İçeriğe atla

Goyang Geumjeong Mağarası Katliamı

Goyang Geumjeong Mağarası Katliamı
BölgeGyeonggi-do, Güney Kore
Tarih9 Ekim 1950 - 31 Ekim 1950
Saldırı türü
Katliam
Ölü153[1]
İşleyenlerSyngman Rhee Antikomünist Güçleri, Güney Kore Polisi
Goyang Geunjeong Mağarası, Goyang, Gyeonggi-do, Güney Kore

Goyang Geumjeong Mağarası Katliamı (Korece고양 금정굴 민간인 학살[1][2] Hanja: 高陽衿井窟民間人虐殺[1][1][2][2]) Goyan Polis Karakolu'ndan Güney Kore polisleri tarafından Goyang kentinin Gyeonggi-do İlçesi'nde sayıları en az 153 kişi olan Kuzey Kore sempatizanı olduğu iddia edilen sivillerin ve ailelerinin toplu şekilde idam edilmesidir.[1][2][3] Aynı dönemde Güney Kore Polisi, yine Goyang şehrinin Namyangju ilçesinde Namyangju Katliamı'nı gerçekleştirmiştir.[4]

1997 yılında, 153 kurbanın bulunduğu toplu bir mezar ortaya çıkmıştır.[5] Haziran 2006'da Güney Kore Barış ve Uzlaşma Komisyonu, Güney Kore Hükûmeti'nden katliamlar yüzünden özür dilemesini ve buraya bir anıt dikilmesini talep etmiştir.[5] Ancak Güney Kore Hükûmeti, komisyonun talebini dikkate almamıştır.[5] 2007'de komisyon, hükûmetten tekrar özür, tazminat ödeme ve bir anıt dikme talebinde bulunmuş ancak bu talep yine reddedilmiştir.[3][6][7] Barış ve Uzlaşma Komisyonu öldürülen kurbanlarının çoğunun isyancı olmadığını, kurbanların sekizinin çocuk, yedisinin de kadın olduğunu rapor etmiştir.[3]

28 Kasım 2011'de, Seul Merkez Mahkemesi, Güney Kore Hükûmeti'nin özür dilemesi, bir anıt dikmesi ve kurbanların yakınlarına tazminat ödenmesi için karar almıştır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Hwang Chun-hwa (29 Kasım 2011). "고양 금정굴 민간인 학살…법원 "유족에 국가배상을"". Hankyoreh. 19 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 
  2. ^ a b c d "'고양 금정굴 민간인 학살사건' 유족에게 1억원 국가 배상 판결 "헌법에 보장된 기본권인 신체의 자유와 적법절차에 따라 재판받을 권리 등 침해"". CBS. 28 Kasım 2011. 7 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 
  3. ^ a b c Song Gyeong-hwa (5 Temmuz 2010). "'금정굴 학살사건' 국가상대 소송". Hankyoreh. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012. 
  4. ^ Charles J. Hanley (Aralık 6, 2008). "Children 'executed' in 1950 South Korean killings". San Diego Union-Tribune. Associated Press. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012. 
  5. ^ a b c Park Gyeong-man (19 Eylül 2011). "고양 금정굴 민간인 학살…법원 "유족에 국가배상을"". Hankyoreh. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 
  6. ^ "'고양 금정굴 사건' 유족에 1억 배상". Dong-a Ilbo. Yonhap News Agency. 29 Kasım 2011. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 
  7. ^ "'고양 금정굴 사건' 유족에 1억 배상". Chosun Ilbo. 29 Kasım 2011. 3 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2011. 


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hocalı Katliamı</span> Ermeni güçlerinin Hocalıda yaşayan sivillere karşı işlediği soykırım

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antikomünizm</span> komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmaları

Antikomünizm ya da komünizm karşıtlığı, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin yayılımını engelleme çalışmalarıdır. Bununla birlikte Marksist-Leninist politikaların 20. yüzyılda dünya üzerine söz sahibi olması üzerine, bu politikalara karşı olan görüşleri ifade eden bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hüseynî</span> Filistinli Müslüman lider

Muhammed Emin el-Hüseyni, Filistinli bir Arap milliyetçisi ve Filistin Mandası'nda Müslüman liderdi. 1921-1948 yılları arasında Kudüs başmüftüsü olarak görev yapmış ve Arap Yüksek Komitesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">2009 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2009 Dünya Halter Şampiyonası, 20-29 Kasım 2009 tarihleri arasında Güney Kore'nin Goyang şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2011 AFC Asya Kupası</span>

2011 AFC Asya Kupası finalleri, 7-29 Ocak 2011 tarihlerinde Katar'da yapıldı. Onbeşinci kez yapılan turnuvada Katar daha önce 1988 AFC Asya Kupası'na da ev sahipliği yapmıştı. İkinci kez ev sahipliği yaptığı bu turnuvada Japonya, Avustralya karşısında 1-0 galip gelerek kupayı kazandı ve Brezilya'da yapılacak olan 2013 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda Asya temsilcisi olarak mücadele etmeye hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">CNBLUE</span>

CNBLUE, Güney Kore'de 2009 yılında FNC Entertainment şirketi adı altında çıkış yapan 3 üyeli bir k-pop grubudur. Üyeleri; Jung YongHwa, Kang MinHyuk ve Lee JungShin 'dir. "CN" Code Name’in bir kısaltması iken "BLUE" ismi her bir üyenin temsil ettiği profil isimlerinin baş harflerinden oluşur. Burning Lee JongHyun’un, Lovely Kang Min Hyuk’un, Untouchable Lee JungShin’in ve Emotional Jung YongHwa’nın temsil ettiği isimlerdir. Fanlarına ise "Boice" denir. CNBLUE Japonya’daki ilk çıkışını 19 Ağustos 2009’da ilk mini albümleri Now or Never ile yaptı. Grup, ilk mini albümleri Bluetory için 6, 8, 11 ve 13 Ocak 2010’da Jonghyun ve son olarak, Yonghwa sıralamasıyla her videoda sadece bir üyenin göründüğü 4 farklı teaser yayınladı. CNBLUE Kore’deki ilk çıkışını 14 Ocak 2010’da çıkış şarkıları "I'm a Loner" olan ilk mini albümleri ile yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bodo Birliği Katliamı</span> Kore Savaşında yaşanan katliam

Bodo Birliği Katliamı, 1950 yazında Kore Savaşı sırasında komünistlere ve komünizm sempatizanı olduğu düşünülen şüphelilere karşı gerçekleştirilen bir katliam ve savaş suçudur. Güney Kore Barış ve Uzlaşma Komisyonu komiseri Kim Dang-Çun'a göre en az 100.000 kişi idam edilmiş, bazı kaynaklara göre ise yaklaşık 200.000 komünistin katledildiğini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Arktik Tehciri</span>

Yüksek Arktik Tehciri, 1950 lerdeki Soğuk Savaş döneminde Kanada Hükûmeti tarafından Nunavik İnuitçesi konuşan 87 İnuitin Québec'ten alınıp Nunavut'un verimsiz toprakları olan Yüksek Arktik'e zorla tehcir ettirilmesidir. 1953 yılında on aile, 1955 yılında ise sekizden fazla aile tehcir edilmiştir. Tehcir tartışma kaynağı olmuştur: hükûmet kanadı yerlilerin kaldıkları açlık tehlikesine karşı koruyucu önlem olarak geçimlerini sürdürmeleri için insani jest yapıldığını iddia ederken, İnuit Eskimoları ve insan hakları savunucuları bu zorunlu göçün hem Soğuk Savaş döneminde hem de Kanada Arktik Takımadaları'nın tartışmalı toprak iddialarının sürdüğü dönemde "insan bayrak direkleri" olarak kullanıp Uzak Kuzey egemenliğini savunmak için federal hükûmet tarafından kışkırtıldığını söylerler. Her iki taraf da, Inukjuak'tan Resolute Bay'a yapılan zorunlu tehcirden sonraki ilk yıl aç kalmamaları için İnuitlere yeterli gıda takviyesi yapılmadığında hemfikirdir. Bu tehcir Kanada'da insan hakları içinde etnik ihlallerden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Ayaklanması</span>

Jeju Ayaklanması 3 Nisan 1948'de, Güney Kore tarafından Kore Yarımadası'nda bulunan Jeju adasında 14 bin ila 60 bin kişinin toplu olarak idam edilmesiyle veya çatışmalar sırasında öldürülmesiyle sonuçlanan komünist bir ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hakodate</span>

Hakodate, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğüne bağlı Oshima alt prefektörlüğünün merkezi ve Hokkaidō'nun üçüncü büyük şehridir. Yüzölçümü 677.89 km² olan şehrin nüfusu 31 Mayıs 2011 tarihi itibarı ile 279,851'dir.

<span class="mw-page-title-main">Shin Se-kyung</span>

Shin Se-kyung Güney Koreli oyuncu. 8 yaşındayken ilk bulunduğu albüm Seo Taiji'in albümüdür, Shin oyunculuk kariyerinde 2009 yılında High Kick Through the Roof ile tanınmıştır. Daha sonra başrol olarak film ve televizyon dizilerinde görünmüştür bunlar; Hindsight ve Deep Rooted Treedir.

<span class="mw-page-title-main">Choi Soon-sil</span>

Choi Soon-sil d. 23 Haziran 1956) 11.Güney Kore cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile bulunduğu 2016 Güney Kore siyasal skandalından bilinir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Güney Kore başkanlık seçimi</span> Genel Seçim

Park Geun-hye'nin görevden alınmasının ardından 9 Mayıs 2017'de Güney Kore'nin 12. devlet başkanını belirlemek için düzenlenmiş seçimdir.

Güney Kore'deki tüm ilçelerin listesi: Cheongwon İlçesinin 1 Temmuz 2014'te feshedilmesinden ve Cheongju tarafından konsolide edilmesinden bu yana Güney Kore'de 82 ilçe bulunmaktadır.

Güney Kore'de insan hakları, yasal olarak Güney Kore Anayasası le güvence altına alınmıştır. İnsan hakları ülkenin toplumsal yapısının gelişmesiyle artmış olsa da devletin kuruluş döneminde yaşanan krizlerin izleri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cho Gyeong-sik</span>

Cho Gyeong-sik, Güney Koreli ekonomist, akamdemisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Savaşı'nda Güney Kore</span>

Park Chung Lee liderliğindeki Güney Kore, Vietnam Savaşı'nda aktif rol oynamıştır. Güney Kore'nin savaşa katılmasının ardında çok farklı sebep vardır. Bunların bazıları Kore Savaşı'nın ardından ülkenin varlığını ABD'ye bağlı hissetmesi ve bu ülke tarafından vadedilen ekonomik yardımı almak gibi sebepler sayılabilir. Vietnam Savaşı sırasında ABD'ye verilen desteğin karşılığında ülke milyarlarca dolar seviyesinde yardım, kredi, teknoloji transferi ve ekonomik destek almıştır. 1964-1973 döneminde Vietnam Savaşı'na 350 bin Güney Kore askeri gönderilmiştir. Güney Kore, ABD'den sonra bu savaşa en kalabalık destek veren ikinci ülkedir. Sahada Korgeneral Chae Myung-shin komutasında olan Güney Kore birlikleri savaş sırasında 5 bin ölü ve 11 bin yaralı olacak şekilde zaiyat vermiştir.