İçeriğe atla

Gora Alagordı

Gora Alagordı
Harita
Gora Alagordı'nın Kazakistan'daki konumu
Gora Alagordı'nın Kazakistan'daki konumu
Gora Alagordı
Gora Alagordı'nın Kazakistan'daki konumu
En yüksek noktası
Yükseklik4.622 m (15.164 ft) [1]
Çıkıntı2.480 m (8.140 ft) [1]
ListelenmeUltra
Koordinatlar45°2′30″K 80°15′27″D / 45.04167°K 80.25750°D / 45.04167; 80.25750[1]
Coğrafya
KonumAlmatı ili, Kazakistan
Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin
SıradağÇungarya Aladağları

Gora Alagordı, Kazakistan ve Çin arasında bulunan bir dağdır. Dağ, Çungarya Aladağları'nın bir parçası olup Kazakistan ve Çin arasındaki uluslararası sınırı oluşturmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "The Central Asian Republics: Ultra-Prominence Page" 29 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Peaklist.org. 17 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kazakistan (il)</span> Kazakistanda bir bölge

Doğu Kazakistan Eyaleti, Kazakistan'ın bir eyaletidir. Başkenti Öskemen 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı</span> Kazakistanın eski başkenti ve en kalabalık nüfusuna sahip şehri, ilçesi

Almatı, Kazakistan'ın 2.000.900 nüfuslu ve en büyük şehridir. Almatı Kazakistan'ın eski başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Gor, Granada</span> İspanyanın Granada ilinde belediye

Gor, İspanya'nın on yedi özerk bölgesinden, ülkenin en çok nüfusa sahip olan ve güney sınırında bulunan, Endülüs otonom bölgesine bağlı sekiz eyaletinden Akdeniz'e kıyısı bulanan Granada'ya bağlı 170 belediyeden biridir. Gor (İspanya) belediyesinin nüfusu 2005 yılı nüfus sayımlarına göre 1048 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Çağantogay İlçesi</span>

Çağantogay İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde Tarbagatay İli toprakları içinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Omsk</span>

Omsk, Rusya'da Sibirya'nın güneybatısında bulunur ve Sibirya'da Novosibirsk'ten sonra en büyük ikinci şehirdir. Omsk Oblastı'nın merkezidir. Moskova'ya olan uzaklığı yaklaşık 2550 kilometredir. Nüfusu, 2015 itibarıyla 1.173.854'tir. Nüfus bakımından Sibirya'nın ikinci, Rusya'nın sekizinci büyük şehridir.

Aşağıda 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında Asya bölgesinde (AFC) oynanan karşılaşmalar listelenmiştir. Elemelerin tamamı hakkında bilgi için 1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">1999 Dünya Güreş Şampiyonası</span>

1999 Dünya Güreş Şampiyonası, serbest ve grekoromen stil kategorilerinde 36. defa düzenlenen organizasyondur. Müsabakalara ev sahipliğini 7-10 Ekim tarihleri arasında serbest stil müsabakaları için Türkiye'nin Ankara kenti, kadınlar serbest stil müsabakaları için 10-12 Eylül tarihleri arasında İsveç'in Boden kenti ve 23-26 Eylül tarihleri arasında erkekler grekoromen stil müsabakaları için Yunanistan'ın Pire kenti yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E40</span> Fransa, Calaiste başlayıp 6500 km sonra Kazakistan, Ridderde biten otoyol

Avrupa E-yolu E40, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Calais şehrinde başlayıp, Kazakistan'ın Ridder şehrinde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6500 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun Avrupa E-yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Kazak edebiyatı</span>

Kazak edebiyatı, Kazakistan'ın mevcut topraklarından, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminden, Rus İmparatorluğu altındaki Kazak ülkesinden ve Kazak Hanlığı döneminden doğar. Etnik Kazaklar tarafından yazılmış tarih ve edebiyat, tarih boyunca Kazakistan'ın yaşadığı Türk boylarının literatürüne dâhil birçok tamamlayıcı temalarda bazı örtüşmelerle belirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kazakistan ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Kazakistan ve Çin arasındaki ikili ilişkiler, iki ülke arasındaki büyümekte olan reklam ve stratejik ortaklığa dayalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Yolu: Çangan-Tanrı Dağları Koridoru Güzergâh Ağı</span>

İpek Yolu: Çangan-Tanrı Dağları Koridoru Güzergâh Ağı, antik İpek Yolu'nun Çangan-Tanrı Dağları bölümünü ve güzergâhtaki tarihi mekanları kapsayan bir UNESCO Dünya Mirasıdır. 22 Haziran 2014'te UNESCO, Orta Çin'den Orta Asya'nın Zhetsyu Bölgesine, İpek Yolu ağının 5.000 km'lik bölümünü Dünya Mirası olarak belirledi. Koridor Çin, Kazakistan ve Kırgızistan'ı kapsamakta ve 33 yeni site ve daha önce belirlenmiş birkaç miras alanını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Çin</span>

Kuzeybatı Çin, Çin Halk Cumhuriyeti'nin coğrafi bölgelerinden biridir. Sincan ve Ningksia özerk bölgelerini ve Şensi, Kansu ve Çinghay eyaletlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Cömert Tokayev</span> 2. Kazakistan cumhurbaşkanı

Kasım Cömert Kemeloğlu Tokayev, günümüzdeki Kazakistan devlet başkanı ve siyasetçi. 29 yıl devlet başkanlığı görevini yapan Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından vekaleten devlet başkanı oldu ve 10 Haziran'da yapılan seçimlerde birinci gelerek devlet başkanı oldu. 16 Ekim 2013 - 19 Mart 2019 ve 11 Ocak 2007 - 15 Nisan 2011 tarihleri arasında Kazakistan Senatosu Başkanı olarak görev yaptı. Tokayev, 1 Ekim 1999 - 28 Ocak 2002 tarihleri arasında Kazakistan Başbakanı ve 12 Mart 2011 - 16 Ekim 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Genel Müdürü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da COVID-19 pandemisi</span> COVID-19 pandemi maddesi

Kazakistan'da COVID-19 pandemisinin ilk vakası 13 Mart 2020'de onaylandı. Virüsün Almanya'dan gelen 2 Kazakistan vatandaşında olduğu belirtildi. Aynı gün, biri İtalya'dan Astana'a, diğeri Almanya'dan Almatı'ya gelen 2 vaka daha doğrulandı.

Kazakistan'daki Uygurlar, öncelikle İslam'ı uygulayan bir Türk etnik grubudur. 1999 nüfus sayımına göre, Uygurlar ülkenin yedinci en büyük etnik grubunu oluşturuyor.

Asya nehirlerinin takvimi - Asya'nın iç suları (nehirler)