İçeriğe atla

Google URL Shortener

Google URL Shortener
SahipGoogle LLC
URLgoo.gl
Site türüURL kısaltma hizmeti
Başlama tarihi14 Aralık 2009
Bitiş tarihi30 Mart 2019

Google URL Shortener, goo.gl olarak da bilinir, Google'ın sahibi olduğu sonlandırılmış bir URL kısaltma hizmetidir. İlk başta Google Toolbar ve Feedburner için kullanılan bu hizmet, Aralık 2009'da başlatılmıştır.[1] Şirket, bu hizmet için Eylül 2010'da goo.gl adında ayrı bir internet sitesi açmıştır.[2][3][4]

Kullanıcılar, Google hesabıyla oturum açtıktan sonra önceden kısaltılmış URL'lerin listesine erişebilmekteydi. Bu hizmet için zamandan zamana trafiği, hizmete en çok erişim sağlanan internet adreslerini ve ziyaretçi profillerini içeren gerçek zamanlı analitik veri kaydedilmekteydi. Google, güvenlik için hizmete Gmail'de kullanılan filtreleme teknolojisiyle aynı türdeki bir teknolojiden temel alan otomatik spam sistemi algılama eklemiştir.

Hizmete 13 Nisan 2018'den beri yeni kullanıcı kabul edilmemektedir ve Google 30 Mart 2019'da hizmeti var olan kullanılar için sonlandırmıştır.[5] Önceden oluşturulmuş bağlantılar, halen önceki konumlarına yönlendirme yapmaktadır. Bu hizmetin yeri, Firebase Dynamic Links tarafından alınmıştır ancak var olan bağlantılar otomatik olarak dinamik bağlantılara (Dynamic Links) dönüştürülmemiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Rao, Leena (14 Aralık 2009). "Bit.ly Just Got Fu.kd: Facebook And Google Get Into The Short URL Game". TechCrunch. AOL. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  2. ^ Rao, Leena (30 Eylül 2010). "Goo.gl Is A Go. The "Stablest, Most Secure, And Fastest URL Shortener On The Web"". TechCrunch. AOL. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  3. ^ Fitzpatrick, Jason (13 Aralık 2010). "Use Goo.gl URL Shortener Without Google Toolbar". Lifehacker. Gizmodo Media Group. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  4. ^ "Google URL Shortener Now Available as Free Android App". Techno Buffalo. 3 Mart 2014. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  5. ^ Li, Abner (30 Mart 2018). "Google shutting down goo.gl URL shortener next year, existing links will keep working". 9to5Google. 31 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018. 
  6. ^ "Transitioning Google URL Shortener to Firebase Dynamic Links". Google Developers Blog (İngilizce). 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AOL</span>

AOL, America OnLine'ın kısaltmasıdır.Merkezi New York'ta bulunan ABD'nin küresel anlamdan kitlesel medya şirketlerinden biridir. The Huffington Post, TechCrunch ve Engadget gibi çevrimiçi medya şirketlerinin sahibidir.

DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

TekTrak, iOS ve Android işletim sistemleri kullanan mobil cihazlar için TekTrak, Inc. tarafından hazırlanmış bir programdır. Bu program sayesinde akıllı telefonun mekanı tespit edilebilir ve cihazın kaybolması veya çalınması durumunda içindeki bilgiler güvence altına alınabilir. App Store ve Android Market'te ücretsiz "lite" sürümü ve ücretli "pro" sürümü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy</span> Samsungun geliştirip, pazarlayıp, sattığı seri topluluğu

Samsung Galaxy Samsung Electronics tarafından üretilen ve pazarlanan, Android işletim sistemine sahip akıllı telefon serisidir. İlk kez 29 Haziran 2009 yılında Samsung i7500 modeli ile tanıtıldı. Boyut, kullanım şekli ve fiyatlarıyla her türlü kullanıcıya hitap etmektedir. Özel olarak Çift SIM kartlı Samsung Galaxy Duos serileri de vardır. Samsung Galaxy Note 7 cihazda oluşan batarya sorunu nedeniyle tüm dünyada toplatılmıştır. Ürün grubu, Samsung Galaxy S serisi üst düzey akıllı telefonları, Samsung Galaxy Tab serisi tabletleri, Samsung Galaxy Note serisi tablet ve phablet'leri, katlanabilir akıllı telefon Samsung Galaxy Z serisini içerir. Samsung Galaxy'ler, GSM operatörlerinin ve reklamların da desteğiyle dünyanın birçok yerindeki teknoloji marketlerinde ve mağazalarda satışları yapılmaktadır.

Google, bilgisayar yazılımı ve web arama motoru şirketidir. Şirket 2010 yılından beri ortalama olarak neredeyse her hafta şirket satın alması yapmıştır. Aşağıdaki tablo aksi belirtilmediği sürece ilgili şirketleri tamamen satın almalarının tamamlanmamış bir listesidir. Buradaki satın alma tarihi Google ve ilgili şirketin anlaşma tarihini gösterir. Google merkezi ABD'de olduğundan satın alma bedelleri Amerikan doları cinsinden verilmiştir. Eğer bedel listede yoksa gizli tutulmuş demektir. Satın alınan şirketten bir Google hizmeti türetildiği biliniyorsa o da burada listelenmiştir. Google, 2015 yılında Alphabet olarak bilinen daha büyük bir holding şirketinin bir yan kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.

Anvato, California merkezli bir teknoloji firmasıydı. 2007 yılında Alper Turgut tarafından kurulan çevrimiçi video endüstrisi için çevrimiçi video düzenleme, altyapı, yayınlama ve para kazanma dahil olmak üzere bulut bilişim teknolojileri sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Twitch</span> elektronik, spor veya video oyunu odaklı canlı yayın platformu

Twitch, müzik yayınları, yaratıcı içerik ve "gerçek hayatta" yayınlar sunmanın yanı sıra, e-spor yarışmalarının yayınları da dahil olmak üzere video oyunu canlı yayınlarına odaklanan bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. Twitch, Amazon şirketinin bir iştiraki olan Twitch Interactive tarafından işletilmektedir. Haziran 2011'de genel ilgi alanına yönelik yayın platformu Justin.tv'nin bir yan kuruluşu olarak tanıtıldı. Sitedeki içerik canlı olarak ya da talep üzerine video aracılığıyla izlenebilmektedir. Twitch'in mevcut ana sayfasında gösterilen oyunlar izleyici tercihine göre listelenir ve gerçek zamanlı strateji oyunları (RTS), dövüş oyunları, yarış oyunları ve birinci şahıs nişancılar gibi türleri içerir.

Palo Alto Networks, Inc. Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir Amerikalı ağ güvenliği şirketidir. Şirketin ana ürünleri; ağ güvenliği, görünürlüğü ve uygulama, kullanıcı ve içerik tanımlamaya dayalı ağ ekinliklerinde taneli kontrolü sağlamak için tasarlanmış gelişmiş güvenlik duvarlarıdır. Palo Alto Networks Cisco, Fortinet, Check Point, Juniper Networks, Cyberoam ve diğerlerine karşı UTM ve ağ güvenliği sektöründe rekabet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GV (şirket)</span>

GV, daha önce bilinen adıyla Google Ventures, Alphabet Inc.'in kurumsal risk sermayesi koludur ve teknoloji şirketlerine tohum yatırım, girişim yatırımı ve büyüme aşaması yatırımı yapar. Firma Google'dan bağımsız olarak faaliyet gösterir ve finansal verilere dayalı yatırım kararları alır. GV, Internet, yazılım ve donanımdan, temizlik teknolojileri, biyoteknoloji ve sağlık hizmetlerini içeren geniş bir yelpazedeki alanlarda hizmet veren girişimlere yatırım yapmayı amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">TechCrunch</span>

TechCrunch, teknoloji endüstrisi ile ilgili haber yayınları yapan çevrimiçi yayıncıdır. Özellikle girişimlerin şirketleşme hikâyeleri yayın ağırlığını oluşturur. Michael Arrington ve Keith Teare tarafından 2005 yılında kurulmuştur. Dikkate değer gazeteci ve katkı sağlayanlar arasında girişim sermayecileri Chris Dixon, Semil Shah ve girişimci Keivn Rose bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Araç Çubuğu</span>

Windows Live Araç çubuğu Microsoft tarafından geliştirilen, Internet Explorer için bir tarayıcı eklentisi ve araç çubuğu idi. Windows Live hizmetidir. MSN Search Toolbar'ın yerini almıştır. Windows Live Araç Çubuğu, basit bir arama arabirimi sağladı. Kullanıcı bir arama sorgusuna girdiğinde sonuçları listelemeye başlar ve arama motoru olarak Bing'i kullanır. Araç çubuğu ayrıca, kullanıcılara Internet Explorer'daki sık kullanılanlarını birden fazla bilgisayarda senkronize etmesini, Windows Live ve MSN hizmetlerine arabirimi sağlar. Microsoft, Onfolio'yu edinip Windows Live Araç Çubuğuna entegre ederek Windows Live Araç Çubuğu'na daha fazla araç ekledi. Windows Live Araç çubuğu'nda kullanıcılar "Favori Ekle" düğmesini tıklayarak veya sağ tıklama menüsünü kullanarak favorileri ekleyebilir, bu Windows Live Favoriler hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

Mixer, Microsoft'un sahip olduğu Seattle merkezli bir canlı yayın ve video oyunu yayıncılığı platformudur. Hizmet resmen 5 Ocak 2016 tarihinde Beam olarak başlatıldı, daha sonra Mayıs 2017'de Mixer olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Resy</span> Amerikan teknoloji ve medya şirketi

Resy, restoran rezervasyonu hizmeti sağlayan Amerikan teknoloji ve medya şirketi. Hizmet alanının büyük çoğunluğu New York, Los Angeles, San Francisco ve Londra olmak üzere 200'den fazla şehirde 4.000'den fazla restoranda rezervasyon yapabilmek için Instagram, Airbnb, Facebook ve Google ile ortaklık içerisinde hizmet vermekte olan bir şirket.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Lab126</span>

Amazon Lab126, Amazon firmasının sahip olduğu araştırma - geliştirme ve bilgisayar donanımı alanlarında çalışan şirketidir. Şirket 2004 yılında Gregg Zehr tarafından Sunnyvale'de kurulmuştur. Amazon'un Kindle e-kitap okuyucusunu ve tablet serisini geliştirmesiyle bilinilirliği artmıştır.

Plated, Albertsons tarafından satın alınan bir Amerikan malzeme ve yemek tarifi dahil yemek aboneliği hizmetiydi. Şirket 2012'de kuruldu ve 2013'te Techstars'a, 2014'te Shark Tank'a ve 2015'te Beyond the Tank'a katılımıyla tanındı. Plated'in kurucuları Nick Taranto ve Josh Hix, Shark Tank ile ilgili bir anlaşma imzaladılar, ancak gösteri filme alındıktan sonra başka bir yatırımcı ile anlaşma yaptılar. Şirket, çeşitli risk sermayesi yatırımlarını kabul etti ve Eylül 2017'de Albertsons tarafından satın alınana kadar özel kaldı.

Postmates, restoranlarda hazırlanan yiyeceklerin ve diğer ürünlerin teslimatını yapan yerel bir Amerikan şirketidir. Şubat 2019 itibarıyla Postmates, Amerika'nın 2.940 şehrinde faaliyet göstermektedir.

Area 120, çalışanlarının tüm zamanlarda 20% Project ürün fikirleri üzerinde çalıştığı Google'a ait bir iş geliştirme merkezidir.