İçeriğe atla

Google Sites

Google Siteler
SahipGoogle
URLSitesi
Site türüÜcretsiz web barındırma hizmeti
Kullanılabilir dil(ler)Çokdilli
Başlama tarihi28 Şubat 2008 (16 yıl önce) (2008-02-28)

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.[1]

Google Siteler, adı ve bir yazılım şirketi tek ürün olarak HotSpot başladı, kurumsal sosyal yazılım teklif ediyordu. şirket, Excite kurucuları Joe Kraus ve Graham Spencer tarafından kurulmuştur. 2006 yılı Şubat ayında, JotSpot İşletme 2.0 parçası, "Next Net 25" adlandı ve 2006 yılı Mayıs ayında, bu InfoWorld'den "15 Start-ups to Watch" biri olarak onurlandırıldı.[2] Ekim 2006 yılında Google tarafından satın alındı. Google, 2007 yılında Google Site sunucularına.Google Page Creator kullanarak oluşturduğunuz web sayfalarının uzun bir veri geçişi açıkladı. (Aynı zamanda "Google Sayfalar" olarak da bilinir) 28 Şubat 2008 günü, Google Siteler HotSpot teknolojisi kullanılarak açıldı. Hizmet ücretsiz, ama kullanıcılar Google bir etki alanı adı için 10 $, gereklidir. Ancak, 21 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla, Google Sites ücretsiz olarak, ayrı ayrı Google Apps ve bir etki alanı için gerek kalmadan kullanılabilir hale geldi. Haziran 2016 yılında, Google tam bir Google Siteler platformunu yeniden tanıttı. Yazma zamanda, bu deneye tercih eden Apps müşterileri için sınırlı bir deneme olarak kullanılabilir.

Google Sitelerin özellikleri:[3]

  • Özel Alan Adı Eşleme - İş hesapları için kişisel Google Accounts ve Google Apps sahipleri. Birinin alan adının ve CNAME kayıtlarını değiştirme erişimi olmalıdır.
  • Çok-katmanlı İzinleri ve Erişilebilirlik - Google Sites içinden izinleri üç seviyesi vardır: Sahibi, Editör ve Görüntüleyici. Sahiplerinin tasarım ve tüm Google Sitesinin içeriğini değiştirmek için tam izinlere sahip, oysa editörler sitenin tasarımı değiştiremezler. İzleyiciler sadece siteyi görüntüleyebilir ve herhangi bir değişiklik metin veya başka yapması için izin verilmez.

Uzatmalar

  • Gadjetler- bir sitede gömülü olabilir XML modülleri ve özel CSS ve JavaScript içerebilir. Gadgets iki amacı gerçekleştirir:
  1. Ayırma veya Soyutlama - özel kod ayrı bir dosyaya soyutlanmış edilebilir.
  2. Yeniden Kullanım - kamuya yayınlanan aynı gadget birden çok site tarafından yeniden kullanılabilir.
  • HTML Kutusu - özel HTML, CSS ve JavaScript gömme izin verir, ancak aşağıdaki sınırlamalarla birlikte.[4]
  1. bir HTML Kutusu etkileşim veya diğer HTML Kutular dahil dış kod başvuruda bulunamaz
  2. Betik dili başka bir komut dosyası, görüntü veya bağlantı etiketleri oluşturamıyor

Sınırlamalar

  • 100 MB depolama (Ücretsiz bir hesap için) ve 10 GB Google Apps kullanıcıları için depolama.[5]
  • Cascading Style Sheets (CSS) veya JavaScript hiçbir açık kullanımı olmur. JavaScript gömülü gadget sınırları veya HTML kutusu içinde kullanılabilir. . Inline CSS web sayfası içeriği alanı içinde kullanılabilir.
  • Sınırlı e-mağaza yetenekleri, bir alışveriş sepeti eklemek için Google i-mağaza gadget kullanmak zorunda. Amazon.com gibi bir üçüncü taraf e-mağaza sağlayıcı iframe veya "Google Hemen Al" düğmesini kullanır.
  • HTML kodlamanın sınırlı kullanımı. HTML kontrol ve kaydedildiğinde değiştirilir, Javascript Caja Proje ile güvenli yapılır. CSS-ye tema şablonları dahil edilemez; Ancak, satır içi CSS web sayfası içeriği alanı içinde kullanılabilir.
  • Google Sayfalar yaptığı gibi artık .html / .htm Web sayfaları hizmet vermemektedir. Daha önce Google Sayfaları barındırılan tüm statik HTML Web sayfaları Google Sitelere geçirilebilir, ancak kullanıcılar daha sonra, bunları yanı sıra, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) ya da diğer geçirilmiş dosyaları erişebilir, onları görmek için dosyaları indirmek gerekir.
  • Google Sitelerde barındırılan siteler Google Hizmetleri engellenen ülkelerin sakinlerine mevcut değildir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Blogger (servis)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">CSS</span> web tabanlı stil programlama dili

Cascading Style Sheets, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.

Webmaster, web sitesi geliştiren kişi anlamında kullanılan bir terimdir. İngilizcedeki master kelimesi bu terimde uzman anlamında kullanılmaktadır. Webmaster'lar, yazılım, grafik, animasyon, sunucu taraflı işlemler vb görevlerde uzman olan kişilerin oluşturduğu ekipte koordinasyon sağlama görevi alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NoScript</span>

NoScript açık kaynaklı ve ücretsiz bir Google Chrome, Mozilla Firefox, SeaMonkey, Flock ve diğer Mozilla-tabanlı web tarayıcısı eklentisidir.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">Hızlandırılmış Mobil Sayfalar</span>

Hızlandırılmış mobil sayfalar açık kaynaklı bir kod yazılımı olup, interneti daha güzel bir yer haline getirmeyi amaçlamaktadır. Hızlandırılmış mobil sayfalar yapısı ile oluşturulan sayfaları yüksek performanslarla telefonlarda erişim imkânı tanımaktadır. Yüksek performans ve katılım ile kullanıcılara kaliteli internet deneyimi yaşatmak içi neredeyse sayfa yükleme oranlarını ortadan kaldırmaktadır. Mobil ve masaüstü uygulamalarında yüksek katılımlara ulaşmaktadır.

Siteler arası betik çalıştırma, genellikle web uygulamalarında görülen, genellikle HTML enjeksiyonu zafiyetiyle birlikte ortaya çıkan veya Java Script kullanan bazı aplikasyonlarda bulunan bir güvenlik açıklığıdır. XSS, diğer kullanıcılar tarafından görüntülenen web sayfalarına istemci taraflı Java Script kodunun enjekte edilmesine imkân verir. Siteler arası betik çalıştırma açıklığı, saldırganlar tarafından aynı kök politikası gibi bazı erişim kontrollerini atlatmak ve hedef adresin oturum katmanını ele geçirmek için kullanılabilmektedir. Web sayfaları üzerinde gerçekleştirilen siteler arası betik çalıştırma saldırıları, 2007 itibarıyla Symantec'in raporladığı tüm güvenlik açıklıklarının yaklaşık olarak %84'ünü oluşturmaktadır. Zafiyet içeren sitenin işlediği verinin hassasiyetine ve site sahibi tarafından uygulanan güvenlik tedbirlerine bağlı olarak, etkisi ufak bir aksamadan önemli bir güvenlik riskine kadar değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır. Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.

HTML düzenleyicisi, bir web sayfasının işaretleme dili olan HTML'nin düzenlenmesi için kullanılan programlardır. Bu araçlar HTML sayfası hazırlanırken ihtiyaç duyulan kodlama işlemini kolaylaştıran programlardır. Bu tip programlar ile site içinde yer alması istenen resimleri, yazıları ve bağlantıları istediğiniz biçimde bir Web Tarayıcı tarafından izlenecek şekilde tasarlayarak bir araya getirebiliriz.