İçeriğe atla

Gordon Bajnai

Gordon Bajnai
Macaristan Başbakanı
Görev süresi
14 Nisan 2009 - 29 Mayıs 2010
CumhurbaşkanıLászló Sólyom
Yerine geldiğiFerenc Gyurcsány
Yerine gelenViktor Orbán
Kişisel bilgiler
Doğum György Gordon Bajnai
5 Mart 1968 (56 yaşında)
Szeged, Macaristan
Partisi Birlikte
Evlilik(ler) Andrea Izsák
Çocuk(lar) Zsófia
Ágnes Katalin
András
Miklós
Bitirdiği okul Budapeşte Ekonomi Bilimleri Üniversitesi

György Gordon Bajnai (d. 5 Mart 1968, Szeged) 2009-2010 yılları arası Macaristan'ın yedinci Başbakanı olarak görev yapan Macar girişimci ve ekonomist. 2009 yılı Mart ayında, Başbakan Ferenc Gyurcsany'ın istifası sonrasında Bajnai, Macaristan'ın yeni başbakanı olmak amacıyla iktidardaki Macar Sosyalist Partisi (MSZP) tarafından aday gösterildi.[1] Parlamento, 14 Nisan 2009 tarihinde Ferenc Gyurcsany aleyhindeki gensorudan sonra Bajnai yeni başbakan oldu.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Edith Balazs and Charles Forelle (31 Mart 2009). "Hungary's Ruling Party Picks Premier". WSJ. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2015. 
  2. ^ "BBC NEWS - Europe - Hungary parties back Bajnai as PM". 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2015. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mónika Lamperth
Macaristan Yerel İşler ve Bölgesel Kalkınma Bakanı
2007–2008
Sonra gelen
István Gyenesei
Önce gelen
Csaba Kákosy
Macaristan Ulusal Kalkınma ve Ekonomi Bakanı
2008–2009
Sonra gelen
István Varga
Önce gelen
Ferenc Gyurcsány
Macaristan Başbakanı
2009–2010
Sonra gelen
Viktor Orbán

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himnusz</span> Macaristanın millî marşı

Macaristan Milli Marşı, Ferenc Kölcsey adlı yazarın eseridir. Eser Macar halkının fırtınalı yüzyıllarından alıntılar oluşturmaktadır. Aynı zamanda Macaristan anayasasınca da kabul görmüştür. “Himnusz” şairin 1823'te szatmarcseke adlı yerleşim biriminin yalnızlığında bir şafak vakti yazdığı en etkili şiiridir. Şiir, romantizmin ayırt edici özelliklerini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Gyurcsány</span> Macaristan başbakanı (hd. 2004-2009)

Ferenc Gyurcsány, Macar siyasetçi. 2004-2009 yılları arasında Macaristan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Orbán</span> Macaristan başbakanı (1998–2002, 2010–görevde)

Viktor Mihály Orbán, Macar siyasetçi ve 2010 yılından beri Macaristan Başbakanı. Aynı zamanda 2003 yılından beri Fidesz partisinin genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">1867 Avusturya-Macaristan Antlaşması</span>

1867 Avusturya-Macaristan Antlaşması, Avusturya İmparatorluğu'nun Macarlarla imzaladığı bir uzlaşma antlaşmasıdır.

Macaristan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Macaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Magyar Televízió (MTVA) tarafından düzenlenen "A Dal" isimli ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Macaristan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Macaristan'ı Zé Szabó ve Borbála Csarnai'nin yazdığı "Pioneer" adlı şarkısıyla Freddie etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Németh</span> Macar siyasetçi

Miklós Németh Macarca telaffuz: [ˈmikloːʃ ˈneːmɛt] Macar ekonomist ve siyasetçi. Macaristan başbakanı olarak 24 Kasım 1988 ile 23 Mayıs 1990 tarihleri arasında görev yapmıştır. Doğu ve Orta Avrupa'da komünizmin çöküşüne giden çalkantılı yıllarda Macaristan'ın Komünist partisi olan Sosyalist İşçi Partisi'nin liderlerinden birisiydi. Macaristan'ın son komünist başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">László Bárdossy</span> Macaristan başbakanı (1890-1946; hd. 1941-1942)

László Bárdossy, Macar diplomat ve siyasetçidir. Şubat 1941-Mart 1942 arasında Macaristan Krallığı dışişleri bakanı, Nisan 1941-Mart 1942 arasında Macaristan Krallığı başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bertalan Szemere</span> Macar siyasetçi

Bertalan Szemere, Macar şair ve Macaristan'ın üçüncü başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Keresztes-Fischer</span> Macar siyasetçi

Ferenc Keresztes-Fischer, Macar avukat ve siyasetçi. Macar Pécsi Takarékpénztár Rt. bankasının danışmanlığını yapmıştır. 1921-1931 arasında Baranya valiliği, 1925-1931 arasında Somogy valiliği yapmıştır. 1931-1935 ile 1938-1944 arasında olmak üzere iki kere Macaristan içişleri bakanı olarak atanmıştır. Hem solcu hem de sağcı siyasi hareketlere uygulanan polis terörünü yönetti. 12 Eylül 1938'de OMIKE'nin eylemlerini artırmasına izin verdi. II. Dünya Savaşı sırasında Kral Naibi Amiral Miklós Horthy'nin etkin bir destekçisiydi. Pál Teleki'nin ölümünden sonra 3 Nisan 1941'de vekâleten başbakan oldu. Bir yıl sonra 7 Mart 1942'de başbakan Bárdossy, Naip Horthy tarafından zorla istifa ettirilince içişleri bakanı olan Ferenc-Keresztes bir kere daha vekâleten başbakan oldu ve 9 Mart'ta Miklós Kállay başbakanlığa atanana kadar görevde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Puskás Arena</span> Budapeşte, Macaristanda Bir Futbol Stadyumu

Puskás Arena veya Ferenc Puskás Stadyumu Budapeşte, Macaristan'da bulunan çok amaçlı stadyum. 67.215 oturma kapasiteli stadyum Macaristan millî futbol takımının uluslararası maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. 2017 yılında yıkılan Ferenc Puskás Stadyumu yerine yapılmıştır. Her iki stadyum da Macar futbolunun büyük isimlerinden Ferenc Puskás'ın ismini almıştır. 15 Kasım 2019 tarihinde oynanan Macaristan-Uruguay maçı ile açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Macaristan Cumhuriyeti</span>

İkinci Macar Cumhuriyeti 1 Şubat 1946'da Macaristan Krallığı'nın lağvedilmesinden kısa bir süre sonra kurulmuş ve 20 Ağustos 1949'da Komünist yönetimin iktidara gelmesinin ardından feshedilmiş parlamenter cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Macar Sosyalist Partisi</span> Macaristanda siyasî parti

Macar Sosyalist Partisi, Macaristan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 7 Ekim 1989 tarihinde Macar Sosyalist İşçi Partisi'nin iki halefinden biri olarak kurulmuştur ve muhafazakâr rakibi Fidesz ile birlikte 2010'lara kadar ülke siyasetindeki iki baskın partiden biriydi. 2006 protestoları ve ardından 2008 mali krizi sonucunda halk desteğinin çoğunu kaybetti. 2010 seçimlerinin ardından yeniden ana muhalefet partisi haline geldiyse de bu konumu, 2018 yılından itibaren merkez sağ Jobbik'e geçti. Partinin gücü büyük oranda kendi içinde bölünerek oluşan Demokratik Koalisyon adlı yeni partiye geçti.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri, Macaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Macaristan, Kasım 2014'ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nde başkonsolosluk aracılığıyla temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Macaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. İlişkiler, birkaç üst düzey görüşme ve yakın bağlarla şekilleniyor. Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani, 2012 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerle Macaristan'ı ziyaret etti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın, 2015 yılında Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan bağımsızlığına verdiği desteği Irak İslam Devrim Konseyi'nde endişeye yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Klára Dobrev</span> Macar politikacı

Klára Dobrev, Temmuz 2019 ile Ocak 2022 arasında Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Macar sol görüşlü bir politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Koalisyon</span>

Demokratik Koalisyon, eski Başbakan Ferenc Gyurcsány liderliğindeki Macaristan'da sosyal-liberal bir siyasi partidir. 2010 yılında Macar Sosyalist Partisi (MSZP) içinde bir grup olarak kurulan Demokratik Koalisyon, 22 Ekim 2011'de MSZP'den ayrılarak ayrı bir parti haline geldi. Ulusal Meclis'te dokuz, Avrupa Parlamentosu'nda ise dört milletvekiline sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Katalin Novák</span> Macar siyasetçi

Katalin Éva Veresné Novák, Macar siyasetçi ve eski Macaristan cumhurbaşkanı. 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macaristan'ın cumhurbaşkanı seçilmiş ve görevi 2024'e kadar yürütmüştür. Novák, Macaristan'da cumhurbaşkanlığı görevine gelen ilk kadın ve 44 yaşında göreve başlayarak Macaristan tarihinin en genç cumhurbaşkanıdır. Fidesz üyesi olan Novák, ayrıca 2018'den 2022'ye kadar Ulusal Meclis üyesi ve 2020'den 2021'e kadar Dördüncü Orbán Hükûmeti'nde Aile İşleri Bakanı olarak görev yaptı.

Gábor Szetey Macar eski bir politikacı ve Gyurcsány hükûmetinde Temmuz 2006'dan Nisan 2009'a kadar rol olan eski İnsan Kaynakları Devlet Sekreteri. Eşcinsel olduğunu açıklayan ilk Macar hükûmet üyesiydi. Szetey, halen İspanya'da yaşamaktadır.