İçeriğe atla

Gott mit uns

Alman İmparatorluğunun sancak bayrağındaki 'Gott mit uns'
Alman İmparatorluğunun sancak bayrağındaki 'Gott mit uns'

Gott mit uns (Tanrı bizimle) (Latince: Nobiscum deus) İncil'deki Matta 1:23'teki ayetinden bir alıntıdır.[1] Bu söz 1861'den beri Prusya Kralı I. Wilhelm'in ve Prusya Taç Nişanı'nın sloganı olarak kullanılmaktadır

Kökeni

"Gott mit uns" ifadesi, Luther'in İsa'nın bir sıfatı olan İbranice Immanuel (עִמָּנוּאֵל) isminin çevirisine kadar uzanmaktadır. Peygamber İşaya'nın M.Ö. 733 yılında Yahudi kralı Ahaz için yaptığı kurtuluş duyurusuna (Yeşeya 7:14[2] ve diğerleri) atıfta bulunur ve bu duyuru Yeni Ahit'te Rab'bin Yusuf'a yaptığı duyuruda (Matta 1:23[3]) mesihçi terimlerle yorumlanarak ele alınmıştır. Bundan önce, "Gott mit uns" ifadesi Kral Süleyman'ın tapınağın adanması sırasında yaptığı konuşmada Tanrı'nın yardımını istemek anlamında kullanılmıştır (1.Krallar 8:57[4]). "Gott ist mit uns" ifadesi ilk olarak, Protestan dünyasında Kutsal Yazılar kanonunun bir parçası olmadığı kabul edilen Yudit Kitabı'nda (Judith 13:11[5]) savaş bağlamında ortaya çıkar.

Tarih

Uluslar Muharebesi Anıtı'ndaki "Gott mit uns" yazısı.

Latince versiyonu "Nobiscum deus" olan bu slogan, Hristiyanlaştıktan sonra geç dönem Roma İmparatorluğu'nda ve Bizans İmparatorluğu'nda yaygın bir savaş narasıydı. Almanca olarak bu sloganı ilk kullanan ise Töton Şövalyeleri oldu.[6]

Martin Luther bu ifadeyi, Tanrı'nın kendi tarafında olduğuna olan inancını ifade etmek için farklı zamanlarda kullandı.[7] Bu nedenle, Protestan çevrelerde popüler hale geldi ve kısa sürede siyasi ve askeri bağlamlarda da kullanılmaya başlandı. İsveç Kralı II. Gustaf Adolf, bu sözleri (Almanca ana dili olarak) üç motto'sundan biri olarak seçti ve hatta paralarına da bastırdı.[8] Otuz Yıl Savaşı sırasında, İsveç ordusundan başlayarak, bu ifade Protestan tarafında bir savaş narası olarak geniş kullanım buldu.[9] Ancak, Katolik General Pappenheim, 1631'de Magdeburg'un korkunç tahribatıyla ilgili olarak bile bu sözleri kullandı.[10]

II. Gustaf Adolf'un yeğeni, Büyük Kurfürst Friedrich Wilhelm, aynı şekilde "Gott mit uns" ifadesine başvurdu ve Fehrbellin Muharebesi'nden önce (kendi lehine sonuçlanan) kamuya açık duasını bu sözlerle bitirdiği söylenir.[11] Onun oğlu I. Friedrich,1701'de kurduğu Prusya Kraliyet Hanedanı'nın sloganı olarak bu sözleri benimsedi ve daha sonra Alman imparatorlarını da yetiştirdi.[12] Bu şekilde, bu sözler giderek askeri alanda da bir motto olarak kabul edildi ve özellikle Kurtuluş Savaşları sırasında Prusyalılar tarafından geniş çapta kullanıldı.

1847'den itibaren, Rudolf Virchow'un rahatlık için askeri teçhizat düzenlemesi de dahil olmak üzere Prusya birliklerinin üniformaları optimize edildiğinde,[13] bu slogan standart olarak kemer tokalarına işlenmişti.[14] Prusya Kralı I. Wilhelm tahta çıktığında, 1861'de aynı sloganla Prusya Taç Nişanı'nı kurdu. 1871'deki Alman İmparatorluğu'nun kuruluşundan sonra, I. Wilhelm'in ilk Alman İmparatoru olarak tahta çıkmasıyla, bu slogan Alman İmparatorluğu Donanması'nın kemer tokalarında ve sonraki dönemlerde Alman kolonilerindeki koruma birliklerinin kemer tokalarında da göründü.

Alman İmparatorluğu'nun tüm 3 ve 5 Marklık paraları, "GOTT MIT UNS" (Tanrı bizimle) kenar yazısını taşır (ayrıca 1917'deki 400. Reformasyon Yıldönümü anısına basılan hatıra paralarında da vardır). Leipzig'deki Uluslar Muharebesi Anıtı, Almanya'nın koruyucu azizi, Başmelek Mikail'in heykeli üzerindeki yazıda bu ifadeyi taşır.

Monarşinin sona ermesinden sonra, "Gott mit uns" sloganı, Reichswehr, ardından Reichsmarine, Wehrmacht ve Kriegsmarine askerlerinin kemer tokalarında devam etti, ancak 1935'te kurulan Luftwaffe'de kullanılmadı. 1962'ye kadar, "Gott mit uns" Federal Almanya Cumhuriyeti'nde Bundeswehr tarafından kullanıldı. Polis ve Federal Sınır Muhafızları, 1970'lerin ortalarına kadar bunu kullanmaya devam ettiler. Bundeswehr, 1962'den beri Alman Milli Marşı'nın üçüncü kıtasındaki ana kavramları olan "Einigkeit · Recht · Freiheit" (Birlik · Adalet · Özgürlük) kemer tokalarında taşımaktadır.

1882'den itibaren, Rus İmparatorluğu da, hafif değiştirilmiş ve Rusça olarak, armasında aynı sloganı taşıdı: Съ Нами Богъ ("Tanrı bizimle").

Kaynakça

  1. ^ Kaynak. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  2. ^ "ERF Bibleserver". www.bibleserver.com. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Matthäus 1,23 | Lutherbibel 2017 :: ERF Bibleserver". 23 Ocak 2023. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2024. 
  4. ^ "ERF Bibleserver". www.bibleserver.com. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Kaynak". www.bibleserver.com. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Haldon, John F. (2016). Warfare, state and society in the byzantine world, 565-1204. First issued in hardback. London New York: Routledge. ISBN 978-1-85728-495-9. 7 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Jürgen Fege. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Schwedenstube, Administrator (8 Haziran 2012). "Gustav II. Adolf (1594–1632)". Schwedenstube - Dein Portal für Reisen nach Schweden (Almanca). 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  9. ^ "Kaynak". 30 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ deutschlandfunk.de. "Religion im Dreißigjährigen Krieg - "Die wohlverdiente Strafe Gottes"". Deutschlandfunk (Almanca). 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  11. ^ "Preußisches aus China - WELT". DIE WELT (Almanca). 15 Kasım 2011. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 
  12. ^ "Kaynak" (PDF). 19 Nisan 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  13. ^ F., C. v (1835). Denkschrift über eine zweckmäßig erscheinende Trageweise des Infanterie-Gepäcks oder über die Nothwendigkeit: die zu tragende Last dem Baue des Körpers gemäß zu vertheilen. Anklam. 4 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Kaynak" (PDF). 30 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

Tanrı ya da ilah, Klasik teistik inanç sistemlerinde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve tüm varoluşun temel kaynağı olarak görülen varlık. Tek tanrılı inançlarda evrenin tek yaradanı ve yöneteni olarak kabul edilir. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve eril olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir. Tektanrılı ve henoteistik inançlardaki Tanrı kavramını tanımlamak için ise sadece tanrı sözcüğü kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera</span> Almanyada bir eyalet

Bavyera, resmî adıyla Özgür Bavyera Devleti, Almanya'nın güneydoğusunda bir eyalet. Yüzölçümü bakımından Almanya'nın en büyük eyaletidir. Başkenti Münih'tir. Diğer önemli kentleri ise Nürnberg, Augsburg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg'dur. Batıda Baden-Württemberg ve Hessen eyaletleri, kuzeyde Türingiya ve Saksonya eyaletleri, doğuda Çekya, güney ve güneybatıda Avusturya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Wilhelm</span> Son Alman İmparatoru

II. Wilhelm, son Alman İmparatoru (Kaiser) ve Prusya Kralı'ydı. 15 Haziran 1888'den 9 Kasım 1918'deki feragatına kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">I. Wilhelm</span> Prusya Kralı ve ilk Alman İmparatoru

I. Wilhelm ya da Kayzer Wilhelm, Prusya kralı ve ilk Alman İmparatoru idi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">III. Friedrich (Alman imparatoru)</span> Alman İmparator

III. Friedrich, Veliaht Prens Friedrich Wilhelm olarak da bilinir, Almanca Kronprinz Friedrich Wilhelm, tam adı Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl, 1888'de 99 gün süreyle Prusya kralı ve Alman imparatoru. Liberal ve meşrutiyetçi görüşlerden etkilenmiş, ama Hohenzollern hanedanının krallık ve imparatorluk değerlerine bağlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich (Prusya kralı)</span>

II. Friedrich ; 1740 yılından ölümüne kadar Prusya kralıydı. Prusya onun yönetimi altında topraklarını büyük ölçüde genişletti ve Avrupa'da önemli bir askerî güç haline geldi. Askeri alandaki başarıları ve ülkesinin kalkınması yolundaki çabalarından dolayı Büyük Friedrich adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Freikorps</span> Almanya’da 18. yüzyıldan sonra genelde kırda oluşturulan düzensiz silahlı birlikler

Freikorps, Almanya’da 18. yüzyıldan sonra genelde kırda oluşturulan düzensiz silahlı birliklere verilen isimdir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Weimar Cumhuriyeti’nde özellikle komünistlere karşı devlet eliyle örgütlenen düzensiz silahlı birliklere Freikorps denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Donanması</span> 1871-1919 arasında Alman İmparatorluğunun deniz kuvvetleri

Kaiserliche Marine, Alman İmparatorluğu'nun oluşumu ile teşkil edilen Alman deniz kuvvetleriydi. Kaiserliche Marine 1871 ve 1919 yılları arasında var oldu ve Prusya'ya ait Deniz Kuvvetleri ve Norddeutsche Bundesmarine'nin dışında büyüdü. İmparator II. Wilhelm, Deniz Kuvvetleri'ni genişleterek, Alman İmparatorluğu ile İngiliz İmparatorluğu arasında denizlerde bir silahlanma yarışına sebep oldu. Öyle ki Alman Deniz Kuvvetleri, II. Wilhelm dönemi sırasında dünyada en büyük deniz kuvvetlerinden biri olmayı sürdürerek İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerin ardından ikinci sırayı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

<span class="mw-page-title-main">III. Friedrich Wilhelm</span> 1797-1840 yılları arasında Prusya kralı

III. Friedrich Wilhelm, 1797-1840 yılları arasında Prusya kralı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Alman sorunu</span> 19. yüzyılın ortalarında Almanyanın birleşmesine ilişkin tartışmalar

Alman sorunu, 19. yüzyılda, özellikle de 1848 Devrimleri boyunca süren Almanya'nın birleşmesinin en iyi yolu hakkındaki bir tartışmadır. 1815'ten 1871'e kadar, Alman Konfederasyonu'nda 37 bağımsız Almanca konuşulan eyalet bulunuyordu. Großdeutsche Lösung tüm Almanca konuşan insanları bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu ve Avusturya İmparatorluğu ile onun destekçileri tarafından benimsenmişti. Kleindeutsche Lösung ise Avusturya'yı içermeyecek şekilde sadece kuzey Alman eyaletlerini birleştirmeyi amaçlıyordu ve Prusya Krallığı tarafından benimsenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Württemberg Hanedanı</span>

Württemberg Hanedanı, yüzyıllarca güneybatı Almanya'da, en son 1918'e kadar Württemberg Krallığı'nda kendi adlarını taşıyan ülkeyi yöneten ve şekillendiren yüksek soylu bir ailedir. Aile adı Wirtemberg'deki ataların kalesinden türetilmiştir - tüm Württemberg eyaleti için ilham kaynağı olmuştur ve aynı zamanda Baden-Württemberg federal eyaletinde de yer almaktadır.