İçeriğe atla

Gotthard Karayolu Tüneli

Gotthard Karayolu Tüneli
Gotthard Karayolu Tüneli
Coğrafya
KonumGotthard Geçidi, İsviçre
Koordinatlar46°31′44″K 8°36′9″D / 46.52889°K 8.60250°D / 46.52889; 8.60250
Giriş (kuzey)Göschenen
Giriş (güney)Airolo
Harita
Özellikler
DurumKullanımda
KullanımKarayolu
RotaA2 Otoyolu
Şerit sayısı2
Araç sayısı17.354 (2014)[1]
Sürüş hızı80 km/s
Başlangıç tarihi5 Mayıs 1970
Açılış5 Eylül 1980 (44 yıl önce) (1980-09-05)
Uzunluk15.942 m
Genişlik8,0 m
En yüksek irtifa1.175 m
En düşük irtifa1.080 m
Wikimedia Commons
Tüneller

Gotthard Karayolu Tüneli, İsviçre'de Gotthard Geçidi'nde bulunan bir karayolu tünelidir. Tünel, 5 Eylül 1980 tarihinde açılmış olup Göschenen ve Airolo belediyelerini birbirine bağlamaktadır ve A2 Otoyolu'nun bir parçasıdır.

Gotthard Karayolu Tüneli, yaklaşık 16 km uzunluğu ile açıldığında dünyanın en uzun tüneli olup günümüzde de dünyanın beşinci en uzun tünelidir. Tünel, Gotthard Tüneli ve Gotthard Zemin Tüneli ile birlikte İsviçre Platosu'nu güney İsviçre'ye bağlayan ve Gotthard dağ kütlesinin altından geçen üç tünelden biridir.

Kaynakça

  1. ^ "Verkehrsentwicklung am Gotthard-Strassentunnel" (Almanca, Fransızca, ve İtalyanca). ASTRA – Swiss Federal Roads Office. 2015. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brenner Tüneli</span>

Brenner Tüneli İtalya ve Avusturya arasında bulunan Brenner Geçidi'nde hâlen yapım aşamasında olan 56 kilometre uzunluğunda bir demiryolu tünelidir.

Fréjus Demiryolu Tüneli ya da Mont Cenis Tüneli, Avrupa'da İtalya'nın Torino kentinden başlayarak Fransa'nın Modane kentine giden Fréjus demiryolu hattını Mont-Cenis üzerinden Alplerden geçiren 13,7 kilometre uzunluğunda bir tüneldir.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Heinrici</span> Alman general

Gotthard Heinrici (25 Aralık 1886, Gumbinnen, Doğu Prusya - 13 Aralık 1971, Endersbach,, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyasının Generaloberst'i. Gerd von Rundstedt'in kuzeni. Yarı Yahudi olan eşi Gertrude Heinrici ve çocuklarına "Deutschblütigkeitserklärung" verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">D 400</span> Türkiyede bir devlet karayolu

D.400, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Zemin Tüneli</span>

Gotthard Zemin Tüneli Gotthard dağ kütlesinin altından geçen bir tüneldir. 1 haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan tünel İtalyave İsviçre arasındadır ve 57 km uzunluğundadır. Trenler saatte 250 km/h'ten fazla bir hızla Zürih ile Milano arasını 2 saat 40 dakikada alabilecekler. Tünel, Erstfeld ile Bodio arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Domodossola</span> İtalyanın Piemonte bölgesinde, Verbano-Cusio-Ossola iline bağlı ilçe (komün)

Domodossola, kuzeybatı İtalya'nın Piyemonte bölgesinin Verbano-Cusio-Ossola ili'ne bağlı olan bir komündur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Escher</span>

Alfred Escher, tam adıyla Johann Heinrich Alfred Escher vom Glas İsviçreli politikacı ve iş adamı. İsviçrede demiryollarının geliştirilmesine öncülük etti. Birçok politik görevde bulundu, bunun yanında İsviçre Kuzeydoğu Demiryolu Şirketi, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH-Zürih), Credit Suisse, Swiss Life ve Gotthard demiryollarının kuruculuğunu yaptı. İsviçre'nin 19. yüzyıldaki politik ve ekonomik hayatında çok önemli etkileri oldu.

<span class="mw-page-title-main">AlpTransit</span> İsviçrenin kuzeyi ile güneyini birleştirmeyi amaçlayan büyük bir demiryolu projesi

AlpTransit ya da Almanca kısaltması ile NEAT İsviçre'nin kuzeyi ile güneyini birleştirmeyi amaçlayan büyük bir demiryolu projesi. İsviçre Alplerini, var olan tünellerin birkaç yüz metre altından, bir dizi "base tünel" yardımıyla geçen bu demiryolu projesi, İsviçrenin gelmiş geçmiş en büyük projesidir.Güvenlik amacıyla proje kapsamındaki tüm tüneller birbirine paralel iki tünel biçimindedir ve 325 metre ara ile kurtarma tüneline geçiş boruları bulunur. Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır. Projenin en önemli iki kısmı Gotthard Base aksı ile Lötschberg Base aksıdır. Gotthard Base aksı dünyanın en uzun tüneli olan(2016 yılı itibarı ile) 57 km. uzunluğundaki Gotthard Base tünelini de kapsayan bir dizi tünelden oluşur. Toplam uzunluğu 152 km.ye ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E35</span>

Avrupa E-yolu E35, Avrupa’daki Amsterdam, Hollanda'dan Roma, İtalya'ya kadar uzanan Avrupa E-yoludur. Yol İtalya'ya ulaşmadan önce Almanya ve İsviçre'den geçer.

2027, Cuma günü başlayan bir yıl.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kuşatması (1664)</span> Mora Nehrinin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristanın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı

Zerinvar Kuşatması, Miklós Zrínyi liderliğindeki Hırvat kuvvetleri ile Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Haziran/Temmuz 1664'te gerçekleşti. Mora Nehri'nin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristan'ın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı. Savaş, kalenin yıkılması ve Hırvat mürettebatın Hırvatistan'ın daha güvenli iç bölgelerine geri çekilmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Airolo</span> İsviçrede belediye

Airolo, İsviçre'nin Ticino kantonuna bağlı Leventina ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Lepontin Alpleri'nde Gotthard Geçidi'nin güneyinde Ticino Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 94,5 km² olan belediyenin nüfusu 31 Aralık 2018 tarihi itibarı ile 1.501'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lepontin Alpleri</span>

Lepontin Alpleri, Alpler'in kuzeybatı parçasını oluşturan sıradağdır. Dağlar, İsviçre ve İtalya arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Tüneli</span>

Gotthard Tüneli, İsviçre'de Gotthard dağ kütlesinde bulunan bir demiryolu tünelidir. Tünel, 1 Haziran 1882 tarihinde açılmış olup Göschenen ve Airolo belediyelerini birbirine bağlamaktadır ve Gothard demiryolunın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard demiryolu</span>

Gotthard demiryolu, İsviçre'nin kuzeyini ve Ticino kantonunu birbirine bağlayan bir demiryolu hattıdır. Hat, 216 km uzunlukta olup İsviçre Federal Demiryolları tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">A2 Otoyolu (İsviçre)</span>

A2 Otoyolu, İsviçre'nin otoyollarından biridir. 295 km uzunluğunda olup Basel'den Chiasso'ya kadar İsviçre'nin ana kuzey-güney eksenini oluşturmaktadır. A2, İsviçre'de tamamlanan ilk otoyoldur.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Geçidi</span>

Gotthard Geçidi veya St. Gotthard Geçidi (2.106 m Alpler'de Saint-Gotthard Masifi'ni geçen ve kuzey İsviçre'yi güney İsviçre'ye bağlayan bir dağ geçididir. Geçiş, İtalyanca konuşulan Ticino kantonundaki Airolo ile Almanca konuşulan Uri kantonundaki Andermatt arasında uzanır ve Bellinzona ile Lugano'yu Lucerne, Basel ve Zürih'e bağlar. Gotthard Geçidi, Avrupa'nın önemli bir ulaşım ekseni olan Gotthard'ın kalbinde yer alır ve her biri inşa edildikleri sırada dünyanın en uzun olan üç trafik tüneli ile kesişirː Gotthard Demiryolu Tüneli, Gotthard Yolu Tünel ve Gotthard Üssü Tüneli.