasyon Yardımlı (Mobile Station Assisted, MSA) - Cihaz ağa bağlıdır, GPS sinyallerini ve konum sinyalini kullanır, ardından 'düzeltmesini' sunucuya iletir. Daha sonra, kullanıcının konumunu daha fazla çizmek için telefondan ağ kulelerine giden sinyal gücünü kullanır. Kullanıcılar bu senaryoda sesli iletişimi sürdürebilir ancak 'İnternet/Ağ hizmetlerini' sürdüremez, (Web tarayıcısı, anlık mesajlaşma, TV yayını gibi)
  • Mobil İstasyon Hibrit - Yukarıdakiyle aynı, ancak ağ işlevselliği aynı kalır. Bu mod normalde yalnızca istisnai kapsama alanı olan alanlarda kullanılır.

Uygulanması

2000 yılındaki tanıtımından bu yana, gpsOne yonga seti 40'tan fazla satıcı tarafından benimsendi ve dünya çapında 250'den fazla cep telefonu modelinde kullanılıyor.

300 milyondan fazla gpsOne özellikli chaz şu anda piyasada bulunuyor ve bu da onu en yaygın kullanılan çözümlerden biri yapıyor.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GPS</span> Küresel Konum Belirleme Sistemi

Global Positioning System, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">UMTS</span>

Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), GSM standardına dayalı ağlar için üçüncü nesil (3G) bir mobil hücresel sistemdir. 3GPP tarafından geliştirilmiş ve sürdürülmüştür. UMTS, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği IMT-2000 standart setinin bir bileşenidir ve rakip cdmaOne teknolojisine dayalı ağlar için belirlenen CDMA2000 standardıyla karşılaştırır. UMTS, mobil ağ operatörlerine daha fazla spektral verimlilik ve bant genişliği sunmak için geniş bant kod bölmeli çoklu erişim (W-CDMA) ve radyo erişim teknolojisini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Baz istasyonu</span>

Baz istasyonu, iki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birimdir. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak, baz istasyonu hem sinyal alır, hem de sinyal gönderir yani iki antenden oluşur. Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapma kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanır. İnsanların dikkatini çekmemek için, baz istasyonları değişik boy ve şekillerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil terminal</span>

Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.

1G ilk nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Mobil telsiz telefon sistemlerinin yerini aldı. 1980'li yıllarda oluşturulan bu teknoloji, hücresel bir ağ sistemi kullanır.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

Kamusal mobil karasal ağ abonelerinin, yani araçların veya yayaların kullanımına yönelik herhangi bir kablosuz haberleşme sistemidir. Bunun gibi bir sistem, yalnız ayakta durabilir, fakat PLMN sık sık sabit bir sistem olan PSTN ile bağlanılır. Bir PLMN son kullanıcısının en bilinen örneği cep telefonlu bir kişidir. Bununla beraber mobil ve taşınabilir İnternet kullanışı yaygın olmuştur.

Mobil içerik, cep telefonlarında gösterilen veya kullanılan ringtone, grafik, indirim önerisi, oyunlar, filmler ve GPS navigasyon gibi her türlü ortamdır. Mobil telefon sahipleri, cihazlarını text mesaj atmak, randevularını ayarlayabilmek, müzik dinlemek, video izlemek, video çekmek, alışveriş için kupon elde etmek, ofis dokümanlarına ulaşmak, haritadan yol tarifi almak ve daha birçok şey için kullanabilmektedirler. Bu gelişmeler sayesinde de mobil içerik kullanımı oldukça gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Dream</span> HTC üretimi android cep telefonu

HTC Dream HTC tarafından geliştirilen bir akıllı telefondur. İlk kez Eylül 2008'de piyasaya çıkan Dream, Linux tabanlı Android işletim sistemini piyasaya süren ve Google ve Open Handset Alliance tarafından daha da geliştirilen ve zamanın diğer önemli akıllı telefon platformlarına açık bir rakip yaratan ilk cihaz oldu. İşletim sistemi, özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı arayüzü, Gmail gibi Google hizmetleri ile entegrasyon, uygulamalar tarafından gönderilen son iletilerin bir listesini gösteren bir bildirim sistemi ve ek uygulamalar indirmek için Android Market sunmaktadır.

Simultaneous GPS, S-GPS veya Türkçe anlamı ile: Eş anlı GPS, taşınabilir telefonların uydu tabanlı olarak konumunu geliştirmek için taşıyıcıya yeteneklerin raporlanması yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Zamanlı Kinematik</span>

Gerçek Zamanlı Kinematik uydu navigasyonunda, GPS, GLONASS ve / veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir teknik. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

Gerçek zamanlı konum etiketleme, medya ile özel bir konumu ilişkilendirerek, medya edinmede ilanın haritadan medya aktarımı ve gerçek zamanlı medya yayıncılığının otomatik tekniğine verilen isimdir. Bu inşa edilmiş ya da eklenmiş konumu elde etmede cihaz gerektiren, böylece bir otomatik konum etiketleme sürecinin bir uzantısıdır, ama aynı zamanda bir kablosuz veri aktarım cihazıdır. Birçok modern cep telefonları ve sayısal kameralar şimdiden böylece doğrudan coğrafi etiketli fotoğrafı üreten bir cihazın içine kamera, aGPS ve kablosuz veri aktarımını bütünleştirmektedir. Gerçek zamanlı konum etiketleme bazen "taşınabilir konum etiketleme" ya da "otomatik konum etiketleme" olarak ifade edilir, ama bu adımda yayın gerçek zamanlı anlamına gelmez.

İlk düzeltme süresi uydu sinyallerini ve konumlandırma verilerini elde eden ve konum çözümünü hesaplamak için bir GPS alıcısı için gerekli zamanın bir ölçüsüdür.

OmniSTAR bir uydu tabanlı güçlendirme sistemi hizmet sağlayıcısıdır. OmniSTAR düzeltme sinyalleri tescilli olan ve bir abonelik yetkisi almak için OmniSTAR şirketince satın alınmalıdır. OmniSTAR Dünya'da her yerleşim kıtasının kara kütlesinin çoğunu kapsayan 8 bölgede yerdurağan uyduları kullanır:

  1. MSV-E, MSV-C, MSV-W
  2. AMSAT
  3. AORWH
  4. AOREH
  5. EUSAT
  6. IORHN
  7. APSAT
  8. OCSAT
<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 7</span> 2010da yayımlanmış, Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümü

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

Geotagging coğrafi etiket tanımlı meta verileri, coğrafi etiketlenmiş fotoğraf veya video, web siteleri, SMS mesajları, QR Kodları veya RSS yayınları gibi çeşitli medyalara ekleme işlemidir ve bir coğrafi meta veriler biçimidir. Bu veriler genellikle enlem ve boylam koordinatlarından oluşur, ancak bunlar ayrıca yükseklik, kerteriz, İrtifâ, mesafe, doğruluk verileri, yer adları ve belki bir Zaman Damgasını da içerebilir.

Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.

Samsung Galaxy Star 2 Plus G350E; Samsung Electronics tarafından üretilmiş, açık kaynak bir işletim sistemi olan Android ile çalışan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından Ağustos 2014'ün başında duyurulmuştur. Cihazda, selefi Samsung Galaxy Star 2'ye kıyasla ek yazılım özellikleri, gelişmiş donanım ve yenilenmiş tasarım bulunur.