İçeriğe atla

Gorgon'un Armağanı

Gorgon'un Armağanı
The Gift of the Gorgon
YazarPeter Shaffer
İlk gösterim5 Aralık 1992
İlk gösterildiği yerRoyal Shakespeare Company
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce

Peter Shaffer'in iki perdelik oyunu. Oyun dünyada ilk kez 5 Aralık 1992'de Royal Shakespeare Company'de Peter Hall rejisiyle sahnelenmiştir. Türkiye'de ise ilk defa 2003/2004 sezonunda Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Şinasi Sahnesi'nde sahnelenmiştir.

Oyunun Konusu

Sansasyonel bir oyun yazarı olan Edward Damson eşi Helen ile Yunanistan'ın bir adasında yaşamaktadır. Edward bir gün kayalıklardan düşerek ölür. İngiltere'de bir üniversitede öğretim görevlisi olan ve ölümünden önce babası ile tanışmamış olan Philip, bu ölüm haberini alır. Babası hakkında bir biyografi yazmak için üvey annesi Helen ile temasa geçer ve olaylar gelişir.

Gorgon'un Armağanı, pek çok bölümü ile klasik Yunan tragedyalarına atıfta bulunur ve şidddet, öç alma duygusu, kadınların hayatlarını bir adama vakfetmesi gibi konularda insanı derin düşüncelere iter.

Oyunun Künyesi

  • yazan: Peter Shaffer
  • çeviren: Filiz Ofluoğlu
  • rejisör: Cüneyt Çalışkur
  • dekor ve giysi tasarımı: Ali Cem Köroğlu
  • ışık tasarımı: Önder Arık
  • özgün müzik ve efekt: Tamer Çıray
  • dans düzeni: Yasemin erkan
  • rejisör asistanı: Canan Sanan
    • Oynayanlar:
  • Edward Damson: Mehmet Atay
  • Helen Damson: Tülay Günal
  • Philip: İbrahim Selim
  • Damsinski: Alpay İzbırak
  • jarvis: Mustafa Şekercioğlu
  • Katina: Rengin Samurçay
  • jo - Beth: Öze Solak
  • sahne amiri: Yaprak Lale Gökdağ
  • kondüvit: Recep Özbek, Ömür Açıkalın
  • ışık kumanda: Metin Çatma
  • suflöz: Sibel Yolcu
  • dekor sorumlusu: Ali Akdemir
  • aksesuarcı: Ahmet Deryalı
  • bay terzi: Necati Canlı
  • perukacı: Mehmet Gedik

İlgili Araştırma Makaleleri

Belçika'lı oyun yazarı Josiane Balasko tarafından yazılan oyun, İlk olarak, 2007/2008 sezonun da Zeynep Avcı tarafından çevrilmiş ve Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nca sahnelenmiştir. Oyun bu sahnelenişinde büyük başarı kazanmış ve 4 sezon arka arkaya sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Can Tarlası</span>

Can Tarlası, Kemal Kocatürk'ün ilk defa 2006/2007 sezonunda İstanbul Halk Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş tiyatro oyunu. Oyun iki perde olarak yazılmıştır ve 11 kısa oyundan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Sohbet</span>

Kara Sohbet, Belçikalı yazar Amelie Nothomb'ın orijinal adı Cosmétique de l'ennemi olan romanından Arzu Bigat Baril'in tiyatroya uyarladığı iki kişilik oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Rumuz Goncagül</span> Oktay Arayıcının yazdığı iki perdelik oyun

Rumuz Goncagül, Oktay Arayıcı'nın yazdığı iki perdelik seyirlik oyun.

<i>Bağla Şu İşi</i>

Bağla Şu İşi, David Mamet'in orijinal adı Speed-the-Plow olan tiyatro oyunu.

<i>Ben Ruhi Bey Nasılım</i>

Ben Ruhi Bey Nasılım, Edip Cansever'in aynı adlı ırmak şiir'lerinden yola çıkarak, seyirlik oyun haline getirilmiş şeklidir.

<i>Benerci Kendini Niçin Öldürdü?</i> (oyun)

Benerci Kendini Niçin Öldürdü?, Nâzım Hikmet tarafından yazılıp, sonradan oyunlaştırılmış bir Irmak şiir.

<span class="mw-page-title-main">Yeraltından Notlar (oyun)</span>

Yeraltından Notlar, Dostoyevski'nin yazdığı, eserden uyarlanan 2 saat 15 dakika süren seyirlik bir oyundur.

Kanadalı yazar Morris Panych'in 2000'li yıllarda Edinburgh Festivali'nde ve Londra'nın West End'indeki sahnelenişlerinde beğenilmiş bir kara güldürü olan oyunu Türkiye'de ilk defa 2005 yılında Tiyatro Stüdyosu tarafından sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Shaffer</span>

Peter Levin Shaffer, İngiliz oyun yazarı ve senaristtir. Yazarın ikiz kardeşi Anthony Shaffer de kendi gibi oyun yazarıydı.

Karanlıkta Komedi, Peter Shaffer'in yazdığı oyundur. Türkiye'de ilk defa İstanbul Devlet Tiyatrosu, tarafından 1998/1999 sezonunda AKM Oda Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Bu oyun Türkiye'de British Council'in katkıları ile sahneleniyor.

<i>Amadeus</i> (oyun)

Amadeus, Peter Shaffer’in 1979'da yazdığı “Amadeus”u 1983-1984 sezonunda Türkiye'de ilk sahnelenişininden tam yirmi üç yıl sonra, gene bir İstanbul Devlet Tiyatrosu büyük projesi olarak 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde 2007 yılında sahnelenmiştir. 2020 yılında tekrar Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment ortaklığında Uniq Hall'de tekrar sahnelenmiştir. Oyun 2022 yılından itibaren Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde sahnelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Danton'un Ölümü</span>

Danton'un Ölümü, Georg Büchner tarafından yazılan seyirlik bir oyundur.

<i>Yedi Kocalı Hürmüz</i> müzikal

Yedi Kocalı Hürmüz, Türk mizahının önemli isimlerinden Sadık Şendil tarafından yazılmış eserden senaryolaştırılan seyirlik bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Misafir (oyun)</span>

Misafir, Bilgesu Erenus tarafından yazılmış, seyirlik bir oyundur.

<i>Bir Şehnaz Oyun</i>

Bir Şehnaz Oyun, Turgut Özakman'ın yazdığı 1983 tarihli iki perdelik müzikli komedi.

Bulgar oyun yazarı Stefan Tsanev'in yazdığı Tiyatro Oyunu Türkiye'de ilk defa 2003/2004 sezonun da İskender Altın rejisi ile İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelemiştir.2008/2009 sezonun da İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından tekrar sahnelenmiştir.

<i>Anılar</i>

Orijinal adı, "Brighton Beach Memoirs" olan Anılar adlı oyun Amerikalı tiyatro oyunu yazarı Neil Simon'ın 1983 yılında yazdığı tiyatro oyunudur. Neil Simon'ın çocukluğundan başlayarak kendi hayatını anlattığı üçlemesinden ilkidir. Oyun, 2009 yılında Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmeden önce "İlk Gençliğim" adı ile 1991 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelenmiştir. Üçlemenin 2. oyunu, Biloxi Blues (Askerliğim) 1994 yılında yine İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda oynamıştır. Üçlemenin son ayağı olan "Broadway Bound" adlı oyun ise Kent Oyuncuları tarafından 1995 yılında sahnelenmiştir. Anılar oyunu, Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından 2009 yılında sahnelenmiştir.

Fransız oyun yazarı, Éric-Emmanuel Schmitt'in yazdığı orijinal adı Variations Enigmatiques olan tiyatro oyunu. Oyun, Fransa'da ilk olarak 1996 yılında sahnelenmiştir. Schmitt besteci Sir. Edward Elgar'ın "Enigma Çeşitlemeleri" parçasından esinlenerek yazmıştır. Elgar, hemen herkesin dinlerken "bu parçayı biliyorum" sandığı havayı tam on dört çeşitlemeyle çalmıştı. Oyunda "Enigma Çeşitlemeleri"nde olduğu gibi seyirciyi her an sürprizler bekler. Oyunun, 1996 da Fransa'daki ilk sahnelenişindeki kayda değer olaylardan biri, 28 yıldan beri tiyatro ile ilgilenmeyen Alain Delon'un tiyatro sahnesine dönmesine neden olmuş olmasıdır. Türkiye'de ise önce 1998 yılında Kent Oyuncuları tarafından Helen Helen adı ile sahnelnmiştir. Oyun daha nonra 2003'te, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından Gerçek Çeşitlemeleri adı ile yeniden sahnelenmiştir.

<i>39 Basamak</i> (oyun)

39 Basamak, John Buchan'ın aynı adlı romanından uyarlanan tiyatro oyunu. İlk versiyonu Simon Corble ve Nobby Dimon tarafından yazılan oyun, 2005 yılında İngiliz oyun yazarı ve yönetmen Patrick Barlow tarafından yeniden kaleme alınır. Oyunun bu versiyonunun içeriği 1935 yılında çekilen, Alfred Hitchcock'un yönettiği 39 Basamak filmini temel almıştır. 39 ülkede sahnelenen oyunu 3 milyon kişinin izlediği tahmin edilmektedir.