
Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

Honshū, Japonya'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō'nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku'nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū'nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava'dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

Çubu, Japonya'nın sekiz bölgesinden biridir. Bölge, Honshū Adası'nın ortasında yer almaktadır. Chūbu bölgesi Aichi, Fukui, Gifu, Ishikawa, Nagano, Niigata, Shizuoka, Toyama ve Yamanashi prefektörlüklerinden oluşmaktadır. Bazen Mie prefektörlüğü de bölgeye dahil edilmektedir. Bölge Honshu adasında bulunan diğer bölgeler içinde yüzölçümü en geniş olanıdır.

Ryukyu Adaları, Japonya'ya ait Büyük Okyanus üzerinde Kyūshū ile Tayvan arasında yer alan takımadalardır. Ryukyu Adaları kuzeyde Amami, ortada Okinawa ile güneyde Sakishima adalarından oluşmaktadır. Bunlardan en büyük olanı ise Okinawa Adası'dır. Ryukyu Adaları idari olarak Kagoshima (Amami) ve Okinawa prefektörlüklerine bağlıdır.

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

San Francisco Barış Antlaşması, II. Dünya Savaşının ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 8 Eylül 1951’de San Francisco Kaliforniya’da imzalanan antlaşma. 49 ülke arasında imzalanmış ve 28 Nisan 1952 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Antlaşmayla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiş, Japonya’nın emperyalist bir güç olarak konumu lağvedilmiştir. Ayrıca antlaşmayla Japonya’nın elindeki müttefik savaş esirlerinin maruz kaldıkları insan hakları ihlallerinden dolayı tazmin edilmeleri karara bağlanmıştır. Bu antlaşmayla beraber Japonya’nın ABD ile ikili ilişkileri yeni bir aşamaya geçmiş ve modern Japonya tarihi bu doğrultuda şekillenmiştir.

Japon karşıtlığı, Japon düşmanlığı ya da Japon fobisi, Japonlara, Japonya'ya ve Japon kültürüne yönelik korku, düşmanlık, nefret, güvensizlik, aşağılama vb. duygulardan beslenen ayrımcı ve ırkçı yaklaşımdır. Bu düşmanlık II. Dünya Savaşı yıllarından gelmektedir. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Pearl Harbor Deniz Üssü'ne yaptığı baskın, Amerikan halkında büyük bir tepki uyandırmıştı. Bu tepki Japon milletine karşı bir nefrete ve aşırı Amerikan milliyetçiliğine dönüşmüştü. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında ABD, Pasifik Cephesi'nde savaşa girmiş, Japonlara karşı savaşan Amerikan askerlerine Japon düşmanlığı aşılanmış ve Japonların birer lağam faresi, namussuz ve ucube olduğu öğütlenmişti. Amerikan askerleri bu öğütlerden etkilenerek Japonların fiziksel görünüşleriyle dalga geçmişlerdir. Günümüzde hâlâ Çin, Tayvan ve Kuzey Kore gibi ülkelerde Japonlara karşı düşmanlık vardır. Çinlilerin ve Korelilerin bu nefreti ise yine II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde ülkelerinin Japonlar tarafından işgal edilmesidir. Japonlar, Japon karşıtları tarafından barbar ırk olarak tanımlanmaktadır.

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

Gotō, Japonya'nın Nagasaki prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, Gotō Adaları'nın güneybatı kısmında yer almaktadır. Yüzölçümü 420.81 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2009 tarihi itibarı ile 41,657'dir.

Sakoku, Edo döneminde Japonya'nın dış dünyadan soyutlanma politikasıydı. Bu politika ile ülkeye yabancı uyrukluların girişini ve Japon uyrukluların ülkeye giriş ve çıkışını kısıtlamış olup ülkeye izinsiz giriş veya çıkışın cezası ölümdü. Bu politika Tokugawa şogunluğu döneminde Tokugawa Iemitsu zamanında 1633-1639 yıllarında uygulanmaya başlanmış ve Amerikalı Komodor Matthew C. Perry'nin Japonya'ya gelişi ile ülkenin Batı ticaretine açılmaya başlanmasından sonra resmi olarak 1866 yılına kadar uygulanmıştır.

Amami Ōshima, Japonya'nın Satsunan Adaları'na bağlı bir adadır. Ada idari olarak Kagoshima prefektörlüğünde yer almakta olup Amami şehri, Tatsugō ve Setouchi kasabaları ile Uken ve Yamato köyleri olmak üzere beş belediyeye ayrılmaktadır. Adanın çoğu Amami Guntō Yarı-Milli Parkı sınırları içerisindedir.
Meiji Anayasası veya Japonya İmparatorluğu'nun Anayasası, 11 Şubat 1889'da ilan edilen ve 29 Kasım 1890'dan 2 Mayıs 1947'ye kadar yürürlükte kalan Japonya İmparatorluğu'nun anayasasıydı. 1868'de Meiji Restorasyonu'ndan sonra yürürlüğe giren kanun, karma anayasal ve mutlak monarşiyi, Prusya ve İngiliz modelleri üzerinden ortaklaşa şekillendirilen bir formdaydı.

Kōzu-shima, Japonya'da Izu Adaları'nda bulunan bir volkanik adadır. Ada, Filipin Denizi üzerinde yer almakta olup Izu Adaları'nın yedi kuzey adasının Izu Yedi Adalar grubundan biridir. Ada idari olarak Tokyo metropolünün Ōshima alt prefektörlüğüne bağlı Kōzushima köyüne bağlıdır. Kōzu-shima, Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı'nın bir parçasıdır.

Awashima, Japonya'da Japon Denizi'nde bulunan bir adadır. Ada, Japon Denizi'nin doğu açıklarında Honshū Adası'ndan 30 km uzaklıkta yer almaktadır. Ada idari olarak Niigata prefektörlüğüne bağlı Awashimamura köyüne bağlıdır.

Daisetsuzan, Japonya'nın Hokkaidō prefektörlüğünde bulunan bir volkanik gruptur. Dağlar, Kamikawa alt prefektörlüğünde yer almakta olup başta Asahi-dake olmak üzere zirveleri adadaki en yüksek dağlardır.

Kuzey Iwo Jima, Japonya'da Volkan Adaları'nın parçası olan bir volkanik adadır. Ada, Japonya anakarasının 1.200 km güneyinde Volkan Adaları'nın kuzeyinde yer almaktadır. İdari olarak, Tokyo metropolüne bağlı Ogasawara köyüne bağlıdır.

Güney Iwo Jima, Japonya'da Volkan Adaları'nın parçası olan bir volkanik adadır. Ada, Japonya anakarasının 1.300 km güneyinde Volkan Adaları'nın güneyinde yer almaktadır. İdari olarak, Tokyo metropolüne bağlı Ogasawara köyüne bağlıdır.

Tokunoshima, Japonya'da Amami Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, Amami Ōshima adasının güneyinde yer almaktadır. İdari olarak, Kagoshima prefektörlüğüne bağlıdır ve Tokunoshima, Isen ve Amagi olmak üzere üç kasabaya ayrılmaktadır.