
Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 yılında verilmeye başlanmıştır. Nobel Ödülleri her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta verilir.

Gdańsk, Polonya'da bulunan bir şehirdir.

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

Yılmaz Köksal, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

Almanya Futbol Federasyonu (DFB), Almanya'da faaliyet gösteren 26 eyalet futbol federasyonunun bir araya gelerek oluşturduğu çatı kuruluştur. Kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek statüsündeki kuruluşun yönetim merkezi Frankfurt'tadır.

Lüksemburg, ilk katıldığı 1956 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 39 kez katılmıştır. 1956 ile 1993 yılları arasında sadece 1959 yılında katılmamıştır. Lüksemburg son katıldığı 1993 yılından 2024 yılına kadar katılmamıştır. 2024 yılında katılma kararı almıştır. Lüksemburg yarışmayı 5 kez kazanmıştır.

İsviçre, ilk katıldığı 1956 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 66 kez katılmıştır. Bir önceki yıl aldığı kötü sonuçlar nedeniyle 1995, 1999, 2001 ve 2003 yıllarında katılamamıştır. İsviçre, 1956'da Lugano'da ilk yarışmaya ev sahipliği yaptı ve yarışmayı kazandı. Ülke, ilk zaferinden 32 yıl sonra 1988'de ikinci zaferini ve ikinci zaferinden 36 yıl sonra 2024'te üçüncü zaferini kazandı.

Avusturya, ilk katıldığı 1957 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 57 kez katılmıştır. Ülke, 1966 ve 2014'te olmak üzere iki kez birinci oldu ve üst üste iki şampiyonluk arasındaki en uzun farkla rekorunu elinde tutmaktadır. Yarışmaya katılan Avusturyalı yayıncı Österreichischer Rundfunk (ORF)'tur. Yarışmanın Avusturya'da düzenlendiği iki seferde de, 1967 ve 2015 yıllarında ev sahibi şehir Viyana olmuştur.

13. Kolordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren piyade kolordusu.

12. Ordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet göstermiş olan ordu.

Slovakya Cumhuriyeti başbakanı, Slovakya cumhurbaşkanı ve Ulusal Konsey Başkanı'ndan sonra en yüksek 3. siyasi makamdır. Slovakya parlamenter bir cumhuriyet olduğundan dolayı Başbakan, Ulusal Konsey'e sorumludur. 1969 yılında oluşturulan bu makama şimdiye kadar 20 kişi oturdu. Mevcut başbakan 15 Mayıs 2023 tarihinden beri Ľudovít Ódor'dur.

Otto Fritz Meyerhof, Alman asıllı doktor ve biyokimyacı.

Heinrich Louis d'Arrest, Alman astronom. İsmi bazen Heinrich Ludwig d'Arrest olarak bilinir.
2019 (MMXIX), salı günü başlayan yıl.

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

Adolf Hitler'in 50. doğum günü, 20 Nisan 1939'da Nazi Almanyası genelinde ve dünyanın bazı kesimlerinde millî bayram olarak kutlandı. Müttefikler diplomatik olarak kutlamaları yok saysa da Almanya genelinden ve Mihver ülkelerinden Hitler'e hediyeler yollandı, telgraflar çekildi. Kara, hava ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra SS birliklerinin de katıldığı doğum günü kutlamasında yaklaşık 50 bin kişi Berlin sokaklarında yürüdü.

Johann Gottfried Galle, Alman astronom. Radis, Almanya'da doğan Galle, Berlin Gözlemevi'nde 23 Eylül 1846'da öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest'in yardımıyla Neptün'ü bilerek gözlemleyen ilk kişi oldu. Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu ilk öngören kişiydi, koordinatları Galle'ye göndererek doğrulamasını istedi. Galle, Le Verrier'in mektubunu aldığı akşam yaptığı gözlemde mektuptaki koordinatların 1° yakınında gezegeni gözlemledi.
Fahri Kahraman veya Fahri Lazoğlu, 1984 yılında Wolfgang Feurstein ile birlikte halen daha kullanımda olan Laz alfabesini üreten yazar ve edebiyat öğretmeni.
Wolfgang Feurstein, Fahri Lazoğlu ile birlikte, günümüzde de kullanılmakta olan Laz alfabesini geliştiren Alman etnograf ve kafkasolog. Lazlar başta olmak üzere Hemşinliler, Megreller ve Svanlar üzerine araştırmalar yapmıştır. Feurstein'e göre, Türkiye'nin asimilasyon politikaları sonucu kültürleri tehlike altında olan Lazlar, Türk ve Gürcülerden ayrı bir etnik kökenden gelmektedir ve Doğu Karadeniz'in otoktan halkıdır.