Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.
Teğmen, birçok ülkenin kara, hava ve deniz kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve Asteğmenle Üsteğmen arasındaki askerî rütbedir. Osmanlı'da Mülâzımı Sâni olarak anılırdı.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir. Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır. Mareşal unvanı, savaşta üstün yararlılıkları görülen ve en az orgeneral ya da oramiral rütbesine sahip subaylara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilgili kanuna dayanarak verilir. NATO kodu OF-10'dur.
Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.
Kolağası, Osmanlı ordusunda yüzbaşı ile binbaşı arasındaki rütbe.
Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.
Kokart, genellikle şapka üzerinde, farklı renklerde oval ya da yuvarlak biçimleri olan kurdele, sembol.
Rütbe, herhangi bir güvenlik gücünde görevli personelin hiyerarşik mevkisini belirten unvan ve bu unvanı simgeleyen yazı ve işaretlerdir. Silahlı kuvvetler, polis, istihbarat teşkilatları, sivil savunma, hukuk, adalet ve diğer kurumlarda verilir. Askeri rütbe sistemi, askeri hiyerarşide hakimiyeti, otoriteyi ve sorumluluğu tanımlar. Güç ve otorite kullanma ilkelerini askeri komut hiyerarşisi'ne dahil eder. Askeri komuta zinciri, organize kolektif eylemin önemli bir bileşenini oluşturur.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.
Tam elbise üniforma veya geçit töreni elbise üniforması, Batı kıyafet kodlarından biridir. Kıyafet kodu'na askeriyye, polis, itfaiye, askerî tören, geçit töreni, resmi törenler, evlilik ve cenaze gibi özel etkinlik kıyafetleri aittir. Ayrıca resepsiyonlarda resmi üniforma hizmetleri için kullanılan üniformalar da dahildir. Tam kıyafet üniformaları tipik olarak tam boyut ve madalya amblemleri içerir. Tasarımlar alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, tam kıyafet forması, gece kıyafeti için sivil frak veya gündüz kıyafeti için resmi gün elbisesine alternatiftir. Tam elbise üniforma resmi üniformadır, ardından karışık elbise üniforma gelir.
Batı kıyafet kodları, Batı kültüründe farklı kıyafetlerin bulunduğu kıyafet kodu türleridir. Sınıflandırmalar geleneksel olarak resmi kıyafet, yarı resmi kıyafet ve iş kıyafeti olarak ayrılır. İlk ikisi bazen gündüz ve gece kıyafetlerine de ayrılır. Bu seviyenin altındaki herhangi bir şey gündelik giyim olarak bilinir.
Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.
Karışık elbise üniforma, yarı resmî kıyafet türüdür. Ordu, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından belirli törenler, resepsiyonlar, kutlamalar, parti veya özel durumlarda kullanılır. Genellikle dikenli yakalı ve papyonlu dağınık ceket, pantolon, beyaz elbise gömleği ile birlikte emirler ve madalya işaretlerinden oluşur. Karışık elbise üniforması, tam elbise üniformadan daha az resmidir, ancak gayriresmî askeri üniformadan daha resmî olarak kabul edilir.
Gayriresmî askerî üniforma, resmî olmayan üniforma türüdür. Askeri, polis, itfaiye ve diğer resmi üniformalı hizmetler tarafından günlük ofis, kışla ve saha dışı görev amaçları için kullanılır. Genellikle bir ceket, pantolon, beyaz elbise gömlek ve boyun bağından oluşur. Tasarım alaya veya askerî branş'a bağlı olabilir. Batı kıyafet kodlarında, hizmet kıyafeti üniforması sivil kıyafete ek bir alternatiftir. Üniforma hem tam elbise üniforması, hem de karışık elbise üniformasından daha az resmi olarak kabul edilir, ancak savaş üniformasından daha resmi olarak kabul edilir.
Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.
Omuz işareti, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın omuz askısına takılan düz bir kumaş kılıftır. Rütbe veya diğer işaretler de taşıyabilir.
Servis şeridi, hash işareti olarak adlandırılan bir hizmet şeridi, bazı askeri ve paramiliter üniformaların kollarına giyilen işlemeli çapraz bir şerittir. Amerika Birleşik Devletleri ordusu durumunda, hizmet şeritlerinin, hizmet süresini belirtmek için bir üniformanın kolunun alt kısmında kayıtlı üyeler tarafından giyilmesine izin verilir. Servis şeritleri boyut ve renk olarak değişiklik gösterir.
Kittel, üst askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması giyimidir. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar, silahlı kuvvetlerdeki askerî personel veya kolluk kuvvetleri çalışanları tarafından özel giyilir. Boğazlı yaka, kazak, tişört, atlet üzerinden giyilir.
Şevron, askerî üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, genellikle düz ve ters çevrilmiş V şeklinde bir işarettir. Genellikle askerler, deniz astsubayı, gedikli subay, asteğmen, astsubay başçavuş, yardımcı subay (praporshchik), çavuşlar, astsubayların üniformasının kollarına giyilir. Bir şerit genellikle er veya kıdemli onbaşı, ikisi onbaşı ve üçü çavuş anlamına gelir.
Sınıf renkleri veya sınıf işlev renkleri, geleneksel olarak Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht'ta özel hizmetler, sınıflar, rütbe grupları ve bakanlık bölgesi, genelkurmay ve Oberkommando der Wehrmacht, Heer, Waffen-SS, Luftwaffe ve Kriegsmarine gibi askeri şubelerin görevlendirmelerine kadar birçok sınıfı ayırmak için giyildi. Sınıf renkleri, generallerin ve bayrak subaylarının kordon, spolet, apolet, arabesk ve lampasse süslemelerinin bir parçasıydı. Ayrıca heraldik bayrakların ve sancakların da bir parçasıydı.
Luftwaffe'de spoletler, kordonlar ve apoletlerin etrafındaki şeritler için keskin biçimde belirlenmiş bir sınıf renkleri sistemi vardı. Luftwaffe askerleri için olan özel kıyafetlerin üzerindeki şevronlar da, örneğin uçuş tulumları, sınıf renklerini belirtmiştir.