İçeriğe atla

Goojje

Goojje (Çince: 谷姐; pinyin: Gǔjiě), gerçek siteyi çevrimiçi kalmaya ve Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki İnternet sansürüne uymaya teşvik eden Google'un Çince halinin sahte bir web sitesiydi. Site, bazı bilgisayar güvenliği uzmanlarının GhostNet siber casusluk operasyonunda olduğu gibi Çin içinden gelmiş olabileceğine inandığı Google Çin'e yönelik Aurora Operasyonu siber saldırısının ardından Google yöneticilerinin Çin sitesini kapatma tehdidinde bulunmasının ardından oluşturuldu. Google'un Çin'deki merkezinin yöneticileri ayrıca Altın Kalkan Projesi (Çin'in Büyük Güvenlik Duvarı olarak da bilinir) doğrultusunda arama sonuçlarının filtrelenmesi gerekliliğini kamuoyu önünde kınamıştı ki bazı yorumcular bunun Google'ın "Zorba olmayın" sloganına ters düştüğünü belirtmişti.

Goojje, 14 Ocak 2010'da kuruldu, ancak görünüşe göre asıl aramaları yapmak için Google ve Baidu'yu kullanıyor. Google, Goojje'den logosunu kullanmayı bırakmasını talep etti, ancak Goojje 2011 yılına kadar bunu reddetti.

Tarihçe

Google'un Çin'deki genel merkezinin önüne bırakılan çiçekler.

Ülkeden ayrılabileceğini duyurmasının ardından Google Çin'in genel merkezinin önüne bırakılan çiçekler (非法献花) Google Çincede 谷歌 (pinyin: Gǔgē), "vadi şarkısı" anlamına bakılmaksızın bir çeviri yazıdır. Goojje'nin Çince adı "Google'ın kız kardeşi" anlamına gelecek şekilde yorumlanabilir. Jje fonemi, Google'ın son hecesinin (歌) "ge ge (哥哥)" yani erkek kardeş anlamına gelen "jie jie (姐姐)" kelimesinden gelmektedir.

Goojje'nin Google'a aşık olan bir kadın tarafından yaratıldığı söyleniyor. Google'ın Çin'den çekilmesi nedeniyle, onun anısına Goojje'yi kurmaya karar verdi. Web sitesinin propagandası "Goojje it, yalnızlık ortadan kalktı" şeklinde.

Çalışanlar

Tüm Goojje çalışanları 1980'lerden sonra doğdu. Goojje, Guangdong'dan bir kolej öğrencisi olan Huang Jiongxuan adlı tek bir kişi tarafından yönetiliyor gibi görünüyor. Huang, Şubat 2010'da web sitesinin henüz kâr etmediğini, ancak Şubat 2016'da net değerinin 1530,85 CNY (235 ABD Doları) olduğu tahmin edildiğini belirtti.

Goojje'nin geliştirilme geçmişi

  • 14 Ocak 2010: Goojje kuruldu ve yeni bir konsept sundu: sosyal ağ ile birleştirilmiş arama motoru.
  • 16 Ocak 2010: Goojje, ağ materyalleri ile 2010 yılının motivasyon videosunu hazırladı.
  • 20 Ocak 2010: "Goojje it, yalnızlık ortadan kalktı" sloganı internette bir meme haline geldi.
  • 21 Ocak 2010: Goojje ağ ekibi A1 30 ekip üyesiyle kuruldu.
  • 22 Ocak 2010: Goojje 1,5 milyon sayfa görüntüleme kilometre taşını aştı ve dünya arama motoru sıralamasında 50.000'e yükseldi.
  • 24 Ocak 2010: A1 ağ ekibinin üye sayısı 600'e ulaştı.
  • 25 Ocak 2010: Goojje 50.000 kayıtlı üyeye ulaştı. 100'den fazla büyük medya kanalında haber olarak yer aldı.
  • 28 Ocak 2010: Goojje uluslararası alanda dikkat çekmeye başladı.
  • 30 Ocak 2010: Goojje 2,2 milyondan fazla sayfa görüntülemesi kaydetti, dünya sıralaması 15.000'e düştü.
  • 2 Şubat 2010: Web sitesi büyük bir revizyondan geçti.
  • 4 Şubat 2010: Goojje bilinmeyen bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğradı. Web sitesi iki haftadır kapalı
  • 11 Mart 2010: Goojje Kulübü resmen çevrimiçi.
  • 20 Mart 2010: Goojje genel merkezi kuruldu.
  • 10 Nisan 2010: Goojje technology Co, LTD resmi olarak kuruldu.
  • 20 Mayıs 2010: Goojje, stratejik ortaklık kurmak için çeşitli medya şirketleriyle anlaştı.

Goojje'nin bazı özel kanalları

  • Goojje Bilgilendirme (Chinese: 谷姐资讯)
  • Goojje Ateşli (Chinese: 谷姐热点)
  • Goojje Topluluğu (Chinese: 谷姐社区)
  • Goojje İntranet (Chinese: 谷姐内网)
  • Goojje Anket (Chinese: 谷姐投票)
  • Goojje Sohbet Alanı (Chinese: 谷姐水区)
  • Goojje Suggestion (Chinese: 谷姐建议)

İlgili Araştırma Makaleleri

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

Çin mitolojisi, Çin halk ve kültürünün biriktirdiği mitolojik ve efsanevi söylence, inanç ve tarih anlayışın bütününü tanımlar. Oxford'un Asya Mitolojisi Sözlüğü Çin mitolojisini tanımlarken şu ifadeye yer verir:

Çin mitolojisi, ..., tarih, efsane ve mitin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geleneksel Çin tıbbı</span> Çindeki geleneksel tıp

Geleneksel Çin Tıbbı (GÇT),, Antik Çin'de ortaya çıkıp günümüze dek süregelen ve doğu Asya'da yaygın olarak kullanılan, temeli Dao Evren Anlayışına dayanan hekimlik bilgilerinin tümüne denir. MÖ 2500-300 arasında binlerce yıl boyunca hekim ve çırak ilişkisiyle geliştirilen ve aktarılan bilgi ve deneyimler yığılarak birikmiştir. Qin Hanedanlığı'ndan itibaren ise tüm klasik eserler sistematik bir düzen içinde tekrar yazıya geçirilmiş ve Çin Tıbbı da bu klasikler arasında yer almıştır. Hekimlik alanında Huang Di- Nei Jing adlı eser yazılı en eski tıbbi kaynak olduğu gibi günümüzde de Çin Tıbbı'nda başvuru kitabı olarak kullanılmaktadır. Huang Di, efsanevi bir karakter olarak anlatılsa da özünde bu tıbbı eserin, birçok hekimin deneyim ve yöntemlerinin derlemesi olduğu görüşü hakim dir. Rahatsızlıkların kökeni incelenirken Dao evren anlayışı ilkelerini temel alır. Sinosfer'de binlerce yıldır yaygınca kullanılmaktadır. Çin Tıbbı'nda, akupunktur, Çin Tıbbı bitkileri, Çin Tıbbı beslenmesi, çigong, tuina, kupa çekme, vs. gibi tedavi yöntemleri bir bütün olarak uygulanır. Çin Tıbbı'nın kuramsal yapısını, Çi ve Kan kuramı, Yin Yang ve Beş Unsur karşıtlık ve döngüsellik ilkeleri, Zang Fu Kuramı gibi kök kuramlar üzerine örmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çengdu</span>

Çengdu (Çince: 成都; pinyin: Chéngdū; Wade-Giles: Ch'eng-tu,

Open Handset Alliance (OHA), mobil cihazlar için açık standartlar geliştirmek amacıyla bir araya gelmiş 84 firmadan oluşan bir konsorsiyumdur. Üye firmalar arasında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, T-Mobile, Nvidia ve Wind River Systems bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Kongresi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin yasama organı

Ulusal Halk Kongresi, Çin'de (ÇHC) en yüksek devlet kurumu ve yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Huawei</span> Çin merkezli teknoloji şirketi

Huawei Technologies Co. Ltd. veya kısa adıyla Huawei, merkezi Çin'in Shenzen şehrinde bulunan, Çin menşeli ve çok uluslu bir şirkettir.

Çin'in eyaletleri, Çin'in en üst düzey idari bölümleridir. Toplam 34 adet eyalet düzeyi bölüm bulunmakta olup bunlardan 23'ü eyalet, dördü doğrudan yönetilen şehir, beşi özerk bölge ve ikisi özel idarî bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Great Wall Motors</span> Çin merkezli otomotiv şirketi

Great Wall Motors Company Limited, Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 1984 yılında kurulmuş olup adını Çin Seddi'nden almaktadır. Şirketin merkezi Baoding'de yer almaktadır. Haval, Ora, Tank, Wey markaları altında modeller üretir. BMW ile beraber Spotlight Automotive ortak girişimine sahiptir.

Sci-Hub, çevrimiçi bir depo ve olağan ödeme duvarlarını aşarak bilimsel makalelere erişim sağlayan bir ağ servisidir. Akademik yayımcı Elsevier tarafından bilimsel makalelere "korsan" erişim sağladığı iddia edilmiştir. Site 70.000.000'un üzerinde araştırma bildirisi ve makaleye ücretsiz erişim sağlar. Yeni makaleler günlük olarak .edu-vekillerine dayanan bir sistem üzerinden yüklenir. Motor, olağan ödeme duvarlarını atlar ve normalde 30 dolara mal olacak makalelere ücretsiz erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Çang'an</span>

Çang'an, Çin tarihinde ondan fazla hanedana başkentlik yapan tarihî bir kenttir. Kentin adı klasik Çincede "ebedi barış" anlamına gelmektedir. Bugün Çang'an'ın resmî adı Xi'an'dır. Kısa ömürlü Xin Hanedanı döneminde kentin adı "sabit barış" anlamına gelen olarak değiştirildiyse de, MS 23'te bu hanedanın yıkılmasıyla eski ad kullanılmaya devam etmiştir. Ming Hanedanı döneminde kentin adı yeniden değiştirilerek, "batıdaki barış" anlamına gelen Xi'an ismi kullanılmaya başlanmıştır. Bu adlandırma hâlâ kullanılmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin imparatoru</span>

Çin İmparatoru, MÖ 221'de Qin Hanedanı'nın kurulmasından Qing Hanedanı'nın 1912'de yıkılmasına kadar Çin hükümdarlarının unvanıydı. İmparator, aynı zamanda "Cennetin Oğlu" olarak kabul edilmekteydi. Uygulamada, çoğunlukla olsa da Çin'de her imparator yüksek güç sahibi değildi.

<span class="mw-page-title-main">Hua Dağı Kaya Boyamaları</span>

Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültürel Peyzajı, Çin'in güneyindeki Guangxi eyaletinde, en az birkaç yüz yıllık bir süre boyunca kireç taşı uçurumlarında boyanmış tarihi kaya sanatı bölgesidir. Kaya boyamaları, Zuo Nehri'nin bir kolu olan Ming Nehri'nin batı kıyısında bulunur. Kaya sanatı alanı Nonggang Tabiat Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır ve Ningming ilçesinde Yaoda kasabasında bulunur. 15 Temmuz 2016'da, Zuojiang Huashan Kaya Sanatı Kültür Manzarası, Dünya Mirası olarak ilan edildi. Çin'deki 49. Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zhonghua minzu</span>

Zhonghua minzu, "Çin Ulusu" ya da "Çin ırkları" anlamına gelir, Çin'de çağdaş ulus inşası ve ırk tarihiyle iç içe geçmiş önemli bir siyasi terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Tatarları</span>

Çin Tatarları, günümüz Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) topraklarında yaşayan Tatarlardır. ÇHC'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Çin Tatarlarının %90'ından fazlası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<i>Şiir Klasiği</i>

Şiir Klasiği, MÖ 11. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar uzanan 305 eserden oluşan mevcut en eski Çin şiir koleksiyonudur. Geleneksel olarak Konfüçyüs tarafından derlendiği söylenen Beş Klasik'ten biridir ve iki bin yıldan fazla bir süredir Çin ve komşu ülkelerdeki bilim adamları tarafından incelenmiş ve ezberlenmiştir. Aynı zamanda, modern Çincede hala öğrenilmiş söylemin ve hatta günlük dilin bir parçası olan zengin bir chengyu kaynağıdır. Çing Hanedanı'ndan bu yana, kafiye kalıpları da Eski Çin fonolojisi çalışmasında analiz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Karadağ ilişkileri</span>

Çin-Karadağ ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Karadağ arasında sürdürülen ikili ilişkileri içerir. ÇHC 14 Haziran 2006 tarihinde Karadağ'ı resmen tanıdı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 7 Temmuz 2006 tarihinde kuruldu; o gün Çin'in Podgorica konsolosluğu bir büyükelçiliğe de dönüştürüldü. Karadağ'ın Pekin Büyükelçiliği 13 Kasım 2007 tarihinde kapılarını açtı.

<i>The Kings Avatar</i> (2017 web serisi) Hu Die Lanın Çin web romanı serisi

The King's Avatar Hu Die lan tarafından yazılan ve aynı adlı light novel serisine dayanan, 2017'de yayınlanmış bir donghua ONA serisidir. Seri, Çin'deki kurgusal e-spor müsabakasını tasvir eden, Glory adlı çok oyunculu bir çevrimiçi video oyununu konu alır. Animasyon serisi, Çinli internet şirketi olan Tencent tarafından üretilmiştir. 3 bölümlük özel bölümleri 2018'de, ikinci sezonu ise 2020'de yayınlanmıştır. Ayrıca Quan Zhi Gao Shou: For the Glory adlı geçmişi anlatan filmi de 2019'da yayınlanmıştır.